Liiga-kierros: Tampereen huippuottelu kruunaa vuoden viimeiset tanssit

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © TOPI LAINIO
Keskiviikko-illan ratoksi tarjoillaan Liiga-kiekkoa neljällä paikkakunnalla. Vuoden viimeisen kierroksen kärkiottelussa Ilves isännöi Pelicansia. Kuopiossa on taasen pudotuspelihenkeä ilmassa KalPan ja SaiPan välisessä kohtaamisessa.

Seuraa Heitä

Kai Kantola #81 | Linz

Laitahyökkääjä

Kai Kantola iski edellisessä SaiPa-ottelussa kaksi maalia, jatkaako hyökkääjä maalitehtailuaan?

Trevor Mingoia #9 | Wolfsburg

Laitahyökkääjä

KooKoon ryhmästä olisi voinut laittaa kenet tahansa seurattavien pelaajien listalle, mutta valinta osui vahvaa kautta pelanneeseen yhdysvaltalaishyökkääjä Mingoiaan.

Pelicans matkaa Tampereelle katkaisemaan Ilveksen kolmen vuoden kotivoittojen sarjaa

Lokakuisena iltana vuonna 2017 Pelicans nappasi Ilves-vierasottelusta voiton takataskuunsa 4–1-lukemin. Tuon ottelun jälkeen kuusi seuraavaa lahtelaisten vierailua Tampereelle on päättynyt tupsukorvien voittoon.

Alkukauden 20 ottelusta Ilves on hävinnyt ainoastaan viisi kamppailua, joista viimeisin tappio tuli Lappeenrannasta SaiPan vieraana marraskuisena iltana 4–2-lukemin. 

Tauon aikana Ilves menetti kärkiosaamista NHL-leireille puolustus- sekä hyökkäyskalustolta aiemmin lähteneen maalivahti Lukáš Dostálin lisäksi. Varsinkin Juuso Välimäen sekä Arttu Ruotsalaisen lähdön merkityksen huomasi tupsukorvien otteissa tauon jälkeisen KooKoo-vierasottelun ylivoimilla. 

Ilveksen puolustus pärjää myös ilman Välimäen tapaista johtavaa pelaajaa, mutta Ruotsalaisen murhaavaa tehokkuutta on vaikea korvata tupsukorvien hyökkäyksessä. Ilveksen menestys kaipaa uusien tehomiesten vastuunkantoa, mitä Panu Mieho tekikin sunnuntaina ratkaisten KooKoo-ottelun tehoillaan 1+1. 

Tauon aikana joukkueeseen saapui myös kolme uutta pelaajaa, kun Matias Myttynen, Teemu Väyrynen sekä Erik Autio tekivät sopimuksen tupsukorvien kanssa. Kolmikosta Myttynen esiintyi vahvasti KooKoo-ottelussa ja Väyrynen laukoi maalin ennen kuin lensi suihkuun polvitaklauksesta Alexander Ytterelliä kohtaan ottelun toisessa erässä. Autio sen sijaan oli näkymätön puolustuksessa. 

Dostálin lähdettyä tavoittelemaan NHL-paikkaa moni on miettinyt, kuinka hyvin Ilveksen maalivahtipeli kestää vertailun. Eetu Mäkiniemi on kuitenkin ottanut sankarin viittaa itselleen torjuen kahdesta viimeisestä ottelusta kaksi voittoa, joista toinen oli nollapeli KalPaa vastaan kotikaukalossa. 

Viimeisestä 13 ottelusta Pelicans on voittanut 11 kamppailua ja noussut siten jo runkosarjan kolmannelle sijalle. Pelicans hävisi kauden ensimmäisen Ilves-ottelun lokakuussa maalein 4–1.

Tuon ottelun jälkeen myös Pelicans-kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia, sillä lainalla ollut puolustaja Julius Honka lähti Pohjois-Amerikkaan valmistautumaan NHL-kauden alkuun. Tämän myötä lahtelaisten puolustuksen toiselle Juliukselle (Bergmanille) on todennäköisesti luvassa vastuuta ylivoimaviisikossa.

Loput Pelicansin NHL-lainat Jesse Ylönen, Otto Somppi sekä Oskari Laaksonen ovat mukana Tampereella. Hakametsässä Pelicansin maalinsuulla nähtäneen tšekkivahti Patrik Bartošák, joka on napannut Jasper Patrikaiselta ja Atte Tolvaselta varmoin ottein ykkösmaalivahdin viitan. Bartošák on ollut lahtelaisten alkukauden iskukyvyn tuki ja turva. 

