Liiga-kierros: Taistelua paikasta kuuden joukkoon sekä viimeisestä pudotuspelipaikasta

LIIGA / Kierrosennakko
Teemu Turunen sai selkeästi uutta virtaa maajoukkuepeleistä.
Keskiviikkona pelataan Liigaa kolmella paikkakunnalla. Runkosarjan lopun lähestyessä jokaisessa ottelussa pelataan suurista panoksista. HIFK ja HPK pelaavat paikasta kuuden parhaan joukkoon, Sport ja JYP puolestaan taistelevat viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Sportin nimettömät onnistujat vastaan HIFK:n alisuorittavat tähdet

HIFK saa vieraita Vaasasta, kun Sport saapuu vierailulle Helsingin jäähalliin. Kumpikin joukkue käy sarjataulukossa kovaa taistoa - HIFK paikasta kuuden- ja Sport kymmenen parhaan joukkoon.

HIFK on pelannut viime aikoina ailahtelevasti. Tulosten valossa joukkue on pärjännyt vähintäänkin kohtalaisesti, mutta helsinkiläiset ovat kaukana materiaalinsa edellyttämästä tasosta. Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa HIFK on vain pisteen päässä kakkospaikasta, mutta varsinaisen peliajan voittoja jaksolla on vain kolme. HIFK kaipaa pisteitä tasaisessa taistelussa paikasta kuuden parhaan joukkoon. Nyt HIFK on kahdeksantena, neljä pistettä kuudennella sijalla olevaa HPK:ta perässä.

Myös Sport käy kiivasta taistelua omalla osallaan, sillä vaasalaiset ovat vain pisteen kymmenennellä sijalla olevaa JYPiä perässä. Viime aikojen tahti ei tosin lupaile hurjaa loppukiriä, sillä Sportin taival on ollut tappioiden sävyttämää. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa toiseksi viimeisenä, kun pahin kilpakumppani JYP on neljäntenä. Ongelmia on ollut erityisesti vieraskentillä, sillä Sportin edellinen vierasvoitto on tammikuun ensimmäisiltä päiviltä.

Sport on ollut hyökkäyssuuntaan yksi kauden iloisista yllättäjistä. Vaikka HIFK:lla on nimekkäämmät pelaajat, pistepörssissä kärkikymmenikköön mahtuu Sportilta kaksi pelaajaa, HIFK:lta ei yhtään.

Antti Kalapudas ja Olavi Vauhkonen ovat vain vaasalaisten ilotulituksen kirkkain kärki, mutta hyökkäyspään onnistujien kirjo on laaja. Erityisesti 30-vuotiaan Vauhkosen nousu pistepörssin kärkitaistoon on yllätys. Hyökkääjä on rikkonut aiemman piste-ennätyksensä, vaikka runkosarjaa on jäljellä vielä 11 ottelua.

Myös HIFK:lla on Tommi Santalan ja Iikka Kangasniemen kaltaisia onnistujia, mutta toisaalta riveistä löytyy myös pelaajia, joilta on lupa odottaa nähtyä enemmän. Erityisesti kesken kauden joukkueeseen Ässistä liittyneellä Sakari Salmisella on ollut vaikeuksia löytää paikkaansa helsinkiläisten kokoonpanossa. Myös kauden loistavasti aloittaneen Erik Thorellin ruuti on ollut märkää viime aikoina. Tämän vuoden puolella pelatut 11 ottelua ovat tuottaneet Thorellille vain viisi pistettä.

Tulosveto

HIFK vie maali-iloittelun
Joukkueiden aiemmissa kohtaamisissa on nähty melko runsaasti maaleja, ja vaikka Sportin tahti on hieman hiipunut, samoja askelmerkkejä voi povata myös keskiviikolla. Tulivoimaisemman kaluston ja paremman vireen vuoksi HIFK vie vauhdikkaan ottelun parannellen asetelmiaan tasaisessa keskikastissa.
4 5
2 3

TPS etsii reikiä JYPin tiivistyneestä puolustuspelistä

JYP on noussut valmentajanvaihdoksen jälkeen kuntopuntarin kärkipaikoille. Nousun taustalla on tiivistynyt viisikkopelaaminen, jonka murtamiseen loukkaantumisista kärsivä TPS etsii aseita.

Haparoivan jaksonsa viiden ottelun pisteputkeksi kääntänyt TPS on edelleen mukana taistelussa runkosarjan toisesta sijasta. Ennen keskiviikon kierrosta TPS on kolmantena tasapisteissä Tapparan kanssa, mutta turkulaisilla on kaksi ottelua vähemmän pelattuna.

