Liiga-kierros: Tampereella tiukka taistelu pisteistä – Ässien kurimus saamassa jatkoa

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liiga jatkuu keskiviikkona kolmella ottelulla. Porissa kohtaavat sarjan kärki- ja jumbojoukkue, kun taas Tampereella kohtaavat sijoilla 4 ja 5 olevat joukkueet.

Jatkoaika kulkee HIFK:n matkassa

SM-liigan klassikko-ottelussa kohtaavat Ilves ja HIFK. Tampereella on odotettavissa kovatasoinen kamppailu, sillä molemmat joukkueet löytyvät sarjataulukosta viiden parhaan joukosta.

Tampereen Ilves luistelee kotikaukaloon allaan kolmen pisteen voitto Hämeenlinnasta. Tupsukorvat saivat hyvitystä edellisen Kärppiä vastaan pelatun kotiottelun hylätylle maalilleen, kun HPK:n ottelun lopun tasoitusmaali puolestaan hylättiin lauantaina. Ilveksen kausi on kulkenut pitkälti Karri Kiven suunnitelmien mukaan, mutta tiettyä tasaisuutta joukkue kaipaisi peliinsä.

Monen Ilves-pelaajan kausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Onnistujia ovat muun muassa Arttu Ruotsalainen, Teemu Lepaus, koeajan jälkeen sopimuksen saanut Joose Antonen sekä nuori puolustaja Oskari Laaksonen. Kapteeni Eemeli Suomi palaa kokoonpanoon kärsittyään yhden ottelun pelikieltonsa.

Helsingin IFK:lle ylityöt tulivat tutuiksi syyskuussa, kun seitsemästä ottelusta peräti viisi päättyi 60 minuutin jälkeen tasatulokseen. Jatkoaikakaan ei ole riittänyt kahdessa viimeisessä ottelussa, sillä lisäpiste lähti sekä Pelicansin että KalPan matkaan voittomaalikilpailuissa. Joukkue on kuitenkin osoittanut olevansa vaikeasti kaadettavissa.

IFK:n alkukauden paras pelaaja on ollut ehdottomasti Erik Thorell. Färjestadin kasvatti rikkoi ensimmäisenä pelaajana tällä kaudella kymmenen tehopisteen rajan perjantaina Lahdessa. Ilman maaleja Thorell on jäänyt vain kahdessa ottelussa. Thorell on muodostanut Juhani Tyrväisen ja Joonas Raskin kanssa helsinkiläisten syömähampaan. 

Eniten huolenaiheita IFK:ssa aiheuttaa maalivahtitilanne. Ykkösvahti Atte Engrenin kausi on alkanut synkästi, sillä torjuntaprosentti on surkea 85,86. Nähdäänkö siis tolppien välissä viime kaudella Ilveksessä pelannut Markus Ruusu? Loukkaantuneiden listalta löytyvät Juha Jääskä ja Henrik Koivisto. Lisäksi Iikka Kangasniemi on ollut poissa kokoonpanosta viimeiset kolme ottelua, mutta seura ei ole ilmoittanut häntä loukkaantuneeksi.

Tulosveto

HIFK kääntää kurssinsa
Hieman yllättäenkin sarjataulukon viidenneltä sijalta löytyvä Ilves isännöi sarjanelosta HIFK:ta. Helsinkiläiset eivät ole vielä kertaakaan jääneet ilman pisteitä, vaikka puolustussuuntaan on ollut hieman ongelmia. Molemmat joukkueet ovat pelanneet varsin hyökkäysvoimaista kiekkoa, joten useampi maali ei yllättäisi Tampereen keskiviikkoillassa. Tässä kisassa HIFK on pykälän verran vahvempi.
2 3
3 4

KooKoo metsästää ensimmäistä vierasvoittoaan

KalPa ja KooKoo iskevät jo toista kertaa yhteen lyhyen ajan sisään. 22. syyskuuta Kouvolassa pelatun ottelun voitti KooKoo 2–1 -lukemin.

KalPa pelasi onnistuneen viime viikonlopun, kun ensiksi kaatui Niiralan montussa Tappara ja seuraavana päivänä Helsingissä HIFK voittomaalikilpailun jälkeen. KalPa on pelannut varsin tiukkoja otteluita alkukaudella, sillä vain kotiottelu Lukkoa vastaan päättyi yli yhden maalin erolla. KalPa pystyy kuitenkin raapimaan pisteitä tasaiseen tahtiin. Erikoistilanteissa KalPan pitää parantaa, sillä sekä yli- että alivoima ovat keskimääräisesti Liigan heikommalla puolella.

Erityisesti Kai Kantola oli viikonloppuna vahvassa vireessä merkauttaen kahteen otteluun tehot 2+2=4. Ranskalaislupaus Alexandre Texier onnistui lauantaina rankkareilla, joten varsinainen maalitili voisi auetta tänään. KalPan puolustuksessa Otto Leskinen pelaa vahvaa kautta. Leskinen on urakoinut luotettavan puolustajaparinsa Ryan Wilsonin kanssa keskimäärin yli 22 minuuttia ottelua kohden, joten maalipaikoilla KooKoo ei tule juhlimaan Kuopiossa.

