Liiga-kierros: Suosikkeja, haastajia ja tasaisia taapertajia − Dufvan kotidebyytti kierroksen kohokohtana

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Liigassa pelataan keskiviikkona kolmen ottelun kierros, kun kiekko tippuu jäähän Helsingissä, Raumalla ja Vaasassa. HIFK ja KooKoo ovat illan suosikkeja, mutta Lukon ja Pelicansin välisestä ottelusta on lupa odottaa tasaista.

Jukurit metsästää ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan yli kuukauteen

Kotijoukkue HIFK:lla on menossa todellinen ruuhkaviikko, sillä kuluvalla viikolla joukkue pelaa peräti neljä ottelua kuuden päivän sisään.

HIFK kaatoi edellisessä ottelussaan maanantaina sarjajumbo Sportin kotonaan luvuin 4−2. Tasainen ottelu ratkesi isäntien hyväksi vasta päätöserässä, kun Sebastian Dyk ja Teemu Tallberg päästivät kotiyleisön piinasta.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi myös kahdesti maalinteossa onnistunut kapteeni Jere Sallinen oli ottelussa pirteällä pelipäällä.

Sarjataulukon viidennellä sijalla majaileva HIFK on hävinnyt viimeisistä viidestä ottelustaan vain yhden. Sport-ottelua lukuun ottamatta kaikki ottelut ovat päättyneet vain maalin erolla, joten nousuvireen taustalla on ollut kyky kääntää tiukat ottelut voitoiksi.

Illan vierasjoukkue Jukurit lähtee otteluun hiukan erilaisesta asetelmasta kuin isäntäjoukkue. Viimeisistä viidestä ottelustaan se on voittanut kolme, mutta edellinen kolmen pisteen voitto on jo lokakuun puolenvälin paikkeilta.

Pelillisesti joukkueen esitykset ovat olleet kuitenkin kelvollisia. Tuloksen tiellä ovat olleet kuitenkin helpohkosti päästetyt maalit, jotka ovat kaataneet haaveet täysistä pistepoteista.

Yksittäisistä pelaajista esillä on ollut varsinkin Tapparasta lainalla oleva Patrik Puistola, joka on onnistunut piristämään myös ketjukaveriensa otteita.

Ottelun lopputulos määräytyy pitkälti sen mukaan, miten hyvin Jukurit onnistuu tilkitsemään puolustuslinjansa. Jos vierasjoukkue siinä onnistuu, joutuu HIFK tekemään täyden päivätyön pisteiden eteen.

Ailahteleva Lukko koettaa palata voittojen tielle

Liigan kärkikuusikosta tipahtanut Lukko tarpoo alkukauden pirteiden otteidensa jälkeen marraskuun synkkyydessä.

Illan ottelua isännöivät raumalaiset ovat voittaneet kuluvan kuun otteluistaan vain yhden varsinaisella peliajalla. Tämän lisäksi Lukko on voittanut yhden ottelun voittolaukauskisan jälkeen ja toisen jatkoajalla.

Viime ottelussaan joukkue kärsi niukan tappion Jukureille Mikkelissä niin ikään jatkoajalla. Liigan kärkikastiin hamuavien raumalaisten kaudessa huomionarvoista on ollut varsinkin se, ettei joukkue ole koko kauden aikana kyennyt voittamaan Liigan top 3 -joukkueista (Kärpät, Tappara ja JYP) kuin JYPin kertaalleen syyskuussa.

Tehtävää ei ole ainakaan helpottanut joukkueen hieman kyseenalainen ykköspaikka Liigan jäähytilastossa. Lukuisat toistot ovat kuitenkin tuottaneet tulosta, sillä raumalaisten alivoima on ollut koko Liigan toiseksi parasta heti Kärppien jälkeen.

Vieraakseen Lukko saa tuloskuntoaan yhä etsivän Pelicansin. Marraskuun otteluistaan lahtelaisilla on yhtä monta voittoa kuin Lukolla, joten ennakkoon ottelusta on lupa odottaa tasaista. Tätä oletusta tukee myös joukkueiden edellinen keskinäinen ottelu, joka ratkesi vasta varsinaisen peliajan jälkeen. 

Illan vierasjoukkueen Pelicansin otteita on leimannut etenkin tasapaksuus ja vaatimaton tuloskehitys.

Kauden mittaan kehitystä on tapahtunut muun muassa pelin avaamisessa, mutta viisikoiden ajoittaiset vaikeudet tilanteiden tunnistamisessa tekevät toisinaan joukkueen pelaamisesta puskemista.

Illan ottelu on kahden peliään etsivän joukkueen tasainen taisto, jossa kärsivällisyydellä pääsee pitkälle.

Tilastot

Tuoko Dufvan ensiesiintyminen vaasalaisyleisön edessä valoa Sportin tunnelin päähän?

Pari päivää sitten valmentajaa vaihtanut Sport päätyi kokeneeseen vaihtoehtoon, kun se kiinnitti vaihtopenkkinsä taakse Risto Dufvan.

Puolan-kierrokseltaan Liigaan palannut Risto Dufva on nyt toista kertaa vuoden sisään pelastamassa vaikeuksiin ajautunutta liigaseuraa.

Viime kaudella osoite oli tuttu, kun Dufva palasi Jyväskylään, mutta tällä kertaa ympäristö on täysin uusi. Kokeneen valmentajan kädenjäljen voi olettaa kunnolla näkyvän vasta myöhemmin, mutta jo maanantaina Sportin otteissa oli havaittavissa muutoksia etenkin taktisella puolella.

Dufvan tyylille uskollisesti joukkue lähti otteluun puolustus edellä, mikä olikin lähellä tuottaa heti tulosta. Sama taktiikka on luultavasti käytössä myös jatkossa, sillä lähtökohtaisesti Sport on vielä pitkään otteluissaan haastajan asemassa.

Keskiviikkona haaste ei ainakaan helpotu, kun vastaan asettuu kenties koko liigasyksyn suurin yllättäjä KooKoo. 

Aikaisemmin lähinnä juniorimaajoukkueista tunnetuksi tulleen Jussi Ahokkaan johdolla kouvolalaisjoukkue on kivunnut sarjataulukossa jo kuudenneksi. 

Viimeisimpänä joukkueen vireen sai kokea viime lauantaina sarjakakkonen Tappara, jonka KooKoo kaatoi kotonaan luvuin 2−1. Kouvolalaisten voiton avain oli etenkin tiivis viisikkopelaaminen, jonka rikkomiseen Tappara ei löytänyt keinoja.

Näin ollen ottelussa selkeä suosikki on Sportin valmentajanvaihdoksesta huolimatta KooKoo, jonka rutiinisuorittaminen on tällä hetkeällä korkealla tasolla.