Liiga-kierros: Taistelu sijoituksista kiihtyy suosikkipitoisella kierroksella

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Monta ennakkosuosikkia ja yksi tasainen taistelupari. Siinä on tiivistetysti keskiviikon kuuden ottelun Liiga-kierros, jolla on jälleen tärkeitä pisteitä jaossa.

Kuuden parhaan joukkoon mielivä HPK saa vieraakseen siipirikkoisen KooKoon

HPK:n ja KooKoon välisestä ottelusta on ennakkoasetelmien valossa lupa odottaa kierroksen tasaisinta ottelua.

Viimeksi maanantaina kaukalossa nähty HPK majailee tällä hetkellä sarjataulukon seitsemännellä sijalla. Matkaa kuudennetta sijaa hallussaan pitävään HIFK:hon on tällä hetkellä neljä pistettä, mikä tarkoittaa sitä, että viimeisen suoran pudotuspelipaikan kohtalo on vielä täysin auki. HIFK:n ohittaminen vaatii hallitsevalta mestarilta kuitenkin tiukkaa tuloskuntoa runkosarjan loppumetreillä, joten ohipeleihin ei ole varaa.

Viidestä viime ottelustaan HPK on voittanut neljä. Voitot ovat kuitenkin tulleet ennakkoon heikompia vastustajia vastaan, joten on mielenkiintoista nähdä joukkueen tämän hetken iskukyky kuluvan kauden yllättäjäjoukkue KooKoota vastaan. Viime otteluissa joukkueen maalia on vartioinut Rasmus Reijola, joka suoriutui tehtävistään vaisuja vastustajia (TPS ja Jukurit) vastaan mallikkaasti. Kotiyleisön suurin mielenkiinto ottelussa kohdistunee kuitenkin kotidebyyttinsä tekevään Rob Bordsoniin, jonka peli-into ja aktiivisuus oli silmiinpistävää maanantain ottelussa Turussa.

Päävalmentaja Antti Pennasen mukaan Bordson tuo erityisesti lisää optioita sentteri- ja laiturivalintoihin. HPK:lla on siirron myötä 5−6 vaihtoehtoa sentterinpaikalle. 

HPK saa vieraakseen KooKoon, jolla on silläkin mahdollisuus kohennella vielä asemiaan sarjataulukossa ennen pudotuspelejä. Kuuden pisteen päässä Tapparasta ja kakkossijasta oleva KooKoo joutunee lähtemään otteluun kuitenkin pitkän poissaolijalistan rasittamana, sillä kokoonpanosta puuttuvat ainakin Anrei Hakulinen, Vilmos Galló ja pelikiellossa oleva Toni Kähkönen. Myös Patrik Puistolan pelikunto on arvoitus, sillä nuori hyökkääjä joutui jättämään viime ottelun kesken päätärskyn jälkeen. Valoa tunnelin päähän tuo kuitenkin Trevor Mingoian paluu kokoonpanoon kahden väliin jääneen ottelun jälkeen.

Kaikki muu paitsi Ilveksen voitto olisi yllätys

Selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähtevän Ilveksen haaste on lähinnä siinä, miten joukkue kykenee latautumaan otteluun mahdollisuutensa jo menettänyttä vastustajaa vastaan.

Ilveksen asema sarjataulukossa on kutkuttava, sillä matkaa edellä olevaan KooKoohon on vain yksi piste, mutta takana Lukko vaanii vain kahden pisteen päässä. Edellisessä ottelussaan viime lauantaina Jyväskylässä Jouko Myrrän suojatit ottivat kauden ensimmäisen voittonsa jyväskyläläisistä voittolaukauskilpailun jälkeen. Tätä ennen Ilves voitti kotonaan KooKoon, mutta hävisi Helsingissä HIFK:lle.

Yhdistävä tekijä viime viikon voitokkaissa otteluissa oli se, että Ilves osoitti niissä kykenevänsä pelaamaan pudotuspelien vaatimalla tasolla. Molemmissa otteluissa joukkueella oli kuitenkin vaikeuksia pitää hyvä vire yllä läpi ottelun ja viisikkotasolla pelin soljuvuus vaihteli ajoittain suuresti. Nähtäväksi jää millaisella kokoonpanolla Ilves hyppää kaukaloon keskiviikkona, sillä tyhjä sairastupa antaa mahdollisuuden kierrättää pelaajia.