KooKoon kausi on sujunut ailahtelevasti, sillä kaavan mukaan voitettua ottelua on seurannut hävitty ottelu. Huomionarvoista on se, että vieraskentällä kouvolalaiset ovat hävinneet kaikki ottelunsa varsinaisella peliajalla. Kolmessa vieraspelissä KooKoo on päästänyt peräti 17 maalia, joten varsinkin puolustukselta odotetaan ryhtiliikettä. Kuopiossa KooKoo ei tule maaleilla mässäilemään, joten alakerta ei saa vuotaa.

Hyökkäyspelissä puolestaan on tullut runsaasti onnistumisia, mutta vaarana on tämän osa-alueen taantuminen. Tehot ovat jakautuneet laajalle rintamalle keihäänkärkenä Malte Strömwall, Miikka Pitkänen ja Erik Karlsson. KooKoo ilmoitti maanantaina hankkineensa vähällä peliajalle JYPissä jääneen Henri Kannisen. Kanninen tuo tarvittavaa leveyttä joukkueen keskikaistalle ja pystyy varmasti tekemään nyt suuremmalla vastuulla kovempaa tulosta kuin Jyväskylässä.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

KooKoo

Tällä kaudella

Tulosveto

KalPa jatkaa voittojen tiellä
KalPan neljä edellistä ottelua ovat päättyneet maalin erolla, kun taas KooKoon leirissä vastaavassa tilastossa on kolme peräkkäistä merkintää. Kuopiossakaan tuskin isoja eroja tullaan näkemään. Varsinkin KooKoon viimeistely on ollut tilastollisesti varsin tehokasta, mihin voidaan odottaa pientä heikentymistä jossain vaiheessa. KalPan vakuuttavampi viisikkopelaaminen tekeekin isännistä ennakkosuosikin.
2 3
2

Painetaanko Porissa kriisinappulaa?

Isomäessä kohtaavat Liigan kaksi ääripäätä. Sarjaa johtava TPS saapuu liigajumbo Ässien vieraaksi jo toista kertaa tänä syksynä.

Porin Ässien alkukausi on ollut katastrofi. Sarja-avauksessa Ässät voitti Lukon jatkoajalla, mutta sen jälkeen porilaiset ovat hävinneet varsinaisella peliajalla viisi ottelua putkeen. Ässät on tuskaillut maalinteon kanssa ja samaan aikaan joukkue päästää vastustajan maalintekoon aivan liian usein. Viime lauantain ottelu Sportia vastaan oli paha mahalasku, sillä peli oli kolmannessa erässä peräti 0–6 vaasalaisten johdossa. Ässät sai kuitenkin vielä tehtyä kolme maalia päätöserään, joten synkkyyden keskellä on orastavaa valoa näkyvissä.

Suurin kysymys Porissa on Jesperi Kotkaniemen tilanne. Joukkue suorastaan huutaa ykkössentteriään takaisin, mutta vahvat otteet Montrealin harjoitusleirillä poikivat paikan sarja-avaukseen. Tiistaina Ässät ilmoitti sopimuksesta Lauri Tukosen kanssa. Ottelukohtaisella sopimuksella pelaava Tukonen pelaa jo tässä ottelussa entistä seuraansa vastaan. Ässien tehot ovat olleet täysin Sakari Salmisen, Jarno Kärjen ja Sami Lähteenmäen harteilla, joten Tukosen odotetaan tuovan lisää leveyttä tälle rintamalle.

Kun Porissa on vajottu syksyn pimeyteen, 140 kilometriä etelämpänä on puolestaan availtu hunajapurkkeja auringon helliessä. TPS koki vasta kauden ensimmäisen varsinaisen peliajan tappion lauantaina kotikentällään Pelicansille. Sitä ennen ainoa tahra oli voittomaalikilpailutappio kotona Kärppiä vastaan. TPS kävi jo sarjan toisella kierroksella hakemassa täyden pistepotin Porista 1–4 -lukemin. Joukkueiden kuntokäyrät viittaavat samantyyppisiin lukemiin myös tänään.

TPS ilmoitti maanantaina hankkineensa NHL-taustaisen puolustajan Brandon Gormleyn loppukauden kestävällä sopimuksella. Gormleyn odotetaan täyttävän loukkaantuneiden Elmeri Erosen ja Topi Jaakolan jättämiä aukkoja. TPS saa otteluun tärkeän vahvistuksen kokoonpanoonsa, kun Oula Palve vapautuu kahden ottelun pelikiellosta.

Tulosveto

Ässät hakee Tukosesta apua hyökkäyspeliinsä
Ässillä on ollut hyökkäyssuuntaan suuria ongelmia tehokkuuden kanssa. Samaa ei voida sanoa sarjan piikkipaikalla olevasta TPS:sta. Turkulaisten ennakkosuosikin asema onkin jokaisella seikalla selitettynä varsin selvä. Keskinäisillä kohtaamisilla mitattunakin Ässät on onnistunut voittamaan vain yhden edellisestä viidestä, eikä tilastoon tule nytkään muutosta.
1 2
3 4