Liiga-kierros: Satakunnan derbyssä sähköä ja tähtiloistoa

LIIGA / Kierrosennakko
Ässien Jesperi Kotkaniemi (31) Liiga-ottelussa HIFK - Ässät, Helsingin jäähallissa, 26. syyskuuta 2017.
Lauantain liigakierroksella katseet kiinnittyvät erityisesti Poriin, jossa Lukko ja Ässät mittelevät paremmuudestaan. Samalla Jesperi Kotkaniemi suorittaa paluun Isomäkeen.

Seuraa Heitä

Jesperi Kotkaniemi #82 | Carolina

Keskushyökkääjä

Kotkaniemi on helppo valita illan kierroksen hahmoksi. Nuorukainen pääsi oivaan vireeseen kuplassa pelatuissa NHL:n pudotuspeleissä ja saman odotetaan jatkuvan Liigassa.

Ryan Lasch #19 | Frölunda

Laitahyökkääjä

Ryan Lasch sai maalitilinsä viimein auki eilen perjantaina HPK:ta vastaan. Oliko avausmaalista vapauttamaan hänen peliään niin, että pisteputki jatkuu lauantain kierroksella?

Kotkaniemi palaa sähkön keskelle

Satakunnan joukkueiden edellinen runkosarjakohtaaminen muistetaan 107 jäähyminuutista ja Lukon murskavoitosta. Tylsää iltaa on vaikea ennustaa tälläkään kertaa, kun Ässät saa riveihinsä tähtiloista NHL-lainan muodossa.

Paluuta voittojen tielle jahtaava Ässät saa lauantain paikallisotteluun mieluisan vahvistuksen, kun NHL-laina Jesperi Kotkaniemi pelaa ensimmäisen ottelunsa patapaidassa. Kotkaniemen pelaaminen tuo mukanaan mielenkiintoisen dilemman, sillä Ässillä on ollut kaksi hyvin toimivaa hyökkäysketjua, joten Ari-Pekka Selinin on päätettävä, lähteekö hän rikkomaan niitä vai tuoko hän lisää leveyttä asettamalla Kotkaniemen kolmossentteriksi.

Kotkaniemestä voidaan odottaa myös apua keskialueen ylittämiseen, minkä kanssa Ässillä on ollut ongelmia. Keskialueelle puuroutuva hyökkäyspelaaminen on usein antanut hallintakapulan vastustajalle, kuten kävi torstaina Hakametsässä Tapparaa vastaan.

Kotkaniemestä huolimatta sarjajohtaja Lukko lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Pekka Virran suojattien koneisto on jo alkukaudesta ollut hyvin öljytty ja puutteita viisikkopelaamisesta on ollut haasteellista löytää.

Huolellisuus kiekollisessa pelaamisessa ja tarkkuus kaksinkamppailutilanteissa ovat illan avainteemoja. Tarkkuutta kaivataan erityisesti ässäleiriin, joka on ottanut sarjassa ylivoimaisesti eniten jäähyjä. Vaikka raumalaisten ylivoimatehokkuus ei ole ollut parhaalla tasolla, säännöllinen jäähypenkin kuluttaminen johtaa nopeasti turmion tielle.

Mistä maaleja SaiPalle, entä pelaajia HIFK:lle?

SaiPa on tuskaillut pelinsä kanssa, HIFK loukkaantumisten. Lähtökohta Lappeenrannan lauantai-iltaan onkin selvä, sillä molemmat haluvat kääntää kurssinsa kohti parempaa.

SaiPan kauden alku on ollut lähes läpeensä musta, sillä seitsemästä ottelusta on tilille tullut vain yksi voitto. Tällä hetkellä peräkkäisiä tappioita on viisi, joista maaliero on murskaava 5−17.

Lappeenrantalaisten pelistä on ollut vaikeaa löytää osa-aluetta, jonka varaan rakentaa, sillä sekä puolustus- että hyökkäyspelaaminen on takerrellut pahemman kerran. Niclas Westerholm ja Matej Tomek ovat onnistuneet väläyttelemään, mutta sputnikien pelastajiksi illasta toiseen maalivahdeista ei ole.

