Liiga-kierros: Paikallisotteluita ja tärkeiden pisteiden eteen pinnistelyä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Jarno Hietanen
Helmikuun ensimmäinen päivä marssittaa liigajäille kosolti herkullista kiekkoviihdettä. Tampereella mitellään kaupungin herruudesta ja kaksi perinteistä seuraa iskevät yhteen Turussa. Yhteensä Liigaa pelataan kuuden ottelun verran.

Taistelua kärkikuusikossa

HPK ja Pelicans ovat molemmat luettavissa hienoisiksi yllättäjäjoukkueiksi tässä vaihessa kautta. Molemmat kamppailevat tiiviisti paikasta kuuden parhaan joukossa. Taitavasti valmennetut ryhmät lähtevät hyvävireisinä illan koitokseen.

Pelicans on jäänyt pisteittä edellisessä viidessä kamppailussaan vain kerran. Tämä tapahtui edellisottelussa, kun Kärpät niisti lahtelaiset suurinumeroisesti. Oliwer Kaski joukkueen takalinjoilla on ollut hirmuisessa vireessä.

Myös HPK on merkkauttanut itselleen yhtä vaille kaikista edellisestä viidestä kamppailustaan sarjapisteitä. Emil Larmin loukkaantumisesta huolimatta joukkue on säilyttänyt tasaisuuden tekemiseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Tulosveto

Ailahtelevalla Pelicansilla lievä alavire
Pelicans on pelannut tällä kaudella putkissa. Ensin marraskuussa oli kymmenen ottelun putki, jonka aikana lahtelaiset voittivat vain yhden ottelun. Tappiokierteen päätyttyä joukkue siirtyi välittömästi 11 ottelun putkeen, jonka aikana hävisi vain yhden ottelun. Nyt tilillä on jälleen pari pistemenetystä, eikä HPK:ta vastaan tehtävä ainakaan helpotu.
2 3
1 2

Holtarin uusi ja vanha kohtaavat

Mikkelissä toisensa kohtaavia joukkueita yhdistää yksi mies. Jukka Holtari tulee olemaan tämän kauden jälkeen tuttu mies molemmissa leireissä, joskin Jyväskylässä mies on tehnyt jo pitkän päivätyön.

Jukka Holtari siirtyi JYPistä Jukureiden urheilutoimenjohtajaksi. Ensimmäisenä työpäivänään miehen vanha seura saapuu uuden työpaikan parrasvaloihin.

JYP on Risto Dufvan alaisuuteen astumisensa jälkeen pelannut viime ottelut mollivoittoisesti. Joukkueen kokoonpano on elänyt paljon, kun muun muassa Julius Nättinen jätettiin kokoonpanon ulkopuolelle.

Jukurit on viime aikoina valahtanut pudotuspelijunasta, mutta vielä tässä vaiheessa ryhtiliikkeen tekemällä mikkeliläiset voisivat pyristellä takaisin karkeloihin. Aleksi Salosen lähtö näkynee puolustuksessa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Tulosveto

JYP löytää riittävästi tehoja
JYP on hävinnyt kaksi edellistä ottelua. Ongelmaksi on muodostunut maalinteko, joka joukkueella tökkii. Jukurien tahti on kuitenkin ollut vielä heikompaa, sillä joukkue on hävinnyt neljä edellistä otteluaan. Perjantaina JYPin rutiini riittää, kun kokenut osasto kaivaa koneestaan riittävät tehot pudotuspelipaikkaa jahdatessa.
0 1
3 4

Se toinen päivän kahdesta derbystä

Lukko on sarjasijoituksen ja viime aikojen otteiden perusteella selvä ennakkosuosikki Satakunnan hegemoniakamppailussa. Ässät on jo monelta osin luovuttanut tämän kauden osalta, kun taas raumalaisryhmällä on mahdollisuudet vielä vaikka mihin.

Ässät on luopunut jo muutamasta kärkipelaajastaan säästääkseen loppukauden kuluissaan. Ari-Pekka Selinin nappaaminen seuran tulevaksi päävalmentajaksi tuonee hieman toivoa tulevaisuudesta, joten porilaiset pelaavat varmasti myös pitempi tähtäin mielessään.

Lukko on vakiinnuttanut paikkansa sarjataulukon kärkipäässä. Tarmo Reunanen on noussut Liigan huippupakkien joukossa ja hyökkäyskaluston kärkimiehet tekevät tuhojaan ilta toisensa jälkeen. Pekka Virran miehistölle Ässät-ottelu on paikka osoittaa todellista iskukykyä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

03.08.
Lukko - Ässät
2 - 1

harjoitusottelut

16.08.
Ässät - Lukko
3 - 2
01.09.
Ässät - Lukko
6 - 1

runkosarja

Tulosveto

Yksipuolinen Satakunnan derby
Kauden aikaisemmat keskinäiset ottelut ovat olleet tasaisia, ja Ässät on rämpisisestä huolimatta pystynyt voittamaan paikallisvastustajansa jo kolme kertaa tämän kauden aikana. Toisaalta porilaisilta puuttuu alkukauden avainpelaajista Kärki sekä Salminen. Reservistä ei löydy pelaajia paikkaamaan kaksikkoa, joten Lukko taiteilee voiton perjantai-iltana.
5 6
0 1

Vaasassa klassinen kuuden pisteen kamppailu

Sport ja KalPa kamppailevat kumpikin alemman pudotuspeliviivan tuntumassa. Joukkueiden välinen piste-ero on viisi napsua - Sport viivan päällä, KalPa sen alapuolella.

