Liiga-kierros: Täysi seitsemän ottelun kierros saattelee Liigan joulun viettoon

LIIGA / Kierrosennakko
SaiPan maalilla riitti tapahtumia läpi ottelun.
Kuva © Satu Pitkänen
Liiga pelaa vielä ennen joulua täyden seitsemän ottelun kierroksen ennen rauhoittumistaan lyhyelle joulutauolle. Varsinkin tiiviissä keskikastissa nähdään kamppailuja elintärkeistä pisteistä.

Tulikuuma Ilves isännöi JYPiä

Kahdeksatta peräkkäistä voittoaan hakeva Ilves saa vastaansa orastavassa kahden ottelun voittoputkessa olevan JYPin. Kumman putki katkeaa tänään?

Ilveksen ja JYPin kohtaaminen on illan VeikkausTV:n ottelu ja pääset lukemaan ottelusta laajemman ennakon täältä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

27.11
Ilves - SaiPa
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA

JYP

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
JYP - HPK
4 - 0

KalPa pyrkii säilyttämään pudotuspelipaikkansa

KalPa pyrkii saalistamaan pisteitä, jotta kuopiolaiset pysyisivät kymmenen parhaan joukossa. HPK taas taistelee kuuden parhaan joukkoon noususta.

Illan ottelu on KalPalle viikon ensimmäinen ja kuopiolaiset ovat saaneet levätä viikon ennen ottelua. Viikko sitten perjantaina Lukko oli KalPaa vahvempi Raumalla 5–2. Pitkin kautta KalPan suurena ongelmana on ollut ylivoima, joka on koko Liigan heikointa. Ylivoiman tehottomuus on myös näkynyt tehtyjen maalien vaisussa määrässä. KalPa saa otteluun takaisin maajoukkueessa esiintyneen puolustajansa Mikael Seppälän. Tällä kertaa KalPa joutuu tulemaan toimeen ilman nuorta puolustajaansa Kim Nousiaista, joka on nuorten maajoukkueen matkassa.

HPK taistelee paikastaan Liigan tiiviissä keskikastissa. Tällä hetkellä Kerho löytyy sijalta kahdeksan vain kolmen pisteen päästä viidennestä sijasta. Antti Pennasen valmentama ryhmä on pelannut pitkin kautta pääsääntöisesti hyvin. Pennasen kädenjälki näkyy pelaamisessa ja HPK on ollut aktiivinen viime kauden tapaan. Viime otteluissaan hämeenlinnalaiset ovat pystyneet pitämään maalimäärät vähissä. Edellisessä ottelussaan keskiviikkona HPK kaatoi Sportin kotonaan jatkoajan jälkeen 3–2.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

26.11
KalPa - Ässät
3 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

HPK

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
19.11
JYP - HPK
4 - 0
04.11
HPK - SaiPa
1 - 2 VL

Edessä kauden neljäs Kaakon derby

KooKoo johtaa Kaakon derbyjä tällä kaudella 2–1. SaiPa hakee tasoitusta ja tappioputkelleen katkoa.

Kotijoukkue KooKoo pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona, kun joukkue haki Porista Ässien päänahan 3–4 -lukemin. Heikosta alusta huolimatta KooKoo pystyi nappaamaan parantuneella esityksellä pisteet mukaansa. Kouvolalaiset löytyvät sarjataulukosta sijalta seitsemän ja piste-ero viimeiseen suoraan pudotuspelipaikkaan on tällä hetkellä ainoastaan piste. KooKoo haluaa varmasti jatkaa hyvää putkeaan Kaakon derbyissä ja sitä kautta lähtöä voitolla joulutauolle.

Sama ajatus on myös Saipalla, jonka joulukuu on ollut erittäin takkuinen. Neljästä pelaamastaan pelistä SaiPa on napannut ainoastaan yhden voiton. Kolme edellistä peliä ovat päättyneet SaiPan tappioon, tosin yksi vasta jatkoajan jälkeen. Lappeenrantalaiset ovat pelanneet hyvin vähän, kun illan ottelu on kahteen viikkoon vasta toinen. Edellisessä ottelussaan viime perjantaina SaiPa hävisi Mikkelissä Jukurien vieraana 3–1.

