Liiga-kierros: Taistelu pudotuspeliviivojen ympärillä kiihtyy

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan runkosarjan ottelussa Ilves - JYP, Hakametsän jäähallissa Tampereella 20.11.2019
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Keskiviikon Liiga-kierros pitää sisällään viisi ottelua. Illan huippuottelu on Ilveksen ja HIFK:n välinen kamppailu, jossa molemmat joukkueet koittavat vahvistaa paikkaansa kuuden joukossa.

Huippukuntoinen Ilves kohtaa HIFK:n kotonaan

Tampereella Ilves ja HIFK kamppailevat isoista pisteistä. Neljäntenä sarjataulukossa majaileva Ilves hamuilee kolmantena olevan JYPin paikkaa, kun HIFK koittaa lisätä piste-eroa HPK:hon sekä Lukkoon säilyttääkseen paikkansa kuuden sakissa.

HIFK lähtee Tampereelle tasaamaan otteluvoitot tämän kauden keskinäisissä otteluissa, sillä Ilves voitti HIFK:n joulukuun alussa vieraissa 2–4-lukemin.

Ilves on vahvassa vireessä, sillä joukkue on kymmenen ottelun kuntopuntarissa piikkipaikalla. 13 edellisestä kamppailusta tupsukorvat on voittanut huimat 11 ottelua. Jouko Myrrän suojatit ovat selättäneet alkukauden vaikeudet, ja Ilves on tällä hetkellä kiinni pudotuspelien kotiedussa. Ilves saa nuorten MM-kisoista kokoonpanoon takaisin Lukas Dostalin lisäksi neljä pelaajaa Suomen joukkueesta. Jouko Myrrällä on käsissään positiivinen ongelma kokoonpanon suhteen.

HIFK taas lähtee otteluun allaan kaksi tappiota voittolaukauskilpailussa HPK:ta ja Pelicansia vastaan. HIFK:n tähtisikermällä on ollutkin viime peleissä tukkoisempaa, sillä kymmenen ottelun kuntopuntarissa HIFK on tehnyt neljänneksi vähiten maaleja. Ongelma onkin ollut tasaviisikoin pelattaessa, sillä ylivoima on kymmenen ottelun katsannossa toiminut 30 prosentin tehokkuudella.

KalPa lähtee testaamaan KooKoon virettä

Kuopiossa on jaolla tärkeitä pisteitä molemmille joukkueille. Kotijoukkue KalPa on vain kaksi pistettä pudotuspeliviivan yläpuolella, SaiPan ja Pelicansin hengittäessä niskaan. KooKoo on vastaavasti suorassa pudotuspelipaikassa kiinni kahden pisteen turvin.

KalPa pyrkii katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkensa huippuiskussa olevien Kai Kantolan ja Balazs Sebokin sekä nuorten MM-kisoista palanneen Kim Nousiaisen johdolla. Yli 20 tehopisteen rikkoneita pelaajia Kantolan ja Sebokin lisäksi KalPalla on kakkosketjua kipparoiva Miikka Pitkänen. KalPan erikoistilannepelaaminen onkin toiminut  johtavien pelaajien tuella edellisen kymmenen ottelun aikana, kun ylivoiman ja alivoiman yhteenlasketut lukemat ylittävät 110 lukeman.

Myös KooKoo saa hyökkääjä Jonas Odenin takaisin nuorten kisoista. Vahvan kauden pelannut KooKoo on vakuuttanut ja päävalmentaja Jussi Ahokas on hiljentänyt epäilijät vakuuttavalla tavalla. Viimeisestä kymmenestä ottelusta KooKoon maaliero on 12 maalia plussan puolella ja voittoja on kertynyt seitsemän kappaletta. Nelossijaa pitävä Ilves häämöttää seitsemän pisteen päässä KooKoosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

KooKoo

Tällä kaudella

Tahmeaa kautta pelaava Pelicans saa hallitsevan mestarin vieraakseen

Jälleen muutoksia maalivahtirintamalla kokenut Pelicans jahtaa pudotuspelipaikkaa, joka on viiden pisteen päässä. HPK vuorostaan hiillostaa HIFK:ta ja KooKoota tavoitellessaan paikkaa kuuden joukossa.

