Liiga-kierros: Perjantai-illan kierros kutistui – HPK kohtaa lennossa olevan jukuriryhmän Mikkelissä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Perjantai-illan kierros kuihtui koronahuoliin, mutta mielenkiintoisia kohtaamisia on silti luvassa, kun vahvassa nousukiidossa olevat Jukurit ja HPK kohtaavat Mikkelissä ja kymmenestä sijasta taisteleva KalPa saa vastaansa seitsemäntenä olevan TPS:n.

Perjantai-illan kierros typistyi kahden ottelun mittaiseksi, kun SaiPan ja Tapparan joukkueissa todettiin koronatartuntoja. Tapparan tartunnat vaikuttivat myös KooKoon ja Sportin väliseen kamppailuun kirvesrintojen pelattua tiistaina nimenomaan vaasalaisia vastaan.

Perjantain otteluiden kiinnostavuuteen se ei sinänsä vaikuta, sillä luvassa on tiukkaa taistelua kymppisakin sijoituksista TPS:n ja KalPan kesken. Lisäksi vahvassa nousussa oleva HPK matkustaa Jukureiden vieraaksi Mikkeliin.

Vahvassa liidossa oleva Jukurit saa vieraita Hämeenlinnasta

Olli Jokisen valmentama ryhmä on totisesti yllättänyt monet, ja Jukurit lähtee vahvana ennakkosuosikkina illan koitokseen Ikioma Areenalla. HPK on taas vain piristynyt otteissaan entisestään Jarno Pikkaraisen tultua Matti Tiilikaisen tilalle.

Maalisuhde joukkueiden tämän kauden kohtaamisissa on kotijoukkueen hyväksi 13−1, joten varsin kotivoittoista on maalitehtailu ollut. Edellisen kerran HPK:n vieraillessa Mikkelissä joulukuussa Jukurit takoi taululle tylyt 6−0 -lukemat.

Edellinen Jukureiden ja HPK:n kohtaaminen viime tiistaina päättyi isäntien voittoon Hämeenlinnassa, joten mikkeliläiset lähtevät varmasti kalavelkojen maksu mielessään koitokseen.

Jukureilla on kotijäällään 11 ottelun pisteputki, mutta juuri HPK katkaisi mikkeliläisten pitkän onnistumisten putken, ja HPK onkin ainoa joukkue jota vastaan Jukurit on jäänyt kahteen kuukauteen ilman pisteitä.

Jukurit lähtee selvänä ennakkosuosikkina taistoon. HPK-tappion jälkeen joukkue nappasi kaksi voittoa tehokkailla esityksillä − perjantainakin paljon on kokeneiden hyökkääjätähtien varassa: Jarkko Immonen ja Petrus Palmu ovat takoneet tasaisesti tulosta ja kaksikko löytyy Liigan maalipörssin kärkipäästä, Palmu on pistepörssissäkin peräti toisena.

HPK avasi peliviikkonsa murjomalla JYPin vierasjäällä tylysti, mutta joukkueen tuloksenteko on edelleen ollut liian kapeilla harteilla. Kerho seisoo tai kaatuu Michael Jolyn tehojen mukana, kanadalaisen takana menestyksen elementtejä tarjoaa vahva maalivahtipeli. JYPiä vastaan tosin Markus Nenonen availi maalihanojaan lupaavasti kahdella osumalla.

Kuopiossa kamppaillaan paikoista kympin sakkiin

KalPa ja TPS kisaavat sijoituksista viimeisiillä pudotuspelipaikoilla. TPS on sarjataulukon sijalla seitsemän ja KalPa niukasti viivan huonolla puolella, neljän pisteen päässä kymmenennestä sijasta. KalPa tosin on kaksikosta esiintynyt pirteämmin ja on voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan kolme. TPS on onnistunut voittamaan vain kertaalleen viiden ottelun otannalla.

Turkulaisten otteluohjelma on joulun jälkeen ollut varsin kotipainotteinen, sillä mustavalkopaidat pelasivat tässä välissä kolme kotipeliä saldonaan varsinaisen peliajan tappio Ilvekselle, voittomaalikilpailutappio Ässiä vastaan ja tappioputken katkaissut voitto SaiPasta.

KalPa puolestaan pelasi edellisen kerran viime perjantaina Lahdessa, jolloin se kukisti Pelicansin maalein 1−3.

TPS:n Juuso Pärssisen vaarallisuus tiedostetaan kuopiolaisleirissä. Kahdessa keskinäisessä kampailussa tehot 1+3 kertovat paljon nuoren hyökkääjän tärkeydestä. Teholukemia korostaa se, että Pärssinen on kirjaimellisesti ollut mukana kaikissa TPS-maaleissa KalPaa vastaan.

Kymmenen ottelun kuntopuntarissa KalPa on sijalla kuusi: nousu on ollut siis käynnissä hyvän tovin. KalPan ylivoima on jakson aikana ollut kovassa hyvässä iskussa (30,77 prosenttia). Tepsillä kymmenen ottelun ylivoimaprosentti puolestaan on hämmästyttävän huono, vain 5,88.

Vaikka KalPa lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina näiden tilastojen valossa, täytyy muistaa, että TPS on voittanut tähän mennessä molemmat kauden keskinäiset kamppailut, ensin Kuopiossa maalein 1−0 ja sen jälkeen Turussa maalein 3−2.

TPS:n vierassaldo joulukuun alun jälkeen on ollut synkähkö, sillä turkulaiset ovat hävinneet kolme peräkkäistä vieraspeliä SaiPaa, Lukkoa ja Ässiä vastaan. Koronahuolien jälkeen TPS-leirissä toivotaan, että vuodenvaihde on tuonut muutosta joukkueen vieraspelaamisen suhteen. Pelkkä kotona voittaminen ei riitä, jos joukkue haluaa kisata suorasta pudotuspelipaikasta.