Liiga-kierros: Tapparan ja Kärppien junat jyskyttävät tasaisen varmasti − joko Ilves saa pistetilinsä auki?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen
Lauantaina on vuorossa kuuden ottelun kierros. Tapparan ja Kärppien otteet ovat olleet alkukaudesta vahvoja, ja tänään molemmilla joukkueilla on hyvät mahdollisuus jatkaa voittoputkiaan. Ilves puolestaan hamuaa kauden ensimmäisiä pisteitään. Mielenkiintoinen kamppailu on myös HPK:n ja HIFK:n välinen uusinta eilisestä matsista.

Seuraa Heitä

Valtteri Puustinen #48 | AHL

Laitahyökkääjä

Perjantaina HIFK:ta vastaan tehot 1+2 iskenyt Puustinen on kovassa lennossa ja nousi pistepörssissä sijalle viisi.

Aleksi Klemetti #20 | KalPa

Laitahyökkääjä

Tämän kauden on povattu olevan Klemetin läpimurtokausi Liigassa. Vastuuta on tullut ja pisteidenkin valossa alku on ollut lupaava − nuorukainen kantaa tänään KalPan kultakypärää.

Juha-Pekka Haataja #72 |

Laitahyökkääjä

Kokeneen hyökkääjän kausi alkoi pisteiden valossa makeasti, mutta nyt on mennyt kaksi ottelua nollatehoilla. Heikosti esiintynyt KooKoo tarvitsee miehen onnistumisia.

HIFK saa heti revanssimahdollisuuden HPK:sta tappiollisen kotiottelun jälkeen

Hallitseva mestari HPK voitti Helsingin perjantai-illassa HIFK:n ja otti samalla kauden toisen voittonsa. Joukkueet kohtaavat tänään uudestaan Hämeenlinnassa.

Kerho sai perjantain otteluun tehokkaan startin, kun jo avauserän jälkeen vieraat johtivat 3−0. HIFK:n ensimmäinen erä oli paikoin sekavaa peliä, mutta matsin edetessä punanutut saivat otetta yhä enemmän itselleen.

HIFK vei perjantain ottelussa laukaukset selvästi itselleen, mutta tehokkuus oli heikolla tasolla. Etenkin tulosyksikön kenttien pitäisi saada punalamppua syttymään ahkerammin. Myöskään hypetetyn Anton Lundellin kauden avaus ei ole ollut vielä räjähtävä.

Kerhon tehokkuus oli todella kovalla tasolla verrattuna luotujen maalipaikkojen ja laukausten määrään. Kärkiketjujen herrat saivat kerättyjä pisteitä, ja kakkoskentän laituri Valtteri Puustinen kokosi tehot 1+2.

HIFK:n eilisen matsin loppukiri jätti joukkueelle varmasti suuren näyttämisen halun tämän päivän matsiin. Jos sama trendi perjantain ottelusta jatkuu, on HPK:lle tulossa hikinen lauantain alkuilta.

JYP kärsi eilen rökäletappion Kuopiossa − vastus ei helpotu tänäänkään

Yskivästi kautensa aloittanut JYP pelaa tänään kauden toisen kotiottelunsa, kun vastaan tulee ilman tappiota kautensa aloittanut Kärpät. JYPin kurssin kääntäminen on kovan työn takana.

JYPin perjantai-ilta Kuopiossa oli synkeä. Hurrikaanipaitojen maalia vartioinut Riku Helenius ei esittänyt korkealaatuisia otteita, mistä myös viisi päästettyä maalia kertovat. Kiekot pomppivat usein maalin eteen, ja haparointia oli muutenkin havaittavissa.

Kovin suurta helpotusta ei tullut myöskään omalta puolustukselta. Anttoni Honka oli JYP-puolustuksen ainoita valopilkkuja. Lisäksi joukkue kaipaa enemmän David Tomasekin kaltaisten pelaajien onnistumisia.

