Liiga-kierros: Tiistaina isoja pelejä huiman tasaisessa keskikastissa, kääntääkö KalPa kurssinsa?

LIIGA / Kierrosennakko
Maajoukkuetauon jälkeen jatkuva liigakiekko piristää lajin ystäviä tiistaina kesken vuoden pimeimpään aikaan kolmen pelin kierroksella. Kaakkois-Suomessa kiekkoiltavista kamppailuista ehkä mielenkiintoisimmat ovat keskikastin isot väännöt Jukurit-Tappara ja KooKoo-Pelicans. Kierroksen kolmannessa taistossa SaiPa isännöi KalPaa.

Tapparalla ei todellakaan luvassa helppo iltapuhde

Mikkeliin saapuva Tappara ei voi aliarvioida isäntiä tippakaan.

Mikkeliläisten menneiden aikojen vire on ollut todellakin plusmerkkinen: joukkueella on allaan neljän ottelun voittoputki ja viimeisestä kuudesta pelistä se on napsinut viisi voittoa. Voitot ovat tuoneet selvästi rentoutta sekä rohkeutta pelaamiseen lisää ja ennen taukoa myös yksilötasolla alkoi löytymään onnistujia laajalti. Jukurit ei ole ollut samalla tavalla Turo Asplundin ketjun varassa kuten aiemmin.

Onnistumisia on tapahtunut myös erikoistilanteissa, ja etenkin alivoimalla: viimeisen 10 ottelun prosentti on noin 93. Ylivoimakin on ollut varsin hyvää, mutta siinä Jukurit ailahtelee vielä. Toisinaan onnistuu kaikki, välillä ei mikään.

Maajoukkueiden mukana olleet nuoret lupaukset Mikko Kokkonen ja Henri Nikkanen saivat maanantaina huilipäivän ja he tulevat joukkueen mukaan. Valmentaja Juuso Hahlin mukaan heidän pelaamista katsotaan aamulla "tilanteen ja tarpeen mukaan".

Hahl kertoi Jatkoajalle myös sen, minkälainen joukkue Mikkeliin saapuu vieraaksi.

− Pelitavallisesti Tappara on hyvin selkeä, tapparamainen joukkue. Siellä vuosikaudet ollut pelillinen identiteetti näkyy siellä tänäkin päivänä. Silloin kun on pelitavallisesti selkeä joukkue vastassa, niin se tekee myös omasta pelaamisesta selkeää.

Hahlin mukaan koneiden käytiin saaminen on tauon jälkeen tärkeintä. On sanomattakin selvää, että Tapparan tasoista joukkuetta vastaan se korostuu entisestään.

− Pitkä pätkä kuitenkin edellisestä pelistä, niin on ihan ykkösjuttu, että ollaan henkisesti sekä fyysisesti liigakiekon vaatimalla tasolla.

Tulosveto

Tapparalla tiukkaa kairausta edessä
Jukurien ja Tapparan keskinäiset voimasuhteet ovat olleet selvät, sillä mikkeliläisten Liiga-taipaleen aikana kirvesrinnat on kaatunut vain kertaalleen. Peräti viisi kohtaamista on päättynyt Tapparan yhden maalin voittoon, mikä kertoo voittamisen kulttuurista. Mikkelin tiistai-iltaan on turha odottaa suurta maali-iloittelua tai pelin repsahtamista, mutta voitto irtoaa vierailijoille.
1 2
2 3

Syksyn yksi tehokkaimmista hyökkäyksistä vastaan yksi vankimmista alakerroista

Kumpi vie tiistaina - KooKoon tehokkaat hyökkääjät vai Pelicansin loistava alakerta?

Kouvolassa kohtaavat joukkueet ovat koko syksyn suurimpia yllättäjiä monen muun pirteän joukkueen lisäksi.

Vaikka isännät ovat sarjassa vasta 11:nnellä sijalla, on sillä matkaa neljänteen sijaan vain kolme pinnaa. KooKoon tavaramerkiksi on kauden aikana muodostunut tehokas viimeistely, sillä 57 tehtyä häkkiä on peräti kolmanneksi eniten koko sarjassa.

