Liiga-kierros: Tapparan on aika herätä, Haataja ja Perrin kilpailevat seuraavasta merkkipaalusta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Keskiviikon Liiga-kierroksella kamppaillaan neljällä paikkakunnalla. Kauden aneemisesti aloittanut Tappara hakee nostetta maalijuhliin ajautuneen KooKoon kustannuksella. Juha-Pekka Haataja ja Eric Perrin käyvät keskinäistä kilpailua 500. pisteen rajapyykin saavuttamisesta.

Ässien ja HPK:n ykköspyssyt kaipaavat tukea

HPK ja Ässät ovat kumpikin edelleen ilman ensimmäistä varsinaisen peliajan voittoa. Joukkueelle yhteistä on ollut myös maalintekovastuun jakautuminen harvojen harteille.

HPK:n ja Ässien kohtaamisessa joukkueet metsästävät kauden ensimmäistä täyttä pistepottiaan. Ässät voitti kyllä avausottelunsa Lukkoa vastaan, mutta vasta jatkoajalla. HPK on puolestaan kerännyt pisteitä kummastakin ottelustaan, mutta molemmat ottelut etenivät jatkoajalle. Vieraissa TPS:ää vastaan hämeenlinnalaiset hävisivät, mutta kotonaan joukkue otti kovan päänahan Tapparasta rangaistuslaukauksilla.

Kummankin joukkueen maalintekovastuu on ensimmäisissä otteluissa ollut harvojen harteilla. HPK:sta vain tuore hankinta Markus Nenonen on iskenyt maaleja, Ässissä puolestaan Sakari Salminen on tehnyt kolme maalia ja hänen lisäkseen vain Sami Lähteenmäki on onnistunut viimeistelyssä.

Potentiaalisia ratkaisijoita molemmilta joukkueita löytyy, joskaan järin leveistä joukkueista ei voi puhua. Patapaitojen Jarno Kärki on hakeutunut hanakasti laukaisupaikoille, mutta toistaiseksi vielä tuloksettomasti. Myös takalinjojen kovaa laukova Tommi Taimi on yksi pelaajista, jonka toivotaan heiluttavan verkkoja, mutta ensisijaisesti katseet kääntyvät Kärjen ja tämän kanssa samassa ketjussa pelanneeseen Jussi Makkoseen.

HPK:ssa puolestaan odotetaan nähtyä enemmän erityisesti runsaasti vastuuta saavilta Robert Leinolta, Otto Paajaselta ja Philippe Cornetilta. Kolmikko kuuluu hämeenlinnalaisten korkean profiilin pelaajiin, mutta toistaiseksi pistesarake on pysynyt nollassa.

Ässät ilmoitti sunnuntaina tehneensä koeaikasopimukset vanhojen tuttujen, Tuomas Huhtasen sekä Severi Sillanpään kanssa. Ässien omat kasvatit pelasivat alkukauden Karhu HT: riveissä, mutta lisää leveyttä kokoonpanoonsa hakenut Ässät kutsui omat kasvattinsa takaisin Liiga-ympyröihin jo kahden ottelun jälkeen.

Katso ottelun kokoonpanot tästä »

Tulosveto

Maalihanat eivät aukea vieläkään
Ässät ja HPK eivät ole kauden ensimmäisten pelien aikana juuri maaleilla juhlineet. Onnistumisia on tullut varsin kapealla rintamalla ja tehojen löytäminen laajemmalle rintamalle vie pidemmälle syksyyn. Ketsuppipullo pysyy visusti kiinni.
1 2
1 2

Johtoasemassa pelaaminen suurennuslasin alla

Sekä JYP että Jukurit ovat ehtineet häviämään ottelut, joita ovat johtaneet kahdella maalilla. Keskiviikon kierroksella katseet kiinnittyvätkin johtoasemassa pelaamiseen. Lisämausteen otteluun tuo Eric Perrin, joka on vain pisteen päässä 500 tehopisteen rajapyykistä.