Illan ottelussa Ilves saa vieraakseen Hakametsään synkässä kahdeksan ottelun tappioputkessa tarpovan Jukurit, joka on jo menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin. Jukurit on viime otteluissaan kyennyt puolustumaan vastustajansa maalipaikat vähiin, mistä kertoo muun muassa viisi perättäistä maalin tappiota, joista jokaisessa joukkue on päästänyt maksimissaan kaksi maalia. Kolikon kääntöpuolella on kuitenkin ollut ponneton hyökkäyspelaaminen, joka johtuu hyvin rajallisesta hyökkäystaidon määrästä pelaajistossa. Sairastuvalta kantautui sen sijaan hyviä uutisia, sillä Jakub Galvas tekee paluun kokoonpanoon yli kuukauden tauon jälkeen.

Tappara hakee Kuopiosta voittoputkelleen jatkoa

Oivaan vireeseen kevään tärkeimpien pelien kynnyksellä yltynyt Tappara hakee jo seitsemättä perättäistä voittoa.

Kotijoukkue KalPa on tällä hetkellä sarjataulukon viimeisellä pudotuspeleihin oikeuttavalla sijalla, mutta tasapisteissä Ässien kanssa olevan kuopiolaisjoukkuen käyrä on viime otteluissa osoittanut alaspäin. Viime lauantaina Lappeenrannassa joukkue menetti johtoasemansa SaiPaa vastaan ja taipui voittolaukauskilpailun jälkeen ja tätä ennen Tommi Miettisen suojatit kärsivät suurilukuisen 0−5-kotitappion JYPille. Ennen tappioita KalPa viiletti kolmen ottelun voittoputkessa, joten suoritustasoa voi kuvailla ailahtelevaksi. 

Positiivista KalPan otteissa on kuitenkin ollut maalinteon tehokkuus, sillä neljässä viidestä viime ottelustaan joukkue on tehnyt vähintään neljä maalia. Samalla joukkue on myös päästänyt vähintään kolme maalia, joten kehityskohdat löytyvät lähinnä puolustuspelin saralta. Myös ylivoimapelaamisessa riittää parantamisen varaa, sillä joukkueen ylivoimaprosentti on koko Liigan heikoin. 

Vieraakseen KalPa saa viime aikoina voitosta voittoon edenneen Tapparan, joka taistelee vielä jopa koko runkosarjan voitosta. Viime viikolla Tappara nappasi täydet kuusi pistettä back-to-back-otteluista sarjajumbo Sportia vastaan, joita ennen se kaatoi Lukon jatkoajalla. Lukko-ottelusta olisi tosin ollut täysi pistepottikin tarjolla, sillä raumalaiset onnistuivat nousemaan tasoihin Ilkka Heikkisen osumalla vain sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Tapparan voitokkaiden tulosten takaa löytyy monta äärimmäisen tasaista ottelua, jotka Tappara on onnistunut kääntämään edukseen lähinnä tiiviin puolustuspelaamisensa ansiosta. Edellisen tappionsa joukkue kärsi juuri KalPalle, joten kotijoukkueen voittokaan ei olisi suuren suuri yllätys. Kokoonpanoissa ennakkoon suurin mielenkiinto kohdistuu siirtorajan kynnyksellä ja suuren ihmettelyn saattelemana Tampereelle saapuneeseen Jonathan Racineen, jonka odotetaan tekevän debyyttinsä Tapparan takalinjoilla.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.10
KalPa - TPS
5 - 3
16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

Tappara

28.10
Jukurit - Tappara
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

Sarjataulukon ääripäiden kohtaamisessa ei ole kuin yksi suosikki

Karuista ennakkoasetelmista huolimatta jaossa on Kärppien kannalta tärkeät pisteet.

