Liiga-kierros: Tampereella paikalliskamppailu täyden Hakametsän edessä, Kärpät hakee jatkoa ennätykselliselle voittoputkelle

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Perjantaina pelataan Liigaa seitsemällä eri paikkakunnalla. Kierroksen etukäteen kuumin ottelu nähdään Tampereella, kun Ilves isännöi paikallisvastustaja Tapparaa loppuunmyydyssä Hakametsässä.

HPK hakee neljättä peräkkäistä voittoaan Jukureiden kustannuksella

Kovassa vedossa oleva HPK saa kolmanteen peräkkäiseen kotiotteluunsa vastaan Mikkelin Jukurit. Edellinen joukkueiden välinen ottelu päättyi HPK:n 2–3-vierasvoittoon voittomaalikilpailun jälkeen.

Hämeenlinnassa kohtaavat kaksi vastakkaisista lähtökohdista otteluun tulevaa joukkuetta. Sarjan häntäpäähän povattu HPK on voittanut kolme edellistä otteluaan suvereeniin tyyliin, kun taas Jukurit tulee otteluun allaan kaksi tappiota. Ottelu ei tule olemaan mikkeliläisille helppo, sillä HPK on soittanut kolmessa edellisessä ottelussaan maaliverkkoa yhteensä yhdeksän kertaa ja päästänyt samassa ajassa omiin ainoastaan kolme maalia. Jukurit puolestaan ei ole onnistunut kahdessa edellisessä ottelussa tekemään ainuttakaan maalia. 

HPK:n peli on kehittynyt kauden edetessä jatkuvasti. Etenkin kotiotteluihin joukkue on tullut erittäin nälkäisenä, eikä ole antanut vastustajalle juurikaan mahdollisuuksia kaksinkamppailuissa. Myös maalinteossa isännät ovat onnistuneet kotona laajalla rintamalla Philippe Cornet'n ja kultakypärä Markus Nenosen johtaessa joukkueen maalinsylkijäosastoa. 

Jukurit janoaa illan ottelussa varmasti osumia kahden maalittoman pelin jälkeen. Mikäli mikkeliläiset löytävät kadonneen maalivireen, voidaan illan ottelun odottaa olevan maalirikas. Kahden eri vireessä olevan joukkueen kohtaamisessa isännät ovat kuitenkin hienoisesti niskan päällä.

Illan ottelua varjostaa Hämeenlinnasta kantautuneet ikävät uutiset, joiden mukaan HPK-hyökkääjä Ville Viitaluoma joutuu lopettamaan peliuransa loukkaantumisen takia. Viitaluoma ehti edustamaan HPK:ta yhteensä kuuden Liigakauden verran. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Tulosveto

Kerho saa lisäystä voittosarakkeeseen
Hämeenlinnalaiset ovat olleet viimeisten ottelujen aikana väkevällä pelipäällä. Viimeisestä viidestä ottelusta se on onnistunut voittamaan neljä varsinaisella peliajalla. Ainoan poikkeuksen hyvään saldoon tekee kotitappio Sportille. Vaasalaisia vastaan HPK hakkasi päätään Sport-vahti Sami Aittokallioon, ja toisaalta Sport oli tehokas. Jukurit ei ole päästänyt omiinsa viime otteluissa merkittävästi maaleja, mutta ei ole niitä myöskään itse onnistunut tekemään. Ottelut ovat kuitenkin kääntyneet pääasiassa mikkeliläisten vastustajille. Vahvavireisen HPK:n pitäisi hoitaa tämä peli rutiinilla nimiinsä.
3 4 5
0 1

Tappara tulee haastajana Tampereen derbyyn

Nousukuntoinen Tappara lähtee haastamaan hurjassa vireessä viime aikoina ollutta paikallisvastustaja Ilvestä. Tampereella on odotettavissa hieno kiekkoilta, sillä joukkueet pääsevät esiintymään loppuunmyydyn Hakametsän eteen.

Tampereen paikallistaistossa on kääntynyt alkukauden osalta viime vuosiin verrattuna roolit ympäri. Illan isäntänä toimiva Ilves on murahdellut kaudella niin tehokkaasti, että joukkue löytyy Liigan kakkossijalta heti Kärppien perästä. Tapparalla puolestaan on pohjallaan erittäin heikko alkukausi ja hiljalleen löytynyt nousukunto on siivittänyt joukkueen vasta sijalle yhdeksän.