JYP on venynyt kahdessa ensimmäisessä ottelussaan pisteille ja Ilvestä vastaan jopa täyteen pistepottiin, mutta neljä pistettä ensimmäisistä peleistä on jyväskyläläisille pettymys. HIFK:ta vastaan JYP johti kahdella maalilla vielä neljä minuuttia ennen päätössummeria, mutta otteen herpaantuminen päästi helsinkiläiset tasoihin ja lopulta jatkoajalla voittoon.

Ilvestä vastaan hurrikaanipaidat marssivat jälleen 3-1-johtoon, mutta aseman pitämisessä oli ongelmia. Anttoni Hongan tekemän 3-1-maalin jälkeen Ilves otti hallintaa iskien kaksi lisämaalia, mutta JYP onnistui tekemään vielä yhden lisämaalin ja lopputuloksena oli jyväskyläläisten 4-3-voitto. Jotain ongelmista kertoo myös laukaisukartta. 3-1-maalinsa jälkeen JYP laukoi ottelussa enää 14 kertaa Ilveksen 36 vastaan.

Jukurit on aloittanut kautensa jopa yllättävän vahvasti. Avausottelustaan KalPaa vastaan mikkeliläiset voittivat jatkoajalla ja myös HIFK:lta joukkue onnistui viemään pisteen. Ennalta pistekin HIFK:lta olisi ollut hyvä suoritus, mutta myös Jukurien johtoasemassa pelaaminen oli vaikeaa. Jukurit johti ottelua neljään otteeseen, mutta jokainen johtoasema päättyi HIFK:n tasoitusmaaliin ja lopulta jatkoaikavoittoon.

Ottelu on myös kahden ensimmäistä kauttaan Liigassa päävalmentajana toimivan valmentajan kohtaaminen. Valmennuskokemusta Pekka Kangasalustalla ja Lauri Merikivellä on runsaasti. Pystyvätkö valmentajat sulamaan uskoa joukkueidensa johtoasemassa pelaamiseen?

JYPin Eric Perrin jahtaa komean Liiga-uransa seuraavaa rajapyykkiä. Kanadalainen on yhden pisteen päässä 500 pisteen rajapyykistä. Perrin nousi jo viime kaudella eniten pisteitä Liigassa tehneeksi ulkomaalaispelaajaksi ohi Otakar Janeckyn, nyt konkarin silmissä siintää seuraava merkkipaalu.

Katso ottelun kokoonpanot tästä »

Tulosveto

Jukurit jää hurrikaanin jalkoihin
Vaikka JYP on onnistunut kauden ensimmäisissä peleissä sulattamaan kahdesti kahden maalin johdon, tulee tähän nyt muutos. Kotiläksyt on tehty ja yläkanttiin kauden aloittanut Jukurit jää Jyväskylässä jalkoihin. Materiaaliero näkyy väistämättä keskiviikkoillan kohtaamisessa.
4 5 6
0 1

Tapparan hanat ovat tukossa, KooKoolla oma pää vuotaa

Lähtökohdat Tapparan ja KooKoon väliseen otteluun ovat herkulliset. KooKoo on päästänyt runsaasti maaleja, vastaavasti Tapparan peli on ollut tukkoista. Keskiviikkona Kirvesrinnoilla on mahdollisuus availla tukkoisia maalihanojaan.

Viime kaudella finaaleissa pelanneen Tapparan kauden aloitus on ollut vaikea. Kahdessa ottelussa kirvesrinnat ovat pystyneet tekemään yhden maalin kummassakin. Pisteitä kasassa on vain yksi, voittolaukauskilpailuun edenneestä ottelusta HPK:ta vastaan.

Eikä Tapparan heikkoa alkua voi selittää vain huonolla tuurilla tai viimeistelyn vaikeuksissa, vaan tamperelaisten peli on ollut kokonaisuutena tukkoista. Kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa Tappara on sarjan pohjilla. Esimerkiksi tasaviisikoin Tappara on laukonut vastustajan maalia kohti vain 47 kertaa, kun omaan päähän laukauksia on tullut 80, Liigan toiseksi eniten. Suuri muutos tiiviistä puolustuspelistään tunnetulle Tapparalle, mutta otanta on lyhyt.

