Liiga-kierros: Sport aloittaa viimein kotiottelunsa − Suurin huomio kohdistuu kuitenkin Tampereen paikallisotteluun

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Tapparan ja Ilveksen kauden toinen kohtaaminen täyttää Hakametsän. Myös uudistettu Vaasan jäähalli on loppuunmyyty Sportin kauden ensimmäisessä kotiottelussa, jossa vastaan astelee Kärpät.

Seuraa Heitä

Julius Honka #6 | SC Bern

Puolustaja

Pelicansiin ja Lahteen lainalle pelaamaan tullut Honka iski heti ensimmäisessä ottelussaan tehot 1+2, vaikka takana oli suhteellisen pitkä aika ilman pelattuja otteluita.

Arttu Ruotsalainen #25 | AHL

Keskushyökkääjä

Buffalo Sabresin Ilvekseen lainaama hyökkääjä on tehnyt tuhoisaa jälkeä liigakentillä. Tällä hetkellä Ruotsalainen on pistepörssissä toisella sijalla tehoin 9+6 ja maalipörssissä korkeimmalla sijalla. Viimekertaisessa paikalliskamppailussa Ruotsalainen pääsi heiluttamaan verkkoa kahdesti.

Loppuunmyyty Hakametsä odottaa tulikuumaa paikallisottelua

Ilves lähtee kauden toiseen paikallisotteluun kuskin paikalta, sillä se voitti Tapparan kauden ensimmäisessä kohtaamisessa 5–2.

Perjantainen paikalliskamppailu on sekä Tapparalle että Ilvekselle ensimmäinen ottelu maajoukkuetauon jälkeen.

Ennen taukoa Tappara nujersi KooKoon jatkoajalla kärsittyään ensin kaksi peräkkäistä tappiota. KooKootakaan vastaan suora tappio ei ollut kaukana, sillä Patrik Virta tasoitti ottelun vain kolme minuuttia ennen päätössummeria. Michael Špaček teki lopulta voittomaalin ajassa 63.22.

Ilves puolestaan voitti kolme edellistä otteluaan, viimeisimpänä Liigan kärkikamppailussa vieraissa KalPan. Kuopiossa Ilveksen riveissä debytoi Kanadan viime vuoden U20-maailmanmestaruusjoukkueen kapteeni Barrett Hayton. Hyökkääjä näytti heti avausottelussaan teräviä liikkeitä kiekon kanssa ja hän syöttikin laitakamppailun tuoksinasta Matias Maccellin 3–1-maalin, joka jäi voittomaaliksi.

Hakametsän jäähalli on perjantaina loppuunmyyty − poikkeusaikana hallin kapasiteetti on 4 500 henkeä. Tappara on hävinnyt neljä edellistä isännöimäänsä paikallisottelua.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

28.03
Tappara - TPS
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

Sport pääsee viimein aloittamaan kotiottelunsa uudistetussa jäähallissaan

Vaasassa kauden ensimmäisiä kotiotteluita on odotettu kiivaasti: jäähalli myytiin loppuun jo torstaina päiväsaikaan. Sport ja Kärpät kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Sport jäi maajoukkuetauolle kallella kypärin, sillä tauon alla Ilves kylvetti vaasalaisia Tampereella puhtaasti 6–1. Kovakuntoinen sarjakärki Ilves iski tylysti Sportin maalille, ja lukemat olisivat voineet olla rumemmatkin.

Kärpät on pelannut jo yhden ottelun maajoukkuetauon jälkeen. Keskiviikkona se kaatoi kotonaan Jukurit niukasti 2–1. Ottelu oli kuitenkin pitkälti Kärppien hallintaa. Mikkeliläisten kavennuskin syntyi vasta ottelun loppuhetkillä.

Edellisestä viidestä ottelustaan joukkueet ovat keränneet lähes tasamäärin pisteitä: Sport on saanut seitsemän pistettä, Kärpät kahdeksan.

Sport vahvisti joukkuettaan maajoukkuetauon aikana hyökkääjä Janne Keräsellä, joka on pelannut Liigassa 728 runkosarjaottelua HIFK:n, Lukon ja KalPan riveissä. Sen sijaan ruotsalaishyökkääjä Patrik Karlkvistin sopimus purettiin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Kärpät

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

KalPa pyrkii jatkamaan voittojen tiellä

Lepoedun saava HIFK pääsee isännöimään viikon toisessa kotiottelussaan KalPaa. HIFK:n viikon ensimmäinen ottelu päättyi jatkoaikatappioon KooKoolle, kun vastaavasti KalPa nappasi eilen kotivoiton kautensa vahvasti avanneelta Lukolta.

