Liiga-kierros: Pelicans haastaa Ilveksen illan kärkikamppailussa, Jukurit pyrkii unohtamaan edellisen Helsingin-ottelun kauhut

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Topi Lainio

Seuraa Heitä

Yohann Auvitu #81 | HIFK

Puolustaja

Ranskalainen huippupuolustaja on paluunsa jälkeen vielä tehoitta – joko keskiviikkona heiluu maaliverkot?

Roby Järventie #21 | AHL

Laitahyökkääjä

Järventie pelasi nihkeän U20-MM-turnauksen. Löytääkö hän pelivireensä uudestaan päästyään takaisin Hakametsän tuttuihin valoihin?

Hannes Björninen #24 | Brynäs

Keskushyökkääjä

Björninen iskee pisteitä, dominoi aloitusympyrää ja pelaa vastustajan parhaita pelaajia vastaan illasta toiseen. Keskiviikon huippuottelussa häneltä odotetaan jälleen maajoukkuetason esitystä.

Pelicans hamuaa sarjan toiseksi alavireisen Ilveksen kustannuksella

Illan kärkiottelussa kohtaavat sarjataulukon toinen ja kolmas, mutta kuntopuntarin kolmas ja yhdeksäs.

Tampereen Ilves saa keskiviikkoiltana vieraakseen tasaiseen tahtiin liihottavan Pelicansin. Runkosarjan kärkipään joukkueita yhdistää useamman lainapelaajan menetys Pohjois-Amerikan pelikentille, mutta joukkueista Ilves on kipuillut enemmän kokoonpanomuutosten takia.

Alkukauden Liigan säkenöiden pelannut Ilves on tunnetusti menettänyt kärkipelaajiaan niin maalin suulta, puolustuksesta kuin hyökkäyksestäkin. Vaikka joukkueessa on riittävästi syvyyttä pelata voittavaa jääkiekkoa nykyiselläänkin, viime kierrosten otteet antavat ymmärtää joukkueen etsivän vielä parasta virettään. Viimeisestä neljästä ottelusta Ilves on hävinnyt kolme, mikä on samalla joukkueen synkein jakso tällä kaudella.

Vierasjoukkue Pelicans on sen sijaan kiitettävässä vireessä. Lokakuun lopun jälkeen joukkue on hävinnyt ainoastaan kolmesti, viimeksi 9.1.. Vaikean alun jälkeen Tommi Niemelän suojatit ovat nousseet määrätietoisesti kohti sarjan kärkeä. Voittamalla keskiviikkona Pelicans nousisi jo sarjan toiseksi juurikin Ilveksen edellle.

Yksi illan ottelun avainkysymyksistä on erikoistilannepelaaminen. Ilveksen alivoimapelaaminen on ollut edeltävillä kierroksilla välttävää, mutta vastaavasti lahtelaisten ylivoima on ollut suorastaan murhaavan tehokasta Liigan pistepörssin kärkinimen Ryan Laschin johdolla. Pitää toki muistaa, että myös Pelicansin alivoima on ollut tehotonta viime aikoina, eikä Ilveskään jätä hyödyntämättä ylivoimatilanteita.

Vaikka Pelicansin pelaajista nostetaan yleensä esille Lasch, ei pidä unohtaa myöskään erinomaista kautta pelaavaa kapteeni Hannes Björnistä tai Iikka Kangasniemeä, jonka tehoton kausi on kääntymässä pisteiloitteluun.

Viikonloppu toi tullessaan myös muutoksia kokoonpanoon, kun puolustaja Niclas Almari loukkaantui. Pelicans lainasi HIFK:sta nuoren puolustaja Eero Teräsväisen tuomaan leveyttä kokoonpanoon kevään otteluruuhkiin.

Ilveksen riveistä tulosta voidaan odottaa Eemeli Suomelta, mutta myös vähemmälle huomiolle jääneeltä Panu Mieholta, joka teki edeltävällä kierroksella kaksi pistettä. HPK-ottelussa esiintyi edukseen myös nuori puolustaja Santeri Airola, joka sai kauden ensimmäisessä ottelussaan tililleen myöskin kaksi pistettä.

Huippuvireinen HIFK tavoittelee Liigan kärkeä Jukureiden kustannuksella

Kuntopuntarin kärjessä keikaroiva HIFK saa vieraakseen voitokkaan pelinsä hukanneen Jukurit.