Matias Rajaniemi on varmuudella sivussa lahtelaisten kokoonpanosta, koska puolustaja matkusti Nuorien Leijonien matkassa MM-kisoihin. Niclas Almari ja Casimir Jürgens olivat sivussa Pelicansin edellisestä TPS-kotiottelusta, joten puolustajakaksikon pelaaminen Tampereella on epävarmaa. 

HPK yrittää murtaa Rauman kiroustaan

Hämeenlinnalaisryhmä on hävinnyt Raumalla peräkkäin kuusi ottelua, joista kaksi tämän kauden aikana. Viimeisin Raumalla nähty HPK:n voitto näki päivänvalon tammikuisena iltana vuonna 2019. Maaliero näissä kuudessa kohtaamisessa on Lukolle murskaava 25–6.

Lukko on ollut alkukauden yksi sensaatioista. Ilveksen kanssa sarjan kärkipäässä majaileva joukkue ei ole hävinnyt tämän vuoden puolella kuin kertaalleen kotiyleisön edessä. Viikon avauskierroksella Jukurit yllätti raumalaisvieraat pitkän joulutauon jälkeen 4–0-lukemin. 

Kauden aiemmissa HPK-kohtaamisissa tehot 2+2 tehnyt Lukon Aleksi Saarela joutui jättämään maanantain Jukurit-ottelun kesken kolmannessa erässä Samuli Piipposen kevyen kontaktin jälkeen. Saarela poistui iskun jälkeen  tuskaisen näköisenä vaihtoaition kautta pukusuojan puolelle eikä enää palannut ottelussa takaisin kaukaloon. Hänen pelaaminensa HPK-ottelussa on siten epävarmaa.

Lukko-kokoonpanosta on varmuudella sivussa illan ottelusta nuorten MM-kisoissa Kanadassa pelaavat Ville Heinola ja Mikko Pettman

HPK:n tukkoisuus ei hellittänyt koronatauon aikana, sillä maanantain kierroksella tuloksena oli jälleen tappio tasaisen väännön päätteeksi. Kuukauden mittaisella tauolla puolustukseen sekä hyökkäysalueen laukaisutilanteisiin harjoituksissaan keskittynyt joukkue oli kyllä niskan päällä SaiPa-kotiottelussa, mutta hämeenlinnalaisjoukkue teki karmeita virheitä ottelun alkuhetkillä kaatuen niihin. 

Kokoonpanotilanne hämeenlinnalaisilla on pitkäaikaispotilaita (Jesse Mankinen ja Ville Koistinen) lukuunottamatta kohtalainen, mutta puolustuksen isot poissaolot ja poistumiset näkyvät peliotteissa. Lukon astuessa vastaan sarjan kärkijoukkueena ja voitettua joukkueiden edellisen kohtaamisen suvereenisti, ei suuria ole hämeenlinnalaisille odotettavissa. 

Kärkimiehistä Jere Innala, Valtteri Puustinen sekä Elmeri Eronen näyttivät energisyyttään positiivisesti SaiPa-ottelussa, mikä on joukkueen kannalta hyvä merkki. Avauspelaaminen ja keskialueen ylittäminen sekä ryntäily karvausvaiheessa tuottavat kuitenkin Hämeenlinnan ylpeydelle jatkuvia ongelmia. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

06.08
Lukko - Ässät
06.08
Lukko - KooKoo

HPK

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

Pudotuspelihenkeä ilmassa Kuopiossa

Joukkueet kohtaavat viikon sisään toistamiseen. Viime viikon sunnuntain kohtaamisessa Lappeenrannassa KalPa nappasi pisteet mukaansa 3–0-lukemin Eero Kilpeläisen torjuttua uran 49:n nollapelin. Tällä kertaa on SaiPan vuoro matkustaa vieraaksi Kuopioon.

SaiPa on tottununut lähtemään Kuopiosta tyytyväisenä kotimatkalle, sillä viidestä edellisestä KalPan kotiottelusta lappeenrantalaisvieraat ovat voittaneet neljä kamppailua, joista kaksi varsinaisella peliajalla. 

KalPa-hyökkääjä Kai Kantola teki sunnuntaina Lappeenrannassa ensimmäiset maalinsa sitten lokakuun, ja Eero Kilpeläinen torjui kuopiolaisten maalilla tasaisen varmasti ansaiten nollapelinsä. Hugo Gallet sekä Tuomas Vartiainen esiintyivät SaiPa-vierasottelussa edukseen. 