Alkukauden töppäilystä hiljalleen selvinnyt Tappara tulee otteluun allaan kaksi peräkkäistä voittoa. Edellisessä ottelussaan kirvesrinnat kaatoivat tasaväkisessä ottelussa TPS:n. Ilves puolestaan on voittanut kuudesta edellisestä ottelustaan viisi. Joukkueen voittoputki katkesi keskiviikkona jatkoaikahäviöllä KooKoota vastaan.

Tappara on saanut pahasti tökkinyttä viisikkopeliään hiljalleen parempaan iskuun ja onnistunut kairaamaan tasaväkisistä otteluista voittoja. Joukkueen ehdottomana valopilkkuna on toiminut hyökkääjä Tomas Zaborsky, joka on 12 otteluun summannut tehot 5+9.

Ilves on onnistunut maalinteossa laajalla rintamalla, joka on realisoitunut lukuisina voitettuina otteluina. Joukkueen ykköstykkinä häärää koko Liigan pistepörssin toiselta sijalta löytyvä Teemu Lepaus tehoilla 4+11.

Katsojat pääsevät nauttimaan Tampereen paikalliskamppailussa hienosta tunnelmasta, sillä Ilves kertoo ottelun olevan loppuunmyyty. Tunnelman voidaan odottaa tarttuvan myös pelaajiin, joten edessä on todennäköisesti tasaväkinen ja tapahtumarikas ottelu.

Tulosveto

Tampereen derbystä tulee tasainen
Ennen kautta monenkaan kiekkoviisaan papereissa kymmenen pelatun ottelun jälkeen Ilves ei ollut runkosarjan sijalla kaksi eikä Tappara sijalla yhdeksän. Huolimatta kulloisestakin sarjatilanteesta, ovat paikallispelit tamperelaisseurojen välillä olleet lähihistoriassa hyvin tasaisia näytöksiä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Maaleja tuskin tulee liukuhihnalta tässä kamppailussa, eikä ero repsahda merkittävän suureksi.
2 3
2 3

Jyväskylässä kohtaavat kaksi alavireistä joukkuetta

Jyväskylässä kohtaavat sarjan häntäpään joukkueet JYP ja KooKoo. Alavireisesti pelanneella Jypillä on ottelussa erinomainen tilaisuus kiillottaa kilpeään kotiyleisön edessä.

Jyväskylässä kohtaavat sarjan häntäpäästä löytyvät JYP ja KooKoo. JYPillä on kotiyleisönsä edessä näytönpaikka osoittaa joukkueelta löytyvän ruutia parempiin peliesityksiin.

JYP luistelee kotiotteluun allaan kahden ottelun tappioputki, joista jälkimmäinen tuli toteen joukkueen hävittyä Lappeenrannassa SaiPalle jatkoajan jälkeen. KooKoo puolestaan katkaisi keskiviikkona Ilvestä vastaan viiden ottelun tappioputkensa, joskin voitto irtosi vasta jatkoajalla.

Alavireisesti esiintyneen JYPin puolustuspelaaminen on ollut heikkoa, eikä hyökkäyspelaaminenkaan ole lähtenyt täydelliselle uralle. Joukkue on pelannut monta tasaista ottelua, mutta ne ovat kääntyneet usein jyväskyläläisten tappioiksi. Pelaajamateriaalista joukkueen menestymisen ei pitäisi olla kiinni, joten JYPiltä voidaan odottaa petraamista tulevissa otteluissa, mikäli debytanttivalmentaja Lauri Merikivi saa viriteltyä joukkueensa oikeaan iskuun.

KooKoo on onnistunut maalitehtailussa hyvin erityisesti pistepörssin kärkipaikoilta löytyvien Malte Strömwallin ja Miikka Pitkäsen johdolla. Kaksikon pelaaminen on ollut illasta toiseen säväyttävää, mikä on näkynyt myös pistepörssissä. Malte Strömwall kertoo nauttivansa vastuusta kouvolalaisten paidassa ja uhkuu itseluottamusta ottelusta toiseen. 

KooKoo on osoittanut, että hyökkäys ei ole aina paras puolustus. Joukkue on heiluttanut maaliverkkoa yhteensä 40 kertaa, joka on Liigan toiseksi kovin noteeraus. Tämän vastapainoksi myös omissa on soinut paljon. Joukkue on päästänyt omiin yhteensä 51 maalia, joka puolestaan on Liigan heikoin tulos.

