Liiga-kierros: TPS ryöstöretkellä Raksilassa, Sportille koittaa totuuden hetki

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Keskiviikon kuuden ottelun kierroksella katseet kohdistuvat kärkiotteluun Ouluun ja tärkeään kamppailuun Vaasassa. Kolmessa ottelussa puolestaan vain toisella joukkueista on huipputärkeät pisteet jaossa.

Ilman Larmia pelaava HPK ei anna Jukurien yllättää

Hämeenlinnassa pelataan yksi kierroksen kolmesta ottelusta, jossa vain toisella joukkueella on panosta pelissä. Harmaita hiuksia hämäläisten leiriin toi Emil Larmin uusi loukkaantuminen.

HPK sai ikäviä uutisia tiistaina, kun Emil Larmi joutuu sairastuvalle kolmen viikon ajaksi. Näin ollen HPK joutuu jälleen pärjäämään ilman ykköstorjujaansa, sillä Larmi oli pitkään sivussa joulun jälkeen. HPK kuitenkin pystyi napsimaan pisteitä ilman Larmiakin, joten täydellinen katastrofi Larmin puuttuminen ei ole.

Mutta myöskään HPK:n nykyinen vire ei aiheuta riemunkiljahduksia. Viime viikon kahdessa ottelussaan se taipui kummassakin jatkoajalla. Porissa HPK ei saanutkaan odotettua pistepottia ja lauantaina HIFK iski neljä maalia Kerhoa vastaan, vaikka HPK olikin ehdottomasti hallitsevampi osapuoli.

Jukurit joutui perjantaina kylmään kyytiin, kun KalPa kuritti lepsusti puolustanutta mikkeliläisryhmää seitsemän maalin edestä. Seuraava päivänä Jukurit ryhdistäytyi merkittävästi, kun Sport kaatui kotikentällä voittomaalikilpailussa. Tosin Jukurien peli ei pysynyt tälläkään kertaa kasassa koko ottelun ajan, sillä joukkueen peli hajosi Sportin päästyä maalintekoon.

Sportia vastaan Jukurit sai viimein helpotusta erittäin tehottomaan ylivoimapeliinsä, sillä ylivoimamaaleja syntyi peräti kaksi. Kapealla miehityksellä operoiva Jukurit odottaa loppukauden osalta vahvoja näyttöjä nuorilta Kristian Tanukselta ja Anttoni Hongalta. Molempien alku jukuripaidassa on ollut lupaava. 

HPK on ollut niskaan päällä Jukureista kauden aiemmissa kohtaamisissa, ja nykyinen tilanne huomioiden Kerho on myös selvä suosikki tämän illan otteluun. Mielenkiintoa joukkueiden kohtaamisen tuo myös Janne Tavi ja Harri Kainulainen, jotka vaihtoivat seuroja juuri HPK:n ja Jukureiden kesken. Purevatko siis omat koirat Hämeenlinnassa?

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Tulosveto

Jukurit ei horjuta HPK:ta
Käytännössä pudotuspelimahdollisuutensa menettänyt Jukurit ei onnistu kaatamaan HPK:ta. Hämeenlinnalaiset hävisivät HIFK:lle tärkeän ottelun viikonloppuna, mutta nyt tuleva voitto parantelee asetelmia tiukassa taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta. Jukurien puolustus ei kestä HPK:n riistopelaamisen alla, ja isännät iskevät virheistä maalit.
3 4
0 1

Savossa kalpamiekkaillaan kirveiden kera pisteistä

Niiralan montussa kohtaavat joukkueet, joiden taso on ailahdellut paljon viime aikoina. Ennakkoasetelmissa vaakakuppi kallistuu hieman kotijoukkue KalPan puolelle, joka on parantanut otteitaan pudotuspelitaistelun kiihtyessä.

