Liiga-kierros: Toni Koivisto saavuttaa merkkipaalun loukkaantumisten riivaaman HIFK:n vieraana, HPK janoaa voittoa Tapparan kustannuksella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liiga-kierroksella tavoitellaan orastavaa voittoputkea ja koitetaan katkaista tappioputkia. Suurin huomio kohdistuu Lukon haastavaan HIFK:hon sekä hitaasti kautensa aloittaneisiin hämäläisiin Tampereella.

Seuraa Heitä

Alex Broadhurst #25 | HIFK

Keskushyökkääjä

HIFK:n kärkihyökkääjäksi hankittu Broadhurst on tähän mennessä ansainnut vain syöttöpisteitä. Tekeekö hän perjantaina uransa ensimmäisen Liiga-maalin?

Toni Koivisto #22 |

Laitahyökkääjä

Pitkän linjan Lukko-hyökkääjä saavuttaa kunnioitettavan merkkipaalun urallaan pukiessaan 900. Liiga-otteluun.

Kovavireinen Lukko virittelee voittoputkea loukkaantumisten kanssa kamppailevan HIFK:n kustannuksella

HIFK:n kausi on vanhentunut jo kuuden ottelun edestä, ja HIFK on napannut voiton neljä kertaa. Menestyksestä huolimatta HIFK:n pelaamisessa on näkynyt toisinaan sekaannusta ja epäjärjestystä, minkä takia vastustajat ovat päässeet maalintekoon.

Toisaalta nimekäs HIFK-nippu kärsii tällä hetkellä suuresti loukkaantumisista. Joukkue tiedotti torstain tuoreen lainapelaajansa Antti Suomelan kuukauden mittaisesta sairaslomasta. Suomelalle seuraa joukkueen lasaretissa pitää Lennart Petrell, Micke-Max Åsten, Joonas Lyytinen, Teemu Tallberg, Juha Jääskä, Rasmus Heljanko, Ville Leskinen, Niklas Nordgren sekä Henrik Borgström.

Kentällä suurimmat uroteot ovat kohdistuneet Emil Bemströmille sekä Jere Salliselle. Myös Anton Lundell on ollut väkevä iskien muun muassa kahdesti kiekon maalin edeltävässä ottelussa Ässiä vastaan.

Helsinkiläisten on syytä manata pukukopistaan paras mahdollinen HIFK kentälle, sillä vieraskopissa puhkuu erinomaisessa vireessä oleva Lukko. Kauden ensimmäiset ottelut ovat osoittaneet, että Lukko jatkaa matkaansa siitä, mihin se jäi keväällä: raumalaiset liikkuvat erinomaisesti ja ovat kiitettävän hyvin valmennettu joukkue, jonka yksilöt ovat sitoutuneita yhteiseen toimintaan ja samalla myös osittain Liigan kärkeä.

Lukon pelaamisessa on näkynyt kiitettävä pelaamisen rytmittäminen sekä tilanteiden tunnistaminen. Joukkue on pystynyt hallitsemaan otteluita älykkäällä pelaamisella, minkä seurauksena vastustajilla on ollut haastavaa voittaa raumalaisia.

Raumalaisten yksilöistä voidaan nostaa esille maalitykki Aleksi Saarela, viivapelote Vili Saarijärvi sekä yksi Liigan puhutuimmista uusista ulkomaalaisista pelaajista, Donald Audette. Kukin näistä pelaajista on iskenyt tukun pisteitä.

Erityismaininta suotakoon vieläkin kovassa vireessä olevalle Toni Koivistolle, joka saavuttaa kunnioitettavan 900. Liiga-ottelun urallaan. Koivisto on tehnyt urallaan Liigassa pisteet 213+268, johon sisältyy tämän kauden tehot 1+2.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

18.09
HIFK - Sport
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA
04.09
HIFK - BK Mladá Boleslav
2 - 1

Lukko

Tällä kaudella

JYP ja SaiPa aloittavat yhteisen viikonloppunsa tappioiden keskeltä

Joukkueiden viikonlopun ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa haetaan nostetta vaikeaan alkukauteen

JYP lähtee perjantain otteluun kahden tappiollisen ottelun ärsyttämänä. Lisäksi JYP ilmoitti maanantaina aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Nuorentunut joukkue kaipaakin viikonlopun kahdesta SaiPa-ottelusta positiivisia uutisia pimeneviin syysiltoihin.