Helsingissä lähdetään otteluun kaksijakoisissa lähtökohdissa, kun kotijoukkue HIFK on noussut viiden ottelun kuntopuntarin kärkijoukkueeksi ja Jukurit vastaavasti on taantunut taannoisesta kuntohuipustaan takaisin tappioiden tielle.

HIFK on voittanut neljä edeltävästä viidestä ottelustaan, joista Ässät-rökälevoittoa lukuun ottamatta kaikki ovat olleet numerollisesti tasaisia otteluita. Helsinkiläisten neljän ottelun voittoputki katkesi menneenä lauantaina KalPan yllätettyä isäntänsä. Voittojensa myötä helsinkiläiset ovat nousseet runkosarjassa jo neljän joukkoon.

HIFK:n tammikuun otteluissa korostuu päästettyjen maalien pieni lukumäärä, mikä on osittain joukkueen ykkösmaalivahdiksi nousseen Niilo Halosen ansiota. Nuori maalivahti on pelannut voitokkaasti syrjäyttäen kokeneen Frans Tuohimaan maalin suulta.

Tehokas puolustuspelaamien onkin ollut tarpeen, sillä joukkue ei ole poikkeuksellisia iltoja lukuun ottamatta varsinaisesti huokunut maalintekovoimaa. Edeltävän viikon torstain 7–2-voitto Ässistä olikin lupaava näytös joukkueen tulivoimasta. Erityisesti varjojen mailla oleilleen Henrik Borgströmin hattutemppu herättää lupauksia joukkueen voittoisan vireen jatkumisesta.

Lauantaina KalPa-ottelun kokoonpanossa ei ollut mukana joukkueen nuorta tähteä, Anton Lundellia. Joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinimen odotetaan palaavan pelikentille Jukureita vastaan. Hyökkääjien lisäksi huomio kiinnittyy tuoreeseen puolustajarekrytointiin. Yohann Auvitu on pelannut kaksi peliä HIFK:n riveissä, mutta tehopisteitä ei hänelle ole vielä tullut. Joukkue lainasi puolustaja Eero Teräväisen Pelicansiin.

Jukurit keräsi vuodenvaihteessa huomiota pelaamalla tasaisia otteluita ja kerryttäen vaivihkaa pistesaldoaan. Mikkeliläiset kellistivät lyhyen ajan sisään niin Lukon, KalPan kuin Tapparankin. Lupaava nousu kohti pudotuspelipaikkaa on sittemmin tauonnut kolmen peräkkäisen tappion myötä. Joukkueen kannalta on huolestuttavaa, että tappiot selittyvät osaltaan kurittomalla pelaamisella, mihin kapean kokoonpanon joukkueella ei ole varaa.

Jukureiden kokoonpano on elänyt viime aikoina niin loukkaantumisten, pelikieltojen kuin uusien hankintojenkin takia. Joukkue tiedotti menettäneensä kultaista kypärää kantaneen kapteeninsa Jesper Piitulaisen sairastuvalle, minkä lisäksi tuore KHL-hankinta Brandon Yipille tuomittiin heti ensimmäisessä ottelussaan viiden ottelun pelikielto. Toinen tuore hankinta, Pontus Netterbeg, on sen sijaan pysynyt nuhteessa ja kerennyt jo avata maalisaldonsakin.

Poissaolojen myötä suurin huomio kiinnittyy Netterbergin lisäksi erinomaista kautta pelaavaan Axel Rindelliin sekä maalivahti Sami Rajaniemeen.

Taistelu tiivistyy pudotuspeliviivan tuntumassa

TPS:n ja Sportin välinen piste-ero sarjataulukossa on vain neljä pistettä.

Sarjataulukon 9. sijalla majaileva TPS on nähty muutamien muiden liigajoukkueiden tapaan viime aikoina melko harvakseltaan tositoimissa, sillä ottelu Sportia vastaan on vasta joukkueen kolmas tammikuun aikana. Tuloksellisesti koronatauko vaikuttaisi tulleen joukkueelle hankalaan aikaan, kun marraskuun lopun neljän ottelun voittoputki vaihtui kolmen ottelun tappioputkeen.

Viimeisimmästä ottelustaan Raimo Helmisen johtama joukkue nappasi kuitenkin voiton, kun se kaatoi kotihallissaan Jukurit selvästi 5−1. Tuossa ottelussa joukkueen syömähammas oli nuorissa leijonissakin nähty Juuso Pärssinen tehoin 2+1.

