Liiga-kierros: Pikkarainen debytoi HPK:n peräsimessä, KooKoo hakee revanssia oululaisista

LIIGA / Kierrosennakko
HPK - HIFK, Liigan runkosarja 5.2.2020, Pohjantähti Areena, Hämeenlinna. (Kuva: Jari Mäki-Kuutti)
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Kotoista Liigaa pelataan keskiviikkona yhteensä kolmen ottelun verran. Hämeenlinnassa päävalmentajan ruoriin tarttuva Jarno Pikkarainen pyrkii kääntämään HPK:n kurssin ylöspäin. Kouvolassa hyvässä vireessä olevat KooKoo ja Kärpät mittelöivät keskenään.

Seuraa Heitä

Šimon Stránský #83 | HC Litvinov

Laitahyökkääjä

23-vuotias Jukuri-hyökkääjä on joukkueen paras pistemies tehoin 3+5. Pisteputki on venynyt jo kuuden ottelun mittaiseksi.

Petteri Nikkilä #74 | Bayreuth Tigers

Puolustaja

Puolustaja on tehnyt viidessä viime pelissään tehot 2+5. Pisteitä luvassa myös kotikentällä?

Joakim Kemell #37 | JYP

Laitahyökkääjä

JYP:n 17-vuotias hyökkääjä on loistavassa vireessä. Pelaaja on iskenyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa tehot 6+3, mikä oikeuttaa pistepörssissä sijaan kolme.

Pikkarainen käskee, Jukurit vastaa

Mahtuuko kultakypärä Joly uuden päävalmentajan kokoonpanoon?

HPK vapautti vastikään tehtävistään päävalmentaja Matti Tiilikaisen sekä valmentajat Janne Sinkkosen ja Jani Keinäsen. Heidän tilalleen tuotiin aiemmin Helsingin IFK:n päävalmentajana toiminut Jarno Pikkarainen ja hänen aisaparikseen myös helsinkiläisistä tuttu Joonas Tanska. Molempien sopimukset kattavat meneillään olevan kauden lisäksi kauden 2022−2023.

Kotijoukkue pitää tällä hetkellä nimissään Liigan jumbopaikkaa, ja tappioputki on venynyt jo viiden ottelun mittaiseksi. Hämeenlinnalaiset eivät ole voittaneet varsinaisella peliajalla vielä yhtäkään peliä. HPK:n peli on ollut tällä kaudella sekaisin ja valmentajan vaihdosta toivotaankin apua pelillisiin ongelmiin. Joukkueen viisikko pelaa aika ajoin erittäin repaleisesti ja kiekolliselle pelaajalle ei löydetä tukitoimia.

Esimerkiksi pelaajat Antti Pihlström, Philippe Cornet, Markus Nenonen ja Sean Collins ovat tehneet yhteensä vain kuusi pistettä kuluneella kaudella. Isojen pelaajien tulee esimerkillään näyttää, että suunta on mahdollista kääntää.

Joukkueen kultakypärä Michael Joly on iskenyt pelaamissaan kuudessa ottelussa tehot 4+3. Mies ei kuitenkaan pelannut viime ottelussa laisinkaan, vaan hänet jätettiin valmentajan päätöksellä ulos kokoonpanosta. Hyökkääjä ei tehoista huolimatta ole pelannut kokonaisvaltaisesti vaaditulla tasolla. Jolyn otteita ovat varjostaneet usein tietynlainen flegmaattisuus ja haluttomuus puolustaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mahtuuko hän Pikkaraisen kokoonpanoon.

Vierasjoukkue Jukurit lähtee illan koitokseen kahden ottelun voittoputkessa ja majailee sarjataulukossa sijalla 11. Viime perjantaina se voitti KalPan jatkoajalla lukemin 4−3. Ottelun hahmoja olivat tehot  2+0 iskenyt Jarkko Immonen sekä voittomaalin ja syöttöpisteen itselleen kirjauttanut Šimon Stránský. Ottelun yksi positiivisista hahmoista oli myös uransa ensimmäiset Liiga-pisteet tililleen kirjauttanut 19-vuotias Hannes Häkkilä. Puolustaja on tullut rohkealla peli-ilmeellä sisään joukkueeseen, ja miehen kiekollinen pelaaminen on ollut varsin hyvällä tasolla.