Jyväskyläläiset ovat tuskailleet pelinsä ja varsinkin maalinteon kanssa: joukkue on iskenyt pelaamisssaan neljässä ottelussa ainoastaan seitsemän maalia 14 päästettyä maalia vastaan. Lisäksi JYP ei ole tehnyt vielä yhtään ylivoima maalia. JYP on myös Liigan alkukauden heikoin alivoimajoukkue. Joukkue kaipaakin kipeästi onnistumisia, joita se havittelee epätasaisesti kautensa aloittaneen SaiPan kustannuksella.

SaiPan alkukausi on ollut yhtä vuoristorataa. Kausi alkoi pirteästi niukalla tappiolla energiselle Ilvekselle ja hallitulla kotivoitolla Ässistä, mutta sen jälkeinen pelireissu länsirannikolle TPS:n ja Lukon vieraiksi karistivat joukkueesta turhan luulot pois.

SaiPan alkukaudessa positiivisinta on ollut tehokkaasti toiminut alivoimapelaaminen (95,45 %). Tästä huolimatta joukkueen olisi syytä huolehtia siitä, että kuriton peli ei tarjoaisi JYPille mahdollisuutta herättää uinuvaa ylivoimaansa.

Joukkueesta voi nostaa esille ykkösketjun kärkiparin Tomáš Záborský-Jarno Koskiranta, joilta voidaan odottaa tehoja myös perjantaina. Kaksikkoa täydentää Ketterästä lupaavasti Liigaan tiensä raivannut Jaakko Lantta.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

18.09
JYP - KooKoo
10.09
JYP - HIFK
2 - 1 JA

SaiPa

18.09
SaiPa - HPK
20.08
SaiPa - Pelicans
6 - 1

KalPa yrittää pysäyttää Kärppien voittokulun

KalPa on aloittanut kautensa rauhallisella ottelutahdilla pelaten vasta kolmesti ennen perjantain koitosta. Kuopiolaiset ovat voittaneet otteluissaan alavireisesti kautensa aloittaneet Jukurit ja JYPin. Sen sijaan Tappara kävi ryöväämässä voiton Niiralan montusta.

Vaikka KalPa onkin pelannut voitokkaasti, niin joukkueen ylivoimapelaaminen hakee vielä uomiaan. Yksi täsmäase tähän vaivaan on savolainen santapaperi, Kai Kantola, joka on tehnyt kolmessa ottelussaan jo kolme maalia ja rymistellyt tuttuun tapaansa vastustajan maalivahdin toimistossa.

Kärpät sen sijaan on aloittanut kautensa juuri niin väkevästi kuin mestarisuosikilta odotettiinkin. Oululaiset ovat voittaneet jokaisen neljästä ottelustaan.

Sarjataulukon kärki on säkenöinyt erityisesti ykkösketjunsa, Mika Pyörälä-Cody Kunyk-Jesse Puljujärvi, on varmasti yksi sarjan parhaista vitjoista. Kiitettävästi roolitettu kolmikko on liikuttanut kiekkoa näyttävästi ja tehokkaasti, minkä seurauksena varsinkin Puljujärvi on päässyt heiluttamaan maaliverkkoja.

Kuopiolaisten puolustus kruunattuna jokaisen KalPan ottelun pelanneella Eero Kilpeläisellä testataan ottelussa toden teolla, eikä kuopiolaisilla ole varaa lähteä maalintekokilpailuun oululaisten kanssa.