Illan kotijoukkue KalPa ei ole pystynyt voittamaan useampaa ottelua perättäin, mikä on myös iso syy siihen, että kuopiolaiset ovat edelleen jäämässä ulos pudotuspeleistä. Viime viikko antoi jo parempia merkkejä KalPan pelistä, sillä perjantaina Jukureita vastaan joukkue löysi erittäin kovan tehon maalintekoonsa.

Lauantaina maalihanat menit jälleen tukkoon Jyväskylässä, mutta tunteikasta ottelua pääosin hallinneella KalPalla oli kuitenkin saumat viedä täysi pistepotti. Pahasti haparoinnut maalivahti Denis Godla pelasi myös pitkästä aikaa onnistuneen pelin. KalPan kannalta olisi tärkeää, että joukkueen johtohahmot Jaakko Rissanen ja Tommi Jokinen saisivat nähtyä enemmän tehoja aikaiseksi.

Tapparan helmikuu on sujunut melko mollivoittoisesti, sillä viidestä ottelusta on kertynyt vain yksi voitto. Etenkin sarjan kärkijoukkueita vastaan kärsityt tappiot eivät antaneet ruusuista kuvaa kirvesrintojen mestaruusmahdollisuuksista. Viimeisessä tappioon päättyneessä ottelussaan TPS:ää vastaan Tappara menetti otteen pelistä vahvan avauserän jälkeen.

Tapparalla kysymerkkejä on herättänyt erityisesti maalivahtitilanne. Siirtorajalla Tappara ei hankkinut vahvistusta tälle osa-alueelle, joten loppukausi mennään parivaljakolla Christian Heljanko-Niklas Bäckström. Näistä kahdesta Bäckström on ollut parempi pelatessaan, mutta konkarin ottelut ovat olleet pääosin häntäpään joukkueita vastaan. Päävastuun kantanut Heljanko on puolestaan ollut hyvin epävarma paineen kasvaessa.

Kauden aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet kotivoittoihin ja sitä KalPa todella tarvitsee tänään. Savolaiset taistelevat tiukasti paikasta pudotuspeleihin, ja joukkue tarvitsee voittoja myös kärkipään joukkueista. Tapparan kausi on puolestaan ollut isossa kuvassa pettymys ja nykyinen alavire uhkaa viedä kotiedun tamperelaisten käsistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Tappara

27.11
Tappara - Lukko
5 - 2
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA
17.11
Sport - Tappara
5 - 6 VL

Tulosveto

Tappara on vahvempi heikkovireisten taistossa
Molemmat joukkueet ovat vähinneet viidestä edellisestä pelistään neljä, vaikkakin KalPa on kaatunut kahdesti vasta ylitöiden kautta. Molemmilla joukkueilla on ollut viisikkopelaamisessaan omat ongelmat, eikä kirvesrintojen lähtökohtia helpota maalivahtitilanteen epäselvyys. Viimeistelytehokkuutta Tapparan riveistä löytyy kuitenkin enemmän, minkä takia KalPan virheet ovat kohtalokkaampia.
1 2
2 3

KooKoon verkko pöllyää tamperelaisten käsittelyssä

Kierroksen ennalta selvin ottelu pelataan Kouvolassa, jossa raikkaalla jalalla luisteleva Ilves ei tule jättämään mahdollisuuksia tuskailevalle KooKoolle.

KooKoo menetti viimeisenkin toivonsa pudotuspeleihin pääsystä viikonlopun tappioihin Pelicansille ja SaiPalle. Lahdessa oranssipaitojen verkko heilui peräti yhdeksän kertaa, mikä kertoi olennaisen KooKoon asenteesta loppukauteen. Vaativa päävalmentaja Mikko Heiskanen ei takuulla katso hyvällä joukkueensa otteita, mutta siitä huolimatta yleisilme on ollut hyvin aneeminen.

Lähinnä kouvolalaisten panos on siinä, kuinka korkealle Malte Strömwall lopulta yltää piste- ja maalipörssissä. Lauantaina ruotsalainen ei ollut kehissä, mutta sitä ennen pisteitä syntyi hyvällä tahdilla. Tällä hetkellä Strömwall on pisteissä kolmantena ja maalitilastossa toisena.