Jukureiden viime aikojen pelaaminen on ollut todella sinnikästä. Joukkue pyrkii aktiivisesti saamaan vastustajalta tilan ja ajan pois. Viime kaudella mikkeliläiset katselivat usein vierestä, kun vastustaja teki mitä halusi, mutta tälle kautta Olli Jokinen on pystynyt luomaan jalkeille ryhmän, joka ei luovuta ja pelaa logolleen.

Ottelu on joukkueiden välillä kauden ensimmäinen. Viime kaudella HPK vei keskinäisten kamppailujen pisteet lukemin 7−5. Huomioon pistävää kohtaamisessa on se, että Jukurit on pystynyt voittamaan Hämeenlinnassa vain kerran vuonna 2017. Tämän lisäksi joukkue on saanut pisteen mukaansa HPK:n kotiareenalta ainoastaan ensimmäisestä liigapelistään viisi vuotta sitten, joten tilastot ovat ainakin ottelussa kotijoukkueen puolella.

KooKoolla vastassaan muuri nimeltä Galimov

Vajaa kaksi viikkoa sitten joukkueet kohtasivat Raksilassa, jolloin kotijoukkue oli tiukan väännön jälkeen parempi lukemin 2−1.

Molemmat joukkueet aloittavat kolmen ottelun viikkourakkansa tänään. Kotijoukkue KooKoolla on allaan kaksi kovaa päänahkaa, sillä se voitti viime keskiviikkona Turun Palloseuran lukemin 3−2 ja ryösti perjantaina pisteet Hakametsästä Tapparan vieraana maalein 0−2.

Tampereella ottelun kiistaton sankari oli nollapelin pitänyt ja 30 kertaa kiekon pysäyttänyt Oskari Setänen. Voittomaalin iski Ville Meskanen, joka on onnistunut tekemään maalin kahdessa ottelussa peräkkäin. Joukkue oli varsinkin ensimmäisessä erässä täysin vastaantulija, mutta onnistui maalivahtinsa johdolla pitämään maaliverkkonsa koskemattomana. Kouvolalaisten Petteri Nikkilä on myös esiintynyt viime aikoina vakuuttavasti. Puolustaja ei iskenyt kauden ensimmäisissä neljässä ottelussa lainkaan tehopisteitä, mutta viimeiset viisi peliä ovat tuottaneet lukemat 2+5. Tapparaa vastaan syöttöpisteen antanut Joose Antonen on kotijoukkueen kultakypärä tehoilla 2+6.

KooKoo antaa peleissä kaikkensa ja joukkuepeli on tiivistynyt kauden edetessä. Ryhmä on nopea ja pystyy liikkeellään tuottamaan vaikeuksia vastustajan puolustajille. Viime viikon peleissä kokoonpanosta tippui kuitenkin useampi pelaaja pois, joten on mielenkiintoista nähdä, millaisella kokoonpanolla kotijoukkue iskee Kärppien kimppuun.

Vierasjoukkue Oulun Kärpät ei ole vielä kertaakaan jäänyt otteluissaan pisteittä. Viime keskiviikkona se voitti Sportin kotonaan selvin numeroin 4−1 ja lauantaina SaiPa taipui Raksilassa jatkoajalla loppunumeroin 2−1. Voittomaalin lappeenrantalaisia vastaan iski kauden ensimmäisellään hyökkääjä Saku Mäenalanen. Oululaiset ovat runkosarjassa sijalla neljä, mutta otteluita joukkue on pelannut kaksi vähemmän kuin sarjan piikkipaikkaa pitävä TPS.

Kärppien hyvän pistetehtailun tärkeänä lenkkinä voidaan pitää maalivahti Stanislav Galimovia. 33-vuotias venäläinen on ollut joukkueen aloittavana maalivahtina jokaisessa runkosarjan kamppailussa. Viime kaudella Dinamo Rigan riveissä torjunut Galimov on pysäyttänyt kiekkoja loistavalla torjuntaprosentilla 93,1. Hänen taakseen on tehty keskimäärin 1,85 maalia per peli.

