Liiga-kierros: Pyörittääkö Ahokkaan puolustuslinko Virran kiekollisen pelin hedelmästä mehut seinille?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Liiga-kierroksen ennakkoon kiinnostavin kamppailu pelataan Turussa, jossa kohtaavat Jussi Ahokkaan TPS ja Pekka Virran SaiPa. Vahvasti valmentajiinsa henkilöityvien joukkueiden otteista ei taktisia hienouksia puutu.

Seuraa Heitä

Ville Petman #23 | SaiPa

Keskushyökkääjä

Oli HPK:ta vastaan kovassa iskussa. Väänsi, käänsi ja hämmensi. Kruununa viileä osuma voittomaalikilpailussa.

Juraj Slafkovský #60 | TPS

Laitahyökkääjä

Oli Lukkoa vastaan kovassa iskussa. Väänsi, käänsi ja hämmensi. Kruununa syöttöpiste voittomaaliin.

Mestari Virta esittelee uuden ryhmänsä kotikonnuillaan

Pekka Virran SaiPa on jo omaksunut mestarivalmentajan metkut. Kierroksen taktinen herkkupala tarjoillaankin Turussa, kun Virta tuo ryhmänsä kotiseudulleen toisen valmentajavelhon Jussi Ahokkaan ja TPS:n vieraaksi.

TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas on tyylilleen uskollisesti saanut turkulaisten puolustuspelin kuntoon, vaikka loukkaantumiset ovatkin takalinjoja koetelleet. Hyvä puolustuspeli onkin ollut avain sarjakärjessä olevien turkulaisten alkukauden menestykseen.

Sen sijaan hyökkäyspäässä tekeminen on jäänyt vielä vajaaksi. Vaikka TPS pääseekin hyvin alueelle, ei hyökkäykset pääty usein tarpeeksi suoraviivaisesti ja määrätietoisesti.

TPS on tehnyt kauden maaleistaan puolet kauden avausottelussaan Lukkoa vastaan. Tälle kaudelle hankituista ulkomaalaisvahvistuksista ruotsalainen Filip Sandberg ja kanadalainen Jack Rodewald ovat olleet toistaiseksi pettymyksiä. Onnistujiin voidan laskea Mitch Hults. Lisäksi 17-vuotias slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovsky on nousemassa ainakin kannattajien suosikiksi.

Takalinjojen kiekolliset osaajat Ville Lajunen ja Elmeri Eronen eivät myöskään ole vielä esittäneet parasta osaamistaan.

Lappeenrannassa mestarivalmentaja Pekka Virran kädenjälki näkyy jo odotettua voimakkaammin. Pelitavallisesti voidaan ajatella SaiPan olevan aikataulua edellä. Kiekon hallinta on hyvällä tasolla ja se näkyi erityisesti edellisessä ottelussa HPK:ta vastaan.

TPS:n tavoin myös SaiPan ulkomaalaispelaajilta odotetaan tehoja, jotta yskähtelevä maalinteon tehokkuus tulisi kuntoon. Myös Lappeenrannassa voidaan luoda katseet ulkomaalaispelaajien suuntaan: Dominik Lakatošilta ja paluumuuttaja David McIntyreltä odotetaan enemmän. 

Kotimaisista voimista Ville Petman on täyttänyt paikkansa ja jopa hieman yli. Hän saattaakin olla Virran ketjusommitelmissa korkealla. Toinen SaiPan alkukauden avainhahmoista on ollut maalivahti Niclas Westerholm, joka on tekemässä tasaista nousua kohti Liigan maalivahtieliittiä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

SaiPa

19.03
HPK - SaiPa
1 - 2
18.03
SaiPa - Jukurit
1 - 3
15.03
SaiPa - Sport
4 - 1
12.03
SaiPa - KooKoo
2 - 1 JA

Tällä kaudella

Moderni klassikko viimeistä kertaa Hakametsässä

2010-luvun puolivälin finaalivääntöjen muistoja verestetään viimeistä kertaa Hakametsässä, kun Kärpät saapuu Tapparan vieraaksi. Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat Tampereella uudella areenalla.

Yksi voitto, kaksi tappiota. Tapparan ympärillä pyörineen kapteenikohun jälkeen alkukausi ei ole alkanut tuloksen osalta kaksisesti. Kenties vanha tuttu finaalivastustaja sytyttää Tapparan esittämään jälleen parastaan. Kapteeni Otto Rauhala näytti muuttuneen kesän aikana maalintekijäksi, mutta avausottelun kahden osuman jälkeen on ollut hiljaisempaa. 

Maalivahtiosastolla on Tapparalla jäänyt myös piippuun. Ykkösvahti Christian Heljanko ei ole vielä ollut aiempien kausiensa tasolla. 

Vaikka tulosta on tullut Ässien heikon avauserän ja Lukkoa vastaan esitetyn loppukirin turvin on vierailijoilla ja märkäkorvapäävalmentaja Lauri Mikkolalla vielä paljon tekemistä pelin saattamiseksi oikeaan uomaan. Oululaisten kannalta on toki hyvä, että heikollakin otteilla on pisteitä karttunut jokaisesta alkukauden neljästä ottelusta.

