Liiga-kierros: Tappara matkaa kohun keskeltä Lukon vieraaksi, HPK pyrkii pitämään haaveet elossa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Koronakaranteenien vuoksi peruuntuneiden otteluiden myötä liigassa pelataan perjantai-iltana vain kolme kamppailua. HPK pyrkii vielä taistelemaan vielä tietään pudotuspeleihin, Raumalla vierailee kohujen ryvettämä Tappara ja Järvi-Suomen derbyssä mittelevät KalPa ja JYP.

Seuraa Heitä

Robert Rooba #88 | Severstal

Laitahyökkääjä

Ainoisiin JYPin valopilkkuihin lukeutuva Rooba on noussut salakavalasti vain kahden osuman päähän maalipörssin kärkipaikasta.

Jukka Peltola #81 | Tappara

Laitahyökkääjä

Hiljattain 600. liigaottelun rajapyykin rikkoneelta Tappara-kapteenilta kaivataan johtajuutta ja esimerkkiä tamperelaisjoukkueen ajauduttua vaikeahkoon tilanteeseen – sekä kaukalossa että lehtien otsikoissa.

Koronakohujen ryvettämä Tappara hakee valon pilkahduksia kaukalon puolella

Kuva sarjan kärjessä koko kauden ajan keikkuneen Lukon ylivoimaisuudesta on kokenut kevään edetessä kolahduksia raumalaisten koettua jopa yllättäviäkin tappioita.

Eilen torstaina Lukko kärsi toisen peräkkäisen vierastappion, sitä ennen tuloksena oli kaksi kotivoittoa. Lahdessa Lukko jäi tylysti nollille ja oli erityisesti ottelun alussa vastaantulija. Ilves-ottelussa Lukko puolestaan aloitti ottelun vahvasti, mutta menetti avauserän 3–1-johtoasemansa.

Sen lisäksi, että Tappara on ollut viime päivinä otsikoissa negatiivisesti koronaan liittyvissä uutisoinneissa, on tamperelaisjoukkueella meneillään vaikeampi jakso myös kaukalon puolella. 

Tappara on hävinnyt edellisestä viidestä ottelustaan neljä, ainoana valopilkkuna vierasvoitto sarjajumbo JYPistä. Edellisessä ottelussa HPK:ta vastaan nähtävissä oli jo parempaa Ben Bloodin ja Maksim Matushkinin palattua puolustuslinjoille piristämään kiekollista peliä ja ylivoimaa.

Pitkät hyökkäykset eivät kuitenkaan johtaneet maalipaikkoihin, vaan kiekkoa siirrellään niin kauan, että se menetetään. Laukoa Tappara voisi siis enemmänkin. Tamperelaisten parhaimmistoa on ollut Jyväskylässä tehoilleiden Patrik Virran, Anton Levtchin ja hiljattain 600. liigaottelunsa pelanneen Jukka Peltolan ketju.

Kauden keskinäiset ottelut ovat päättyneet melko suurilla marginaaleilla Tapparan ollessa niskan päällä voitoin 2–1.

Itseluottamusta antavan murskavoiton ottanut KooKoo pyrkii torppaamaan HPK:n pudotuspelihaaveet

Huikean kevään myötä pudotuspelipaikasta taistelemaan noussut HPK on ollut viime otteluissa jälleen lennossa, sillä ainoana kauneusvirheenä viiden ottelun tarkastelujaksolla on JYPille kärsitty ruma 7–3-tappio.

HPK taistelee karanteeniin määrätyn Sportin kanssa sarjatulukon sijasta kymmenen ja kaipaa jatkoa voitokkaille otteilleen. Hämeenlinnalaisten pudotuspelisaumat eivät ole hyvät, mutta joukkue on selkeästi päättänyt taistella loppuun asti.

Sarjataulukon lisäksi HPK:n sitkeys on näkynyt myös yksittäisissä peleissä, viimeisimpänä esimerkkinä keskiviikon Tappara-kamppailu. Ottelussa Kerho nousi kolme kertaa tappioasemasta tasoihin ja korjasi potin voittomaalikilpailussa.

HPK:n tehopelaajana on kunnostautunut koko liigan pistepörssiä johtava konkari Petri Kontiola. Kontiola on ruokkinut nuoria ja nälkäisiä laitureita, joista Jere Innala on heilutellut verkkoa 16 kertaa.

Kapuloita HPK:n rattaisiin pyrkii laittamaan KooKoo, jolla on vielä mahdollisuudet nousta jopa kuuden joukkoon. Alkukaudesta liigan kärkipäässä keikkuneiden kouvolalaisten kevät on ollut vaikeampi, mutta pari viime ottelua ovat antaneet taas uutta uskoa tekemiseen.

KooKoo nappasi kolme pistettä Ässiä vastaan, minkä jälkeen se määrättiin kymmenen päivän karanteeniin korona-altistumisten vuoksi. Testit olivat kuitenkin negatiivisia ja kouvolalaiset palasivat kaukaloon väkevästi murskaten JYPin Jyväskylässä peräti 8–1. Voitto oli seuran historian suurinumeroisin.

Otteet ovat olleet lupaavia kevään pudotuspelejä ajatellen, mutta KooKoon pitää pystyä pitämään hyvää tekemistä yllä jatkossakin.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Järvi-Suomen derbyjä hallinnut KalPa hamuaa kuuden joukkoon

Kauden viidennessä ja samalla viimeistä edellisessä Järvi-Suomen derbyssä KalPa isännöi JYPiä toista kertaa tällä viikolla. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat tiistaina niin ikään Kuopiossa, välissä JYP kävi häviämässä kotonaan rumasti KooKoolle.

Tiistain kohtaamisessa KalPa oli parempi lukemin 4–1 ja johtaa myös joukkueiden keskinäisiä kohtaamisia tältä kaudelta voitoin 3–1.

JYP-voitto oli balsamia KalPan haavoille, sillä kuopiolaiset seilasivat ennen ottelua viiden ottelun tappioputkessa, jota kuitenkin edelsi neljän voiton putki.

KalPalta on löytynyt onnistujia hyökkäyspäässä laajalta rintamalta. Kirkkain tähti on ollut sekä joukkueen sisäistä piste- että maalipörssiä johtava Kai Kantola tehoilla 16+15. Myös KalPa-maalivahtien loukkaantumissumaa SaiPasta paikkaamaan hankittu Matěj Tomek on pelannut Kuopiossa vakuuttavasti.

JYP odottelee lähinnä kauden päättymistä sarjan jumbopaikalla. Voitot Ilveksestä ja HPK:sta antoivat lupuaksia paremmasta, mutta niitä seurasi kolme rumaa tappiota, kruununa 1–8-kotitappio KooKoolle.

JYPin juniori-ikäiset tähdet ovat kadonneet varjojen maille. Tehoja odotetaan erityisesti Brad Lambertilta ja Patrik Puistolalta, joilla riittää isoa roolia. Käytännössä ainoa ketju, joka on saanut aikaan säänöllistä painetta vastustajan päätyyn, on ollut maalipörssin kärkeä jahtaavan Robert Rooban, Antti Kalaputaan ja Jerry Turkulaisen muodostama kolmikko. Kolmikosta Kalapudas on kärsinyt pienistä vammoista, mutta hänen odotetaan palaavan kokoonpanoon viikonloppuna.

KalPa lähtee otteluun suurena ennakkosuosikkina.