Joukkueen tehokkaimmat pelaajat ovat kukin kahdeksalla pisteellään Mika Pyörälä, Atte Ohtamaa ja Saku Mäenalanen.

Maanantaina joukkue ilmoitti myös uudesta pelaajahankinnastaan, sillä ruotsalainen Petter Emanuelsson kirjoitti seuran kanssa kuluvan kauden mittaisen sopimuksen. Oikean laitahyökkääjän paikalla operoiva pelaaja on voittanut urallaan kaksi Ruotsin mestaruutta. Hän on uurastanut SHL:ssä yhteensä 322 ottelua tehden niissä 69+58=127 pistettä. Vielä ei voida varmuudella sanoa, pelaako hyökkääjä ensimmäisen ottelunsa kärppäpaidassa jo keskiviikkona KooKoota vastaan.

Jatkaako 17-vuotias Joakim Kemell pistetehtailuaan Porissa?

Ässät ja JYP kohtaavat ensikertaa toisensa tällä kaudella. Molempien pelissä on vielä toivomisen varaa ja joukkueet löytyvätkin sarjataulukon häntäpäästä.

Kotijoukkue Porin Ässät on haalinut viimeisistä viidestä pelistään yhteensä viisi pistettä. Lauantaina se hävisi Pelicansille vieraissa lukemin 2−1. Vierasjoukkueen ainokaisen maalin iski kanadalainen Nick Moutrey. Patapaidat olivat ottelussa numeroita suurempi vastaantulija, ja siitä kielivät osaksi jo ottelun torjuntamäärät, sillä Pelicans-vahti Emil Larmille kirjattiin pelissä yhteensä 11 torjuntaa. Sen sijaan Ässien maalivahti Konstantin Volkov taipui kiekon eteen 26 kertaa.

Ässien pelinavaaminen on tällä hetkellä vaikeaa. Kiekkoa ei saada tarpeeksi nopeasti pelaajalta toiselle ja joukkue joutuu usein turvautumaan hyökkäyksissään rännikiekkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kiekosta joudutaan taistelemaan paljon kulmissa ja maalipaikoille pääseminen vaikeutuu. Porilaiset ovat päästäneet kymmenessä ottelussa omiin yhteensä 35 maalia, mikä on liigajoukkueiden isoin lukema.

Isoin odotuksin Poriin haalitut Sakari Salminen ja Jarno Kärki ovat tehojen valossa tuottaneet joukkueelle yhteensä kelvolliset 15 pistettä, mutta tehotilasto näyttää Salmisen kohdalla lukemaa -7 ja Kärjellä -6. Kaksikko pelaa samassa ketjussa, joten kohta voidaan varmasti katsoa aiheelliseksi erottaa kaksikko toisistaan edellä mainitun tilaston kohentamiseksi.

Jyväskylän JYP saapuu Poriin voitto takataskussaan. Joukkue kukisti viikko takaperin keskiviikkona Lahden Pelicansin numeroin 3−5. Voiton takuumiehinä toimivat Liigan pistepörssin kolmannelta sijalta löytyvä 17-vuotias Joakim Kemell, joka summasi ottelussa tehot 2+1 sekä Antti Kalapudas kolmella syöttöpisteellään.

Joukkueen ulkomaalaisvahvistuksista Adam Brodecki näytti Pelicansia vastaan piristymisen merkkejä. Ennen ottelua ainoastaan 1+1 tehot kuudessa pelissä kirjauttanut ruotsalainen iski joukkueelleen kaksi maalia. Toinen ulkomaalainen Reid Gardiner sen sijaan vaeltaa varjojen mailla. Kanadalainen on tehnyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa ainoastaan yhden syöttöpisteen.

Joukkue on kokenut tälle kaudelle suuria muutoksia ja sen takia nuorentunut selkeästi. Kokonaisvaltainen peli etsii vielä oikeita palasiaan, ja suurin osa joukkueen maaleista on syntynytkin yksilösuoritusten kautta. Ryhmä pystyy pelaamaan aika ajoin hyvääkin kiekollista jääkiekkoa, mutta siinä sivussa helppojen virheiden määrä pysyy korkealla. Tämä on myös normaalia, kun puhutaan nuoresta joukkueesta

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

JYP