Pelicansin maalivahtiosastolla ollut Riku Helenius sai lähteä ja Nuorten Leijonien mukana ollut Jasper Patrikainen tulee Atte Tolvasen aisapariksi. Pelicans on saanut korjattua kurssia viime otteluissa, mutta puolustuspäässä joukkueella on edelleen ongelmia, sillä maaleja menee aivan liikaa omiin.

Tästä huolimatta Pelicans on onnistunut voittamaan kolme ottelua viidestä edellisestä, joista kaksi voittoa on tullut varsinaisen peliajan jälkeen.

Hallitseva mestari taas on suorittanut tasaisen vahvasti läpi kauden ja joukkue on tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa. HPK:n ykkössentteri Cody Kunyk on johtanut joukkojaan läpi kauden ja hän löytyykin Liigan pistepörssistä sijalta viisi 34 tehopisteellä.

Myös kesällä HPK:hon siirtynyt Elmeri Eronen on löytänyt paikkansa joukkueesta ja on esittänyt kiekollisia taitojaan tehtailemalla 35 otteluun erinomaiset 25 tehopistettä.

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

10.08.
HPK - Pelicans
5 - 2

runkosarja

Alisuorittajien välinen kohtaaminen

Alavireiset joukkueet kohtaavat keskiviikkona Lappeenrannassa. SaiPa havittelee vielä pudotuspelipaikkaa, kun sarjajumbo TPS:llä pudotuspelihaaveet ovat karanneet pitkän matkan päähän.

Heikosta kaudesta huolimatta SaiPa on edelleen lähellä pudotuspelipaikkaa, kun kymmenenteen sijaan on vain kaksi pistettä. Viimeisen kymmenen ottelun saldo on kuitenkin vain vaivaiset kaksi voittoa, joten SaiPalla on kiire muuttaa suuntaa, jos se haluaa haaveilla pudotuspeleissä pelaamisesta keväällä. Tilannetta ei helpota tähtihyökkääjä Tomas Zaborskyn saama kuuden ottelun pelikielto.

Tappiosta toiseen etenevän joukkueen suorittaminen ei aina ole tasaista edes erien sisällä. Keltamustien puolustusta vaivaa myös loukkaantumissuma, kun Mario Grman, Markus Kojo, Erik Autio, Jere Seppälä sekä Jere Sneck ovat loukkaantuneina. Joukkue onkin paikkaillut puolustusta Imatran Ketterästä saapuneella Joel Olkkosella sekä Pelicansista SaiPaan vaihtaneella Ossi Ikosella.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

TPS

23.10
Lukko - TPS
4 - 1
17.10
Kärpät - TPS
Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa ailahdellut Tappara löytyy sijalta seitsemän ja kotijoukkue Sport sijalta kahdeksan.

Varsinaisessa sarjataulukossa taas Sportilla näyttää jo lohduttomammalta. 14. sijalta ponnistavat kotkapaidat ovat jäämässä tälläkin kaudella pudotuspelien ulkopuolelle, eikä Risto Dufvan astuminen pääkäskijän paikalle ole muuttanut suuntaa merkittävästi.

Heikosti esiintyneen joukkueen isoimmat valopilkut ovat 24 pisteen verran tehoillut Chris DeSousa sekä 20 tehopistettä viimeistellyt puolustaja Valtteri Viljanen.

Hyökkäyspäässä viime peleissä tehoillut Tappara hävisi lauantain kierroksella KooKoolle 2–1-lukemin jatkoajalla. Hyökkäyssiniviivan paremmalla puolella homma onkin toiminut varsin hyvin, kun ylivoima on hurjat 45,95 prosenttia kymmenen ottelun kuntopuntarissa, mutta sen vastapainoksi joukkue on myös päästänyt paljon maaleja.

Kaksi edellistä ottelua on tosin sen suhteen ollut parempaan päin, kun niissä Tappara on päästänyt yhteensä vain kolme maalia. Edelleen sarjataulukossa toisena oleva Tappara on hyvissä asemissa kotiedusta puhuttaessa, vaikka JYP sekä Ilves niskaan hönkiikin.