Liiga-kierros: Perjantai-illan herkkupala tarjolla Tampereella − Luvassa jälleen maalimättäjäiset?

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Illan liigakierroksella nähdään kuusi mielenkiintoista ottelua. Moni joukkue pelaa otteluruuhkassa, eikä maajoukkuepelaajia saada luultavimmin vieläkään mukaan. Miten joukkueet selviytyvät otteluruuhkista, kun kamppailu pudotuspelipaikoista kiristyy? Entä nähdäänkö Turussa viimein Karri Rämön TPS-debyytti?

Siipirikko pelikaani tasaisen tappavan HIFK:n kynittäväksi

Helmikuu on mennyt Pelicansilta täysin penkin alle. Tammikuussa lahtelaiset voittivat kahdeksasta ottelustaan kuusi, helmikuun kahdeksasta ottelusta Pelicansin voittoon on päättynyt ainoastaan kaksi. Tasaisissa otteluissa lahtelaisten maalinteko on tökkinyt. JYPiä vastaan torstaina tuli kuitenkin helpottava voitto.

Poissaolot ovat osuneet avainpaikoille: kultakypärä Hannes Björninen ja ykkösvahti Patrik Bartosak ovat olleet maajoukkuekomennuksilla ja sitä seuranneessa karanteenissa. Lisäksi taiturimainen Iikka Kangasniemi on pelannut edellisen kerran liki kaksi viikkoa sitten. Puolustuksesta sivussa ovat olleet Veeti Vainio, Joonas Jalvanti ja Niclas Almari.

Pelicansin nuorista pelaajista hyökkääjät Elias Vilén ja Juuso Jämsen ovat tarjonneet valonpilkahduksia lahtelaisten synkän vaiheen keskelle. Yksin nuorten varaan ei voida laskea, sillä Björnisen ja Kangasniemen poissaolot lisäävät hyvin pelanneen Rudolf Cervenyn taakkaa. Tämä korostuu erityisesti ylivoimalla. Taustatukea tšekille tarvittaisiin esimerkiksi varjojen mailla liikkuvalta Jonatan Tanukselta.

HIFK sen sijaan on ollut Liigan tasaisimpia tuloksentekijöitä. Helsinkiläiset eivät ole hävinneet koko kautena yli kahta ottelua peräkkäin.  

Syksyllä loukkaantunut Jesse Saarinen on tehnyt helmikuussa paluun HIFK:n kokoonpanoon. Lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti teki kauden ensimmäisen maalinsa tiistaina SaiPaa vastaan. 

Kultakypärä Anton Lundell on sivussa karanteenin vuoksi, mutta hänen takanaan esimerkiksi Alex Broadhurst ja Sebastian Dyk ovat kantaneet vastuuta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

HIFK

20.10
Ilves - HIFK
16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4
12.10
Frölunda - HIFK
09.10
HPK - HIFK
5 - 2

Perjantai-illan todellinen fever

Illan todellisessa huippuottelussa toisistaan mittaa ottavat kotijoukkue Tappara sekä vierailija Lukko. Joukkueiden kauden aikaisemmat ottelut ovat olleet jopa yllättävän runsasmaalisia. Lokakuun ottelun maalisaldo näytti yhdeksää, marraskuun seitsemää maalia. 

Kotijoukkue Tappara pelaa neljään päivään kolmannen ottelunsa. Joukkue kaatoi Lahden tiistai-illassa kotijoukkue Pelicansin upean kolmannen eränsä turvin. Keskiviikon vierasottelu Poriin päättyi kotijoukkueen 2-0 voittolukemiin. 

Rauman Lukko on vastaavassa tilanteessa kuin tamperelaiset. Joukkue saalisti tiistain ja keskiviikon kotipeleistään rutiinivoitot ennakkoon heikommista Jukureista ja SaiPasta.