KooKoolta nuorten maajoukkueen mukana ovat Peetro Seppälä sekä Joonas Oden. SaiPa pääsee otteluun hyvin terveenä, kun joukkueesta ovat näillä näkymin poissa ainoastaan Markus Kojo sekä pitkäaikaispotilas Micke Saari.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

23.11
KooKoo - HPK
4 - 5
16.11
KalPa - KooKoo
5 - 3

SaiPa

27.11
Ilves - SaiPa
26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
24.11
SaiPa - KalPa
2 - 1 VL
19.11
Kärpät - SaiPa
2 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2

Jukurit hakee piristystä otteisiinsa Kärppien vieraana

Sarjakärki Kärpät on Liigan vahvin kotijoukkue. Vieraisille saapuva Jukurit on sarjan toiseksi heikoin vierasjoukkue.

Kärppien viime viikko oli hyvin vaihderikas, kun joukkueen kokoonpano eli paljon. Maajoukkue sekä loukkaantumiset verottivat oululaisten kokoonpanoa ja tämä näkyi viime viikon otteluiden miehistöissä. Edellisessä ottelussaan viikko sitten perjantaina Kärpät koki tappion Sportin vieraana Vaasassa. Tiukan ottelun jälkeen pisteet jäivät Vaasaan maalein 2–1. Kärppien pelaaminen on pääsääntöisesti ollut koko kauden jämäkkää ja varsinkin oman pään pelaaminen on toiminut.

Vierasjoukkue Jukurit on seitsemästä viimeisestä ottelustaan pystynyt nappaamaan ainoastaan yhden voiton. Keskiviikkona mikkeliläiset kävivät Turussa TPS:n vieraana. Kovasta loppukiristä huolimatta Jukurit joutui poistumaan ottelusta 5–4 tappio niskassaan. Jukurien ongelmana on ollut oman pään pitävyys, kun viiteen viimeiseen otteluun omaan maaliin on upotettu keskimäärin neljä maalia. Tällä maalimäärällä on erittäin hankala voittaa ja varsinkin illan ottelussa näin suureen maalimäärään ei mikkeliläisten kannalta ole varaa.

Molemmat joukkueet ovat menettäneet pelaajiaan nuorten maajoukkueen matkaan. Kärpistä Nuorten Leijonien matkassa ovat maalivahti Justus Annunen sekä hyökkäjäveljekset Aatu ja Aku Räty. Jukureilta edustustehtävissä ovat puolustaja Mikko Kokkonen ja hyökkääjä Kristian Tanus. Jukurit lainasi Jokereista hyökkääjä Konsta Hirvosen tämän viikon otteluihin paikkamaan poissaolijoita. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

Jukurit

26.11
Jukurit - JYP
1 - 3
19.11
Jukurit - KalPa
2 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

Lukko saa vieraita Vaasasta

Lukko ja Sport ottavat yhteen toista kertaa tällä kaudella. Ensimmäinen koitos päättyi vaasalaisten eduksi jatkoajan jälkeen.

Lukko saapuu illan kamppailuun hyvässä vireessä, kun raumalaiset ovat pystyneet nappaamaan kahdesta viimeisestä ottelustaan voitot. Keskiviikkona Lukko sai kovan voiton HIFK:sta Helsingissä. Raumalaiset käänsivät ottelun nimiinsä kolmannessa erässä, jossa joukkue iski kolme maalia. Erityisen tehokkaalla pelipäällä oli Lukon ykkösketju, jonka muodostivat Kristian Pospisil, Justin Danforth sekä Jonne Tammela.

Sarjajumbo Sport on saanut otteisiinsa piristystä joulukuun aikana. Vaasalaiset ovat joulukuun viidestä pelistään saavuttanut yhdeksän pistettä. Keskiviikkona Sport taipui HPK:n vieraana jatkoajalla maalein 3–2. Sportin kannalta merkittävää on ollut puolustuspelaamisen paraneminen. Keskiviikkona vaasalaisten maalilla hyvin viime otteluissa esiintynyt Niko Hovinen sai osuman päähänsä, mutta ottelun jälkeen tulleiden tietojen mukaan vakavammilta seurauksilta onneksi vältyttiin. Hovisen pelikunnosta ei kuitenkaan ole tietoa.

Lukolta nuorten maajoukkueen mukana ovat Villet Heinola sekä Petman ja Sportilta Eemil Erholtz.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

Sport

26.11
SaiPa - Sport
4 - 2
19.11
Ilves - Sport
4 - 3 JA
18.11
Sport - SaiPa
6 - 2

Häntäpäähän valahtanut Pelicans saa vieraakseen Tapparan

Pelicansin kausi on ollut kauttaaltaan heikko. Varsinkin viime aikojen esitykset ovat tuottaneet päänvaivaa. Samaan aikaan Tappara on saanut kovan kilpailijan paikallisvastustajastaan sarjataulukossa.