Vierasjoukkue Ilves on päivänselvä suosikki illan ottelussa. Tupsukorvat ovat olleet vahvassa vedossa ja seitsemän viime ottelun 21 mahdollisesta pisteestä kasaan on kertynyt 15. Vakuuttavin työnäyte joukkueen tasosta oli edellinen ottelu Pelicansia vastaan, jonka Ilves vei komeasti nimiinsä maalein 5–2.

Ilveksen nuori maalivahtihankinta Lukáš Dostál esiintyi vahvasti liigadebyytissään ja luultavasti tšekkiläinen saa jatkaa maalilla. Ilveksen kannalta onkin suotavaa, että Dostál jatkaa hyvällä tasolla, sillä joukkueen muut maalivahdit Riku Helenius ja Antti Lehtonen eivät ole koko kauden aikana osoittaneet olevansa luottamuksen arvoisia. Kenttäpelaajista kapteeni Eemeli Suomi on ollut kovassa lennossa, sillä edelliset kymmenen ottelua ovat tuottaneet tehot 4+10.

Kouvolassa on odotettavissa reilusti maaleja, sillä vastakkain ovat kaksi maalintekokilpailuun kykenevää ryhmää. KooKoon kohtaloksi koituu kuitenkin sen epävarma puolustuspelaaminen ja lähes katastrofimainen maalivahtitilanne. Mikäli Ilves pitää puolustuspelinsä kunnossa, se tulee nappaamaan selvänumeroisen voiton mukaansa.

Tulosveto

Ilves hallitsee ennakkosuosikin aseman
Vaikka kouvolalaiset eivät tyhjennysmyyneet joukkuettaan, vire on ollut viime aikoina huono. Erityisesti ongelmat maalivahtiosastolla ja puolustuspäässä ovat johtaneet siihen, että vastustajan maalinteko on ollut aivan liian helppoa. Ilves tekeekin Kouvolan keskiviikkoillasta erittäin luisteluvoimaisen, eikä KooKoon jänne kestä tässä kyydissä.
1 2
4 5

Näyttääkö horjunut Kärpät kaapin paikan sen ykköshaastajalle?

Periaatteessa panokset ovat melko vähäiset Liigan kahden kärkijoukkueen kohtaamisessa. Kärpät voi vähitellen alkaa varmistella runkosarjan voittoa, kun taas TPS:n ero kolmantena olevaan Tapparaan on venähtänyt jo yhdeksään pisteeseen.

Kärppien ja TPS:n kohtaamiset ovat tällä kaudella olleet hyvin tasaisia, sillä kolme aiempaa keskinäistä ovat ratkenneet maalin erolla. Pisteet ovat oululaisten eduksi 5-4. Näissä otteluissa on nähty hyvin korkeatasoista jääkiekkoa, joten hyvällä syyllä myös tänään on edessä todellinen huippuottelu.

Oululaisten viime viikko oli hyvin kaksijakoinen. Tapparan tiistaina kaatanut Kärpät sai todellisen selkäsaunan Raumalla ja menetti vielä kaiken lisäksi Mika Pyörälän tuossa ottelussa loppukaudeksi sairastuvan puolelle.

Lauantaina Kärpät pesi kasvojaan Porissa, mutta sielläkin esitys jäi kolmesta pisteestä huolimatta varsin nihkeäksi. Raumalla pahasti epäonnistunut Veini Vehviläinen palannee keskiviikkona Kärppien maalille.

TPS:llä puolestaan kulkee nyt lujaa, sillä viimeisimmästä yhdeksästä ottelusta se on hävinnyt vain yhden ja senkin vasta voittomaalikilpailussa. TPS:n kovan vireen arvoa nostaa vielä se, että joukkue ei ole vieläkään päässyt eroon loukkaantumissumastaan.

