Liiga-kierros: Tampereella haetaan askelmerkkejä keväälle, Porissa luvassa kuumia tunteita

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saana Hakala
Joulun välipäivinä tahkotaan Liigassa täydellä höyryllä. Vahvoja suorituksia, jatkoaikoja ja yllättäviä käänteitä on luvassa usealla paikkakunnalla.

HIFK on kahdesta alisuorittajasta vahvempi

Joulun paluuliikenteen seassa pääkaupunkiin saapuu vierailulle JYP, jossa ovat vitsit vähissä tällä hetkellä. Lähihistoria Nordikselta ei povaa menestystä kipeästi voittoja tarvitsevalle hurrikaanilaumalle.

HIFK ja JYP kohtaavat toisensa kolmatta kertaa tällä kaudella, ja kummallakin kerralla helsinkiläiset ovat poistuneet kaukalosta voittajana. HIFK:lla onkin tukeva niskalenkki JYPistä viime kevään pudotuspelit mukaan lukien.

Kumpikin joukkue palasi joulutauolta häviten selvin numeroin vieraskentällä. HIFK jäi selvästi paremman Pelicansin jalkoihin kolmannen erän kavennusmaaleistaan huolimatta.

JYP sen sijaan pärjäsi hyvin sarjakärki Kärppiä vastaan kaksi ensimmäistä erää mutta lopulta hävisi rumasti, kun maalivahti Eetu Laurikainen epäonnistui ja Mikko Mäenpään paluu pitkän tauon jälkeen oli todellinen pannukakku.

HIFK lähtee kuitenkin selvänä suosikkina alisuorittajien tärkeään kohtaamiseen. Sen rutiinitaso on korkeampi kuin JYPin ja helsinkiläisten joukkuehenki on parempi. Ongelmaksi saattaa muodostua maalivahti Atte Engrenin ailahtelevat esitykset.

Helsingin jäähalli on ollut viime vuodet vaikea paikka pelata JYPille, eikä oikein mikään viittaa tähän muutosta. Kotijoukkue hyödyntänee Erik Thorellin ja Teemu Erosen johdolla jyväskyläläisten henkiset ongelmat tehokkaasti.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

14.03
Lukko - HIFK
12.03
HIFK - JYP
3 - 4 JA

JYP

14.03
JYP - Sport
12.03
HIFK - JYP
3 - 4 JA
06.03
Jukurit - JYP
3 - 1

Tulosveto

Helsingissä käydään tasainen taisto
JYP ei ole saanut täyttä pistepottia viidestä viime pelistään kertaakaan ja voittojakin on vain yksi. Toisaalta vain Kärpät on pystynyt kaatamaan jyväskyläläiset varsinaisella peliajalla. Ailahtelevasti pelannut HIFK puolestaan jäi Pelicansin jalkoihin edellisessä ottelussaan. Perjantailta voikin odottaa tasaista kamppailua.
2 3
2 3

Rinkelinmäellä käydään kuuden pisteen taistelu

Kauden kahden pirteän yllättäjän välienselvittely Rinkelinmäellä tarjoaa laadukasta jääkiekkoa, jossa kuuluisat pienet erot ratkaisevat voittajan. Sisuuntunutta HPK:ta vastaan Sport joutuu kaivamaan työrukkaset esille.

Liigan erittäin tasaisessa keskikastissa jokaisen pisteen merkitys kohoaa kierros kierrokselta. Tällä hetkellä HPK:n ja Sportin välillä eroa on viisi pistettä, mutta vaasalaisilla on kaksi peliä vähemmän pelattuna. Vierasvoitolla ero kutistuu vain kahteen, mutta HPK:n voitolla kasvaa kahdeksaan.

HPK lähtee nälkäisenä katkaisemaan neljän ottelun pituiseksi venähtänyttä tappioputkea. Kriisin aineksia ei kuitenkaan parane virittää, sillä hämäläisten peli on ollut laihasta pistepotista huolimatta kohtuullisella tasolla.