KalPa on edellisistä otteluistaan napsinut tasaisesti sekä voittoja että kärsinyt tappioita, ja HIFK:n peliesitykset ovat olleet vastaavanlaisia. HIFK:n alkukauden rasitteena on ollut jopa harvinaisen suuri loukkaantuneiden pelaajien määrä, ja vastaavasti KalPa joutui aiemmin siirtämään osan otteluistaan. Ottelu on tämän kauden ensimmäinen joukkueiden välillä.

HIFK on loukkaantumisista huolimatta saanut jalkeille vahvan joukkueen lainapelaajien avulla. Henrik Borgström pelasi ensimmäisen ottelunsa Nordiksella tiistaina, ja näytönhaluja varmasti piisaa. HIFK:n syksyn kuumimpia pelaajia ovat olleet lokakuussa NHL-varauksen napannut Anton Lundell tehoin 8+3 sekä kultakypärää kantava Emil Bemström tehopistein 7+5. HIFK majailee sarjataulukossa sijalla kuusi, kun joukkue on pelannut kolme ottelua enemmän kuin sijalla kolme oleva KalPa.

KalPan syksy on käynnistynyt positiivisissa merkeissä vaikeuksista huolimatta. Joukkue näytti vaarallisuutensa viimeksi Lukkoa vastaan 3−2-voitossa, ja joukkueessa onkin onnistujia laajalla rintamalla. Kultakypärää kantaa Miikka Pitkänen tehoin 3+9 ja lisäksi Eetu Luostarinen on tuonut oman vahvan panoksensa joukkueen hyökkäyspeliin. Ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaava Aapeli Räsänen on myös tullut määrätietoisesti mukaan aikuisten peleihin. Kokonaisuudessaan joukkueen kesken vallitsee positiivinen ilmapiiri.

Kysymysmerkkejä on sen sijaan maalivahti Eero Kilpeläisen yllä, kun tämä vaihdettiin kesken eilisen ottelun sivuun. Samu Perhonen kuitenkin pelasi loistavan pelin, joten samanlaisen vireen jatkuessa ei ongelmia pitäisi maalinsuullakaan olla.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

Hämeenlinnassa HPK hakee revanssia Ässistä

HPK kärsi Ässille Porissa niukan tappion kuukausi sitten, vaikka hämeenlinnalaiset johtivat peliä jo kahdella maalilla. Perjantaina odotettavissa on jälleen tasainen kamppailu.

HPK pelasi viimeksi viikko sitten keskiviikkona, kun se taisteli pisteen Kärppien vieraana. Oulussa onnistui kertaalleen maalinteossa myös hyökkääjä Kristian Vesalainen, jolla on kolmen ottelun jälkeen koossa jo muhkeat 3+2=5 tehopistettä. Viidestä edellisestä ottelusta HPK on puolestaan kerännyt mukavat kahdeksan sarjapistettä.

Ässät on kerännyt viidestä edellisestä ottelustaan vain neljä pistettä. Tuoreeltaan keskiviikkona porilaiset kirivät päätöserän alussa 17 sekunnissa JYPin johdon tasoihin. Voittomaalikilpailussa Ässien ratkaisevan osuman iski rangaistuslaukausten erikoismies Sebastian Wännström.

Ässät kaipaa tehoja NHL-laina Jesperi Kotkaniemeltä, jonka tehot ovat viiden ottelun jälkeen vain 0+1.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen. Reilu kuukausi sitten Ässät kiri Porissa kahden maalin takaa tasoihin ja voittomaalikilpailussa ohi.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Oivaan vireeseen päässyt SaiPa pyrkii jatkamaan voittoputkeaan

Sarjataulukossa viimeisenä oleva mikkeliläisjoukkue pääsee mittaamaan tasonsa nousussa olevaa SaiPaa vastaan. Mittelö on joukkueiden ensimmäinen keskinäinen kamppailu tällä kaudella ja kummankin joukkueen viikon toinen ottelu.

Viimeisistä viidestä pelistään ainoastaan yhden voiton ottanut Jukurit pääsee Oulussa pelatun vierasottelun jälkeen takaisin kotijäälle. Joukkue matkasi Oulusta niukka tappio takataskussaan, kun sen sijaan SaiPalla on peliesityksiin verrattuna jopa hämmentävä kolmen ottelun voittoputki. Viimeisimpänä koko valmennusjohtonsa lomauttanut SaiPa otti voiton kovavireistä KalPaa vastaan.