Erittäin kovalla rosterilla kauteen jälleen lähtenyt Kärpät on aloittanut kautensa pomminvarmasti. Neljän ottelun jälkeen joukkue on menettänyt vain yhden pisteen.

Joukkueen tasosta kertoo nyt se, että perjantaina voittoon Ilveksestä riitti myös vähän heikompi esitys. Kärppien kärkiryhmä on kerännyt tasaisesti pisteitä, ja ratkaisijoita riittää. Myös nuoret pelaajat ovat saaneet hyvin vastuuta.

Jatkuvatko KalPan maalijuhlat tänään ailahtelevan KooKoon vieraana?

Kuopiolaiset löylyttivät eilen JYPiä komein lukemin ja nuoret pelaajat saivat hienoja onnistumisia. KooKoon alkukausi sen sijaan on ollut vaikea ja ailahteleva, mutta tämän päivän pelissä olisi hyvä tilaisuus kääntää suunta.

KooKoon alkukauden matseissa on suorastaan mässäilty maaleilla. Kouvolalaiset ovat tehneet neljään otteluun jo 12 maalia, mutta toisaalta omissa on soinut jo 16 kertaa. 

Eilisessä matsissa Jukureita vastaan mikkeliläisillä oli 16 laukausta maalia kohden, joista kolme meni maaliin. KooKoon pelaajat sen sijaan eivät tahtoneet osua edes maalipuiden väliin: 46 laukauksesta 20 meni ohi maalista. Tuossa olisi parannettavaa tälle päivälle, mikäli aikoo havitella voittoa kuopiolaisista.

Paperilla KooKoolta löytyy ratkaisuvoimaa, mutta nyt pitäisi alkaa saada tuloksia myös realisoitua.

KalPa pelaa tänään kauden neljännen ottelunsa. Eilinen viiden maalin ilta maistui varmasti hyvältä ja tulosta tuli myös nuorille pelaajille. Isoa roolia KalPa-pakistossa ottava nuori Kim Nousiainen iski JYPiä vastaan liigauransa avausmaalin.

Hurjassa vireessä oli niin ikään nuori Aleksi Klemetti, joka keräsi eilen muhkean saldon 1+2. Samalla nuorukainen siirtyi kantamaan KalPan kultakypärää.

KalPan peli oli JYPiä vastaan hyvin kontrollissa, joten tasapainoista esitystä voidaan odottaa myös tänään heikosti pelannutta KooKoota vastaan.

Tilastot

Tapparan juna jyskyttää − SaiPan kausi alkanut kaksijakoisesti

Ilman tappioita vielä tässä vaiheessa viilettävä Tappara pitää oikeutetusti sarjan kärkipaikkaa ja tehoja on kertynyt komeasti. SaiPan peleissä on niin ikään tehty paljon maaleja, muttei aina lappeenrantalaisten kannalta suotuisaan päähän.

Tapparan tehokkuus on ollut kovalla tasolla heti kauden alussa. Herrat Kristian Kuusela, Niko Ojamäki, Anton Levtchi ja  Valtteri Kemiläinen ovat miehittäneet Liigan pistepörssin neljä kärkisijaa. Kaikilla on kasassa neljään peliin jo komeat kuusi pistettä.

Perjantaina Lukko sai kyytiä Raumalla, kun porkkanapöksyt ottivat hienon 4−1-voiton. Ylivoimamahdollisuuksia tarjottiin Tapparalle eilen oikein urakalla, mutta sen tehokkuudessa riittää vielä parannettavaa. Muuten peli tuntuu olevan hyvin uomissaan.

SaiPa sai perjantaina katkaistua orastavan kahden ottelun tappioputkensa, kun Sport kaatui 4−1. Tomas Záborskýn ja Teemu Ramstedtin kanssa viilettävä ruotsalainen John Persson sai eilen maalitilinsä auki ja iski kaksi osumaa. Nämä kärkimiehet ovat onnistuneet hyvin heti alkukaudesta ja se on joukkueelle tärkeää.