Joukkueena KalPa pelasi Lappeenrannassa kärsivällisesti ja säntillisesti estäen SaiPan hyökkäykset tehokkaasti. Kuopiolaiset koittivat kääntää suuntaa nopeasti kiekonriistojen jälkeen, mistä se saikin pari maukasta maalipaikkaa ottelun aikana. 

SaiPa on puolustanut viime otteluissa särmästi, mutta hyökkäyspeli on tökkinyt. Varsinkin maalinteko on ollut työn ja tuskan takana, vaikkakin viikon ensimmäisessä ottelussa lappeenrantalaisryhmä iski neljä maalia HPK:n verkkoon. Joni Nikon kaksi maalia syntyivät hämeenlinnalaisten karkeista virheistä, ja lappeenrantalaisten ottelun viimeiset kaksi maalia tehtiin tyhjään verkkoon. 

SaiPan alivoima on ollut tehokasta tällä kaudella, mutta ylivoima on yskinyt viime peleissä. Sekä KalPaa että HPK:ta vastaan SaiPa hukkasi kahden pelaajan ylivoiman. 

Jaakko Lantta sekä Jarno Koskiranta ovat dominoineet alkukaudella aloituksia. SaiPan maalivahtiosastolla Matěj Tomek otti HPK-ottelussa Liiga-uransa ensimmäisen voiton onnistuneen ottelun tuloksena. Niclas Westerholm on ollut myös mies paikallaan pelaamissaan otteluissa.

Joel Olkkonen puolestaan on noussut joukkueen ykköspuolustajaksi kiekollisen varmuutensa ansiosta. Imatran Ketterässä hurmannut puolustaja Roope Reini sai HPK-kamppailussa vastuuta niin yli- kuin alivoimallakin. Veikko Loimaranta on ollut viime otteluissa kiekon kanssa rohkea, mutta häneltä vaaditaan myös tehoja, jotta SaiPan hyökkäyspään vaisuus helpottaisi. Matias Mäntykivi on Nuorten Leijonien matkassa Kanadan kisoissa. 

Valmennusryhmä laittoi edellisen KalPa-ottelun lopussa joukkueen ketjut uusiksi, mikä tuntui piristäneen SaiPan hyökkäyspelaamista hieman. 

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

SaiPa

06.08
Sport - SaiPa
06.08
SaiPa - TPS
13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Ässillä revanssihenkeä KooKoota vastaan

Joukkueet kohtasivat juuri ennen joulutaukoa Porissa KooKoon ollen vahvempi 6–1-lukemin. Revanssiin lähdettäessä molemmilla on yksi ottelu allaan tauon jälkeen.

Tauolta tultaessa Ässillä on ainoastaan yksi toive takataskussaan: katkaista neljän ottelun murheellinen tappioputki. Siinä porilaisjoukkue onnistuikin, sillä joukkue nappasi komean vierasvoiton Sportin nenän edestä Aleksi Varttisen viimeisen sekunnin maalilla. 

Ässien kannattajilla on kuitenkin tuoreessa muistissa joulukuun alkupuolen kotiottelu KooKoota vastaan, joka päättyi kouvolalaisvieraille 6–1-lukemin. Tuota ottelua porilaisten on turha enää muistella, koska tauko antoi mahdollisuuden suoristaa rivinsä ja levätä. Porilaisten toivoa nostaa Peter Tiivolan paluu pelaavaan kokoonpanoon miltei kahden kuukauden tauon jälkeen.

Voittoisan Ässät-vierasottelun jälkeen KooKoo jäi pitkälle tauolle, jonka jälkeen se kohtasi kotikaukalossaan Ilveksen. Ilves-kotiottelu oli äärimmäisen viihdyttävä, sillä ottelu ratkesi vasta jatkoajan loppuhetkillä tamperelaisvieraiden Panu Miehon osumalla. 

Viime sunnuntaisessa ottelussa KooKoolle tarjottiin viiden minuutin ylivoima ottelun puolenvälin tienoilla, jonka he itse tyrivät ottamalla tyhmiä rangaistuksia kolme peräkkäin kyseisen erikoistilanteen aikana. Kuriton pelaaminen jatkui samassa erässä vielä kahdella rikkeellä.

Kouvolalaiset onnistuivat Ilvestä vastaan laajalla rintamalla erikoistilanteissa, minkä lisäksi positiivista oli erityisesti Trevor Mingoian ja Vilmos Gallón yhteispeli. Joukkueen Ilves-ottelun jokainen maali syntyi joko yli- tai alivoimaisena. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

06.08
Lukko - Ässät
06.08
Ässät - KooKoo
13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2

KooKoo

06.08
Ässät - KooKoo
06.08
Lukko - KooKoo
13.04
JYP - KooKoo
1 - 4