Jos tuli tauko TPS:lle pahaan aikaan, kävi illan vierasjoukkue Sportille päinvastoin. Tauon jälkeen pirteästi esiintynyt Sport pyyhälsi parhaimmillaan jo neljän ottelun voittoputkessa, mutta vahva vire on sittemmin lopahtanut. Nyt jo kolmen perättäisen tappion putkeen ajautuneen Sportin pelaamista on vaikeuttanut etenkin löperö puolustuspelaaminen, jota päävalmentaja Risto Dufva tuskin katsoo kovin hyvällä.

Eilisessä ottelussaan Ässiä vastaan Sport joutui tulemaan toimeen myös ilman varakapteeniaan Jonne Virtasta, joka sai joukkueen edellisessä ottelussa lihashaavan. Vielä toistaiseksi pudotuspelijunan kintereillä pysyttelevälle Sportille pisteet olisivat tärkeitä, jotta joukkue ei putoaisi pahimpien kilpakumppaneidensa kyydistä vaikeamman jaksonsa aikana.

SaiPa hakee välitöntä revanssia

Tappara ja SaiPa kohtaavat jo toistamiseen viikon sisään. Nousuvireinen Tappara pyrkii voittamaan myös vieraskaukalossa.

SaiPa astelee kaukaloon kolmannen kerran kuluvana vuonna ja toistamiseen Tapparaa vastaan. Juuri edellisessä ottelussaan tappion tamperelaisjoukkueelle luvuin 5−2 kärsinyt SaiPa tuskasteli ottelussa varsinkin hyökkäyspelinsä kanssa, jonka Tappara-puolustus onnistui tylsyttämään.

Jonkinlaista apua hyökkäyspäähän voinee kuitenkin odottaa nuorten mm-kisojen jälkeen ensimmäisen ottelunsa pelaavan Matias Mäntykiven paluusta. Mäntykiven lisäksi katseet kohdistuvat pirteitä otteita esittäneisiin Jaakko Lanttaan ja Tomáš Záborskýýn sekä Jarno Koskirantaan, jolta on lupa odottaa toistaiseksi nähtyä suurempaa panosta.

Maalin sulla nähtäneen jälleen Niclas Westerholm. Lisäksi puolustuksessa saattaa jo keskiviikkona debytoida viimeisin hankinta, viime kaudella WHL-junioriliigaa pelannut Christoffer Sedoff.

Tappara on vuodenvaihteen heikomman jakson jälkeen saanut taas ryhtiä otteisiinsa kahden perättäisen voiton muodossa. Voittojen avaimia ovat olleet aikaisempaa tiiviimpi viisikkopelaaminen ja leveällä rintamalla syntyneet tehot.

Eilisillan kierroksella Tappara kukisti JYPin ja apinoita selästään ravistelivat etenkin joukkueen puolustajat, kun sekä Santtu Kinnunen että Ben Blood laukoivat kauden avausmaalinsa. Lisäksi nuorten mm-kisoissa hiljattain ihastuttanut Kasper Simontaival viimeisteli liigauransa avausmaalin ja kultakypärä Anton Levtchi sekä tehojensa kanssa tuskaillut Kristian Kuusela merkkauttivat kumpainenkin kolme syöttöpistettä.

Tolppien välissä sekä JYP- että SaiPa -otteluissa nähtiin syksyllä haparoinut Dominik Hrachovina, jonka viimeaikaiset otteet ovat olleet selvästi aiempaa varmempia. Keskiviikkona torjuntavuoro lienee kuitenkin jälleen Christian Heljangolla.

Tilastot

Liigan ääripäät kohtaavat Hämeenlinnassa

Maanantaina vieraskentällä KooKoolle hävinnyt HPK koittaa yllättää sarjajohtajan.

Hämeenlinnan ottelussa selkeät lähtökohdat, sillä kaukalossa kohtaavat Liiga-kauden kärki ja hännänhuippu. Ottelun lähtökohdat näyttäytyvät entistä kärkevämmiltä, kun muistetaan, että Lukko on voittanut kahdeksan edeltävää joukkueiden keskinäistä kohtaamista. Edeltävän kerran HPK on voittanut raumalaiset 23.01.2019.

Liigan tyveen juuttunut HPK ei ole tämän kauden aikana loistanut pelillisillä otteillaan. Hämeenlinnalaisten epävarma puolustuspelaaminen yhdistettynä takkuilevaan hyökkäyspelaamiseen tuottivat vuodenvaihteessa seitsemän ottelun tappioputken. Toisaalta viimeisimmässä kahdessa ottelussa HPK on ottanut kaksi voittoa lisäajalla.