Isoimmat kysymysmerkit harjoitusotteluiden osalta heitettiin Kärppien tolppien väliin. Runkosarjan pyörähdettyä käyntiin on venäläisvahti Stanislav Galimov ollut oululaisten kiistaton ykköstorjuja ja pitänyt joukkojaan pystyssä puolustuspelin sakatessa.

Hyökkäyspäässä ulkomaalaisvahvistukset eivät vielä ole esittäneet ihmeitä, joskin lauantaina onnistunut Casey Wellman saattaa tartuttaa hyvää virettä kollegoihinsa. Hyökkäyspäässä eniten omilla poluillaan seikkailee Juhamatti Aaltonen, jonka sokkosyötöt eivät varmasti miellytä penkin takana Mikkolaa.

KalPa metsästää vielä kolmen pisteen saalista

Kourallinen pelejä alkaa olla takana ja sekä KalPa että KooKoo ovat sarjataulukon häntäpäässä. Kumman kurssi kääntyy keskiviikkona?

Sekä KooKoo että KalPa ovat aloittaneet kautensa vaisusti. KooKoo on pelannut vähämaalisia taistoja, mutta kouvolalaisten harmiksi oma verkko on lopulta soinut useammin. 

Kouvolalaisten suurimpia onnistujia ovatkin olleet maalivahdit Nick Malík ja Oskari Setänen. Sen sijaan kärkihyökkääjiltä kaivataan tähän asti nähtyä parempaa, mikäli KooKoo mielii kaapia voittoja.

KalPa on ollut niin ikään tehoton. Kauden avausvoittonsa edellisessä ottelussa Pelicansia vastaan napannut kuopiolaisryhmä hallitsi kyseistä ottelua, mutta joutui silti kampeamaan kahden maalin takaa-ajoasemasta itsensä jatkoaikavoittoon. Maalivahti Eero Kilpeläiselle merkittiin ottelussa ainoastaan yhdeksän torjuntaa.

Liki kymmenen vuoden reissaamisen jälkeen kotikonnuilleen palannut Tuomas Kiiskinen on nakutellut mukavasti tehopisteitä. Myös Kuopioon täksi kaudeksi isoin odotuksin hankittu Kasper Simontaival aloitti mustakeltaisissa räväkästi. Nuori hyökkääjä iski heti kaksi osumaa Sportin verkkoon.

Virhealtis Sport isännöi Lukkoa

Sportin otteita ovat leimanneet virheet. Raumalaisilla samoja huolia kuin monella muullakin joukkueella: miten saisi ulkomaalaiset sopeutumaan paremmin?

Sport on etenkin kotiyleisönsä edessä pelannut tällä kaudella todella hyvin, mutta vieraissa pelaamisesta puuttuu viimeinen lataus. Edellisessä ottelussa tehtyään avausmaalin pelasi aluksi hyvin, mutta oman pään peli tuotti paljon virheitä. Erikoistilannepelaamisessa vaihtelua: ylivoima näyttää kehittyvän tasaisesti kohti parempaa, alivoima sen sijaan on murheellisella tasolla.

Päävalmentaja Risto Dufva luottaa todella paljon konkaripakki Shaun Heshkaan ja tämän pakkipariin Emil Johanssoniin. Kaksikko huhkiikin isoja minuutteja virheistään huolimatta.

Lukon saldo on puolestaan ollut melko kaksijakoinen, ja joukkueen pelaaminen muuttuu alituiseen pelin sisällä. Ulkomaalaisilla on toistaiseksi ollut vielä pieniä sopeutumisvaikeuksia Marko Virtasen pelisysteemiin. Anrei Hakulisen loukkaantuminen vaivaa Lukkoa, mutta Noel Pietilä puolestaan on pelannut todella hyvin.

Lassi Lehtisen ja Samuel Jukurin otteet ovat olleet Lukon maalilla lupaavia, joten maalivahtipeli on Lukolla kunnossa.

Joko se Olli Jokisen yllätysmomentti meni?

Mikkelin Jukurit aloitti kautensa räväkästi. Sen jälkeen tuli mahalasku. Mahalaskun koki myös Porin Ässät edellisessä kohtaamisessaan, joten sikäli lähtökohdat ovat samankaltaiset.

Olli Jokisen luotsaama mikkeliläisryhmä aloitti kauden vahvasti kaatamalla KalPan kahdesti, mutta ailahtelevuus on vaivannut alkukaudesta. Tuloksellisesti on siis kulkenut kenties yli ennakko-odotusten, vaikka Pelicans antoikin tukkapöllyä tylyin 6−2-lukemin edellisessä ottelussa.

Myös Ässät koki todellisen kylvetyksen edellisessä ottelussaan. Kärpät takoi Porissa pelin pakettiin jo avauserässä. Valopilkkujakin porilaisten alkukauteen on mahtunut. Etenkin Derek Barach ansaitsi paikkansa porilaisyleisön suosikkina tehtailtuaan KalPaa vastaan peräti neljä maalia, joista viimeinen oli ottelun voittomaali.

Yksilöistä myös omat pojat Sakari Salminen ja Jarno Kärki ovat onnistuneet tuloksen teossa alkukaudesta. Sairastuvalla sen sijaan ovat viihtyneet avainpelaajista Alexander Ruuttu, Albin Eriksson ja Lenni Killinen.