Liiga-kierros: SaiPalla edessä uusi alku, KooKoo rimpuilee irti HIFK-vieraskirouksestaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio
Tiistain Liiga-kierroksella pelataan Helsingissä ja Lappeenrannassa. HIFK saa vieraakseen kuuden joukkoon mielivän KooKoon, SaiPa puolestaan kärkikahinoihin kavunneen KalPan.

Vaikka Helsingin EHT:n aikana Liigan oli määrä pitää vanhaan malliin maaottelutauko, siirrettiin taukoviikolle kaksi Kärppien kotipeliä. Kutsui viime viikkoa tauoksi tai ei, tällä viikolla pelejä on luvassa taas toden teolla.

Viikko alkaa kahden ottelun tiistaikierroksella, eikä kummastakaan kamppailusta mielenkiintoa puutu. Mukana on muun muassa yksi täysin uusittu valmennus- ja urheilujohto, jonka ryhmää vastaan luistelee hyvässä liidossa taukoviikkoon lähtenyt sarjakolmonen.

Toisessa kamppailussa KooKoo puolestaan hakee ensimmäistä suoraa Liiga-tason voittoaan Nordenskiöldinkadulta yli kolmeenkymmeneen vuoteen ja ensimmäistä 3 pisteen vierasvoittoaan HIFK:sta koskaan.

Seuraa Heitä

Otto Koivula #12 | AHL

Hyökkääjä

Vasta seitsemän ottelua HIFK:ssa pelannut hyökkääjä on tuonut rikkonaiseen ryhmään erinomaista syvyyttä. Poissaolot, joihin lukeutuu nyt myös Jere Sallisen karanteeni, ovat omiaan lisäämään vastuuta entisestään.

Aleksi Ainali #44 | KooKoo

Keskushyökkääjä

Siirtyi neljän Sport-kauden jälkeen Kouvolaan ja jatkoi siitä, mihin jäi. Luotettava kolmenkymmenen pisteen sentteri saa Helsingissä täyteen 200 Liiga-ottelua.

Elmeri Kaksonen #72 | SaiPa

Laitahyökkääjä

Kokenut Kaksonen on antanut kauden mittaan synkeitä lausuntoja joukkueensa henkisestä tilasta SaiPan alkukauden tappiokierteessä. Helpottaako Kaksosen henkilökohtainen kipsi, kun joukkueen valmistaa peliin Lehterän esikunnan sijaan nyt tukku vanhoja pelikavereita?

Tommi Jokinen #42 | KalPa

Laitahyökkääjä

KalPan kapteeni on pukenut ylleen keltamustaa koko Liiga-uransa: Kuopion-vuosien lomaan mahtuvat myös neljä kautta SaiPassa. Intoutuuko yli 700 ottelun nestori avaamaan kauden maalitilinsä vanhassa kotihallissaan?

Juhliiko KooKoo viimein Nordiksella kolmen pisteen arvoisesti?

Vaikka sitä voi olla äkkiseltään vaikea uskoa, KooKoo ei ole Liiga-historiassaan onnistunut ottamaan Helsingin jäähallissa kolmen pisteen vierasvoittoa. Tiistain kierroksella siihen tarjoutuu tilaisuus.

HIFK lähtee uuteen Liiga-viikkoon allaan jatkoaikavoitto Turusta. Helsinkiläisryhmä kukisti TPS:n taukoa edeltäneellä kierroksella värikkäiden vaiheiden jälkeen 4–3 Joonas Lyytisen ylivoimamaalilla.

Vieraaksi Helsinkiin saapuva KooKoo kärsi ennen taukoa puolestaan jatkoaikatappion Tampereella, kun Tappara oli etevämpi luvuin 3–2. Kun edeltävänä päivänä TPS vielä kävi hakemassa Sumulaaksosta kolme pistettä, on KooKoo ajautunut pirteän alkukauden jälkeen orastavaan tappioputkeen.

Jos aiempia vuosia ja pitkittyneitä tendenssejä on uskominen, putken katkaisemiselle olisi KooKoon kannalta otollisempiakin osoitteita kuin Nordenskiöldinkadun jäähalli Taka-Töölössä. Lähihistoria on osoittanut, että HIFK:n kotiareena on ollut KooKoolle vaikea pyhättö pisteiden saalistamisen kannalta.

Noustuaan Liigaan syksyksi 2015 KooKoon on onnistunut kerätä pisteitä HIFK:n vieraana yhden ainoan kerran. Tuolloin, marraskuussa 2016, Markus Ruusu toki nollasi HIFK:n ja kouvolalaiset kuittasivat maukkaan 1–0-jatkoaikavoiton. Kolmen pisteen potteja ei Helsingistä ole Kouvolaan matkannut ainuttakaan.

Aiempien vuosien tarkastelu ei asetelmaa juuri tasoita, vaikka KooKoo on toki varsinaisella peliajalla Liiga-historiassaan HIFK:n kukistanutkin. Edellisen kerran näin tapahtui kuitenkin pian 32 vuotta sitten, uudenvuodenpäivänä 1989.

Menneisyys ei tietenkään ole mikään tae tulevaisuudesta. Pelistä sopii odottaa laadukasta ja lähtökohdiltaan suhteellisen tasaväkistä, kuuluvathan molemmat joukkueet Liigan ylempään keskikastiin. HIFK toki lähtee iltaan kaksi pistettä enemmän keränneenä ja vastaavasti kaksi ottelua enemmän pelanneena.