Pistepörssin kympin kärjessä keikkuu komeasti kolme kouvolalaista - Malte Strömwall johtaa, Miikka Pitkänen seuraa neljäntenä ja jo viime kaudella lähellä läpimurtoa ollut Anrei Hakulinenkin kuudentena.

Jotain trion iskukyvystä kertoo se, että ainoastaan Kärpät on tehnyt sarjassa enemman maaleja kuin kolmikko pisteitä yhteensä: 62 osumaa, 59 pistettä.

KooKoon tavoin myös Pelicans on ollut pirteä kankean alkukauden jälkeen. Lahtelaislauma on tiistai-illan kotijoukkueen vastakohta tilastojen valossa. Sarjassa viidentenä keikkuva joukkue on päästänyt omiin vain 41 maalia, joka on kolmanneksi vähiten koko sarjassa.

Tuoreet lahtelaisvahdit Jussi Olkinuora ja Jakub Skarek olivat syyskaudella vakuuttavia, ja saman mastokaupunkilaisittain toivotaan jatkuvan talvellakin. Yhtä vankkaa ja tasapainoista maalivahtikaksikkoa Lahdessa ei ole nähty moneen vuoteen, ei kenties koskaan.
Samat adjektiivit kuvaavat myös koko joukkuetta, joka on voittanut kuudessa edellisessä pelissään aina avauserän.

Tilastot

Tulosveto

Kouvolassa mätetaan maaleja
KooKoo ja Pelicans ovat molemmat pelanneet vauhdikasta kiekkoa jopa hieman ylittäen odotukset. Keskinäisistä otteluista lahtelaiset ovat voittaneet neljä edellistä peliä. Molemmat joukkueet ovat olleet erikoistilanteissa erittäin vahvoja, kun esimerkiksi Pelicansin vieras yli- ja alivoima ovat molemmat sarjan kolmen parhaan joukossa. Nämä kantavat voittoon myös Kouvolassa useamman maalin illassa.
2 3
3 4

Vastakohdat vastakkain - jatkaako kotona liekehtinyt SaiPa KalPan tuskaa?

Kumpikaan joukkueista ei ole siellä, mihin ne ensimmäisellä maajoukkuetauolla olisi saattanut kuvitella.

Toisaalta seitsemäntenä keikkuvan SaiPan 30 pinnaa on vain kaksi pistettä vähemmän kuin nelossijan HPK:lla.

Syksystä syvälle vajonneelle KalPalla on tiistaina luvassa hikinen urakka. Lappeenrantalaisjoukkue on nimittäin voittanut yhdeksästä kotipelistään peräti kahdeksan, ja kotipelien maaliero on vakuuttava 31−14.

Kun vastaavasti kuopiolaispoppoo on vajonnut sarjan vierastilastossa viimeiseksi, ei ennakkosuosikista ole minkäänlaista epäselvyyttä. KalPa ei ole voittanut tänä syksynä yhden ainoaa keikkapeliä varsinaisella peliajalla, ja tiukassa voitot ovat olleet kotonakin.

Kolmen ja kahden pisteen saaliita on kertynyt kotikaukalossa viisi kappaletta. Edellinen voitto tuli voittolaukauskisassa 27. lokakuuta ja edellinen suora voitto 5. lokakuuta.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

21.10
SaiPa - Sport
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Tällä kaudella

harjoitusottelut

23.08.
SaiPa - KalPa
5 - 4
07.09.
KalPa - SaiPa
2 - 4

runkosarja

Tulosveto

SaiPan kotitaika ei heikkene
Lappeenrantalaiset ovat olleet tulikuumassa iskussa kotikentällään, sillä SaiPa on jäänyt kotona pisteittä vain kertaalleen. KalPa puolestaan on sarjan heikoin vierasjoukkue. Tauko tuli molemmille hyvään paikkaan, sillä kokoonpano oli harventunut kovalla kädellä loukkaantumisten vuoksi. Vaikka SaiPan otteissa on ollut havaittavissa ylitehokkuutta ja maaliodottaman vastaisia voittoja, ei SaiPa KalPalle häviä,
3 4
0 1