Liiga-kierros: Perjantain pelien suurimmat panokset pöydässä Helsingissä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Perjantain Liiga-kierros mitellään viidellä paikkakunnalla. Ainoastaan yhdessä ottelussa molemmilla joukkueilla on merkittävät panokset: HPK isännöi HIFK:ta kamppailussa, jonka lopputulos ratkaisee paljon.

Ennen perjantain ottelukierrosta joukkueilla on jäljellä kahdesta viiteen runkosarjaottelua. Asetelmat molemmilla pudotuspeliviivoilla alkavat olla jo suhteellisen selvät – elleivät seuraavat pari viikkoa tarjoa kiekkoyleisölle sensaatiomaisia loppukirejä ja sulamisia. 

Alemmalla viivalla KalPan ja TPS:n erottaa yhdeksän pistettä, ja vaikka viivan alla TPS:lla onkin viisi peliä pelaamatta, Turussa nähdään pudotuspelejä tänä keväänä mitä todennäköisimmin vain Kupittaalla. Teoriassa mahdollisuus viivan päälle kipuamiseen on myös SaiPalla, mutta keskiviikon HPK-tappion myötä keltamustien mahdollisuus on sananmukaisesti teoreettinen: paikkaan auringossa on matkaa 13 pistettä, tarjolla on enää 15.

Ylemmällä viivalla on kosolti enemmän mielenkiintoa. Viimeisessä suorassa puolivälieräpaikassa on kiinni Helsingin IFK, viivan alla seitsemäntenä taas kärkkyy HPK seitsemän pistettä perässä. Asetelma ei muuten olisi enää erityisen dramaattinen, mutta joukkueet kohtaavat illan kierroksella todellisessa kuuden pisteen ottelussa.

Kilpaveljeyttä yli pudotuspeliviivojen – HPK viime hetken ryöstöretkelle

Viimeisestä suorasta pudotuspelipaikasta kaksin kamppailevat HIFK ja HPK iskevät yhteen Nordenskiöldinkadulla. Panosta ei otatuksesta puutu.

Lähtökohdat kamppailuun ovat selvät ja panos on valtaisa. Jos HIFK voittaa ottelun varsinaisella peliajalla, sen puolivälieräpaikkaa ei tule enää kukaan viemään pois. Jos taas HPK voittaa ottelun varsinaisella peliajalla, ero joukkueiden välillä kapenee neljään pisteeseen. 

Asetelmaa tiivistää entisestään se, että HPK:n loppuohjelma on päävastustajaansa edullisempi. Molemmat joukkueet kohtaavat Ilveksen, mutta HPK senkin kotihallissaan. Lopuissa peleissä Kerholla on vastassaan sitä lähtökohtaisesti heikompi kollektiivi, kun taas HIFK tahkoaa lopun runkosarjan pelkkiä paremman puoliskon joukkueita vastaan. Helsinkiläisten etuna on toki yksi jäljellä oleva ottelu enemmän.

Molemmilla joukkueilla on allaan voitto sekä hetken lepo. HIFK kellisti kotonaan tiistaina KalPan selvin luvuin 5–1, ja sankarin viitta hulmusi hattutempun viimeistelleen kapteeni Jere Sallisen harteilla.

HPK taas kävi keskiviikkona Lappeenrannassa päihittämässä SaiPan 3–2. Keltamustat ehtivät johtaa ottelua jo kahdesti, mutta ylivoimamaaliensa turvin hämeenlinnalaiset väänsivät tasoihin. Maukkaan nousun päätteeksi Tommi Tikka naulasi päätöserässä loppulukemat taululle. Vuosi sitten todellisen tehokevään esittänyt Janne Tavi takoi vanhaa seuraansa vastaan tehot 1+1 ja myhäili Telian haastattelussa olevansa taas lämpenemään päin kevättä kohti.

Joukkueet ovat vääntäneet tällä kaudella pääsääntöisesti tasaisia kamppailuja, vaikka viime keskinäisessä Hämeenlinnassa vierasvoitto pääsikin lopulta suurinumeroiseksi. Keskinäiset voitot ovat punapaidoille 3–2, mutta lopullisen keskinäisen herruuden määrittää tänä keväänä armoton ja lahjomaton pudotuspeliviiva.

Piristyneet mutta panoksettomat vastakkain Mikkelissä

Nousukuntoinen Jukurit hakee kauden ensimmäistä voittoaan JYPistä.

Jukurit on vakuuttavassa tuloskunnossa. Seitsemän viime ottelua ovat tuottaneet vailla panoksia pelaaville mikkeliläisille neljä voittoa, eikä mitä tahansa voittoa: mukana on vieraspisteet sekä Ilvekseltä että Tapparalta ja lisäksi maistuva kotivoitto HIFK:sta. Isojen päänahkojen tuottama keväthurmos punnitaan seuraavaksi JYPiä vastaan.