Sportin tavaramerkiksi on muodostunut joukkueen periksiantamattomuus ja keskiviikon kotiottelussa Lukkoa vastaan Sport oli jälleen nousta päätöserässä pisteille tappiotilanteesta huolimatta.

HPK:lle ongelmia edellisessä ottelussa Mikkelissä toi ykkösvahti Emil Larmin loukkaantuminen. Vaasassa puolestaan puheenaiheeksi nousi Colby Robakin taklaus Lukon Antti Saarelaan ja Robak saattaa olla pelikiellon takia sivussa Hämeenlinnasta.

Sport on hallinnut tämän kauden kohtaamisia HPK:ta vastaan ja vienyt mukanaan kaikki jaossa olleet pisteet. Edellisessä ottelussa Kuparisaaressa Sport karkasi kolmen maalin johtoon jo kymmenen minuutin pelin jälkeen, joten HPK on varmasti terävöittänyt ottelun alun tärkeyttä tällä kertaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Sport

14.03
JYP - Sport
12.03
Sport - Kärpät
2 - 3 JA
07.03
Ässät - Sport
3 - 1

Tulosveto

HPK:lla on menossa vaisumpi jakso
HPK taistelee edelleen pudotuspelien kotiedusta, mutta viimeaikaiset otteet ovat jättäneet paljon toivomisen varaa. Viimeisestä kuudesta ottelustaan Kerho ei ole onnistunut kampeamaan täyttä pistepottia ja kymmenen ottelun kuntopuntarissakin Sport on kaksikosta edellä. Valtaosa vedoista lyödään HPK:n puolesta, joten Sportin voitoille on tarjolla makoisia kertoimia.
1 2
2 3

Muriseva kissapeto saapuu Mikkeliin

Jukurien kausi uhkaa päättyä kolmatta kertaa perättäin runkosarjaan, ellei voittoja ala kertyä nopeasti. Ilveksen peli on puolestaan asettunut tukevasti uomiinsa vaikean jakson jälkeen.

Tampereen Ilves sai viimein selätettyä lokakuussa alkaneen kuivan kautensa joulukuun alkuun mennessä. Viimeisestä seitsemästä ottelustaan tupsukorvat ovat jäänet vain kerran täysin ilman pisteitä. Erityisen rohkaisevan kuvan Ilveksen kunnosta antavat kolme edellistä ottelua, joissa se on kohdannut Liigan kolme kärkijoukkuetta kuuden pisteen arvoisesti.

Joulun molemmin puolin etenkin maalivahti Antti Lehtonen ja puolustaja Juha Leimu ovat nostaneet tasoaan selvästi. Onnistumiset alakerrassa ovatkin elintärkeitä hyökkäyspeliin nojaaville tamperelaisille. Ilveksen repaleinen puolustus saa vahvistusta, kun Jarkko Parikka on lusinut pelikieltonsa.

Jukurit puolestaan sai viimein katkaistua peräti kahdeksan ottelun tappioputkensa kotiottelussa HPK:ta vastaan, mikä oli etenkin henkisesti iso asia joukkueelle. Kauden kriittisillä hetkillä Jukureiden pistetahti on notkahtanut pahasti hyvän alun jälkeen ja pudotuspelijuna alkaa karata ulottumattomiin.

Mikkeliläisten peli on liikaa Sami Rajaniemen torjuntojen sekä Mika Partasen ja kapteeni Miika Roineen onnistumisten varassa. Vierasjoukkue Ilveksen materiaali on selvästi leveämpi ja sen rutiinitaso on kovempi kuin kotijoukkueen. Jukureiden toinen perättäinen voitto olisikin suuri yllätys.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

