Liiga-kierros: Ryhtiliikkeitä ja revanssin makua – Liigan keskikastin kamppailut suurennuslasin alla

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan runkosarjan ottelussa Ilves - JYP, Hakametsän jäähallissa Tampereella 20.11.2019
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Perjantain kierros Liigassa on mahdollisuuksia täynnä. Heikosti suorittaneet joukkueet kohtaavat sarjan kärkeä. Keskikastissa puolestaan haetaan asetelmia.

Kärpät hakee revanssia Nordikselta

Joukkueet ovat kohdanneet jo kertaalleen kuluvalla kaudella, kun HIFK kampesi kotiottelussaan Kärpät jatkoajalla.

Kärpät voitti viime pelissään tiistaina JYPin 3−1 kotikentällään Raksilassa. HIFK puolestaan hävisi keskiviikon kotiottelunsa Jukureille.

Joukkueet ovat kohdanneet jo kertaalleen kuluvalla kaudella, kun HIFK voitti Helsingissä Kärpät jatkoajalla.

HIFK näytti keskiviikkona haluttomalta ja vaisulta. HIFK tekee varmasti ryhtiliikkeen ja haluaa kaataa Kärpät toistamiseen tällä kaudella.

HIFK on esittänyt hyviä otteita viime aikoina. Kymmenen viimeistä ottelua ovat poikineet seitsemän voittoa, ja joukkue on jäänyt tuona aikana vain kahdesti täysin ilman pisteitä.

HIFK:n menestyksen kenties suurimmaksi tekijäksi voisi nostaa joukkueen kultakypärän Teemu Turusen. Turunen on pelistä toiseen esillä vahvan yleispelaamisen ja tuloksenteon ansiosta.

Oululaiset viilettävät 11 ottelun voittoputkessa. Noista otteluista Kärpät on kerännyt täydet 33 pistettä.

Puolustuksen loukkaantumiset eivät tunnu haittaavan pikkupetojen pelaamista, vaan edellisissäkin otteluissa joukkueen tiivis ja yhtenäinen puolustus ovat purreet vastustajiin.

Kärpät hakee revanssia HIFK:sta ja haluaa varmasti ottaa 12 perättäisen kolmen pisteen voiton, jolla se sivuaisi Liiga-ennätystä.

Molemmat joukkueet kärsivät loukkaantumisista, kun HIFK:n kokoonpanosta poissaolollaan loistavat muun muassa Anton Lundell ja Jesse Saarinen, kun taas Kärpistä sivussa ovat puolustajat Aleksi Mäkelä ja Topi Niemelä. Kärpät reagoi puolustajien loukkaantumiseen ja lainasi maanantaina Jukureista puolustaja Jimi Jalosen.

Pelicans ja HPK taistelevat takaisin voittojen tielle

Sekä Pelicans että HPK lähtevät illan otteluun tappiot niskassaan. Pelicans joutui taipumaan keskiviikkona Raumalla tiukan taiston päätteeksi, kun HPK puolestaan nöyrtyi kotihallissaan tiistaina KalPan käsittelyssä.

Pelicansin lähtökohta otteluun on mielenkiintoinen, sillä eilen torstaina seurassa ovet kävivät molempiin suuntiin, kun joukkueen ykkösvahdin Tomi Karhusen kerrottiin siirtyvän Sveitsiin SC Berniin. Samalla lahtelaisseura kertoi hankkineensa Riku Heleniuksen paikkaajaksi maalivahtiosastolle.

Lahtelaiset ovat voittaneet viidestä viimeisestä ottelustaan vain yhden, mikä lisää painetta pussinokkien kopissa.

Joukkueen tuloksenteko on ollut viime ajat vaisuhkoa, ja Pelicans tarvitseekin tuloksentekijöitä Juhamatti Aaltosen ja Hannes Björnisen takaa.

HPK:n viimeiset viisi ottelua ovat tuoneet kolme voittoa, joista yksi tuli varsinaisella peliajalla.

Vahvasti runkosarjan keskikastiin asettunut viime kevään mestari HPK julkaisi niin ikään uutisia, kun se keskiviikkona tiedotti valmennuksen vaihtuvan ensi kaudesta Matti Tiilikaisen komentoon kevääseen 2023 saakka.

Organisaatiolle selvyys ensi kaudesta on varmasti helpotus, mikä saattaa näkyä raikkaana ulospuhalluksena perjantain kohtaamisessa.