Myös HIFK:n puolella on ollut omat murheensa, vaikka pistepussi onkin karttunut lappeenrantalaisia tiheämpään tahtiin. Viime viikko alkoi Ässät-voitolla, mutta tuon jälkeen Lukko ja Jukurit jättivät helsinkiläiset pisteittä.

Iso murheenkryyni HIFK:lle on ollut loukkaantumissuma, joka saattaa helpottaa tälle viikonlopulle. Joonas Lyytisen, Juho Keräsen, Juha Jääskän, Anton Lundellin ja Jesse Saarisen tilanteita seurataan päivä kerrallaan.

Löytääkö Ilves tarvittavan latauksen?

Ilves lähtee selvänä ennakkosuosikkina otteluun, kun Hakametsän lauantai-illan vieraaksi saapuu Sport. Vaasalaiset ovat kuitenkin osoittaneet yllätysmahdollisuutensa jo tällä kaudella.

Ilves nappasi himoitun päänahan Tapparasta perjantaina paikallisottelussa lukemin 5-2. Ilveksen otteita kuvasti jälleen tuttu tylyys puolustuspäässä ja juonikkuus hyökkäyspäässä, joista odotetaan aseita myös lauantain kamppailuun.

Sport puolestaan kävi perjantaina häviämässä Jyväskylässä. Taika Rasmus Reijolan vartioiman maalin ympärillä oli hiipunut, eikä hyökkäyspäässäkään ollut tarvittua terävyyttä avauserän etsikkoajan aikana.

Risto Dufvan odotetaankin tuovan lauantaina Tampereelle sisuuntunut kotkalauma, joka tuskin tuo peliin erikoisia uusia mausteita. Niitä kuitenkin kaivattaisiin, jotta hyökkäyspeliin tulisi lisää terävyyttä. Erityisesti kauden ensimmäinen ylivoimamaali olisi Sportille tärkeä asia. Ylivoimatehojen löytäminen olisi tärkeä askel siihen, että tupsukorvien kahdeksan ottelun mittainen voittoputki keskinäisissä otteluissa katkeaisi.

Yksi ratkaiseva tekijä illan kohtaamiseen on myös se, millaisen latauksen Ilves saa aikaiseksi viikonlopun toiseen otteluun. Perjantain paikalliskamppailuun oli varmasti laitettu paljon paukkuja, minkä jälkeinen ulospuhallus olisi melko luonnollinen reaktio.

Lyökö KooKoo Jukurit uudelleen?

Mikkelissä nähdään revanssiottelu, kun eilen perjantaina KooKoolle tappion kärsinyt Jukurit lähtee hakemaan kotiyleisön edessä kunnianpalautusta.

Liigajumbo SaiPan kanssa tasapisteissä oleva Jukurit on voittanut tällä kaudella pelaamistaan otteluista vain kaksi. Eilisen ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat Jukureilta sekavaa sohimista, mutta kolmannessa erässä Jukurit olisi paremmalla viimeistelyllä voinut päästä tasoihinkin. KooKoo voitti ottelun lopulta numeroin 4–1. Revanssin paikkaa on tarjolla heti lauantaina, kun joukkueet ottavat toisistaan uudelleen mittaa Mikkelissä.

Sarjataulukossa yhdeksäntenä olevan KooKoolla ei ole lauantain ottelussa varaa jäähyihin, sillä kapeahkosta hyökkäysmateriaalistaan huolimatta Jukurit on tällä kaudella ollut erinomainen ylivoimajoukkue. Eilisessäkin ottelussa se pääsi tekemään ainoan maalinsa KooKoota vastaan ylivoimalla.

Mikäli Jukurit pystyy alusta asti pelaamaan samanlaista kiekkoa kuin eilen päätöserässä ja Sami Rajaniemi jatkaa vahvoja otteitaan maalilla, sillä on hyvät mahdollisuudet voittoonkin. Toisaalta KooKoo oli perjantaina sinänsä vakuuttava, että molemmat kärkiketjuista onnistuivat ottelussa hyvinn. Ykkösketjun Kyle Platzer ja Kasper Björkvist keräsivät kaksi tehopistettä mieheen, ja kakkosketjun Ahti Oksanen teki kaksi maalia. Alkukauden sekä eilisen ottelun perusteella KooKoo lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina.

