Liiga-kierros: Tappara tuskin häviää tänäänkään, JYP vahvana kotonaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Viiden ottelun kierroksella erottuu Tappara voittajasuosikkina. Sarjakakkonen Kärpät voi olla tiukemmalla. Muut kolme ottelua Jyväskylässä, Kouvolassa ja Turussa ovat ennakkoon tasaisempia, vaikka kotijoukkueilla onkin etu.

Erikoistilanteet ratkaisevat Mikkelissä

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen Oulussa päättyi vasta jatkoajalla Kärppien eduksi.

Syyskuinen kohtaaminen Oulun Raksilassa oli niukkamaalinen. Jukurit kiusasi tuolloin Kärppiä aina loppuun asti, ja Kärpät vei voiton jatkoajalla 2-1.

Viimeksi JYPiä vastaan Jukurit esitti hyökkäyssuuntaan hyvää pelaamista, mutta puolustuspäässä tuli nukahduksia. Ketjut ovat Jukureilla eläneet kauden aikana paljon. Viimeksi tuli pitkästä aikaa onnistumiset Charles Saraultille ja Mika Partaselle. Ylivoima on joukkueella onnistunut hyvin, mutta koska ylivoimapeliä on pelattu toiseksi eniten koko Liigassa, voisi se olla vieläkin parempaa.

Kärpät on viimeksi Liigassa hävinnyt Tapparalle. Nyt alla on häviö CHL-ottelusta Skellefteåssa. Alivoimapeli on joukkueella ollut tähän mennessä sataprosenttista. Onkin todennäköistä, että erikoistilanteet ovat tärkeässä roolissa illan kohtaamisessa.

Kärppien parhaat pistemiehet ovat Jesse Puljujärvi ja Juho Lammikko. Molemmilla on pisteet 3+5, jotka riittävät vasta pistepörssin tiloille 22 ja 23. Tämä kertonee joukkueen laajasta materiaalista. Maalivahdit Justus Annunen ja Patrik Rybár ovat tähän mennessä jakaneet torjuntavastuun tasan.

Kärpät on tällä hetkellä pelannut 194 minuuttia ja 21 sekuntia päästämättä maalia omiinsa. Jos maali on puhtaana Mikkelissä ajassa 9.02, syntyy uusi Kärppien ennätys. KalPan Liigaennätys on 264.30.

JYP vahvoilla kotonaan

Viidentenä sarjataulukossa majaileva JYP kohtaa pykälää ylempänä olevan Pelicansin.

JYP on ollut tällä kaudella parempi kotonaan kuin vieraissa. Se ei ole kertaakaan jäänyt Hippoksella pisteittä. Aiemmin JYP antoi erikoistilanne- ja maalivahtipelillä maaleja vastustajalle. Nyt sakkaa enää alivoimapeli.

Petrus Palmu teki debyytin viime viikonloppuna, ja nyt uutena kokoonpanossa on Julius Honka. Mahdetaanko Hongan pakkiparina nähdä oma velipoika Anttoni? Usko tekemiseen tuntuu olevan korkealla, sillä tappioasema on käännetty voitoksi nyt kahdesti peräkkäin.

Pelicans koki katkeran CHL-tappion Junost Minskille keskiviikkona. Mukana oli muutama ensikertalainen, mutta siitä huolimatta Pelicansin tekeminen on myös Liigassa ollut vähintäänkin vaihtelevaa. Maalivahti Tomi Karhunen on monesti joutunut pitämään joukkuetta pystyssä.

Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtaa unkarilaishyökkääjä János Hári ennen Juhamatti Aaltosta. Aaltosella on plakkarissaan jo kolme ottelun voittomaalia.

Syteen vai saveen, Ilves?

KooKoo on tiivistänyt puolustustaan, mutta maalinteko on yskinyt. Ilveksen otteet ovat vaihdelleet.

KooKoolla on takanaan kuuden päivän ottelutauko. Sitä ennen kolmesta ottelusta irtosi viisi pistettä. Omiin meni vain neljä maalia, joista yksi voittomaalikilpailussa. Tiivistyneen puolustuksen vastapainoksi hyökkäyspääkään ei ole loistanut. Tehtyjä maaleja syntyi vain viisi.