KooKoolla ei puolestaan ole ollut vaikeuksia viimeistelyssään. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa SaiPaa vastaan kouvolalaiset tekivät yhteensä kahdeksan maalia, mutta hävisivät molemmat ottelut. Avausottelusta joukkue sai sentään lohdutuspalkinnoksi pisteen. Erityisesti KooKoon ongelmaksi avausviikonloppuna muodostui alivoimapelaaminen. Kummassakin ottelussa kouvolalaiset ottivat viisi jäähyä ja joutuivat antautumaan kahdesti.

Perrinin tapaan KooKoon Juha-Pekka Haataja metsästää 500 pisteen rajapyykkiä. Urallaan Liigassa KooKoon lisäksi Kärppiä, Lukkoa ja HIFK:ta edustanut Haataja on tehnyt 770 pelaamassaan ottelussa tehot 226+273=499.

Katso ottelun kokoonpanot tästä »

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

Tappara

31.10
Tappara - KooKoo
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

Tulosveto

KooKoo on tukkinut vuodon
Jos Tapparan peli on ollut kauttaaltaan tukossa, on KooKoon puolustuspää vuotanut. Hyökkäyspäässä kouvolalaiset ovat onnistuneet viimeistelemään pusseja kahdessa ensimmäisessä pelissä hyvin, kun taas Tapparalla on ollut vaikeaa hyökkäysosastolla. KooKoo on löytänyt paremmat aseet puolustukseen, eikä anna Tapparan pelin vapautua vieläkään.
2 3
1 2

Leveällä rintamalla operoiva SaiPa isännöi Ilvestä

SaiPa säväytti heti kauden alkuun iskemällä kasapäin maaleja KooKoon verkkoon. Ilveksen puolustuksella oli ongelmia edellisessä ottelussaan JYPiä vastaan, eikä urakka helpotu työteliästä SaiPaa vastaan.

SaiPa aloitti kautensa todellisilla maalijuhlilla. Kahden KooKoota vastaan käydyn ottelun maaliero oli Sputnikeille 12-9, pistesarake täydentyi viidellä pisteellä.

Erityistä tyytyväisyyttä lappeenrantalaisjoukkueen riveissä herättää onnistujien laaja rintama. Molemmat pelit pelanneista hyökkääjistä vain nelosketjun Santeri Virtanen jäi ilman tehopisteitä. Paras tehomies oli maalin ja kolme syöttöä kerännyt David Goodwin ja peräti kolme pelaajaa keräsi kolme tehopistettä. Puolustajista suurinta kiekollista roolia otti Robin  Salo, joka oli yhden maalin ja yhden syötön lisäksi joukkueen ahkerin laukoja.

Ilveksen kausi alkoi voitolla ja tappiolla kahta kovaa vastustajaa vastaan. Ensimmäisessä ottelussa Tapparaa vastaan Ilveksen puolustus onnistui pitämään kirverintojen taitoniekat kurissa, mutta toisessa ottelussa JYPin hyökkäys pääsi murtautumaan läpi tupsukorvien puolustuksen ja myllyttämään tamperelaisten kenttäpäädyssä.

Ilveksen puolustus saa olla hereillä myös keskiviikkona, sillä SaiPan hyökkäyspelaaminen on hyvänä päivänään vielä JYPin vastaavaakin aktiivisempaa. Päävalmentaja Tero Lehterä on jakanut kiekollista osaamista riittävän moneen ketjuun, jotta vastustajat eivät pysty edes peluutuksella pimentämään hyökkäyspeliä kokonaisuudessaan. 

Katso ottelun kokoonpanot tästä »

Tulosveto

Sputnikit jatkavat liitoaan
Lappeenrantaan kuuluu varsin hyvää. Vaikka SaiPan omassa päässä soi vinhaan kahdessa ensimmäisessä pelissä, onnistuivat lappeenrantalaiset viimeistelemään itsekin 12 maalia, jotka riittivät kahteen voittoon. SaiPan lentokeli hyökkäyksessä jatkuu ja Ilves kaatuu Kisapuistossa.
3 4 5
1 2