HPK:n orastava voittoputki katkesi tosin tiistain kierroksella Kouvolassa, joten joukkue ei vielä onnistunut nousemaan sarjan viimeiseltä sijalta pois. Voittamalla Lukon HPK nousisi tiistaina Tapparalle hävinneen JYPin ohitse sarjataulukossa.

Joukkue on reagoinnut pelillisiin haasteisiinsa panostamalla konkaripuolustajiin. Arto Laatikainen palasi lauantain kierroksella Hämeenlinnaan, mikä tuntui rauhoittavan joukkueen pelaamista. Laatikaisen lisäksi HPK on rekrytoinut riveihinsä myös Markus Kankaanperän, joka tosin sovittaa vielä pelikieltoaan tämän kierroksen ajan.

Piristyneen puolustuspelaamisen lisäksi HPK kaipaa tehoja kärkipelaajiltaan. Hämeenlinnalaisten onneksi Petri Kontiola, Jere Innala sekä Elmeri Eronen ovat esiintyneet edukseen viime kierroksilla. Myös Markus Nenosen maali viikonlopun Ilves-ottelussa herättää lupauksia paremmasta.

Raumalaiset ovat pelanneet tämän vuoden aikana neljästi ja peräti kolme kertaa Kärppiä vastaan. Sarjan kärkijoukkueen pohjavire on ollut voitokas, mikä on pitkälti peruja kiitettävästi toimineesta puolustuspelaamisesta. Hyökkäyspelaaminen on puolestaan ollut jokseenkin tehotonta.

Lukon maalivahti Lassi Lehtinen on ollut viime kierroksille oivassa vireessä. Lehtisen neljään edeltävään otteluun mahtuu kolme nollapeliä ja ainoastaan yksi päästetty maali, jonka teki juurikin HPK:n Valtteri Puustinen. Hyökkäystehoista ovat sen sijaan vastanneet tutut tähtipelaajat Vili Saarijärvi, Eetu Koivistoinen ja Pavol Skalický.

Lukko on saanut sairastuvalta myönteisiä uutisia, kun Jonne Tammela on jälleen pelikunnossa. Edeltävässä ottelussa päänsä lyöneen Julius Mattilan pelikunnosta ei ole täyttä varmuutta joskaan häntä ei ole merkitty loukkaantuneiden pelaajien listalle. Aleksi Saarela sen sijaan on vielä poissa pelaavasta kokoonpanosta.

Pata on valttia

Hajanainen patapakka lähtee ailahtelevaisuudestaan huolimatta otteluun suosikkina.

Vaikeita aikoja niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin elävä JYP on viimeisistä kymmenestä ottelustaan voittanut vain yhden. Syöksykierre synkkeni entisestään eilen Tapparan vieraana, kun tuloksena oli tyly tappio.

JYPin joukkue on tällä hetkellä sekoitus nuoruutta ja kokemusta, kun lupaavien juniorien, kuten Patrik Puistolan ja Brad Lambertin, lisäksi joukkueessa viilettävät Jani Tuppuraisen ja Jarkko Immosen kaltaiset konkarit. Viime kuukausina edellä mainittu yhdistelmä on kuitenkin osoittautunut toimimattomaksi eikä joukkueen pelaamisesta ole ollut helppo löytää punaista lankaa.

Sama trendi oli nähtävissä myös eilen Hakametsässä, jossa jyväskyläläisjoukkue vaikutti ajoittain neuvottomalta vauhdikkaiden Tappara-hyökkääjien pyörityksessä. Myöskään hyökkäyspäässä ei yksittäisiä väläytyksiä lukuun ottamatta ollut havaittavissa selkeää päämäärää.

Vierasjoukkue Ässät on pelannut tammikuussa kaksijakoisesti, kun neljän ottelun saldona on kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Eilen joukkue vieraili Vaasassa, jossa ottelun hahmoksi nousi kaksi maalia iskenyt tuore puolustajahankinta, Joe Morrow. Lukemiin 1−4 päättyneessä ottelussa loput vierasjoukkueen maalit viimeisteli tanskalaishyökkääjä Nicolai Meyer.

Voiton lisäksi Ässien kannalta varsin positiivinen asia oli tolppien väliin palanneen Linus Söderströmin hyvä esitys, jota edesauttoi joukkueen aiempaa tiiviimpi puolustuspelaaminen.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

Tällä kaudella