Tilastot

Lahtelaiset hakevat nostetta räyhäkkään Ilveksen kustannuksella

Lahden Pelicansin kesä ja alkukausi on pitänyt sisällään käänteitä useamman vuoden edestä, mutta Liiga-arki itsessään on tarjonnut voittoja ja tappioita. Lahtelaiset ovat saaneet selkäänsä Tapparalta, HIFK:lta ja Kärpiltä, mutta viimeisin ottelu KooKoota vastaan päättyi lopulta lahtelaisten riemuun.

Ottelussa oli voiton lisäksi merkittävää, että Pelicansin kärkihyökkääjäksi hankittu pelaaja, Iikka Kangasniemi, iski viimein kauden ensimmäisen maalinsa kauden viidennessä ottelussa. Myös Pelicansin toinen tähtihankinta, Ryan Lasch, on hiljalleen virkoamassa totutulle tasolleen. Kolmas uusi pelaaja lahtelaisten riveissä, Patrik Bartošák, on esiintynyt edukseen lahtelaisten maalilla tarjoten joukkueelleen mahdollisuuden voittoihin.

Ilves joutui nöyrtymään ensimmäistä kertaa tämän kauden aikana lauantaina KooKoon vieraana. Vauhdikkaasti kautensa aloittanut Ilves kamppaili voitosta loppuun saakka, mutta lopulta Ilveksen jäähysuma latisti vieraiden haaveet kolmesta pisteestä.

Tamperelaisten kokoonpano pullistelee nopeutta ja taitoa, ja esimerkiksi Eemeli Suomi, Matias Maccelli sekä tulokas Roby Järventie ovat esiintyneet kaukalossa edukseen. Kaikesta Ilveksen pelaajien lahjakkuudesta huolimatta KooKoo sai tukahdetettua Ilveksen hyökkäykset varsinkin ottelun alussa. Tällä kertaa Ilveksellä on vastassa HIFK, jonka puolustus on hakenut vielä parasta virettään.

Hitaasti lämpeävät hämäläiset hakevat peliään

Liigan tietää alkaneen, kun keskustellaan mestarisuosikki Tapparan pelaamisen olevan tukkoista ja vaillinaista. Myös tänä syksynä on puhuttu, että mestarivalmentaja Jussi Tapolan sekä kapteeni Jukka Peltolan paluista huolimatta Tappara ei ole vakuuttanut kaukalossa.

Vaikka Tapparan alkukausi ei olekaan täysi katastrofi, on syytä kysellä niin yksilöiden kuin joukkueenkin suorittamisen perään. Tamperelaiset ovat voittaneet sekä Pelicansin että KalPan, mutta vastaavasti hävinneet kotikentällään Sportille tekemättä maaliakaan.

Joukkueen tehot ovat jakautuneet verrattain laajalle rintamalle, mutta suurempi huolenaihe on maalihanojen tyrehtyminen viime otteluissa. Perjantaina HPK:ta vastaan tulee Tapparan päästä taas maalien makuun.

Tapparaa vastaan asettuu HPK, joka on aloittanut kautensa likipitäen katastrofisesti häviten neljä ensimmäistä otteluaan. Liigan viimeisin mestari sai happea keskiviikon kierroksella, kun hämeenlinnalaiset kävivät nappaamassa vierasvoiton Turusta.

Ottelussa erottui HPK:n alkukauden selkeästi kirkkain osa-alue: ylivoimapeli. Varsinkin kokeneen tähtipelaajan Petri Kontiolan ja viivapelote Elmeri Erosen ovat olleet säkenöivässä vireessä pyörittäessään pakkopeliä. Lisäksi Jere Innala on esiintynyt edukseen.

HPK:n kannalta on tärkeää, että joukkueen peli on kehittynyt alkukauden haasteista huolimatta. Vaikka joukkueen puolustuksessa on vieläkin merkittäviä kysymysmerkkejä, viisikkopelaaminen on terävöitynyt siinä määrin, että maalipaikkoja on syntynyt. HPK odottaa erityisesti kolmikolta Markus Nenonen, Juuso Ikonen ja Jesse Mankinen maaleja jo perjantai-iltana.