KalPa tarvitsee kipeästi pisteitä päästäkseen taistelemaan kevään tosipeleissä. Sport on kuopiolaisille otollinen vastustaja, sillä vaasalaiset ovat aivan tuntumassa, mitä sarjasijoitukseen tulee. Tappio toisaalta tietäisi sitä, että Sport pääsisi karkaamaan kannaltaan turvallisemman etäisyyden päähän.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
10.04
Sport - KalPa
3 - 1

KalPa

Tällä kaudella

harjoitusottelut

30.08.
Sport - KalPa
3 - 2

runkosarja

23.11.
KalPa - Sport
6 - 3
12.12.
KalPa - Sport
3 - 2

Tulosveto

Vahvistukset eivät herätä KalPaa
KalPan piti palata Liigaan Spengler Cupin voittajana uudella itseluottamuksella, mutta tammikuu oli joukkueelle vaikea. Yhdeksästä ottelusta kuopiolaiset voittivat kolme. Myös Sportilla on ollut vaikea tammikuu, mutta koko kauden mittapuulla KalPalla on ollut vaikeuksia vieraspelaamisensa kanssa, joten kotivoiton pelaaminen on hyvä vaihtoehto.
3 4
2 3

Kuskin paikka tarjolla

Tämän kauden viidennessä Tampereen paikallistaistossa asetelmat ovat taisaisemmat kuin aikoihin. Molemmat ovat voittaneet kauden aiemmista kohtaamisista kaksi.

Tappara on lähtenyt sekä peliesitystensä että pistesaldonsa mittapuulla kovaan nousukiitoon, kun taas Ilves on sortunut ailahtelevuuteen. Hakametsän kiihkeät keskinäiset mittelöt ovat kuitenkin tunnetusti oma lukunsa runkosarjassa.

Ilves sai aiemmin takaisin kokoonpanoonsa tärkeitä palaajia, kun Teemu Rautiainen, Juhani Tamminen ja Matt Generous pukivat peliasun jälleen ylleen.

Uusien pelaajien sijaan tupsukorvat tarvitsisivat lähinnä tasaisuutta pelien sisällä. Löytyykö siihen ratkaisu penkin takaa, sen edestä vai kenties vaihtoaition ulkopuolelta?

Tappara on kovassa lennossa, ja joukkueensa kapteenin Kristian Kuuselan johdolla vakiinnuttanut sarjasijoituksensa kolmen kärkeen. Kuusela oli yksi tammikuun tehokkaimmista pelaajista.

Niklas Bäckström pelasi edellisen ottelun virheettömästi. Nähtäväksi jää, antaako kokenut veskari lisää kilpailua peliajasta nuorelle Christian Heljangolle.

Tulosveto

Kuntopuntarin kärkeä vaikea horjuttaa
Tappara on menettänyt viimeisessä kymmenessä ottelussa vain kolme pistettä, samalla joukkue on myös vastaavan jakson kuntopuntarin kärjessä. Kerättyjä pisteitä on lähes kaksinkertainen määrä illan kiistakumppaniin nähden. Ottelussa on edellytykset suuriin maalimääriin, sillä kymmenen ottelun jakson aikana Tappara on tehnyt eniten maaleja, Ilves päästänyt toiseksi eniten.
4 5
2 3

Yksi joka on − sekä yksi, jonka pitäisi olla

TPS on sarjataulukossa sillä sijalla, jota turkulaisilta sopii odottaa. Peliesitykset ovat toisinaan hieman vaihtelevia, mutta TPS:n tekeminen on kuitenkin vakaalla pohjalla. HIFK sen sijaan antoi juuri potkut Selinille ja marssitti uuden päävalmentajan ruoriin jo suunniteltua aikaisemmin.

TPS on pelannut edellisissä otteluissaan lähtökohtaisesti itseään heikompia joukkueita vastaan. Kyytiä ovat saaneet muun muassa Ässät ja Jukurit. Turkulaiset kuitenkin kangertelivat KooKoon käsittelyssä − suoritukset kuvaavat joukkueen kevätkauden alkua pienoiskoossa.

HIFK vaihtoi päävalmentajaa aiemmin kuin seura etukäteen suunnitteli. Selin astui sivuun ja Jarno Pikkarainen astui ruoriin. Joukkue on on pelannut tuloksen puolesta kelvollisesti, mutta vasta pidempi aikaväli näyttää, onko uusi luotsi saanut helsinkiläisryhmään kaivattua tunnetta.

Tulosveto

Lepo TPS:n etu
Yksi perjantain ottelun eroista on valmistautumisaika. HIFK pelasi torstaina SaiPaa vastaan ja joutuu matkustamaan, kun TPS on saanut odottaa vieraita. Lisäksi HIFK kärsii avainhyökkääjien loukkaantumisista. Torstaina poissa olivat sekä Thorell että Kangasniemi, joten vaakakuppi kääntyy entistä enemmän isäntien suuntaan.
3 4
1 2