Jyväskyläläiset ovat Pekka Tirkkosen luotsaamille joukkueille ominaisesti kontanneet tammikuun, mikä maksoi hurrikaaninutuille suoran puolivälieräpaikan. Pirteämpi helmikuu on kuitenkin taannut kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, eikä seitsemännellä sijalla majailevan HPK:n perävaloihin ole kuin kahdeksan pistettä. Todennäköisin runkosarjasijoitus on kuitenkin kahdeksas.

Kummallakaan joukkueella ei siis ole sinänsä panoksenaan muu kuin kunnia ja kukaties ensi kauden sopimukset, mutta ensinkään mielenkiinnoton ottelu ei ole. Alkuviikon levänneen JYPin selkäruotona toimii iso tukku konkareita, jotka lienevät ketterällä jalalla liikkeellä Kalevankankaan illassa. 

Lisämielenkiintoa tuo Julius Nättisen taisto pistepörssin voitosta, mitä jykevöittivät viime viikon HPK-voiton kaksi maalia. Marko Kauppisen jukurinippu nojaa puolestaan hyökkäyskolmikkoon Jesper Piitulainen – Martins Dzierkals – Mika Partanen, jota on paljolti kiittäminen piristyneestä tehovaihteesta.

Kaikki tämän kauden tähänastiset keskinäiset kohtaamiset on vienyt nimiinsä JYP. Eilisiltana pelannut Jukurit ei kuitenkaan ole millään tavalla vailla mahdollisuuksia kauden viimeistä edellisessä kotiottelussaan. 

Pientä juhlan tuntuakin iltaan saadaan: JYPin virolaishyökkääjälle Robert Rooballe ottelu on Liiga-uran kolmassadas.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Suuryllätys vai ylikävely?

Ilves lähtee otteluun Pelicansia vastaan yli 80 prosentin vierassuosikkina. Sellainen on Liigassa harvinaista.

Myytyään siirtorajalla kaiken, millä on pulssi, Pelicans on hävinnyt kaikki ottelunsa lukuun ottamatta pistäytymistä Porissa. Keskiviikkoinen vierailu Vaasaan tuotti kuitenkin yhden taistelupisteen, kun iltapäivän mittaan täydentynyt kokoonpano kävi rimpuilemassa ottelun jatkoajalle asti. Keskivertoa fyysisempi kamppailu oli lahtelaisilta ehjä ja ryhdikäs esitys, vaikka lähtökohdat puoltivatkin aivan muuta.

Vaikka kokoonpano on äärimmäisen nimetön ja kokematon, se on ennen muuta lahtelainen – taisteleva, fyysinen ja peräänantamaton. Uhrautuva blokkauspeli ja Atte Tolvasen loistoilta pitivät lukemat Kuparisaaressa tasaisina ja vähämaalisina vaasalaisten pitkistä painostusjaksoista huolimatta. Heikompia joukkueita vastaan nämä aseet tuppaavat riittämään vähintäänkin pistetaistelussa mukana pysymiseen, eikä Ilveksellä ole varaa sortua olemaan Lahdessa sellainen.

Vaikka isäntien kultakypärä irtoaakin 16 pisteellä, Ilveksellä ei ole varaa pienimpäänkään asennevammaan. Artistisesta kurittomuudesta on nimittäin ollut nähtävissä pieniä elkeitä. Riskienhallinnassa, maskipelaamisessa ja pelikurissa on viime peleissä nähty aukkoja, joihin Pelicansin kaltainen nuori ja nälkäinen nippu iskee armotta. 

Tupsukorvia vaivaa suoraviivaisuuden puutteen lisäksi armoton runsaudenpula, mikä johtaa tilanteeseen, jossa monikaan alaketjulainen ei ole rooliinsa tyytyväinen. Jouko Myrrän pyörittämä rotaatiolotto on sekoitellut ketjukoostumuksia niin, ettei toimivia tulosyksiköitä ole syntynyt.

On toisaalta mahdollista, että Lahden perjantai-illasta kehkeytyy tamperelaisille erinomainen maalintekoharjoitus, mutta se vaatii avausmaalin. Jos siipirikko Pelicans saa venytettyä sen syntyhetkeä, Ilveksen peli on tavan mukaan mennyt väkisin yrittämiseksi. Sellainen ei ole hyvä juttu jääkiekkokaukalossakaan.

Vaikka Pelicans ei ole siirtosirkuksensa jälkeen hävinnyt kertaakaan erityisen rumin lukemin, sinnikkäällä puurtamisella ja rymistelyllä kilpailuvaltteina on rajansa. Kiihkeästi puolivälierien kotiedusta vääntävä Ilves on päivänselvä ennakkosuosikki, jonka varsinaisen peliajan voiton todennäköisyys on yli neljä viidestä. Tuo lukema on vierasjoukkueelle Liigassa harvinainen rajapyykki saavutettavaksi – ja altavastaajalle vielä vaikeampi vastamäki kiivettäväksi.