Joukkueet ovat kohdanneet tänä kalenterivuotena kaksi kertaa. HPK on voittanut molemmat yhteismaalein 10−5.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

HPK

24.10
Pelicans - HPK
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

Tällä kaudella

harjoitusottelut

10.08.
HPK - Pelicans
5 - 2

runkosarja

Sport yrittää päästä kauden ensimmäiseen voittoputkeensa SaiPan kustannuksella

Kuntopuntarin heikossa päässä uiskentelevat Sport ja SaiPa jahtaavat arvokkaita pisteitä perjantain kamppailussa.

Vaasalaiset ovat uuden päävalmentajansa Risto Dufvan alaisuudessa pelanneet kaksi ottelua, joista tuloksena on ollut vierastappio ja viimeisimpänä kotivoitto. SaiPa lähtee kaatamaan sarjajumboa tosissaan. SaiPan viimeiset seitsemän peliä ovat tuoneet joukkueelle vain yhden voiton ja neljä sarjapistettä.

Kotijoukkue Sport sai keskiviikkona helpotusta heikkoon alkukauteensa, kun se voitti kotonaan KooKoon. Sport pääseekin nyt hakemaan jo toista kotivoittoaan muutaman päivän sisään.

Sportin maalivahtiosasto on vuotanut pahasti alkukaudella, eikä vastaavaan ole varaa perjantain kamppailussa.

Sport on ottanut tämän kauden Liigassa toiseksi eniten jäähyjä, mikä ei myöskään voi jatkua. SaiPan ylivoima on Liigan keskikastia.

Vaasalaisten tuloksenteko lepää liikaa Chris DeSousan harteilla, ja nyt olisikin muiden pelaajien aika astua esiin. Muun muassa viime kaudella maajoukkueessakin debytoineen Antti Kalaputaan tasonnostoa on lupa odottaa.

Viime ajat heikosti pelannut SaiPa joutuu nyt kovaan testiin, kun pienimuotoista ryhtiliikettä tekevä Sport isännöi lappeenrantalaisia.

SaiPa on hävinnyt tiukkoja, maalin tai kahden pelejä paljon tällä kaudella. Viimeisin tiukka tappio tuli tilille viime lauantaina, kun Ilves haki maalin erolla pisteet Lappeenrannasta.

Kun kiekot alkavat pomppia sputnikeille suotuisammin, pistetili karttuu myös kovempaan tahtiin.

Jos Sportin tuloksenteko lankeaa vain muutaman pelaajan riesaksi, samaa voi sanoa SaiPasta. Joukkueen tähtipelaajat Teemu Ramstedt ja Tomáš Záborský ovat pelanneet hyvin koko alkukauden. Kaksikon takana seuraavaksi parhaat pistemiehet ovatkin seitsemän pisteen päässä.

Alkukauden yllättäjä Jukurit haastaa kotikentällään Tapparan

Kotijoukkue Jukurit haki maukkaan vierasvoiton keskiviikkona IFK:n kotiluolasta, mikä antoi mikkeliläisille varmasti hyvät eväät kääntää katseet kohti perjantai-illan tansseja kotikentälleen. Vastus ei keskiviikosta ainakaan kevene, sillä vastaan asettuu laadukas Tappara. Tappara voitti edellisessä ottelussaan TPS:n tiistaina peräti 5–1.

Jukurien hieno kauden avaus on hieman rauhoittunut, ja joukkue onkin asettunut runkosarjassa kymmenennelle sijalle taistelemaan viimeisestä villi kortti -paikasta.

Jukurit on viimeisestä kymmenestä ottelustaan voittanut viisi, joista kuitenkin vain yksi on tullut varsinaisella peliajalla. Se tuli juuri keskiviikkona.

Kahdesta viime kamppailustaan mikkeliläiset ovat saaneet maukkaat päänahat, kun ensin Lukko ja sitten HIFK ovat joutuneet nöyrtymään.

Tapparalla on alla selkeä voitto TPS:stä, mikä takaa hyvät lähtökohdat yhdelle kauden suurimmista mestarisuosikeista. Viime aikoina mediassa runsaasti esillä olleet Tappara-pelaajien Charles Bertrandin ja Tuukka Mäntylän kovat fyysiset otteet. saattavat vaikuttaa joukkueeseen kielteisesti. Kaksikosta Bertrand onkin Jukurit-ottelun pelikiellossa.

Tapparan tähdet Tyler Morley ja Kristian Kuusela takaavat sen, että Jukurien puolustajat saavat tehdä täyden päivätyön palkkansa eteen. Kaksikko on ollut hyvässä iskussa koko alkukauden, joista osoituksena ovatkin tehopisteet 25 ja 22.

