Liiga-kierros: Tapparalle on tarjolla Tampereella jo kertaalleen haudutettua pelikaania − debytoiko TPS:n tuore ruotsalaismaalivahti?

LIIGA / Kierrosennakko
Tapparan Veli-Matti Vittasmäki (33), Kristian Kuusela (71), Jarkko Malinen (28) ja Valtteri Kemiläinen (13) Liigan runkosarjaottelussa HIFK - Tappara, Helsingin jäähallissa, 18. tammikuuta 2020.
Keskiviikkona Liiga palaa muutaman päivän jälkeen jälleen tositoimiin. Viiden ottelun kierroksella JYP yrittää pysytellä kuuden joukossa ja Tappara pyrkii jatkamaan Pelicansin epämieluisia Tampereen-vierailuja.

Seuraa Heitä

Erik Källgren #31 | Växjö Lakers

Maalivahti

Mikäli ruotsalainen torjuu turkulaisten maalilla, kiekkokansa saa ensipuraisun siitä, millaisissa kantimissa TPS:n mahdollinen nousu pudotuspeleihin on.

HIFK:lla sauma kuuden sakkiin

HIFK voi kolmen pisteen voitolla nousta kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan, mikäli illan muut ottelut sujuvat helsinkiläisten kannalta suotuisasti. Ässät pyrkii pitämään pintansa kymmenen joukossa.

HIFK on joutunut jo tovin tulemaan toimeen ilman Teemu Turusta, mutta ruotsalaishyökkääjä Sebastian Dyk palasi taannoin tositoimiin. Edelliseen liki puoleentoista viikkoon vain yhden kamppailun pelannut helsinkiläisryhmä pääsee ainakin latautuneena Ässien kaatoon.

Ässät on joutunut tiukkaan tilanteeseen taistelussa viimeisistä pudotuspelipaikoista, sillä viivan alta ainakin TPS on osoittanut heräämisen merkkejä. Kolmen ottelun tappioputkessa etenevät patapaidat ovat vieraskentällä tiukan haasteen edessä.

Ässät on Pelicansin ohella viiden edellisen ottelun kuntopuntarissa Liigan heikkokuntoisin joukkue. Toivoa tuo HIFK:n synkkä kotisaldo: yksi voitto viimeisestä viidestä pelistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

31.10
TPS - HIFK
28.10
HIFK - JYP
4 - 0

Ässät

31.10
Ässät - Kärpät
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

02.08.
Ässät - HIFK
2 - 0

harjoitusottelut

runkosarja

Ailahtelevat kohtaavat Hämeenlinnassa

HPK ja SaiPa ovat molemmat pelanneet melko tasaisissa merkeissä, sillä tilille on tullut voittoja ja tappiota kutakuinkin vuorotahtia.

HPK on pystynyt pitämään pakettinsa melko hyvin kasassa ja hieman huonommallakin pelillä joukkue on pystynyt raapimaan pisteen sieltä ja toisen täältä. Usein vastustaja on jäänyt korkeintaan kahteen maaliin.

SaiPan tulos on heitellyt enemmän ja joukkue on selvästi kärsinyt Tomas Zaborskyn poissaolosta. Toisinaan päävalmentaja Tero Lehterän puheista on paistanut lievä toivottomuus.

HPK:lla ja SaiPalla on molemmilla omat taistonsa pudotuspelien eri viivojen tuntumassa. Hämeenlinnalaiset ovat voittaneet kaksi kauden aiempaa kohtaamista.

Pohjalta on paha ponnistaa

Sport on vajonnut Liigan viimeiseksi ja toisin kuin vaikkapa Jukurit tai TPS, se ei ole onnistunut piristymään kevätkauden alkaessa. Lukolla sen sijaan pyyhkii paremmin.

Sport joutuu tulemaan pitkän tovin toimeen ilman sentteri Turo Asplundia, jolle tuomittiin tuntuva viiden ottelun pelikielto. Risto Dufvan joukoilla on tällä hetkellä tukala paikka kahmia pisteitä koko sarjan hännillä, eikä seitsemän ottelun voittoputkessa liitävä Lukko helpota heidän tehtäväänsä.

Sebastian Repo on tuonut uutta virtaa raumalaisten tekemiseen, vaikka esimerkiksi Justin Danforth viettääkin hieman hiljaisempaa ajanjaksoa. Lukon peli on tällä hetkellä uomissaan ja joukkue onkin onnistunut nousemaan takaisin viidenneksi.

Jatkuuko Pelicansin tuskainen vaellus Tampereella?

Tappara on saanut sarjataulukon kärkipäässä seuraa paikallisvastustaja Ilveksestä, joka möyhensi Pelicansin edellisessä ottelussa lahtelaiset tylyin numeroin.

Tappara on löytänyt pienen suvantovaiheen jälkeen peliinsä uuden juonen ja erityisesti ylivoima on napsunut kohdalleen. Kolmikko Kristian Kuusela, Jere Karjalainen ja Valtteri Kemiläinen on ollut tehokas hyökkäyspäässä. Michael Garteig on kantanut päävastuun maalin suulla.

Pelicans pelasi myös edellisen ottelunsa Tampereella, missä se pysyi Ilveksen kelkassa vain avauserän, sillä loppuluvut olivat peräti 8−2. Joukkueen kapteeni Hannes Björninen loukkaantui vakavasti ottelussa ja hänen kautensa on todennäköisesti ohi.

Kamppailun kaksikko on menossa sarjataulukossa vastakkaisiin suuntiin, joten kotijoukkue lähtee illan otteluun suurena ennakkosuosikkina.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

31.10
Tappara - KooKoo
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

Pelicans

Mihin vaakakuppi kääntyy?

Sekä TPS:llä että JYPillä on ollut omat pohdinnan paikkansa maalivahtipelin suhteen. TPS joutui vastikään luopumaan Rasmus Tirrosen palveluksista tämän kauden osalta ja JYP nojaa hyvin paljon Eetu Laurikaiseen.

TPS:n ja JYPin kohtaamisessa on vastakkain kaksi kehityskelpoista joukkuetta. Jyväskyläläiset ovat esiintyneet edukseen pääpiirteissään koko kauden, kun taas TPS on pikkuhiljaa piristynyt kamean alun jälkeen.

TPS joutuu tulemaan loppukauden toimeen ilman alkukauden tukipilariaan, maalivahti Rasmus Tirrosta, mutta seura hälytti Ruotsista apuun Erik Källgrenin. Aika näyttää, millainen vaikutus maalivahtimuutoksella on turkulaisnippuun.

Toisessa päässä Eetu Laurikainen on pelannut hyvin, kun taas häntä tuuranneet veskarit ovat ailahdelleet jyväskyläläisten vinkkelistä liikaa. JYP on kiistatta yksi sarjan hyökkäysvoimaisimmista joukkueista, mutta puolustuspäätä tullaan testaamaan keväällä vielä usein. Piristynyt TPS on seuraava kanto kaskessa.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

31.10
TPS - HIFK
27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

JYP

31.10
JYP - Pelicans
28.10
HIFK - JYP
4 - 0