Kokoonpanot ovat vaihtuneet tiuhaan TPS:llä koko kauden, mutta loukkaantuneiden lista on lyhentynyt selvästi. Nyt sairastuvalla on enää kourallinen hyökkääjiä, mutta toisaalta etenkin Jonne Virtanen on ottanut vahvaa roolia johtajana kuin kentälläkin. Kaapo Kakko puolestaan näytti taitonsa viime viikolla kirjaten kolmeen otteluun tehot 4+2.

Viimeisen kuukauden ajan TPS on osoittanut olevansa Kärppien vahvin haastaja kevään kynnyksellä, mutta oululaisilla on tapana ollut iskeä pöytään kovan luokan esitys nimekkäitä joukkueita vastaan. Illan ottelussa luodaan varmasti jo asetelmia ratkaisupelejä ajatellen, joten luvassa on varmasti viihdyttävä ja tasainen taisto.

Tulosveto

Kärpät ei häkelly "altavastaajuudesta"
TPS saapuu Ouluun parempivireisenä kuin isäntäjoukkue Kärpät. TPS:n kohdalla onkin ollut hämmentävää se, että runsaista poissaoloista huolimatta pisteitä on tullut kovaan tahtiin. Ratkaisijoiden rintama on molemmilla joukkueilla todella laaja. Kotietu on ollut joukkueiden välillä merkittävä, sillä kymmenestä edellisestä kohtaamisesta kahdeksan on päättynyt kotijoukkueen juhliin. Maali-iloittelua ottelusta on turha odottaa, ja Kärpät hoitaa puolustuspelinsä tarkemmin.
2 3
1 2

Sportin tiimalasissa alkaa käydä hiekka vähiin

Fyysisten joukkueiden taistelussa huipputärkeistä pisteistä Sport on ennakolta pahasti alakynnessä. Kotijoukkue tarvitsee välitöntä täyskäännöstä otteisiinsa tai muuten HIFK vie helpohkon voiton pääkaupunkiin.

Kuparisaaressa kotijoukkue Sport on tiukan paikan edessä, sillä sen kurssi sojottaa kauden kriittisillä hetkillä pahasti alaspäin. Viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa kotkapaidat ovat vasta toiseksi viimeisiä ja oikeastaan kyseinen tahti on jatkunut jo tammikuun alkupäivistä lähtien.

Viime viikko oli Sportille raju takaisku pudotuspelipaikkaa ajatellen. Vieraskiertueella akselilta Helsinki-Lappeenranta-Mikkeli tarttui matkaan vain yksi vaivainen piste ja omaan maaliin upposi yhteensä peräti 17 kiekkoa. Sport onkin kaatumassa heikkoon maalivahti- ja puolustuspeliinsä, sillä se on päästänyt selvästi eniten maaleja koko sarjassa. Lisäksi loukkaantumiset ja pelikiellot aiheuttavat päänvaivaa.

Selvää on, että Sportin pelit tulevat päättymään runkosarjaan, mikäli se ei saa puolustusalueen peliään kuntoon. Huolestuttavaa on myös hyökkäystehojen hiipuminen kevään edetessä, mikä oli toisaalta odotettua äärimmäisen tehokkaan alkukauden jälkeen. Kaiken lisäksi sillä on tämän illan jälkeen vain seitsemän ottelua jäljellä, joten mahdollisuudet pisteisiin käyvät vähiin.

HIFK kamppailee runkosarjan osalta pääsystä kuuden parhaan joukkoon, josta se on vain pisteen päässä ja yhden ottelun vähemmän pelanneena kuin viivan päällä oleva HPK. Juuri Kerhon stadilaiset kaatoivatkin edellisessä ottelussaan Jasse Ikosen jatkoaikaosumalla. HIFK on osoittanut nousukuntoa, sillä edellisestä kahdeksasta ottelusta se on poistunut vain yhdestä ilman pisteitä.