14.03
TPS - Jukurit
06.03
Jukurit - JYP
3 - 1
05.03
Tappara - Jukurit
3 - 4 VL

Ilves

Tulosveto

Jukureille kymmenes peli ilman täyttä pistepottia
Jukurit katkaisi edellisessä ottelussaan HPK:ta vastaan kahdeksan ottelun tappioputkensa kaatamalla voittomaalikilpailussa HPK:n. Ilves on puolestaan saanut vaisumman jakson jälkeen jälleen juonen päästä kiinni. Tupsukorvat ovat myös voittaneet kauden kaksi aiempaa kohtaamista, joten joukkue lähtee ennakkosuosikkina myös perjantain otteluun.
1 2
3 4

Lehterän joukot revanssihengessä Kisapuiston iltaan

SaiPa saa hyvin nopeasti uuden mahdollisuuden edellisen Pelicansilta saamansa selkäsaunan jäljiltä. Huippuvireinen lahtelaisryhmä on kuitenkin taas erittäin vaikeasti kaadettavissa.

SaiPan ja Pelicansin edellinen kohtaaminen vain tasan kaksi viikkoa sitten on varmasti hyvin lappeenrantalaisten mielissä. Äärimmäisen huonosti pelannut SaiPa poistui Kisapuiston kaukalosta 2–7-murskatappio niskassaan ja päävalmentaja Tero Lehterä ei säästellyt sanojaan ottelun jälkeen.

Lehterän kurinpalautuksen jälkeen TPS haki täydet pisteet Kisapuistosta, mutta HPK puolestaan kaatui kotona puhtaasti 3–0, vaikka vierasjoukkue peliä hallitsi. Tapaninpäivän ottelu Kouvolassa oli ehdottomasti SaiPan voitettavissa, mutta tehottomuus koitui kohtaloksi.

Pelicans lähtee illan otteluun selvähkönä suosikkina. Edellisen Etelä-Karjalan vierailun jälkeen Ville Niemisen suojatit ovat rakentaneet itselleen neljän ottelun puhtaan voittoputken. Erityisesti Tapparan kaataminen Hakametsässä oli kova osoitus Pelicansin tämän hetkisestä tasosta.

Myös kauden aiemmissa SaiPa-otteluissa Pelicans on ollut suvereeni, eikä kahdessa ensimmäisessä Lahdessa pelatussa ottelussa keltapaidoille jäänyt mahdollisuutta.

Tämän päivän ottelussa katseet kiinnittyvät maalivahteihin, sillä sekä Frans Tuohimaa että Juho Olkinuora ovat pelanneet vahvasti viime ajat. Odotettavissa on arvaamaton kamppailu, joka voi revetä railakkaaksi maali-iloitteluksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
Lukko - SaiPa
8 - 0
06.03
TPS - SaiPa
2 - 4

Pelicans

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
KalPa - Pelicans
7 - 2

Tulosveto

Pelikaani lentää jälleen
Pelicansin peli on kulkenut jaksoissa. Nyt on menossa hyvä jakso, sillä joukkue on voittanut neljä viimeistä peliään menettämättä pistettäkään. SaiPalla on ollut vastaavasti vaikeuksia, erityisesti maalinteossa. Kolmessa viime pelissä joukkue on jäänyt kahdesti ilman tehtyä maalia. Alkukaudesta SaiPa oli kotonaan sarjan paras joukkue, mutta meno on ollut tahmeaa viime aikoina myös kotikentällä.
1 2
3 4

Tappara ei halua hävitä viidettä putkeen, mutta Kärppiä vastaan on paha pelata

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Tampereella nähdään tuttujen finaalien esinäytös. Tapparalta odotetaan kuitenkin selvää ryhdistäytymistä, mikäli se aikoo pysyä kotiedussa kiinni.

Kierroksen seuratuimmassa ottelussa Hakametsässä kohtaavat toisilleen tutut joukkueet Tappara ja Kärpät. Tapparan uhkana vaanii viides tappio putkeen, mikä on sille viimeisten vuosien aikana ollut täysin ennenkuulumatonta.