Tapparasta lähtee tähänkin otteluun todennäköisesti ilman maajoukkueessa esiintyneitä pelaajiaan Valtteri Kemiläistä, Jiri Smejkalia, Michal Moravcikia ja Dominik Hrachovinaa. Lisäksi loukkaantuneina ovat Anton Levchi, joukkueen kapteeni Jukka Peltola ja poissa on luultavimmin myös puolustaja Ben Blood.

Vierailija Lukon osalta viime ottelussa sivussa olivat loukkaantumisista toipuneet Kristian Pospisil sekä Aleksi Saarela. Saarela on juuri toipunut joulukuun lopun Jukurit-ottelussa saadusta vammastaan ja oli luultavimmin varotoimena sivussa edellisestä ottelusta. Lisäksi karanteenissa ovat joukkueen kaksi tärkeää puolustajaa Vili Saarijärvi sekä Lukas Klok.

Nostetaan ottelusta seurantaan kovaan maalimyrskyyn yltänyt Anrei Hakulinen sekä kotijoukkue Tapparan legenda Kristian Kuusela. Kuuselan peliotteet ovat parantuneet merkittävästi alkukauden otteisiin nähden. Illan ottelu on kokeneelle pelimiehelle jo numero 981.

Ilveksen käyrät nousussa, nyt vastassa kova Kärpät

Ilves on petrannut NHL-lainojen lähtöä seuranneen notkahduksen jälkeen ja napannut pisteitä kolmesta edellisestä ottelustaan. Keskiviikon Jukurit-ottelussa esiin nousivat maalivahti Ville Kolppanen, joka pelasi voitto-ottelun ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Nuori Roby Järventie sen sijaan päätti kolmen kuukauden maalittoman kautensa iskemällä kaksi osumaa.

Rapakon taakse lähteneiden NHL-lainojen takaa ei ole noussut yksittäisiä sankareita vetämään Ilveksen pulkkaa. Matias Maccelli ja Eemeli Suomi ovat olleet merkittävimmät yksilöt hyökkäyspäässä. Puolustuksen uusi hankinta Anssi Salmela on pelannut heti todella isoja minuutteja. Konkaripakki ei ole varsinaisesti loistanut, mutta on ollut varmaotteinen heti alusta asti ja jakanut kuormaa kärkipuolustajilta.

Kokonaisuutena puolustuspelaaminen on ollut hyvällä tasolla ja ylivoimakin on näyttänyt piristymisen merkkejä. Sen sijaan hyökkäyspelaamisessa Ilveksellä on eniten petrattavaa.

Kärpät on edellisen kerran jäänyt pisteittä 22.1.2021. Sen jälkeen meno on ollut vakuuttavaa ja tällä hetkellä oululaiset ovat seitsemän ottelun voittoputkessa. Kärpät onkin nousemassa suoraksi pudotuspelijoukkueeksi alkukauden taaperruksen jälkeen. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa joukkue on kolmantena Lukon ja Tapparan takana.

Voittoputken aikana Kärpät ei ole murskannut vastustajiaan, vaan napsinut yhden tai korkeintaan maalin voittoja. Puolustus on ollut tiivistä ja siitä osoituksena se, ettei TPS-ottelua lukuunottamatta Kärppien maalivahdeille ole kertynyt yli 20 torjuntaa ottelua kohden. Ryppäissä pisteitä takova Juhamatti Aaltonen on helmikuussa merkkauttanut kahdeksaan otteluun tehopisteet 3+7.

Maajoukkuekomennuksista seuranneet karanteenit koettelevat myös oululaisia. Joukkueen tšekeistä mukana olivat Libor Sulak ja Radek Koblizek. Lisäksi päävalmentaja Mikko Manner kuului Leijonien valmennusryhmään. Lisää jobinpostia tuli torstaina, kun Kärpät tiedotti nuoren Topi Niemelän olevan sivussa jopa kaksi kuukautta TPS-ottelussa sattuneen loukkaantumisen vuoksi.