Tapparan maalivahdit ovat niin ikään olleet loistavassa iskussa kauden alussa. Molempien maalivahtien torjuntaprosentti on reilusti 90 paremmalla puolella.

KalPa lähtee kasvattamaan voittoputkeaan JYPin kustannuksella

KalPa ja JYP ovat tarjonneet tällä kaudella runsaasti maaleja aikaisemmissa kohtaamisissaan. Perjantai-illan ottelu tarjoaa katsojille jälleen ilotulitusta.

KalPa haki tiistaina täydet kolme sarjapistettä Rinkelinmäeltä HPK:n vieraana. Kuopiolaiset voittivat tiukan yhden maalin pelin kiekkoja pitävän puolustuksensa ja maalivahtipelinsä ansiosta. Samantasoisen pelin on jatkuttava myös perjantaina, kun Kuopioon saapuu viime viikkoina hienosti pelannut JYP.

KalPa ja JYP kohtaavat jo kauden kolmannen kerran illan kamppailussa. Voitot ovat menneet toistaiseksi tasan 1–1 ja pisteet niin ikään tasan 3–3.

KalPa oli ajoittain mankelissa tiistaina HPK:n myllyssä, mutta jääkiekko on tulosurheilua ja se ratkaisee.

KalPa hakee hanakasti nousua kymmenennelle sijalle. Olisikin kova temppu, jos kuopiolaiset saisivat JYPin kammettua.

KalPa on kerännyt neljästä edellisestä ottelustaan kymmenen pistettä 12 mahdollisesta. Viimeisen viiden pelin otannalla KalPa onkin koko Liigan kolmanneksi paras joukkue.

Joukkueen kärki on varsin tasainen. Viidellä eri pelaajalla on yli kymmenen tehopistettä, muttei yksikään KalPan pelaaja mahdu pistepörssin 30 parhaan joukkoon.

JYP lähtee kamppailuun tappio niskassaan, sillä hurrikaanipaidat hävisivät Kärpille tiistaina.

Viihdyttävää ja aktiivista jääkiekkoa tarjoileva JYP lähteekin pesemään kasvojaan Kuopion perjantai-iltaan.

JYPin kultakypärä Julius Nättinen on ollut hirmuisessa iskussa koko alkukauden. Hän johtaakin täysin oikeutetusti sekä Liigan piste- että maalipörssiä. Hyökkääjä kykenee ratkaisemaan otteluita joukkueelleen pelkällä yksilötaidollaan. Koska Nättinen jäi ilman pisteitä Kärpät-kamppailussa, ei olisi ihme, jos tänä iltana Nättinen laittaisi tulostaulun rullaamaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

JYP

Ilves ja KooKoo tarjoavat viihdettä koko rahan edestä

Illan mielenkiintoisin kamppailu mitellään Tampereella, kun Ilves ja KooKoo ottavat toisistaan mittaa. Joukkueiden pelaamisessa on paljon yhtäläisyyksiä, mikä tekee kamppailusta todella mielenkiintoisen. Molempien joukkueiden pelityyli antaa taitaville yksilöille mahdollisuuden astua parrasvaloihin.

Ilves on viimeisestä viidestä kotiottelustaan voittanut neljä, joten vierailijat eivät usein Hakametsässä juhli. Kouvolalaisten taso vieraskaukalossa on vaihdellut tällä kaudella. Viimeiset viisi vierasottelua ovat tuoneet tilille kaksi voittoa ja kolme tappiota.

Jouko Myrrän alaisuudessa vakuuttavasti esiintynyt Ilves haluaa ottaa revanssin KooKoosta, sillä KooKoo voitti kotonaan joukkueiden kauden ensimmäisten kohtaamisen lukemin 2–1. Tuolloin Ilves oli vielä alkukauden vaisussa jaksossaan, mutta nyt tilanne on toinen.

Joukkueen tähti, kapteeni Eemeli Suomi on pelannut valmentajan vaihdoksen jälkeen lähes maali per peli -tahdilla.

KooKoo hävisi edellisen kamppailunsa sarjajumbo Sportille. Sitä ennen joukkue oli kolmen ottelun voittoputkessa.

Tappio-ottelussa joukkueen konkarihyökkääjä Toni Kähkönen osoitti, että kehäraakilla on yhä virtaa ja iski hattutempun Sportia vastaan. KooKoo tarvitsee kaikki mahdolliset hyökkäysavut, jotta se pystyy kaatamaan hyvävireisen Ilveksen vieraissa.