Lue myös: Jyväskylä Blues: omat juniorit jäävät espoolaisten jalkoihin − Jukka Holtarin JYP matkaa kohti umpikujaa

Tulosveto

JYPille tarjoutuu mahdollisuus kurssin kääntämiseen
Jyväskyläläisten koneessa on ollut poikkeuksellisen paljon käynnistymisvaikeuksia, ja se on hyrskytellyt on käynyt korkeintaan kahdella pytyllä, eikä tulosta ole syntynyt. Nyt JYPille tarjoutuu loistava sauma katkaista jo neljään otteluun venynyt tappioputkensa, kun perjantai-illaksi kotijäälle vastaan saapuu Liigan heikoin vieraspelijoukkue KooKoo. Kouvolalaiset eivät ole onnistuneet kuudessa vierasottelussaan ottamaan ensimmäistäkään pistettä. Viimeisissä otteluissa JYP on onnistunut pitämään vastustajansa vähissä maalimäärissä, mutta se ei ole onnistunut itse viimeistelemään. Viimeisessä neljässä pelissä jyväskyläläiset ovat jääneet kolmesti nollille, ja onnistui maalinteossa ainoastaan SaiPaa vastaan vieraspelissä, jonka se hävisi lukemin 3-2 jatkoajalla. JYPille KooKoo tuo myös mainion sauman availla ketsuppipulloa, sillä KooKoo on myös Liigan selkeästi eniten maaleja päästänyt joukkue.
4 5
1 2

Sarjakärki Kärpät hakee jatkoa ennätykselliselle voittoputkelleen

Tappioputkessa kiitävä KalPa saa Kuopiossa vastaansa ennätyksellisessä voittoputkessa kiitävän Kärpät. KalPalla on ottelussa erinomainen tilaisuus pestä kasvonsa kotiyleisön edessä ja napata henkisesti arvokas voitto sarjakärjestä.

Lentävän KalPan ukon siivet ovat olleet viime kierroksien otteluissa katki, ja kuopiolaiset ovatkin ajautuneet neljän ottelun tappioputkeen maalierolla 5–15. Kärpät puolestaan lähtee otteluun täysin vastakkaisesta lähtötilanteesta ja metsästää ottelusta jo yhdeksättä peräkkäistä varsinaisen peliajan voittoa. 

KalPan pelaaminen on ollut viimeisessä neljässä ottelussa pääsääntöisesti erittäin heikkoa. Joukkue ei ole saanut päälle kunnon taisteluilmettä ja on hävinnyt tappioon johtaneissa otteluissa kaksinkamppailuja merkittäviä määriä. Viimeisenä KalPa otti kuokkaan Hämeenlinnassa HPK:lta 3–1 ponnettoman esityksen jälkeen. 

KalPan puolustuspelaaminen on ollut luvattoman lepsua, eikä hyökkäyssuuntaankaan ole löytynyt ratkaisijoita tarpeeksi laajalla rintamalla. Suuri pistevastuu onkin kasaantunut kultakypärän Kai Kantolan johtaman kentän varaan. 

Kärpillä puolestaan on onnistunut niin hyökkäys- kuin myös puolustuspelaaminen. Joukkue kiitää kahdeksan varsinaisella peliajalla voitetut ottelun putkessa, joka on Kärppien uusi seuraennätys. Noissa pelaamissaan otteluissa Kärpät on hallinnut pelin kuvaa melko suvereenisti ja tehnyt niissä yhteensä 29 maalia kuutta päästettyä maalia vastaan. 

Erityisesti Kärppien nuoren hyökkääjään Aleksi Heponiemen pelaamista on ollut ilo seurata. Lupaava hyökkääjä on tehnyt 12 otteluun tehot 4+7 ja ansainnut itsellensä alle 20-vuotiaiden pistepörssin piikkipaikan. 

Illan ottelu ei tule olemaan KalPalle helppo, sillä se saa vastaansa Liigan kovavireisimmän jokkueen. KalPalla on kuitenkin ottelussa oiva mahdollisuus katkaista ikävä tappioputki kotiyleisön edessä ja samalla tilaisuus napata itselleen arvokas päänahka sarjajohtajasta. 