Loukkaantumiset ovat totutusti HIFK:n suurimpana rasitteena, vaikka joukkueeseen on AHL-lainoja virrannutkin. Toisaalta ne avaavat mainioita näytön paikkoja joukkueen nuoriso-osastolle, jota edustava Elis Hede avasi Liiga-uransa maalitilin punapaitojen edellisessä pelissä Turussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

06.04
HIFK - Kärpät
0 - 1
13.03
SaiPa - HIFK
1 - 2
12.03
HIFK - KooKoo
4 - 1

KooKoo

10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
03.04
KooKoo - Kärpät
3 - 0

Hämäläisen SaiPan tulikasteen tarjoilee KalPa

Valmennusjohtonsa ja urheilutoimenjohtajansa lomauttanut SaiPa lähtee ensimmäiseen otteluunsa uuden johdon alaisuudessa – ja voittoputkessa. Tahtipuikkoa heiluttavat nyt totisesti seuran miehet.

SaiPa yt-neuvotteli viime viikon aikana toista kertaa tänä vuonna. Tuloksena olivat pelaajien kahden kuukauden palkkaleikkaukset sekä kovempana yllätyksenä koko valmennus- sekä urheilujohdon lomauttaminen loppuvuodeksi 2020. Tero Lehterän aika SaiPassa tuli näin ainakin toistaiseksi päätökseensä.

Uutena päävalmentajana aloittaa Ville Hämäläinen, joka on valmentanut alkusyksyn SaiPan U20-joukkuetta. Siinä missä nuorten joukkueen lentävä lähtö on sittemmin tasaantunut keskikastin suorittamiseksi, edustusjoukkueen kurssi on kuin peilikuva tästä: alkukauden armoton pelillinen sekä tuloksellinen taapertaminen ovat vaivihkaa taittuneet kahden ottelun orastavaksi voittoputkeksi. Hämäläisen debyytti Liiga-joukkueen päävalmentajana on muutenkin hyppy uuteen ja ihmeelliseen: 39-vuotias seuran oma kasvatti aloitti elokuussa juniorivalmentajauransa kolmannen kauden. Aiemmat kaudet hän on valmentanut alaikäisiä B-nuoria.

Jos oli SaiPa henkisesti ja pelillisesti repaleinen jo Lehterän alaisuudessa, pelitavallisen viisasten kiven löytyminen kahdessa päivässä ei liene todennäköistä. Uusittu ja kevennetty johto-osasto voi toki antaa hetkellisen piristysruiskeen toimintaan: selvää on ainakin, että valmennustiimin uudet nimet Hämäläinen, Koho ja Markkanen tekevät lappeenrantalaisen kiekon eteen voitavansa. Esimerkin voima on SaiPan ainoa mahdollisuus tänään ja vastaisuudessa

Vieraaksi Hämäläisen debyyttiin saapuu erinomaisen alkukauden pelannut KalPa. Tommi Miettisen miehistö on koronakaranteeneista johtuen pelannut vain kahdeksan ottelua, mutta on siitä huolimatta sarjassa peräti kolmantena.

Kuopiolaisten viiden ottelun voittoputken katkaisi niukka 2–3-kotitappio Ilvekselle. Sitä ennen KalPalle olivat joutuneet taipumaan JYP, Kärpät, HPK, TPS sekä Jukurit, viimeisin jo toista kertaa tällä kaudella. Ilveksen lisäksi tappion on ainoana aiheuttanut KalPalle Tappara.

Ennakoimattomat laadukkaat joukkuetason suoritukset merkitsevät aina itsensä ylittämisiä. Positiivisimmista yllätyksistä kalpalaisittain ovat vastanneet hyökkääjät Aapeli Räsänen sekä Tuomas Vartiainen. Älykäs Räsänen on heti ensimmäisellä kaudellaan miesten peleissä ottanut paikkansa KalPan keskikaistalta, Vartiainen taas on matkalla selvästi uransa tehokkaimpaan kauteen.

Yksi voittojen ja hyvien otteiden takuumiehistä on luonnollisesti ollut Juvan muuri Eero Kilpeläinen, joka lukeutuu tälläkin kaudella Liigan maalivahtieliittiin. Kuuttakymmentä pelattua minuuttia kohden Kilpeläisen selän taakse on uponnut vain 2,16 kiekkoa, mikä on sarjan kuudenneksi paras noteeraus.

Ilves-tappiossa KalPa jäi alle neljän tehdyn maalin ensimmäistä kertaa viiden viime pelin aikana. Kun tähän yhdistää koko kauden hajallaan olleen SaiPa-puolustuksen ja sputnikien korkeintaan tyydyttävän maalivahtipelin, trendin on vaikea nähdä oleellisesti muuttuvan. SaiPan yllättävä unisen Kärppien nollaus viime perjantaina ei lähtökohtia muuksi muuta.

Yksittäisen ottelun ennakoitavuutta vaikeuttaa toisaalta juuri SaiPan pukukopin ilman puhdistumiseen linkittyvä piristysruiske: vaikka sputnikien materiaalissa on omat heikkoutensa, visaisimmat solmut ovat piilleet korvien välissä. Keltamustien keskinäinen antaa ensimmäiset viitteet siitä, mitkä eväät uudella ja kaukaloissa marinoituneella valmennuksella on niitä aukoa.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4
01.04
SaiPa - Tappara
1 - 2

KalPa

10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0
30.03
Pelicans - KalPa
2 - 4