Illan kotijoukkue Kärpät on läpi kauden saanut kritiikkiä otteistaan muita kärkijoukkueita vastaan eivätkä joukkueen viimeiset viisi ottelua tee tilastoon poikkeusta. Saldoksi muodostuivat tappiot HPK:lle, Tapparalle ja HIFK:lle sekä voitot Pelicansista ja jälkimmäisestä back-to-back-ottelusta HIFK:ta vastaan. Vuoristoratamaisten otteiden vuoksi joukkueen sarjajohto on kutistunut vain kahteen pisteeseen, joskin joukkueella on yksi peli vähemmän pelattuna takana kyttäävään Tapparaan nähden. 

Kärpät vahvistui siirtotakarajalla eritoten Juhamatti Aaltosella, jonka on määrä tuoda hyökkäystehoja joukkueen kärjen taakse. Se onkin tarpeen, sillä sarjan ykkössijasta huolimatta oululaiset tarvitsevat lisää tehoja Jesse Puljujärven, Juho Lammikon ja Julius Junttilan takaa. Harmaan sävyjä kokoonpanoon toi ykköspakki Jakub Krejčíkn loukkaantuminen viime perjantaina. Lisäksi jälkimmäisessä HIFK-ottelussa Jussi Jokinen jätti pelin kesken ja Shaun Heshka sai Antti Tyrväisen luistimesta viillon poskeensa.

Illan vierasjoukkue Sportin tilanne on huomattavasti Kärppien vastaavaa lohduttomampi. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan joukkue nappasi vain viisi pistettä, joka kertoo korutonta kieltään vaasalaisten tuloskunnosta. Tulosten takaa löytyy kuitenkin monta vähämaalista ja tasaista ottelua, joten pelien panoksettomuudesta huolimatta joukkueen peli-ilme on ollut yritteliäs. Sport otti osaa tyhjennysmyynteihin luopumalla Toni Kallelasta ja Chris DeSousasta, joten juniorit, kuten viime ottelussa onnistunut Santeri Haarala, ovat saaneet hyökkäyspäässä isomman roolin.  

Tilastot

Palaako HIFK voittojen tielle SaiPan vieraana?

SaiPan ero viimeiseen pudotuspelipaikkaan on jo ratkaisevan tuntuiset neljätoista pistettä, mutta HIFK:lla riittää panosta joukkueen taistellessa suorasta pudotuspelipaikasta.

Kotijoukkue SaiPan kausi hakee värikkyydessään vertaistaan. Viime viikkoja ovat leimanneet pudotuspelipaikan karkaaminen sekä lappukohun eskaloituminen kansallisen tason uutiseksi. Viimeistään siirtotakarajalla joukkue heitti pyyhkeen kehään, sillä se päästi koko kauden kenties parhaan pelaajansa eli Robin Salon Ruotsiin. Samalla ovenavauksella vahvuudesta poistuvat varsin näkymättömäksi jäänyt Emil Forslund sekä ykkössentterinä pitkään viihtynyt, mutta sittemmin valmennuksen epäluottamuksen myötä kokoonpanon ulkopuolelle ajautunut Teemu Ramstedt.

Myös pelillisesti SaiPa on viime aikoina noudattanut värikästä linjaa. Lauantaina joukkue nousi kahden maalin takaa tasoihin ja lopulta voittoon asti, kun KalPa kaatui voittolaukauskisan jälkeen Lappeenrannassa. Tätä ennen Tero Lehterän suojatit kärsivät kirvelevän tappion Ässille ja voittivat yllättäen KooKoon jatkoajalla. Voittojen taustalta löytyvät maalivahti Niclas Westerholmin hyvät otteet, uuden ykkösketjun Tomáš ZáborskýAnssi LöfmanJustin Shugg toimivuus ja Mario Grmanin paluu puolustukseen.

Vierasjoukkue HIFK on päinvastaisessa tilanteessa SaiPaan nähden, sillä helsinkiläisjoukkueella riittää jäljellä olevissa runkosarjaotteluissaan vielä runsaasti panosta. Tällä hetkellä viimeisellä suoraan pudotuspelipaikkaan oikeuttavalla sijalla eli kuudentena majailevan HIFK:n ei auta tyytyä tilanteeseensa, sillä takana neljän pisteen päässä oleva HPK hamuaa niin ikään kuuden joukkueen. Myös ylempi sijoitus on vielä varsin mahdollinen, sillä pelin enemmän pelannut Lukko on HIFK:n edellä seitsemän pisteen turvin. 