Sportilla tähtäimessään revanssi, KooKoolla puolivälierien kotietu

Sarjan viimeiselle sijalle jämähtänyt Sport lähtee hakemaan revanssia viime perjantain ryvetyksestään. Silloin KooKoo teki kotkapaidoista selvää jälkeä kotonaan luvuin 7–1.

Vaikka sarjataulukko näyttäisi mitä, se ei päde tiettyjen joukkueiden asettuessa vastakkain. Sarjajumbona jo tovin viihtynyt Sport nimittäin johtaa keskinäisissä kamppailuissa KooKoota voitoin 2–1. KooKoota, joka on ennen illan kierrosta kiinni puolivälierien kotiedussa. 

Tämän kauden keskinäisistä kohtaamisista ei ole punalampun välkettä puuttunut. Kummallakin on vyöllään vähintään viiden maalin murskavoitto Kouvolasta, ja kolmannessa otatuksessa pisteille ei alle viidellä tehdyllä maalilla ollut asiaa. KooKoon toteuttama kylvetys on niinkin tuoretta tavaraa kuin viikon vanhaa, ja tulos on varmasti kotkapaidoilla tuoreessa muistissa.

Sport sai keskiviikkona vieraita Lahdesta, joiden piti olla bussijalkoineen helppo pala purtavaksi. Toisin kuitenkin kävi, sillä Pelicansin kolmen ketjun dynaaminen koneisto blokkasi varsinaisella peliajalla yhtä vaille kaiken. Kun vielä Roope Elimäki reagoi erinomaisesti Niko Hovisen takapatjatorjuntaan ja toi pelin tasoihin, jäi ratkaisu jatkoajalle. Turo Asplund katkaisi onnistumisellaan vaasalaisten orastavan kotitappioputken. 

KooKoo kohtasi keskiviikkona kotonaan Lukon, jonka se voitti selvin luvuin 6–3. Onnistumisia nähtiin laajalla rintamalla, mikä lupaa hyvää kalenterin kääntyessä kohti oranssimustien Liiga-historian ensimmäistä pudotuspelikevättä. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, laajan rintaman onnistumisia nähdään myös Vaasassa – puolin ja toisin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1

KooKoo

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

Vihoviimeinen kuulutus lennolle kohti pudotuspelejä

Jossittelulle ei kuluneen fraasin mukaan ole huippu-urheilussa sijaa. TPS ja SaiPa voivat kuitenkin järjestää toinen toisilleen aihetta siihen.

On makuasia ja näkemyskysymys, onko TPS:n ja SaiPan välisessä ottelussa enää lainkaan panosta. SaiPa voi voitollaan sysätä TPS:n samaan jossittelun ja teoreettisten mahdollisuuksien kurimukseen kanssaan, kun taas turkulaisten voitto kaventaisi eron viivan päälle Ässiin ja KalPaan kuuteen pisteeseen. 

Joukkueita erottaa sarjataulukossa neljä pistettä. Ero tuplaantui keskiviikon kierroksella, kun Juuso Pärssisen osuma Ilveksen verkkoon voittolaukauskilpailussa takasi mustavalkopaidoille kahden pisteen kotivoiton.

Samaan aikaan Kisapuistossa SaiPan kahden voiton pieni putkenpätkä katkesi HPK:n onnistuneeseen ryöstöretkeen. Voitot toivat lappeenrantalaiset pieneksi hetkeksi mukaan pudotuspelitaiston sivulauseeseen, mutta HPK-tappion myötä mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon ovat käytännössä olemattomat. Niitä toisaalta heikentää myös se fakta, ettei joukkue tahdo vielä kauden tässäkään vaiheessa päästä kontrolloidusti punaviivan yli.

SaiPa ei ole saanut vuonna 2020 vieraskaukalossa aikaan kahta maalia enempää iltaa kohden. Se on riittänyt yhteensä kahdeksaan vieraspisteeseen. Monetkaan pelilliset seikat eivät puolla tuulen kääntymistä, vaikka TPS onkin Liigan heikoin kotijoukkue koko kauden mitassa.

Vieraiden pirteintä osastoa on viime ajat edustanut Veikko LoimarannanJustin Shuggin ja kultakypärä Tomáš Záborskýn ketjukoostumus. Nuoren Loimarannan näytön paikka laatuluokan ulkomaalaisten välissä on poikinut viime peleissä muun muassa kaksi maalia Tapparan verkkoon. 

Isäntien tulosyksikköä johtaa kapteeni Lauri KorpikoskenIlari Filppulan ja Markus Nurmen muodostama koostumus. Maalipörssin kakkosena majailevan Lauri Pajuniemen poissaolon myötä Filppulan ketjun rooli on entistäkin suurempi.

Erikoista kyllä, kaikki joukkueiden tämän kauden keskinäiset kamppailut ovat päättyneet vierasvoittoon, jossa vieraat ovat iskeneet kolme maalia. Turun perjantai-illassa trendin jatkuminen on kuitenkin epätodennäköistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4