Turkulaiset otteluruuhkassa

TPS saa tänään kotonaan vieraita Kuopiosta. Joukkueiden kauden aikaisemmat kolme kohtaamista ovat olleet pääsääntöisesti tasaisia otteluita.

Ottelun kannalta oleelliseksi muodostuu kotijoukkue TPS:n pelikunto. Joukkue pelasi viime viikolla neljä kovaa voitollista ottelua Ilvestä ja KooKoota vastaan. Tämä viikko on turkulaisille myös neljän ottelun pituinen. Joukkue matkusti tiistaiksi Ouluun, josta tie kävi rangaistuslaukauskilpailun päätteeksi seuraavaksi päiväksi Vaasaan.

Kokonaisuutena turkulaiset ovat olleet vuoden 2021 parhaimpia joukkueita. Miten joukkue jaksaa kovassa otteluruuhkassa, kun huomenna matka käy vielä Poriin?

Vierasjoukkue KalPalla otteluohjelma on ollut tammikuun lopun ja helmikuun alun jälkeen suotuisampi. Kahdesta viimeisestä ottelustaan ennakkoon heikompia vastuksia SaiPaa ja HPKta vastaan joukkue kasasi vain kaksi pistettä. Ilmaiseksi kuopiolaiset eivät saa Turustakaan pisteitä. TPS on jäänyt pisteittä kotiottelussa viimeksi joulukuun puolivälissä

Eilisen Kalevan uutisen perusteella on mahdotonta sanoa, ovatko Leijonissa esiintyneet Aleksi Klemetti ja Markus Nurmi vielä edustuskelpoisia illan otteluun. Joukkueen kolmella pelaajalla ja kahdella henkilökuntaan kuuluvalla jäsenellä on todettu koronatartunta.

TPS:n uusi maalivahti Karri Rämö tekee luultavimmin viikonlopun aikana debyyttinsä. Andrei Kareev on pelannut pitkän pätkän ja saanee huilivuoron viimeistään huomisessa pelissä Ässiä vastaan.

Erityishuomiona nostetaan esiin myös nuori puolustaja Aleksi Anttalainen, jonka viime otteluiden otteista on näkynyt selkeä yliyrittäminen.

Vierasjoukkue KalPasta nostetaan esiin tähtihankinta Jeremy Bracco, joka on pelannut nyt kaksi ottelua joukkueen mukana. Mies ratkaisi maalillaan viime ottelussa HPK:ta vastaan kuopiolaisille tärkeät kaksi pistettä. Muuten hyökkääjällä on vielä paljon tekemistä, jotta pääsee käsiksi suuren kaukalon peliin. Puolustaja Mikael Seppälä palaa kuopiolaisten kokoonpanoon pelikiellosta.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

12.10
Växjö Lakers - TPS
05.10
TPS - Växjö Lakers
3 - 1

KalPa

20.10
KalPa - Ässät
16.10
Lukko - KalPa
3 - 4 VL

Huippumaalivahtipelaamista tarjolla Hämeenlinnassa

HPK on saanut karistettua jumbosijan ainakin toistaiseksi. Se ei suoraan ole hämeenlinnalaisten hyvyyttä, sillä merkkejä voittoputkien rakentumisesta ei varsinaisesti ole. Jumbopaikan haltuunsa ottanut JYP on hämeenlinnalaisten onneksi pelannut erittäin heikosti. 

On HPK:lle voittojakin kertynyt. Maalivahti Eetu Laurikainen on ollut HPK:n yksittäinen tärkein pelaaja. Keskiviikon KalPa-ottelussa maagisesti pelannut Laurikainen pelasti joukkueensa usealta takaiskulta puolustuspelaamisen ollessa unessa. Hänen ansiostaan HPK:n kolmannen erän sulaminen ei näytä enää aivan yhtä vääjäämättömältä kuin aiemmin kaudella.