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

Kärpät

17.10
Kärpät - TPS
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1

Tällä kaudella

harjoitusottelut

10.08.
Kärpät - KalPa
4 - 1

runkosarja

Tulosveto

Kärppien väkevä puolustus takaa voiton
Kun Kärpät on saanut koneensa käyntiin alkukauden pienten nihkeyksien jälkeen, on jälki ollut vakuuttavaa. Oululaiset eivät ole iskeneet maaleja pää punaisena, mutta sitä vastaan osumia ei ole juuri tehty. Keskimäärin Kärpät on päästänyt noin yhden maalin ottelua kohden, viimeistellen itse keskiarvolla kolme maalia per ottelu. Oululaisten pitäisi hakea voitto viime aikoina alkukautta heikommin pelanneesta KalPasta. Maalimäärät eivät välttämättä nouse kovinkaan suuriksi.
1 2
3 4

Pelicans lähtee puolustamaan voittoa turkulaisia vastaan

Lahden Pelicansin vankka puolustuspelaaminen pääsee koetukselle, kun joukkue saa vastaansa Liigan kolmossijalta löytyvän TPS:n ja sen tehokkaan ykkösnyrkin.

Molemmat joukkueet tulevat otteluun hyvin levänneinä ja allaan yksi tappio. Pelicans pelasi edellisen kerran lauantaina HPK:ta vastaan, jolloin lahtelaiset joutuivat taipumaan Hämeen herruudesta taistellessaan tiukkaan 2–1 tappioon. TPS niin ikään pelasi edellisen kerran viime lauantaina, jolloin turkulaiset taipuivat kotonaan 0–1 tappioon Tapparaa vastaan.

Pelicansin pelaaminen on ollut vuoristorataa. Välillä pelaaminen on ollut toivottaman tehotonta, mutta parhaimmillaan näyttää siltä, että jokainen kenttä saa tulosta aikaiseksi. Puolustussuuntaan Pelicansin peli toimii hyvin, mutta hyökkäyssuuntaan lahtelaiset kaipaavat lisää tasaisuutta.

Turkulaisten hyökkäyspelaaminen on ollut alkukaudesta hienoa seurattavaa. Erityisesti nuoren lupaavan hyökkääjän Kaapo Kakon onnistumiset kaukalossa ovat viihdyttäneet kotimaista kiekkoyleisöä. Muilta osin suuressa vastuussa turkulaisten pistetuotannosta ovat olleet kultakypärä Ilari Filppula sekä liukasliikkeinen hyökkääjä Oula Palve.

Tilastot

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

03.08.
Pelicans - TPS
2 - 0
03.08.
TPS - Pelicans
0 - 2

runkosarja

Tulosveto

Pelicans pääsee levänneenä TPS:n kimppuun
Sekä Pelicans että TPS ovat pelanneet hyvinkin ailahtelevasti viime aikoina. Otteluja on yhdistänyt lähinnä se, että kummallakin joukkueella pelit ovat olleet hyvin tasaisia ja ratkenneet usein maalilla suuntaansa. Pelicans pääsee edullisesta asemasta TPS:ää vastaan, sillä se on saanut levätä viime lauantaista asti ennen perjantai-illan kotosta. TPS kävi puolestaan keskiviikkona häviämässä Valko-Venäjällä CHL-ottelussa paikalliselle Junost Minskille. Turkulaiset olivat matkassa ainoastaan kolmella kentällisellä, mutta mukana oli myös muutamia avainpelaajia. Turkulaisten reissu idän ihmeeseen saattaa antaa etua Pelicansille, joka voi olla ottelussa pirteämpi osapuoli.
3 4
2 3

Sport tarvitsee maaleja ja tiukkaa puolustusta

Vaasan Sport saa illan ottelussa vastaan voittoputkessa kulkevan SaiPan. Sportilla on kotiyleisönsä edessä mahdollisuus kasvojen pesulle.

Niukasti pudotuspeliviivan alapuolelta löytyvä Vaasan Sport lähtee otteluun SaiPaa vastaan allaan kolmen ottelun tappioputki. Näihin kolmeen peliin Sport on onnistunut tekemään ainoastaan neljä maalia, kun taas omissa on soinut 18 kertaa. Liigan viidennellä sijalla majaileva SaiPa saapuu otteluun puolestaan kolmen ottelun voittoputkesta, joista kaksi viimeisintä on tullut varsinaisen peliajan jälkeen.

