Liiga-kierros: Tuleeko Jukureista tusinatavaraa − Kärkipään kamppailussa jopa kypärätempun vaara olemassa

LIIGA / Kierrosennakko
Mikko Kousa, HIFK ja Jiří Smejkal, Tappara ottelussa HIFK - Tappara, 20/11/2020, Helsingin jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Liigaa mitellään kuudella paikkakunnalla. Mielenkiintoisin kohtaaminen on Helsingissä Tapparan ja HIFK:n välillä.

Seuraa Heitä

Oskari Setänen #32 | KooKoo

Maalivahti

Setänen saa täyteen 400 Liiga-peliä. Toinen palanen Liigan parasta maalivahtitandemia.

Robert Rooba #88 | Severstal

Laitahyökkääjä

Kymmeneen edelliseen peliin kymmenen maalia, kun taas Sebastian Wännström on osunut samassa ajassa neljästi. Jos sama tahti jatkuu, Liigassa juhlitaan historian ensimmäistä virolaista maalipörssin voittajaa. Wännström johtaa tällä hetkellä maalipörssiä neljän osuman turvin.

Kiistakumppanien avauskohtaaminen Kuopiossa

KalPasta ja JYPistä on tullut vuosien saatossa toisilleen tutut ja rakkaat kiistakumppanit. KalPa on vienyt kauden molemmat kohtaamiset nimiinsä ja nyt joukkueet kohtaavat tällä kaudella ensimmäistä kertaa Kuopiossa.

Kotijoukkue KalPa lähtee otteluun neljän ottelun voittoputkessa. Vire kohti kevättä alkaa muutenkin olla erinomainen, sillä edelliseen kymmeneen otteluun kuopiolaiset ovat hävinneet vain kaksi kertaa, tulikuumalle HPK:lle ja Lukolle ylitöiden jälkeen.

Loukkaantumisia paikkaamaan tullut Matej Tomek on ollut hyvässä vireessä, eikä Henrik Tikkasen vireessäkään ole ollut valittamista. Myös uudet vahvistukset Sami Tavernier ja Jeremy Bracco ovat tulleet vahvasti sisään. 

KalPan suurimpiin aseisiin myös JYPiä vastaan kuulunee vahva kiekonhallinta. Tasaisella rummutuksella kohti jyväskyläläisten aluetta onnistumisia on odotettavissa ennemmin kuin myöhemmin.

JYPin tulokselliset valonpilkahdukset hyytyivät viime viikolla, kun neljästä ottelusta tuli vain yksi voitto. Pelicans ja Ilves osoittivat, että JYP on tällä hetkellä siellä, minne se sarjassa kuuluukiin: kellarikerroksessa.

Nuoren joukkueen jänne ei kestä kokonaisia 60-minuuttisia, ja suvantovaiheet tarjoavat vastustajille illasta toiseen paikat ratkaista pelit. Mukaan mahtuu myös vahvoja hetkiä, mutta helpot virheet kääntävät pelin usein takaisin vastustajan hyppysiin. 

Robert Rooba on alkanut saada maalintekijärintamalla kaivattua tulitukea. Esimerkiksi ykkössentteri Antti Kalapudas iski lauantaina kalenterivuoden ensimmäisen maalinsa ja Patrik Siikanen avasi maalitilinsä Liiga-uran osalta.

JYPin kannalta avainkysymyksiä on, kuinka sen puolustuspeli kestää KalPan rummutuksen ja löytyykö vastahyökkäyksistä riittävää tehokkuutta.

Mahdollinen pudotuspeliennakko

Ilves ja KooKoo majailevat sarjan kahdeksannella ja yhdeksännellä sijalla, joten joukkueet saattavat hyvinkin kohdata pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tiiviissä keskikastissa pisteiden tärkeyttä on turha korostaa.