Edellisessä paikalliskamppailussa Ilvestä vastaan Tappara oli tukevasti kolmessa pisteessä kiinni, mutta menetti voiton lopulta voittomaalikilpailussa. Joulua edeltäviin otteluihin peilaten Tappara kuitenkin jo paransi peliään Ilvestä vastaan.

Myös Kärppien joulukuu on ollut pisteiden valossa tavanomaista heikompaa aikaa, mutta tapaninpäivän 6–1-kotivoitto JYPiä vastaan oli vakuuttavan tyly esitys oululaisilta.

Kärppien kokoonpanoa rokottavat alle 20-vuotiaiden MM-kisat, jotka veivät Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen tositoimiin Nuorten Leijonien paidassa. Lisäksi Atte Ohtamaa putosi sairaslistalle joulua edeltäneessä ottelussa.

Tapparalta kisoissa pelaavat puolustaja Toni Utunen ja hyökkääjä Sami Moilanen. Loukkaantuneina kirvesrinnoista ovat puolestaan Veli-Matti Vittasmäki ja Jere Karjalainen.

Kauden aiemmat keskinäiset ovat päättyneet vierasvoittoihin sekä Oulussa että Tampereella. Kahden suurseuran ottelut ovat aina jännittäviä taisteluita jokaisesta jaettavasta pisteestä. Samanlainen tasainen ottelu lienee tiedossa myös tänään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

05.03
Tappara - Jukurit
3 - 4 VL
29.02
TPS - Tappara
0 - 5

Kärpät

14.03
Kärpät - Ässät
12.03
Sport - Kärpät
2 - 3 JA
10.03
Kärpät - Lukko
1 - 5
07.03
Kärpät - KooKoo
3 - 4 JA

Tulosveto

Kärppien poissaolot tuntuvat
Kärpillä on ollut viimeistelynsä kanssa asteittaisia vaikeuksia viime ottelussa. Ongelmia ei helpota nuorten maajoukkuemiesten puuttuminen kokoonpanosta. Heponiemi on joukkueen toiseksi- ja Kupari neljänneksi paras pistemies. Vielä JYPiä vastaan oululaiset löivät taululle kuusi osumaa, mutta Tapparan puolustus on useamman pykälän JYPin vastaavaa edellä.
2 3
1 2

Hoitaako TPS nyt ennakkosuosikin asemansa?

Joukkueiden sarjasijoituksista huolimatta Turussa on mahdollisuus hyvin tasaiselle ottelulle. Erityisesti hyökkääjien osalta TPS antaa kouvolalaisille vierailijoille tasoitusta.

TPS on tällä hetkellä tukevasti sarjan toisella sijalla, ja siinä se luultavimmin pysyy runkosarjan loppuun asti. Tietynlaiseksi ongelmaksi turkulaisten leirissä on muodostunut motivaation löytäminen sarjan häntäpään joukkueita vastaan. Etenkin edellinen ottelu KooKoota vastaan oli paha epäonnistuminen Palloseuralta.

Edellisessä ottelussa omassa kotihallissa Ässät kairasi kaksi pistettä matkaansa TPS:n vahvasta alusta huolimatta. Etenkin kärkihyökkääjien Kaapo Kakon ja Ilari Filppulan poissaolot näkyivät, sillä turkulaisten maalinteko on tökkinyt muutenkin kuin Ässät-ottelussa. Lisäksi voimahyökkääjä Simon Suoranta putosi jälleen rivistöstä loukkaantuneiden listalle.

Loukkaantumisten kanssa paininut KooKoo ei voi myöskään olla tyytyväinen viime viikkojen suorituksiin. Viiden ottelun pisteetön putki sentään katkesi SaiPaa vastaan Juha-Pekka Haatajan ottelun ainoalla maalilla, mutta aivan hyvin siitäkin ottelusta olisi voinut jäädä vain luu käteen.