Pelicans löytyy Liigan kymmenen viimeisen ottelun kuntopuntarin jumbosijalta ja lahtelaiset ovat keränneet kymmeneen otteluun ainoastaan kuusi pistettä. Samalla aikavälillä Pelicans on onnistunut maalinteossa ainoastaan 17 kertaa, kun taas omaan verkkoon on isketty lähes neljä maalia per peli. Pussinokat pelasivat edellisen ottelunsa viikko sitten perjantaina Kouvolassa KooKoon vieraana. Hyvin yksipuolisen näytöksen jälkeen loppuluvut kirjattiin kotijoukkueelle 4–0 -lukemin. Lahtelaiset kaipaavat pikaisesti suunnanmuutosta sekä piristystä peliinsä.

Vierasjoukkue Tappara on myös esiintynyt hieman alavireisesti viime aikoina. Kirvesrinnat ovat hävinneet edellisistä viidestä pelistään kolme. Viime viikon perjantaina Tappara kärsi kirvelevän tappion paikallispelissä Ilvestä vastaan maalein 3–4. Ottelun ensimmäisessä erässä Tappara ei päässyt mihinkään, mutta piristyi varsinkin toiseen erään. Ilves oli kuitenkin kovalla luistelullaan lopulta maalin verran parempi. Samalla paikallisvastustaja on hiipinyt iskuetäisyydelle sarjataulukossa ja piste-ero Tapparan sekä Ilveksen välillä on enää neljä pistettä. Tappara haluaa varmasti lähteä jouluun Tampereen herrana, joten pistetilin on kartuttava.

Pelicansin kokoonpano koki alkuviikosta pienen muutoksen, kun János Hárin loppukauden sopimus purettiin ja hyökkääjä siirtyi EBEL-liigaan EC Red Bull Salzburgin riveihin. Hárilla on edelleen sopimus ensi kaudesta Pelicansin kanssa. Pelicans saa kokoonpanoonsa takaisin maajoukkueessa esiintyneen kapteeninsa Hannes Björnisen ja Tapparan kokoonpanoon palaavat niin ikään maajoukkueen mukana olleet Valtteri Kemiläinen sekä Jere Karjalainen. Nuorten Leijonien mukana Tapparasta on kaksikko Toni Utunen sekä Patrik Puistola.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

23.11
Ässät - Pelicans
1 - 3
18.11
Pelicans - Jukurit
2 - 5

Tappara

19.11
Ässät - Tappara
5 - 1
15.11
HC Davos - Tappara
0 - 1

HIFK pyrkii pysäyttämään tulikuuman Pajuniemen

TPS:n pelillisenä johtajana on nähty Lauri Pajuniemi, joka on takonut neljään viimeiseen otteluun huimat tehot. HIFK kohtaa tänään kolmannen länsirannikon joukkueen putkeen ja hakee edelleen ensimmäistä voittoaan putken aikana.

TPS pääsee illan otteluun voitto takataskussaan, kun keskiviikkona Mikkelissä kaatui Jukurit maalirikkaan ottelun jälkeen 4–5. TPS vei keskiviikon peliä pääsääntöisesti, mutta Jukurien kova nousu viimeisessä erässä oli viedä ottelun vielä jatkoajalle. Turkulaisten sankari oli jälleen kerran Lauri Pajuniemi, joka viimeisteli hattutempun ja syötti yhden maalin. Nuori hyökkääjä on neljän ottelun mittaisessa pisteputkessa ja putken aikana hän on viimeistellyt viisi maalia sekä neljä maaliin johtanutta syöttöä. Pajuniemi on suurelta osin vaikuttanut TPS:n hieman piristyneisiin otteisiin. Turussa kuitenkin käydään tiukkaa kamppailua sarjajumbon tittelin välttämisestä ja piste-ero Sportiin on tällä hetkellä vaivaiset kolme pistettä. Pudotuspeliviivaan eroa on kertynyt seitsemän pisteen verran.

HIFK taas saapuu Turkuun kahden tappion rasittamana. Keskiviikkona Helsingissä vieraillut toinen länsirannikon joukkue Lukko oli parempi maalein 2–5. HIFK oli ottelussa hyvin mukana lukuun ottamatta heikkoa viimeistä erää, jossa Lukko iski kolme maalia. Myös viime perjantaina HIFK kohtasi länsirannikon vastustajan, kun Ässät oli 2–0 maalein parempi Porissa. Keskiviikon otteluun HIFK sai takaisin vahvistuksia sekä maajoukkueesta että sairastuvalta, kun muun muassa Otto Paajanen, Jere Sallinen, Ville Leskinen sekä Jesse Saarinen tekivät paluun kokoonpanoon.