Pahasta ailahtelusta kärsinyt Ilves nappasi viime viikonloppuna kaksi peräkkäistä voittoa ensimmäistä kertaa tämän kalenterivuoden puolella. Tupsukorvien vaarallisen hyökkäyspelaamisen saivat kokea niin Tappara kuin JYP.

Tamperelaisille tuli onnistumisia laajalla rintamalla, mikä on positiivinen signaali kevättä kohti mentäessä. Ilvekseen liittyy kuitenkin iso kysymysmerkki juuri ailahteluiden kautta niin pelien sisällä kuin niiden välillä. Nuorten pelaajien taitava hyökkäyspeli voi herkästi tuoda tulosta, mutta pelikuri ja puolustusintensiteetti on helposti kyseenalaistettavissa. Tästä nähtiin merkkejä jopa heikkoa JYPiä vastaan, jonka nopeat suunnanmuutokset olivat myrkkyä Ilvekselle.

Joukkueen siirtorajavahvistukset Adam Rockwood ja Santeri Virtanen eivät ole vielä esiintyneet Ilves-nutussa. Debyyttejä odotetaan tällä viikolla.

KooKoon puolella tilanne on ollut viime aikoina tuloksellisesti synkkä. Joukkue seilaa neljän ottelun tappioputkessa, jonka aikana pistepussi on karttunut vain yhdellä pisteellä.

Kouvolalaisilla on ollut käynnissä omat pienet pudotuspelit, sillä tappiot ovat tulleet Kärppiä, Tapparaa, Lukkoa ja KalPaa vastaan: juuri ne joukkueet, joita KooKoon pitäisi keväällä onnistua kaatamaan.

Tiiviin viisikon voimin kovaan karvauspeliin ja lyhytsyöttöpelaamiseen luottava KooKoo ei ole onnistunut luomaan itselleen riittäviä etuja suhteessa vastustajaan, minkä takia hyökkäyspelistä on puuttunut viime aikoina tarvittava terä. Christian Thomas ja Ahti Oksanen ovat luotettavia kärkihyökkääjiä, mutta nyt tulitukea kaivataan laajemmalta rintamalta.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolme kertaa. Ilves on vienyt nimiinsä kaksi edellistä kohtaamista.

Kahdestoista kerta toden sanoo?

Lähes mikään tekijä ei puolla sitä, että Jukurit katkaisisi tappioputkensa Lukon kustannuksella. Siinä piilee illan suurin mielenkiinto.

Jukureilla on käynnissä jopa absurdi korpivaellus, kun joukkue on hävinnyt 11 kertaa putkeen. Tappioista peräti kuusi on tullut kolmen maalin erolla, joten vetoaminen jatkuviin niukkoihin tappioihinkaan ei ole mahdollista. 

Ehkä hivenen yllättävästi Jukurien valonpilkahdukset tappioputken aikana ovat tulleet kärkijoukkueita vastaan, sillä tappioputken aikaiset pisteet ovat tulleet Kärpiltä, Pelicansilta ja viimeisimpänä TPS:ltä. Tässä piileekin mielenkiintoinen yksityiskohta: löytääkö Lukko ottelulle riittävän merkityksen, jotta otteluun syntyisi riittävä palo?

Yksi tekijä, joka Lukolle voi tuoda paloa on tappio edellisessä ottelussa Pelicansille. Kyseessä oli Lukon kauden toinen kotitappio, kun edellinen oli tullut marraskuussa KalPalle.

Lukon otteissa on ollut havaittavissa pientä ailahtelua pelien sisällä Pekka Virran ollessa poissa penkin takaa. Suoritustaso ei ole pysynyt sillä tutulla konemaisella tasolla, mihin Lukon kohdalla tällä kaudella on useasti totuttu. 

Jos sama ailahtelu pelin sisällä jatkuu, voi Jukureilla olla sauma päättää pitkä voitoton jaksonsa. Muuten Lukko marssii vastustamattomasti jälleen yhteen voittoon ja askeleen lähemmäksi runkosarjan voittoa.

Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti ja kaikissa otteluissa kotijoukkue on juhlinut voittoa. Tällä putkelle Jukurit todella haluaa jatkoa.

HIFK metsästää kärkipaikka, Tappara suoraa pudotuspelipaikkaa − Pysähtyykö Ville Leskinen?

HIFK on jäänyt ilman sarjapisteitä viimeksi 16. helmikuuta. Tappara puolestaan taistelee sijoituksista kuuden parhaan joukkoon.

HIFK:n ja Tapparan kohtaamisia voi hyvällä syyllä pitää yhdenlaisina klassikkopeleinä. Sähköä on välillä riittänyt, ja keskinäisiä kamppailuja on nähty liigafinaaleissa asti.

Molemmat joukkueet ovat kevään edetessä saaneet peliään uomiinsa. HIFK näytti Kärpille hauista edellisessä kotiottelussaan, jossa varsinkin Ville Leskinen oli vahvassa vireessä. Kypärätemppu jättää tehtävää myös Tapparan puolustukselle.

Kirvespaitojen puolustuksesta voidaan mainita Maksim Matushkin, jonka paluu liigajäille on ollut näyttävä. 17 ottelun jälkeen kasassa on saman verran tehopisteitä, tosin maaleja niistä on vain kolme. Ruotsalaispuolustaja on kunnostautunut pelinrakentajana enemmän kuin viime visiitillään Suomessa.

Pitääkö vaasalaisten niskalenkki pudotuspaikan väännöissä?

Vaasan Sport on tekemässä jotain, mitä Liigan tuoreemmilta tulokkailta on jo pitkään odotettu, nousemassa mukaan pudotuspeleihin toista kertaa. Kärpät taistee tosissaan paikastaan kuuden parhaan joukossa.

KooKoo olisi viime kauden päätteeksi päässyt mukaan pudotuspeleihin, ja nyt on Vaasan Sport lähellä tehdä saman ensimmäisen kerran kevään 2016 jälkeen.

Siinä, missä Ässien kone on hyytynyt, Sport on kyennyt nousemaan porilaisten rinnalle ja ohitse sarjataulukossa.

Helmikuun alussa ja marraskuun puolivälissä Kärpät kävi nappaamassa suoran kolmen pisteen voiton Vaasasta, mutta tiistain kamppailussa Sportilla on mahdollisuus jatkaa hienoista nousukuntoaan.

Panoksia ottelusta ei puutu, sillä siinä missä Sport haumaa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, Kärpät taistelee vielä paikasta kuuden joukossa.

TPS kiinni kotiedussa, SaiPa jumittunut häntäpäähän

Lappeenrannan SaiPan kausi on sujunut murheellisesti, eikä valoa tuonut lauantainen viiden maalin tappio tiistain vastustajalle.

SaiPan viimeisetkin haaveet pudotuspeleistä alkavat karista, sillä missään olosuhteissa taisteluun mukaan nouseminen ei kestäisi seitsemän ottelun tappioputkea. Sellaisessa lappeenrantalaisnippu kuitenkin vaeltaa.

Joukkueet kohtasivat viimeksi lauantaina, ja SaiPa hävisi kotiottelunsa 1−6-lukemin.

TPS painelee sarjatalukon toisessa päässä, ja ilman armopaloja vierailijoilleen se vahvistaa asemiaan taistelussa pudotuspelien kotiedusta. Markus Nurmi iski lauantaina kaksi maalia, mutta joukkueen vahvuudeksi saattoi laskea myös sen, että 13 eri pelaaja pääsi tehopisteiden makuun.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

SaiPa

19.03
HPK - SaiPa
1 - 2
18.03
SaiPa - Jukurit
1 - 3
15.03
SaiPa - Sport
4 - 1
12.03
SaiPa - KooKoo
2 - 1 JA