Hyökkäyspäässä kultakypärä Petri Kontiola jää monesti hieman yksin tutkapari Jere Innalan ollessa karanteenissa. Kontiola rakenteli KalPaa vastaankin huippupaikkoja joista yhdestä viimeisteli konkaripakki Markus Kankaanperä lähes innalamaisen osuman. Kankaanperä pelasikin ehyimmän ottelunsa, mutta muutoin hänen otteidensa perusteella ei pitäisi olla asiaa Liiga-kaukaloihin. 

Ässät on nollannut vastustajansa kahdessa edellisessä ottelussaan. Nollapelit on merkattu sekä Linus Söderholmille että Sami Aittokalliolle. Söderholmin 41 torjuntaa JYPiä vastaan oli tarvittava potku Ässien takalistoon, sillä seuraavassa ottelussa Tappara kaatui huomattavasti vakuuttavampien otteiden jälkeen.

Kärkipelaajista Sebastian Wännström on ollut tulikuuma. Tapparaa vastaan syntyi jo ruotsalaisen kauden 23. osuma. Muutoin Ässistä tulosta ovat tehneet alaketjujen pelaajat. Jos hyökkäyspeli on yskähdellyt, on alivoima toiminut. 

Viiden ottelun pisteputkessa oleva Ässät saapuu Hämeenlinnaan kapealla keskikaistalla, sillä sivussa ovat karanteenissa olevan Peter Tiivolan lisäksi kapteeni Niklas Appelgren sekä Tapparaa vastaan loukkaantunut Mika Niemi.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

16.10
Kärpät - HPK
3 - 0
15.10
Kärpät - HPK
4 - 3
09.10
HPK - HIFK
5 - 2

Ässät

20.10
KalPa - Ässät
08.10
SaiPa - Ässät
3 - 4

Pakkovoitto

Vaasan Sport lähtee Mikkelin perjantai-illan saunaan kiikarissaan ainoastaan kolme pistettä. Joukkue on pelannut kolme ottelua vähemmän kuin viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni oleva Porin Ässät. Vaasalaiset pelasivat tammikuun lopun ja helmikuun alun suuressa otteluruuhkassa. Paluu viime perjantaina takaisin kehiin toi kotivoiton Pelicansista ja toissapäivänä joukkue kaatoi kovakuntoisen TPS:n.

Kotijoukkue Jukurit on menettämässä otteensa ratkaisuhetkillä pudotuspelipaikasta. Mikkeliläiset tarvitsevat kiperästi pisteitä, jotta unelma kevään ratkaisupeleistä vielä eläisi. Joukkueen edellinen kolmen pisteen voitto on helmikuun alusta, kun joukkue kaatoi JYPin lukemin 1-5. 

Kaksikko ei ole kohdannut toisiaan vielä tällä kaudella.

Nostetaan seurantaan ottelusta Jukureiden Joachim Rohdin. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtava ruotsalainen on pelannut neljä viimeisintä ottelua pisteittä. Sen sijaan Mikkelin Henri Nikkanen on pelaamassa läpimurtokauttaan. Nuori keskushyökkääjä on iskenyt kahteen viimeiseen otteluun tehot 1+2 ja kannattelee tällä hetkellä joukkuetta. Yhteispeli kokeneen Brandon Yipin kanssa on toiminut.

Sportilta otetaan seurantaan joukkueen erinomainen viisikkopuolustus. Maalivahtikaksikko Rasmus Reijola ja Niko Hovinen ovat pelanneet kumpikin peräti kolme nollapeliä. Joukkueista ainoastaan Rauman Lukko on pelannut enemmän nollapelejä. Sport on ottelussa hienoisen suosikin asemassa, mutta lähteekö se tähän otteluun myös puolustuspään kautta?

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

20.10
Pelicans - Jukurit
16.10
Jukurit - HIFK
1 - 4
09.10
Jukurit - Tappara
2 - 8

Sport

16.10
SaiPa - Sport
3 - 4 VL
09.10
Lukko - Sport
1 - 2