Maalivahti Henrik Haukeland on aloittanut maalilla yhtä lukuunottamatta kaikissa syksyn otteluissa. Ulkomaalaispelaajat sekä Juha-Pekka Haataja ovat saaneet tehopisteitä, mutta syttymistä odotetaan erityisesti Anrei Hakuliselta.

Ilveksen otteet valmentajanvaihdoksen jälkeen ovat olleet valtavan epätasaisia. Ville Kolppasen pelatessa maalissa on Ilves hävinnyt kaikki ottelunsa, kun taas Lukáš Dostálin vartioidessa veräjää on peli sujunut paremmin ja voittoja irronnut kolme. Aleksi Elorinne palasi vammalomalta, mutta loukkaantui heti viikonloppuna uudelleen.

Ylivoimapelin tilastoissa Ilves on Lukon kanssa jaetulla ykköspaikalla, kun taas KooKoon alivoima on kolmanneksi parasta.

Kuka pysäyttäisi Tapparan?

Tappara porskuttaa, tuskin Ässistä on vielä voittoputkea katkaisemaan.

Tappara vietti alkuviikkoa käymällä Norjassa ja lyömällä isäntänsä CHL-ottelussa 3-1. Edellinen kohtaaminen Ässien kanssa Porissa syyskuussa päättyi Tapparan voittoon 5-0.

Tappara on tähän mennessä menettänyt runkosarjassa ainoastaa yhden pisteen jatkoajalla Jyväskylässä. Ei tunnu siltä, että pistemenetyksiä olisi tänäänkään tulossa.

Liigan pistepörssissä Tapparan miehiä on kuusi kymmenen parhaan joukossa, heistä parhaana Niko Ojamäki (4+10). Myös maalivahdit Michael Garteig ja Christian Heljanko ovat jakaneet vastuun tasaisen hyvin.

Ässillä aloittaa tänään maalissa Sami Aittokallio. Maalivahtipeliin Ässien ottelut tuskin ovat kaatuneetkaan, sillä päästettyjä maaleja on kymmeneen otteluun vain 22.

Ongelma on toisessa päässä. Tehtyjen maalien määrä 17 on HIFK:n ohella Liigan pienin. Edwin Hedbergin ja Tylor sekä Tyson Spinkin ketjut luovat kyllä tilanteita, mutta viimeistely ontuu.

TPS:n ongelmana hyökkäys, HPK:lla maalivahdit

TPS ja HPK kohtaavat kohtaavat tasaisessa häntäpään kamppailussa.

TPS ja hallitseva mestari HPK kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Tavallisesti tasaisesti vuodesta toiseen menestyvä TPS ei ole tällä kaudella loistanut muualla kuin iltapäivälehtien otsikoissa.

Sekava pelaaminen on parhaiten luonnehtinut TPS:n suorituksia. Punaista lankaa ei tunnu olevan varsinkaan hyökkäyspelissä. Viimeisissä viidessä pelissä tehdyt kuusi maalia kertovat paljon.

Pistetilaston kärjessä ovat Lauri Korpikoski ja ruotsalaisvahvistus Anton Holm, mutta pisteitä on molemmilla vain 3+3. Maalivahtiosasto on pelannut kelvollisesti.

HPK:lla on puolestaan ollut maalivahtiongelmaa. Joona Voutilainen ei ole vakuuttanut ykkösvahtina, ja Rasmus Reijolakaan ei ole varsinaisesti timanttinen kakkosveskari.

Pelaaminen ailahtelee koko joukkueella. Ajoittain on häivähdyksiä viime kaudesta. Jere Innala hakee kuningasratkaisua joko laukomalla itse tai hakemalla ratkaisevaa syöttöä. Valtteri Puustinen sen sijaan ollut todella hyvä, ja pelaa enemmän joukkueen rytmissä. Se näkyy pistepörssissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

HPK