Sportilla helmasynteinä viime viikkojen otteluissa ovat olleet puolustuksen ajoittaiset nukahtamiset ja joukkueen pelaamisen kurittomuus. Edes pakkikalustoon hankittu Colby Robak ei ole onnistunut vahvistamaan Sport-puolustusta, mutta ei ole myöskään ehtinyt vielä kovin pitkää aikaa totuttelemaan Liiga-kiekkoon.

Hyökkäyssuunnassa erityisesti Tommi Tikka on pelannut pirteästi pitkän pelikiellon jäljiltä. Viime aikojen heikon maalisaldon parantaminen vaatii kuitenkin myös muilta tehomiehiltä onnistumisia.

SaiPa saa puolustukseensa uutta verta, kun oikealta laukova puolustaja Brenden Kichton pääsee irti Lappeenrantalaisten kokoonpanossa. Puolustaja on päässyt pidemmän aikaa harjoittelemaan SaiPan mukana, vaikkei pelannutkaan vielä lauantain ottelussa.

Hyökkäyssuunnassa SaiPa on onnistunut kiitettävästi. Nuorilta Topi Nättiseltä ja Jonatan Tanukselta voidaan kuitenkin odottaa vielä parempia otteita tulevissa otteluissa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

10.10
HPK - Sport
0 - 1
07.08
Ässät - Sport
0 - 1

SaiPa

Tällä kaudella

Tulosveto

Lentoa ja syöksylaskua
Vaasan kotkapaidat ovat lentäneet nokka kohti tannerta viimeisten ottelujen aikana. Kolmen viimeisen ottelun aikana Sport on ottanut lukua maalierolla 4-18, häviten luonnollisesti kaikki kolme edellistä selkeällä erolla. Tätä ennen Sportille kuului hetken oikein hyvää, sillä se otti pisteitä kuudesta ottelusta putkeen. SaiPa on puolestaan voittanut kolme viimeisintä ottelua, tosin kaksi niistä jatkoajalla. Kolme edellistä lappeenrantalaisten ottelua ovat olleet maalin pelejä, joten mitenkään ylivoimaisista suorituksista ei voi puhua. Sportin suunta on kuitenkin tällä hetkellä väkevästi alas ja SaiPan vastaavasti ylös. Sportin viime aikaisten puolustussuoritusten valossa SaiPalle uskaltaa luvata enemmänkin maaleja.
1 2
3 4

HIFK lähtee katkaisemaan rumaa tilastoa Ässiä vastaan

Isomäki on ollut HIFK:lle erittäin haastava pelipaikka, ja Ässät onkin onnistunut voittamaan kahdeksan edellistä kotiotteluaan helsinkiläisiä vastaan.

Liigan jumbosijalta löytyvän Porin Ässien peli on ollut yhä melko sekavaa, mutta kaksi peräkkäistä voittoa on tehnyt joukkueelle varmasti hyvää ja luonut uskoa tulevaan. Ässien uhrautuva puolustuspelaaminen on ollut osoitus porilaisten tahtotilasta kääntää joukkueen kurssi tulevissa peleissä.

Myös Ässien maalivahti Andreas Bernard on nostanut tasoaan jatkuvasti kauden mittaan ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitoista. Illan ottelun myötä ässävahti nousee hallinnoimaan yksin kärkisijaa ulkomaalaisten maalivahtien pelattujen ottelujen määrässä.

HIFK:lla on illan ottelussa erinomaiset mahdollisuudet katkaista ruma tappioputki Isomäessä. Helsinkiläiset ovat pelanneet alkukaudesta tehokasta lätkää, joskin pelien sisällä nähdään yhä melko paljon ailahtelevia otteita. Edellisessä ottelussa KalPaa vastaan joukkueen viisikkopelaaminen toimi hyvin molempiin suuntiin, joka palkittiin lopulta 4–0-vierasvoittona. 

Tulosveto

Ässien voittoputki poikki
Porilaisen tunnelin päässä näkyy valoa. Ässät on voittanut nyt kaksi ottelua peräjälkeen, ja alkukauden vaatimattomien suoritusten valossa sitä voidaan pitää jo voittoputkena. Vaikka HIFK ei lukeudu tällä hetkellä aivan kärkikastiin, pitäisi sen hakea haasteellisen alkukauden pelanneelta Ässiltä täysi pistepotti perussuorituksella. Helsinkiläisillä on kaikki avaimet sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa kaataa epävakaa porilaisnippu.
1 2
3 4 5