Tasakentällisin KooKoon peli tökkii, mutta etenkin ylivoimalla maaleja syntyy. Joukkueen onneksi ykköspyssy Malte Strömwall palaa kaukaloon kyseenalaisen pelikiellon jälkeen. Yksi ottelun ratkaisukohdista on juuri erikoistilanteet, sillä TPS:n alivoima on ollut surkeaa viimeisissä peleissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

14.03
TPS - Jukurit
06.03
TPS - SaiPa
2 - 4

KooKoo

14.03
KooKoo - KalPa
07.03
Kärpät - KooKoo
3 - 4 JA

Tulosveto

TPS herää unesta
TPS lähti joulutauolle hävittyään Ilvekselle, joulutauolta joukkue palasi häviämällä Ässille nihkeän esityksen jälkeen. Loukkaantumiset ja maajoukkue-edustukset rokottavat kokoonpanoa, mutta kapasiteettia on nähtyä parempaan. KooKoon peli on ollut tukkoista, vaikka tapaninpäivän taistossa joukkue voittikin SaiPan. KooKoon edellinen vierasvoitto on yli kuukauden takaa.
4 5
0 1

Draaman ainekset kasassa kauden rajuimmassa Satakunnan derbyssä

Ässät ja Lukko ovat jo hyvissä ajoin alkaneet kehittää jännitteitä ennen illan kuumaa derbyä. Kauden neljäs paikallinen nousee pelilliseltä tasoltaan aikaisempien yläpuolelle.

Kauden neljänteen Ässien ja Lukon paikallistaistoon lähdetään kutkuttavista asetelmista. Porilaiset ovat jumbosijastaan huolimatta voittaneet kaikki edelliset kohtaamiset. Lukko on puolestaan vuosikymmenen pisimmässä voittoputkessaan.

Viimeisestä kuudesta ottelustaan patapaidat ovat napanneet 18 mahdollisesta pisteestä 12, joten nykyinen vire on hyvä. Joukkue tekeekin vahvaa nousua kohti parempia sijoja, sillä edellä olevat Jukurit ja JYP eivät ole voitoilla juhlineet.

Pasi Kaukorannan alaisuudessa Ässien peli-ilme on kohentunut selvästi ja joukkue on kamppailut voitosta loukkaantumisista huolimatta sisukkaasti viime ajat. Hyvä osoitus tästä oli edellinen vahva nousujohteinen ottelu TPS:ää vastaan.

Rauman Lukko on puolestaan äitynyt huimaan tuloskuntoon joulukuussa, joka on sujunut ilmaan yhtään ainutta tappiota. Lisäksi vain yksi piste on karannut tasapelin myötä. Avainasemassa nousukiidon takana ovat olleet maalivahti Oskari Setäsen hienot otteet ja hyökkäysarsenaalin laajuus.

Aiemmat derbyt olisivat hyvin voineet päättyä myös Lukon voittoihin, joten raumalaistenkin vuoro koittaa vielä taatusti. Porilainen yleisö tosin varmasti haluaa nähdä keltapaitojen voittoputken katkeavan Isomäessä, mikä voi kotijoukkueen nykyisellä vireellä hyvin mahdollista.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

14.03
Kärpät - Ässät
07.03
Ässät - Sport
3 - 1

Lukko

14.03
Lukko - HIFK
10.03
Kärpät - Lukko
1 - 5
07.03
Lukko - SaiPa
8 - 0

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

03.08.
Lukko - Ässät
2 - 1

harjoitusottelut

16.08.
Ässät - Lukko
3 - 2
01.09.
Ässät - Lukko
6 - 1

runkosarja

Tulosveto

Ässät horjuttaa Lukon voittoputkea
Lukko on viime viikkojen kuntopuntarin kuumin joukkue. Raumalaiset ovat voittaneet kahdeksan edellistä otteluaan. Ässillä on kuitenkin kyky horjuttaa Lukon voittoputkea. Porilaiset ovat päässeet pikkuhiljaa voittojen makuun ja sarjataulukossa edellä oleva Jukurit on vain neljän pisteen päässä. Kotikentällään Ässät on voittanut kolme edellistä ottelua.
2 3
2 3