Viime viikonloppuna HIFK pelasi back-to-back-ottelut sarjakärki Kärppiä vastaan ja tuloksena oli vierasvoitto ja kotitappio. Ennen Kärpät-otteluita HIFK voitti myös Ilveksen, mutta hävisi hieman yllättäen TPS:lle. Kärppiä vastaan Oulussa HIFK nojasi tiiviiseen puolustuspeliin ja teräviin vastaiskuihin, kun taas kotiottelussaan helsinkiläiset paineistivat huomattavasti korkeammalta. Nyt vastus muuttuu selvästi heppoisemmaksi, joten HIFK:lta on lupa odottaa paineistusta myös vieraskaukalossa. 

Porilaisilla on saumat parannella asemiaan pudotuspelitaistossa

Pajatsonsa totaalisesti ennen siirtorajaa tyhjentäneelle Pelicansille on luvassa vaikeuksia, kun Ässät pyrkii hakemaan jatkoa viime viikon vahvoille otteilleen.

Illan kotijoukkue Ässät pelasi todella väkevän viime viikon, kun se nappasi kolme voittoa tärkeimpia vastustajiaan vastaan. Riemukkaan voittoputken jälkeen Pelicans-ottelussa mitataankin ennen kaikkea joukkueen keskittymiskykyä, joka joutuu testiin junioripitoista ja mahdollisuutensa jo menettänyttä joukkuetta vastaan. Myös Tylor Spinkin poissaolo tuo omat haasteensa etenkin aloitusympyrään ja pakistossa Olli Vainio ja Markus Niemeläinen ovat olleet ajoittain vaikeuksissa.

Useampi asia puhuu tällä hetkellä kuitenkin Ässien menestymisen puolesta kuin sitä vastaan. Viime viikolla Topias Haapanen syttyi suorastaan liekkeihin tärkeissä TPS-otteluissa. Tulosyksiköiden takana vahvaa kautta pelaavat myös Aleksi Rekonen ja kapteenin poissaoloa paikkaava Mikko Salmio sekä puolustaja Tommi Taimi, jolla on vielä mahdollisuus yltää liigauransa piste-ennätykseen. Myös maalin suulla Sami Aittokallio on ilman kramppeja selvitessään hyvällä tasolla ja jopa tasaisempi kuin Daniil Tarasov, jonka otteet ovat näyttäviä, mutta ailahtelevia. Myös Ässien kärsivällisyys on alkukaudesta kehittynyt, eikä joukkue enää yhdestä tai kahdesta takaiskusta hätkähdä.

Lahtelaisvierailijoiden asetelma ennen ottelua on sen sijaan tyystin erilainen kuin vastustajajoukkueen, kuten monissa muissakin illan ottelupareissa. Todellisen tyhjennysmyynnin suorittanut Pelicans esiintyi kaukalossa viimeksi eilen, kun se kärsi 0−3-tappion kotikaukalossaan JYPille. Karua kieltään joukkueen kokoonpanosta kertoo se, että eilen joukkue peluutti ykkösparinaan puolustuksessa 16-vuotiasta Topias Viléniä ja 17-vuotiasta Matias Rajaniemeä

Lähes kaikki avainpelaajansa kaupannutta Pelicansia ei voi kuitenkaan syyttää taisteluilmeen puutteesta. Nuoresta kokoonpanostaan huolimatta (tai juuri sen ansiosta) joukkue on taistellut urhoollisesti ja viime lauantaina se onnistui voittamaan Jukurit vieraskaukalossa. Myös Lukkoa vastaan Pelicans oli lähellä jättiyllätystä, kun joukkue pysytteli aina päätöserään saakka maalin johdossa. Kahdessa edellisessä ottelussa huippuotteita esittäneen maalivahti Jasper Patrikaisen ansiosta joukkue voi yltää yllätykseen myös Ässien vieraana.