Jukurit saa kokoonpanoonsa vahvistusta, kun maajoukkueessa esiintyneet ja karanteenin vuoksi viimeisimmästä pelistä sivussa olleet Sami Rajaniemi, Axel Rindell, Jakub Galvas ja Šimon Stránský palaavat kaukaloon. Kenttäpelaajat tuovat kaukaloon tarvittavaa hyökkäysvoimaa, sillä kolmikko on myös joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisijoilla. Loven kokoonpanoon aiheuttaa kuitenkin Vitali Abramovin poissaolo.

SaiPa on viime aikoina ollut kovan myllerryksen keskellä, kun valmennusvastuun ottivat U20-joukkueen peräsimessä ollut Ville Hämäläinen sekä viime kaudella pelaajauransa lopettanut Ville Koho. Joukkueen esitys edellisessä pelissä oli kuitenkin raikas, ja nuoret pelaajat ovatkin saaneet yhä enemmän vastuuta. Nuoret pelaajat ovat nousseet vastuunkantajiksi Veeti Vainion, Veikko Loimarannan sekä Matias Mäntykiven johdolla. Vastuu on lisääntynyt myös harmittavan täynnä olevan sairastuvan sekä Tomi Iso-Mustajärven joukkueenvaihdoksen myötä. Viimeisimmässä ottelussa SaiPa ei saanut jalkeille täysikokoista joukkuetta, ja se saattaa olla edessä myös Mikkelissä.

Kotijoukkueen pelaajista kannattanee tarkkailla viime viikolla maajoukkuetehtävissä olleita pelaajia. Rajaniemi pelasi varmoin ottein Helsingissä, ja lisäksi Jakub Galvas oli vahvalla pelipäällä pelaamissaan otteluissa. Kokonaisuudessaan hyökkäyspelaamisen tulisi olla vahvempaa kuin Oulussa keskiviikkona.

SaiPan pelaajista kultakypärää kantaa Tomáš Záborský tehoin 4+5. Katseet kohdistuvat kuitenkin nuoriin pelaajiin sekä Jarno Koskirantaan, jolta on varmasti Lappeenrannan suunnillakin odotettu vahvempaa panosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Pelicans hakee vahvalle liidolleen jatkoa

Lahdessa KooKoo pääsee yrittämään pelikaanien sulavan lennon katkaisemista. Jopa viiden ottelun voittoputkessa oleva Pelicans on noussut avainpelaajiensa avulla hurjaan liitoon.

KooKoo matkustaa Lahteen Helsingistä tiistaina napatun jatkoaikavoiton saattelemana. Pelicans nappasi viimeisimmästä ottelustaan myös lisäpisteen, kun joukkue kävi ryöstämässä niin ikään jatkoaikavoiton Turusta. Kauden ensimmäisessä kamppailussa kuukausi sitten KooKoo kärsi suoran kotitappion lahtelaisille lukemin 3–2.

Pelicans sai vahvistusta takalinjoilleen, kun aiemmin NHL-sopimuksen sorvannut Julius Honka saapui Lahteen lainasopimuksella. Honka iski heti ensimmäisessä ottelussaan pisteet 1+2 iskettyään muun muassa ottelun ratkaisumaalin jatkoajalla TPS:n verkkoon. Lahdessa puhaltaa vahva myötätuuli, sillä pienikokoinen taitohyökkääjä Iikka Kangasniemi on kahdeksan ottelun pisteputkessa, ja niin ikään lainalla pelaava Ryan Lasch johtaa Liigan pistepörssiä tehoin 1+15. Pelicansin voittoputki on harvinainen myös siinä mielessä, että viimeisen viiden vuoden aikana joukkue on pystynyt vastaavaan ainoastaan keväällä 2019.

KooKoon sankariksi nousi Helsingissä kaksi maalia iskenyt Joonas Oden. KooKoon uusista hankinnoista Ahti Oksanen sekä Kasper Björkqvist ovat heiluttaneet tahtipuikkoa hyökkäyspäässä lähes mielin määrin. Vahvaa taustatukea antavat jo viime kaudella Kouvolassa pelanneet ulkomaalaisvahvistukset Trevor Mingoia, Kyle Platzer ja Vilmos Galló. Lisäksi KooKoon maalille täksi kaudeksi hankittu Viktor Brattström on esittänyt vahvoja sekä varmoja otteitaan tolppien välissä.

KooKoon viimeisen viiden pelin käyrä on ollut vaihteleva, kun mukaan mahtuu niin niukkia tappioita kuin runsasmaalinen voitto Lukkoa vastaan reilun kahden viikon takaa. Sarjataulukossa joukkueiden välillä on vain kaksi pistettä ennen illan kamppailua, kun Pelicans majailee sijalla viisi ja KooKoo sijalla seitsemän. Pistekeskiarvokin on joukkueilla lähes identtinen, joten Lahden perjantai–illassa nähtäneen tasaväkinen kamppailu.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA