Liiga-kierros: Tarjolla arvokkaita avauspisteitä ja mahdollisuuksia voittoputkien venyttämiseen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Keskiviikkona pelataan Liigassa täysi seitsemän ottelun kierros. Etukäteen mielenkiintoisia pelejä on useita. Porissa iskevät yhteen kautensa hyvin aloittaneet Ässät ja Tappara, kun taas Tampereella avauspisteitään metsästävät Ilves ja TPS. Lahdessa Lukko yrittää horjuttaa hyvin aloittanutta Pelicansia.

Piristynyt JYP mestarisuosikin vieraaksi

Pirteästi kautensa aloittanut JYP saapuu haastamaan yhtä suurimmista mestarisuosikeista, HIFK:ta, positiivisesti sujuneen avausviikonlopun jälkeen.

HIFK sai voittotilinsä auki kauden toisessa ottelussaan viime lauantaina Kuopiossa KalPan vieraana. Helsinkiläisten ennakko-odotuksiltaan laaja ja tulivoimainen hyökkäys ei vielä kauden avausviikonloppuna toiminut odotetulla tavalla, sillä voittotilin lisäksi myös maalihanat aukesivat vasta kauden toisessa ottelussa. Uudet hankinnat kaksi maalia syöttäneen Jesse Saarisen johdolla turvasivat helsinkiläisille kolme pistettä. 

Atte Engren on vartioinut joukkueensa maalia kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joten keskiviikkona saattaa olla jo Frans Tuohimaan vuoro.

JYP aloitti kautensa jopa odotettua paremmin, sillä Pekka Tirkkosen suojatit kaatoivat kotonaan ensin HPK:n ja haastoivat vieraissa Tapparan taipuen lopulta jatkoajan jälkeen lukemin 4–3.

Varsinkin JYPin hyökkäyspeli on avauskierrosten perusteella ottanut askeleita eteenpäin. Samaan aikaan omassa päässä maaliverkko on soinut liiaksi, huolimatta maalivahti Eetu Laurikaisen varmoista otteista.

Joukkueesta on löytynyt pisteidentekijöitä jo laajalta rintamalta, mutta varsinkin tähän mennessä 19 minuuttia peliaikaa ottelua kohden kellottaneelta Jerry Turkulaiselta on lupa odottaa pistetilinsä aukeamista lähiaikoina.

Hallitseva mestari jahtaa avausvoittoaan

Hallitsevan mestarin HPK:n kausi on alkanut kahdella tappiolla, mutta keskiviikon kierros tarjoaa oivan mahdollisuuden voittotilin avaamiseen. SaiPa kohtasi avausviikonloppuna Kaakon Derbyssä kahdesti KooKoon.

HPK:n alku sarjaan ei varmasti ole ollut sellainen, jota hämeenlinnassa toivottiin. Kahden tappion jälkeen keskiviikkona nähdäänkin takuulla nälkäinen kotijoukkue, joka himoitsee avauspisteitään.

HPK:lla on ollut eritoten ongelmia puolustuspelissä ja hyökkäykseenlähdöissä. HPK:n akilleen kantapääksi tälle kaudelle uumoiltiin etukäteen maalivahtipeliä. joten oletettavasti keskiviikkonakin maalilla pelaavan Joona Voutilaisen työskentelyä on kiinnostavaa seurata.

Alkukauden CHL-peleissä pirteästi esiintynyt Jere Innala ei ole vielä avannut pistetiliään tällä kaudella, mutta 21-vuotiaalta hyvin luistelevalta hyökkääjältä on lupa odottaa tällä kaudella paljon.

SaiPan avausviikonloppu oli kaksijakoinen. Perjantaina KooKoo kaatui pitkälti erinomaisen maalintekotehokkuuden ansiosta, mutta lauantaina Kouvolassa osat vaihtuivat. SaiPan verkko pöllysi viidesti kahden erän aikana, eikä keltamustat pystyneet itse viimeistelemään ottelussa kuin kertaalleen.

Joukkueen puolustuspeli oli avausotteluiden perusteella huolestuttavan sekaisin eikä nuori Niclas Westerholm pystynyt vielä kannattelemaan joukkuettaan riittävästi.

Hyökkäyspäässä onnistumisia tuli sieltä mistä pitikin, kun esimerkiksi Tomas Zaborsky nakutteli kahteen otteluun kolme tehopistettä.

Viime kauden pettymyksen jälkeen hyvä alku olisi SaiPalle elintärkeä, mutta helppoa vierasvoiton kaivaminen nälkäisen HPK:n vieraana ei takuulla tule olemaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

23.10
HPK - Pelicans
16.10
Tappara - HPK
3 - 2
10.10
HPK - Sport
0 - 1

SaiPa

Nuorekas Ilves kohtaa sekavan TPS:n

Liigan mielenkiintoisimpiin joukkueisiin tällä kaudella kuuluva Ilves saa vieraakseen heikosti kotonaan kauden aloittaneen TPS:n. Myös Ilves etenee vielä ilman voittoa, mutta tuloksen takana on ollut hyviä asioita.

Karri Kiven johtama nuori Ilves-joukkue ihastutti heti ensimmäisissä peleissään, vaikka avausvoitto antaa edelleen odottaa itseään. Kuusi tehtyä maalia kahdessa ottelussa on sellainen lukema, jolla voitoista voi taistella.

Ongelmakohdat löytyivät osin odotetusti puolustuspäästä, sillä nuori ja kiekollisesti taitava puolustus oli paikoin helisemässä, kun nimekkäillä hyökkäyksillään vyöryttäneet Tappara ja Lukko saivat pelinsä rullaamaan.

Ilves odottaa paljon nuorilta pelaajiltaan, joita joukkueeseen on täksi kaudeksi hankittu. Puolustaja Lassi Thomson ihastutti heti ensimmäisessä Tampereen paikallisottelussaan viimeistelemällä kahdesti. Myös Matias Maccelli tuli vakuuttavasti Liiga-ympyröihin saalistaen kahdessa ensimmäisessä ottelussaan kolme syöttöpistettä.

Ilves tiedotti tiistaina, että maalivahti Lukas Dostal palaa joukkueen vahvuuteen käväistyään NHL-joukkue Anaheim Ducksin harjoitusleirillä. Nuori tšekkivahti tuskin on maalilla vielä keskiviikon ottelussa.

Vierasjoukkue TPS uusiutui täksi kaudeksi melkoisesti. Varsinkin tehopisteitä joukkue menetti runsaasti muun muassa Oula Palven, Kaapo Kakon ja Ilkka Heikkisen jätettyä joukkueen.

Lauantain ottelun perusteella vastuunkantajia ei vielä löytynyt. Turkulaisten pelaaminen muistutti paljon viime kausilta tuttua, turhan hidasta pelaamista. 

TPS:lle hyvä alku olisi erityisen tärkeää, sillä joukkueen ympärillä on kuohunut ennen kauden alkua fanien suosikkipelaaja Jonne Virtasen erottamisen vuoksi. Lisäksi Kalle Kaskisen asema turkulaisten pääkäskijänä ei ole ihannoitava, sillä 45-vuotias valmentaja ei tunnu saavan joukkueensa peliä toimimaan, varsinkaan kauden ratkaisuhetkillä.

TPS:n osalta mielenkiintoisia seurattavia ovat ruotsalainen Anton Holm, joka avasi maalitilinsä heti debyyttiottelussaan sekä Lauri Pajuniemi, jolta odotetaan todellista läpimurtokautta. Pajuniemi ei pelannut kauden avausottelussa lauantaina lievän loukkaantumisen vuoksi, mutta saattaa olla mukana jo keskiviikon ottelussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

TPS

23.10
Lukko - TPS
17.10
Kärpät - TPS

Tällä kaudella

harjoitusottelut

22.08.
TPS - Ilves
3 - 2

runkosarja

Sport hakee onnistumisia KooKoon kustannuksella

Kouvolassa yhteen iskevät runsasmaalisia otteluita pelannut KooKoo sekä lauantaina Kärppien vieraana kautensa avannut Sport.

KooKoon joukkueen rakentamisessa on tällä kaudella luotettu ulkomaan vahvistuksiin, sillä joukkueen pelaajalistassa komeilee peräti kahdeksan ulkomaalaisen pelaajan nimet. Tuore päävalmentaja Jussi Ahokas on saanut joukkueensa pelaamaan jo kohtalaisen yhtenäisesti, eikä olisi suuri vääryys jos KooKoon pistepussiin olisi jäänyt kahdesta SaiPa-ottelusta enemmänkin pisteitä kuin kolme.

Joukkueen maalia vartioi kovin odotuksin TPS:sta Kouvolaan tullut norjalaisvahti Henrik Haukeland.

Etenkin lauantain kotiottelussaan KooKoo piti SaiPaa välillä pitkiäkin aikoja köysissä. Ahokkaalla riittää kuitenkin mietittävää, sillä hyvästä hallinnasta huolimatta kouvolalaiset istuivat liiaksi rangaistusaition puolella.

Kokenut Juha-Pekka Haataja on aloittanut kautensa komeasti summaamalla kahteen otteluun viisi tehopistettä. Myös puolustuksen kiekolliseksi johtajaksi hankkittu, mutta harjoituskaudella pimentoon jäänyt Matt Caito saalisti avausotteluissa jo kolme tehopistettä.

Vaasan Sport aloitti kautensa lauantaina ehkä haastavimmassa mahdollisessa paikassa, Oulussa Kärppien vieraana.

Sisukkaasti taistellut vaasalaisryhmä ei lähtenyt ottelussa kuvia kumartelemaan, vaan pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Sport puolusti ottelussa hyvin, jonka lisäksi viimeisenä lukkona oli erinomaisesti pelannut Mika Järvinen. Hyökkäyspelaaminen tuotti riittävästi laadukkaita paikkoja, mutta tehokkuus loisti poissaolollaan maalipakoissa.

Sportin hyökkäyksessä on kuitenkin runsaasti mielenkiintoisia pelaajia, joilta pistepotentiaalia löytyy. Esimerkiksi viime kaudella EBEL-liigassa 54 otteluun 64 tehopistettä nakutellut Chris DeSousa sekä uralleen uutta nostetta Vaasasta hakeva Antti Erkinjuntti ovat erinomaisia täsmäaseita kotkapaitojen hyökkäykseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

23.10
KooKoo - Jukurit
09.10
KooKoo - JYP
3 - 1

Sport

23.10
JYP - Sport
10.10
HPK - Sport
0 - 1

Jukurit toivoo armopaloja Kärpiltä

Oulussa nähdään todellinen Daavid vastaan Goljat, kun Mikkelin Jukurit saapuvat vierailulle Ouluun.

Kärppien alkukausi on sujunut onnellisten tähtien alla, kun joukkue kaivoi voitot niin vieras- kuin kotiavauksestaan.

HPK kaatui 17-vuotiaan puolustajalupaus Topi Niemelän päätöserän maalilla, kun taas Vaasan Sport lähti kotimatkalle Oulusta 3–1-tappio niskassaan.

Kärppien maalivahdit Justus Annunen ja Patrik Rybar ovat kumpainenkin saaneet pelata kauden avausottelunsa. 

Puolustuspelaamisessa oululaiset ovat olleet odotetun vahvoja. Avauspelaamisessa on toisinaan esiintynyt ongelmia, mutta lauantain jälkeiset harjoituspäivät lienevät auttaneet jo tähän ongelmaan.

Laaja ja nimivahva hyökkäys on tuottanut tarpeelliset maalit kahden ensimmäisen ottelun aikana. NHL-kaukaloista Suomeen palanneet Juho Lammikko sekä Jesse Puljujärvi ovat lunastaneet heti odotuksiaan, ja he hallitsevat myös Kärppien sisäistä pistepörssiä. Puljujärven ja Lammikon takaa löytyy laatua esimerkiksi Jussi Jokisen sekä Janne Pesosen johdolla, joten mikkeliläisten puolustus saa olla ottelussa tarkkana.

Jukurit haastoi vahvasti kotikentällään lauantaina Pelicansin, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 3–4. Päivää aikaisemmin mikkeliläiset olivat saalistaneet kauden avauspisteensä jatkoaikatappiolla KalPaa vastaan.

Sami Rajaniemi huhki odotetusti molemmissa otteluissa joukkueensa maalilla eikä keskiviikko tuone poikkeusta tähän.

Jukureiden puolustuspelaaminen alkukaudella on ollut kohtalaista, mutta Kärppiä vastaan kohtalainen ei tule riittämään. Rangaistuksia ei ole varaa ottaa, kuten Pelicans-ottelussa nähtiin. Neljän ylivoimansa aikana Pelicans osui kahdesti.

Vahvistunut Lukko haastaa vakuuttavan Pelicansin

Lahdessa Pelicans saa vastaansa täksi kaudeksi reilusti vahvistuneen Lukon.

Pelicans sai kaudelleen hienon alun, kun se kaatoi nollapelin pelanneen Tomi Karhusen johdolla HIFK:n. Lahtelaiset saivat kuparisensa rikki päätöserässä onnistuen lopulta kolmesti.

Joukkue jatkoi voitokkaita otteitaan myös lauantaina Jukureita vastaan, joten Ville Niemisen suojatit eivät ole vielä hävinneet.

Etenkin erikoistilanteissa Pelicans on näyttänyt kahdessa ottelussa erityisen hyvältä. Lahtelaiset ratkaisivat Mikkelissä ottelun ylivoimalla, kun taas edeltävänä iltana erinomainen alivoimapeli toimi perustana kotivoitolle.

Unkarilaishankinta Janos Hari on ollut oivassa vireessä summaten kahdessa ottelussa neljä tehopistettä. Kokenut Juhamatti Aaltonen on säestänyt taustalla vahvasti kolmella tehopisteellään. Lahtelaisten ei ole tarvinnut hävetä myöskään maalivahtipeliään, sillä niin Karhunen kuin Atte Tolvanenkin ovat selviytyneet urakastaan kunnialla. Keskiviikkona tolppien väliin luistelee kaikella todennäköisyydellä Karhunen.

Lukko sai kauden avauspisteensä lauantaina kaatamalla Ilveksen. Ruotsin pääsarjasta Lukkoon saapunut Ponthus Westerholm vietti ottelussa peräti neljän tehopisteen iltaa.

Harjoituspeleissä epävarmasti esiintynyt ruotsalaispuolustaja Robin Press on esiintynyt edukseen keräämällä kolme tehopistettä.

Lukko pelasi lauantaina kokonaisvaltaisesti hyvän ottelun. Hieman yllättäen kauden molemmissa otteluissa maalinsuulla pelannut Oskari Setänen on onnistunut toistaiseksi erinomaisesti, mutta Lassi Lehtisen vuoron luulisi jo lähestyvän.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

Lukko

23.10
Lukko - TPS
16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Tällä kaudella

Kirvesrinnat lähtevät kokemaan porilaisen hurmoksen

Uuden päävalmentajansa Ari-Pekka Selinin johdolla erinomaisen alun kaudelleen saanut Ässät saa vieraikseen kauden niin ikään kahdella voitolla aloittaneen Tapparan.

Kovaan pettymykseen päättyneen viime kauden jälkeen Ässät on näyttänyt kuin uudestisyntyneeltä. Porilaiset eivät tarjoile kiekollisia hienouksia, mutta se tuskin kiinnostaa sen enempää joukkuetta kuin sen kannattajiakaan, mikäli voittosarakkeeseen tulee lisäystä riittävän usein.

Ässillä on maalivahteinaan todellinen hiomaton timantti, Daniil Tarasov sekä kokenut Sami Aittokallio. Kumpikin maalivahdeista sai avausviikonloppuna pelata yhden ottelun.

Aivan kauden alla Poriin saapunut ruotsalais-kolumbialainen Edwin Hedberg tehoili itsensä heti porilaisten sydämiin. Maalit niin Lukkoa kuin TPS:aa vastaan olivat varmasti parempi alku kuin mies uskalsi edes itse odottaa.

Jos porilaisten pelistä haluaa etsiä jotain huonoa, niin ylivoimapelistä löytyy parannettavaa. Ässät on pelannut ylivoimaa jo yhdeksän kertaa, mutta onnistunut maalinteossa vain kertaalleen.

Tappara on osoittanut henkisen vahvuutensa heti kauden alusta lähtien. Tappara ei hätkähtänyt Ilveksen nousua eikä JYPin kahden maalin johtoasemaa, vaan hoiteli kylmäpäisesti voiton kummastakin ottelusta.

Christian Heljanko on pelannut toistaiseksi joukkueensa kummatkin ottelut voitokkaasti, mutta varsinkin lauantain esityksestä löytyi parannettavaa.

Tapparan ylivoimapelaaminen on ollut heti alkajaisiksi kovassa iskussa, ja on taannut joukkueelle voiton kummassakin ottelussa. Sen sijaan kauden avausottelussa kirvesrinnat vierailivat itsekin jäähyaitiossa liian usein.

Tapparan tehokkaimpana pelaajana on häärinyt puolustaja Valtteri Kemiläinen, joka on saalistanut jo viisi tehopistettä. Hyökkääjä Anton Levtchi on tukenut neljällä tehopisteellään.