Vapauttiko eilinen voitto HPK:n peliä?

HPK otti eilen perjantaina kauden ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa, kun se löi Pelicansin selkeästi. On mahdollista, että vapautunut HPK kaataa Pelicansin lauantaina uudelleen.

HPK ja Pelicans kohtasivat viimeksi eilen perjantaina, jolloin HPK vei Hämeenlinnassa pisteet nimiinsä tylysti 7–2.

Molemmat joukkueet ovat aloittaneet kautensa heikosti, sillä Pelicans on sarjataulukossa kahdestoista ja HPK kolmastoista. Eilinen voitto oli HPK:lle kauden ensimmäinen kolmen pisteen voitto, vaikka sen otteet ovatkin välillä olleet vahvempia kuin tulokset antavat ymmärtää. Perjantain ottelussa viisikkopeli oli entistä tiiviimmällä tasolla ja erityisen vahvasti onnistui neljä syöttöpistettä kerännyt Juuso Ikonen. Myös Liigan pistepörssin ykkösnimi Petri Kontiola merkitsi nimiinsä kaksi tehopistettä.

Pelicans sen sijaan avasi kautensa voitolla, mutta on sen jälkeen voittanut kuudesta ottelusta vain yhden. Nytkin se aloitti ottelun kohtalaisen hyvin ja johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen, mutta menetti otteensa toisessa erässä, jossa HPK onnistui maalinteossa neljä kertaa reilun kymmenen minuutin aikana. Perjantain sykähdyttävimmät Pelicans-onnistumiset olivat Ilkka Kangasniemi harhautuksineen sekä se, että amerikkalaisvahvistus Ryan Lasch sai maalitilinsä viimein auki.

Mikäli joukkueet jatkavat lauantaina siitä, mihin perjantaina jäivät, illasta tullee HPK:n juhlaa.

Terävöitynyt JYP haastaa lässähtäneen TPS:n

Turussa kohtaavat kaksi joukkuetta, joiden kuntokäyrät ovat vastakkaiset: JYP on parantanut otteitaan kauden alusta, kun taas TPS:n peli on kauden hyvän alun jälkeen muuttunut hampaattomaksi.

TPS ja JYP kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella, kun joukkueet asettuvat vastakkain lauantai-iltana Turussa. Sarjataulukossa seitsemäntenä olevalla JYPillä on allaan selkeä 4–0-kotivoitto Sportista, kun taas kymmenentenä oleva TPS hävisi eilen vieraissa Lukolle.

JYP on nostanut tasoaan kauden ensimmäisistä peleistä ja voittanut viimeiset kolme otteluaan. Se on pystynyt pitämään oman maalinsa melko puhtaana, ja se on päästänyt viimeisessä kolmessa ottelussa vain kaksi maalia. Sekä JYPin puolustuspelaaminen että maalivahti Veini Vehviläinen ovat onnistuneet hyvin. JYPin heikkoudet ovat tällä kaudella olleet hyökkäyspäässä: joukkue teki kauden ensimmäisen ylivoimamaalinsa eilen, ja Miska Siikosen ja Jani Tuppuraisen kolme osumaa riittävät joukkueen sisäisen maalipörssin jaettuun ykkössijaan.

TPS:n käyrä sen sijaan osoittaa toiseen suuntaan, sillä joukkue aloitti kautensa voittamalla kolme ensimmäisestä neljästä ottelustaan mutta on nyt ajautunut kolmen ottelun tappiokierteeseen. Takkuilua on sekä hyökkäys- että puolustuspelaamisessa. Eilen perjantaina tappiopelissä Lukkoa vastaan TPS:n maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen joutui torjuntatöihin yli kaksi kertaa niin usein kuin virkaveljensä. TPS:n sisäistä pistepörssiä johtava Josh Kestner on ollut näkymätön viimeisessä kahdessa ottelussa ja joukkueen hyökkäyksen ehkä mielenkiintoisin pelaaja, viime kaudella sisäisen maalipörssin voittanut Lauri Pajuniemi, on yhä sairastuvalla.

Mikäli joukkueiden kuntokäyrät jatkuvat lauantaina samansuuntaisina, Turussa tullaan näkemään vierasjoukkue HPK:n voitto.