Lappeenrantalaisten sairastuvalla sen sijaan alkaa olla jo pientä ruuhkaa. Siellä ovat jo Emil Oksanen, Micke Saari ja Santeri Airola. Ilmeisesti myös Ville Koho sai osumaa perjantain Sport-ottelussa. Paikkaajia siis tarvitaan, eikä pelaajapula helpota tämän päivän kovaa urakkaa Tapparaa vastaan.

Ilman pisteitä oleva Ilves hamuaa avausvoittoa

Ennen kauden alkua suitsutusta saanut Ilves on aloittanut kautensa surkeasti ja on neljän ottelun jälkeen vielä ilman pisteitä. Ässät aloitti kautensa kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla.

Porilaiset ovat aloittaneet kautensa kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Maaleilla ei sen sijaan Ässien otteluissa ole juhlittu. Patapaidat ovat tehneet kolmeen otteluun vain viisi osumaa − vähiten liigassa.

Ruotsalaiskolumbialainen Edwin Hedberg johtaa tällä hetkellä porilaisten pistepörssiä kahdella osumallaan. Ässien ykköskenttä Tyson Spink, Tylor Spink, Niko Kivelä ovat sen sijaan vielä kiikaritehoilla. Heidän onnistumisiaan joukkue tarvitsee.

Keskiviikon ruma tappio Tapparalle pitäisi olla jo pyyhitty pois mielistä, kun toinen tamperelaisjoukkue on vastassa tänään.

Ennakoissa hehkutusta saanut Ilves on aloittanut kautensa tuloksellisesti surkeasti. Neljä ottelua ja nolla pistettä kertovat tästä oleellisen. Ilveksellä on ollut paikoin vaikeuksia päästä maalipaikoille, ja välillä jo keskialueen ylittäminen on tuottanut tuskaa.

Neljään otteluun yhtä monta pistettä iskenyt Joose Antonen johtaa joukkueen pistepörssiä, mutta onnistumisia kaivataan laajemmin. Kärkisentteri Eemeli Suomella on kasassa toistaiseksi yksi maali.

Tänään Isomäen illassa nähdään takuuvarmasti sisuuntunut nuori Ilves-ryhmä, ja se lupaa Ässille vaikeaa ottelua.

Tilastot

Tällä kaudella

Peräpään kamppailussa haetaan onnistumisen kokemuksia

Jukurit otti eilen kauden avausvoittonsa KooKoon kustannuksella. Niin ikään keskiviikkona kouvolalaisia löylyttänyt Sport taipui eilen SaiPalle.

Sport otti keskiviikkona komean 7−2-voiton KooKoosta, mutta eilen SaiPaa vastaan joukkue hävisi 1−4. Kaksi erää Sportin peli oli varsin heikkoa. Päätöserässä lappeenrantalaiset passivoittivat peliänsä ja Sport sai enemmän hallintaa, mutteivät varsinaista kiriä vaasalaiset saaneet aikaan. 

Sportin puolustuksessa oli perjantain ottelussa vaikeuksia niin peliä avaavissa syötöissä kuin vastustajien merkkaamisessa. Tätä asiaa pitäisi tänään saada terävöitettyä.

KooKoo-matsin maalijuhlaa lukuunottamatta Sport on iskenyt vain maalin ottelua kohden, ja se riittää harvoin voittoon liigamatseissa. Onnistumisia siis tarvitaan myös hyökkäyspäässä.

Jukurit on aloittanut kautensa keräämällä kaksi kertaa yhden pisteen saldon ja eilen se sai ensimmäisen kolmen pisteen potin voittamalla KooKoon. Eilinen peliesitys ei ollut parasta mahdollista jukurikiekkoa. Etenkin keskiviikon Kärpät-matsissa joukkue esitti varsin mallikaita otteita. Henkisesti perjantaina voitto vähän heikommallakin pelillä teki varmasti hyvää.