Sport ja HIFK kohtasivat edellisen kerran vain viikko takaperin, jolloin kotijoukkueena pelannut HIFK voitti selvin 5–2-lukemin. Myös tällä kertaa HIFK on suosikki viemään pisteet mukanaan, sillä tämän vuoden puolella Sport on löytänyt voittavan pelitavan vain harvoissa otteluissa. Lisäksi HIFK on osoittanut lukuisista loukkaantumisista huolimatta pystyvän voittamaan hyvällä prosentilla.

Tulosveto

HIFK voittaa jälleen runsasmaalisesti
Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, eikä kertaakaan ole jääty alle seitsemän maalin. Tästä huolimatta kohtaamiset eivät ole olleet läpihuutoja, vaan kahdesti on edetty jatkoajalle. HIFK saapuu otteluun parempivireisenä ja kevyenä ennakkosuosikkina. Sport tulee heittämään kaiken likoon ja hakee voittoa ajoittain jopa riskillä, mikä kostautuu.
2 3
4 5

JYP pakkovoiton edessä Isomäessä

JYPille tarjoutuu Porissa erinomainen mahdollisuus tärkeisiin pisteisiin. Vierasjoukkueen päävalmentaja Risto Dufva ei varmasti suvaitse yhdenkään pisteen menetystä taistelussa pudotuspelipaikasta.

Ässien ja JYPin kohtaamisessa vain vierasjoukkueella on panosta pelissä, sillä se taistelee paikasta pudotuspeleihin. Viime lauantaina JYP sai pisteen verran lisättyä eroaan takana oleviin Sportiin ja KalPaan, mutta se tarvitsee kipeästi lisää pisteitä tämän hetkisessä tilanteessaan.

Risto Dufvan tultua päävalmentajaksi JYPin hyökkäyspään tehokkuus on laantunut hyvin matalaksi. Seitsemässä edellisessä ottelussa JYP on tehnyt vain 13 maalia ja näistäkin kuusi tuli yhdessä ottelussa Pelicansia vastaan. Erityisesti hyökkäysten rakentaminen on ollut hidasta ja jyväskyläläiset luopuvat kiekosta alkukauteen verraten paljon useammin.

Vastavuoroisesti JYPin maalivahti Eetu Laurikainen on ollut ehdottomasti Liigan parhaimpia maalivahteja varsinkin kevätkaudella. Laurikainen on käytännössä joka ilta tarjonnut JYPille sauman taistella voitosta, sillä hän on harvemmin päästänyt kahta maalia enempää ottelussa.

Ässät puolestaan valmistautuu jo tulevaan kauteen, eikä sillä ole ollut panosta peleissä tammikuun alkupuolelta lähtien. Viimeisissä otteluissaan patapaidat ovat varsinkin kotikaukalossaan osoittaneet hyvää taisteluilmettä. Maalinteon kanssa koko kauden tuskailleet patapaidat eivät luultavasti juhli tänäänkään sarjan toiseksi vähiten maaleja päästänyttä joukkuetta vastaan.

JYP on kaatanut Ässät kaikissa kauden aiemmissa keskinäisissä ja samaan sen täytyy pystyä tällä kertaa pudotuspelihaaveita ajatellen. Vierasjoukkue haluaa kohennusta umpisurkeaan vieraspelaamiseensa, sillä tämän vuoden puolella matkapeleistä on kertynyt vain kaksi kolmen pisteen voittoa.

Tulosveto

JYP suojelee voittoputkeaan
JYP on voittanut kuusi viimeisintä keskinäistä kohtaamista. Vaikka tänä aikana molempien joukkueiden penkin takana on nähty kolme eri päävalmentajaa, muovaa se ennakkoasetelmia myös tulevaan iltaan. Illasta on vaikea odottaa maali-iloittelua, mikä kuvastaa molempien nykyvalmentajien ajattelumallia. JYP hoitaa puolustustaistelunsa huolellisemmin, minkä takia voittoputki kasvaa seitsemään otteluun.
0 1
1 2