JYP käy omaa taisteluaan pudotuspeliviivaa vastaan. Tällä hetkellä jyväskyläläiset ovat sarjataulukossa kymmenentenä, pisteen Sportia edellä. Valmentajanvaihdoksen jälkeinen vahva vire puoltaa suunnan olevan ennemmin ylös- kuin alaspäin. Toisaalta ero suoraan pudotuspelipaikkaan on jo 11 pistettä, ja vaikka JYPillä on yksi rästipeli verrattuna sijaa pitävään HPK:hon, lienee 11 ottelu liian lyhyt aika eron kuromiseen ja neljän joukkueen ohittamiseen.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Kaksi kertaa voiton on vienyt TPS, kertaalleen JYP. Keskinäisten otteluiden paras pistemies on loukkaantuneena oleva TPS:n Otto Nieminen, joka on kerännyt kolmessa ottelussa yhden maalin ja kaksi syöttöpistettä.

Risto Dufvan otettua pääkäskyttäjän paikan vastaan, JYP on palannut lähemmäs menestysvuosien pelitapaa. Alkukauden kevytrakenteinen höntyily on vaihtunut askeleittain kohti tiiviimpää puolustuspelaamista. Dufva on ollut nyt yhdeksän ottelua penkin takana, vastaavan jakson kuntopuntarissa JYP on toisella sijalla ja päästänyt vähiten maaleja, 13 kappaletta, eli vain 1,44 maalia ottelua kohden.

TPS:n pelaamista vaikeuttaa täysi sairastupa. Toisaalta myös helpotusta on luvassa jo keskiviikon otteluun, kun Simon Suoranta palaa kokoonpanoon. Lisäksi lähiaikoina voidaan odottaa esimerkiksi Santeri Lukan, Ilari Filppulan ja Olli Kaskisen paluuta. Myös pitkäaikaispotilas, kapteeni Lauri Korpikoski on jo lähempänä pelikuntoa, mutta ei pelaa vielä keskiviikon ottelussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

JYP

04.12
JYP - Ässät
02.12
Jukurit - JYP

Tulosveto

TPS heittää Tapparalle haasteen
TPS:llä on mahdollisuus nousta sarjataulukossa toiseksi voittamalla JYPin. Vierailijat haastavat ahnaasti, mutta hyökkäyspelin rohkeus ja laatu eivät riitä kaatamaan turkulaisia. TPS tekee tarvittavan eron erikoistilannepelillään.
2 3
0 1

Ässät taistelee Olli Lindholmin muistolle

Tiukkaa taistelua paikasta kuuden parhaan joukkoon käyvä HPK matkaa vierailulle Poriin. Ässät kunnioittaa tiistaina menehtyneen Olli Lindholmin muistoa hiljaisella hetkellä.

Sarjataulukon jumbosijalle jo kauden alussa jämähtänyt Ässät pelaa keskiviikkona Olli Lindholmin muistolle. Kovana Ässien tukijana tunnettu Lindholm menehtyi tiistaina ja ottelu aloitetaan hiljaisella hetkellä. 

HPK pelaa ottelussa sijoituksesta kuuden parhaan joukossa. Ennen kierrosta kuudentena oleva HPK on kolme pistettä edellä takaa-ajavaa tiivistä joukkoa. Edellisessä ottelussaan joukkue kärsi tappion TPS:n vieraana. 

Ässien taival on tuskien täyteinen, eikä tahti ole parantunut kauden edetessä. Kymmenestä edellisestä ottelustaan porilaiset ovat voittaneet vain yhden. Erityisiä ongelmia on ollut viimeistelyssä. Viimeisessä viidessä ottelussa joukkue on tehnyt vain viisi maalia ja jäänyt kahdesti nollille. 

Porilaisten ongelmia kuvastaa hyvin joukkueen sisäinen pistepörssi, jota johtaa yli kuukausi sitten HIFK:hon siirtynyt Sakari Salminen. Salminen teki ennen lähtöään 31 pistettä. Keskiviikon kierroksella kultaista kypärää kantaa lähes puolet vähemmän pisteitä tehnyt Peter Tiivola, jonka tilillä on 16 tehopistettä. 

HPK:lla ei ole kokonaisuutena ongelmia viimeistelyssä, mutta pistepörssin kärkitaistelussa mukana oleva Teemu Turunen on tuskaillut viime aikoina. Turunen on kahdeksan ottelun maalittomassa putkessa, jonka aikana tilille on kilahtanut vain neljä syöttöpistettä. Maaliton putki sivuaa hyökkääjän kauden pisintä, sillä Turusen kauden avausmaali syntyi vasta kauden yhdeksännessä ottelussa. 

Turusen alavireen aikana joukkueessa on noussut uusia vastuunkantajia asteen nimettömämmistä pelaajista. Erityisesti Niclas Luceniuksen johtama ketju, laidoillaan Jere Innala sekä Eetu Tuulola on äitynyt vahvaan vireeseen ja kantanut maalintekovastuuta harteillaan. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

04.12
JYP - Ässät
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA
21.11
Kärpät - Ässät
5 - 4 JA

HPK

Tulosveto

HPK:n hallinta jatkuu
HPK ei ole tällä kaudella hävinnyt Ässille kertaakaan. Tämä putki saa jatkoa, kun hämeenlinnalaiset varmistelevat paikkaansa kuuden joukossa. Vaikka viime aikojen esitykset ovat olleet ailahtelevia, HPK:n tulivoima riittää porilaisten kaatamiseen.
1 2
3 4