Liiga-kierros: Ohituskaistalla ajava Tappara jahtaa kymmenettä peräkkäistä voittoa HIFK:n kustannuksella

LIIGA / Kierrosennakko
Anton Lundell, HIFK ja Jiří Smejkal, Tappara ottelussa HIFK - Tappara, 20/11/2020, Helsingin jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Pahimmillaan sarjataulukossa kärkikymmenikön ulkopuolella ollut Tappara on voittanut yhdeksän peräkkäistä ottelua ja noussut sarjataulukossa lähemmäs kärkinelikkoa. Kouvolassa kohtaavat niin ikään kuntopuntarin kärkipaikoilla keikkuvat KooKoo ja TPS toistamiseen kahden päivän sisään.

Hämeenlinnassa kamppaillaan kunniasta ja kurssinmuutoksesta

Hämeenlinnan lauantai-illassa on luvassa jumbokamppailu, kun HPK:n vieraaksi saapuu sarjataulukossa tasapisteissä oleva JYP.

HPK sai eilen tappioputkensa poikki kotihallissaan, kun Jukurit kaatui luvuin 4−1.  Perjantaina varsinkin joukkueen ykköskentän muodostaneet Juuso IkonenValtteri Puustinen ja Petri Kontiola olivat pirteällä pelipäällä ja hyville otteille tarjotaan jatkoa heti tänään. 

HPK:n kausi on ollut todella heikko ja positiivisia asioita pelaamisesta on ollut ajoittain todella hankala löytää. Pudotuspelihaaveet joukkue on menettänyt jo aiemmin, joten loppukaudeksi on jäljellä lähinnä kunniataistelu JYPiä vastaan siitä, kumpi joukkueista jää lopulta jumbosijalle.

Myös JYP on alisuorittanut kulunutta kautta hyvin vahvasti ja joukkue saapuu Hämeenlinnaan viiden ottelun tappioputkessa. Edellisen kerran JYP pelasi viikko sitten ja tuolloin KooKoo oli parempi selkeästi luvuin 7−2. Jerry Turkulainen sekä Jani Tuppurainen ovat tasapistein joukkueen tehokkaimmat pelaajat, mutta koko joukkueella on parannettavaa jotta tappioputki saadaan katkaistua. JYP käynnistää illan ottelusta kuuluisat härkäviikot, sillä joukkue pelaa lähes joka toinen ilta tästä eteenpäin aina maaliskuun loppupuolelle saakka.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

JYP

08.12
JYP - Pelicans
04.12
JYP - Sport
1 - 4
03.12
KalPa - JYP
2 - 1
27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1

Keltamustien kohtaaminen Kuopiossa

KalPa saa viikonlopun toiseen kotiotteluunsa vieraaksi keltamustan joukkueen Lappeenrannasta. SaiPa hakee viimeisiä mahdollisuuksia lähteä taistelemaan pudotuspelipaikoista ja KalPa pyrkii hakemaan tasaisuutta otteisiinsa.

Kotijoukkueen edellinen ottelu päättyi jatkoaikatappioon Tapparalle. KalPalla on allaan pari tappiota, joten joukkueella on mahdollisuus katkaista orastava tappioputki alkuunsa. Illan ottelu tarjoaa mahdollisuuden hakea tasaisuutta otteisiin, sillä vieraaksi saapuva SaiPa on hukassa oman pelaamisensa kanssa. Ottelu on joukkueille kauden viimeinen kohtaaminen ja edelliset ottelut ovat tarjonneet tasaisia kamppailuita. Keskinäisistä otteluista SaiPa on voittanut 2 ja KalPa yhden.

SaiPa isännöi eilen Lukkoa ja tulokseksi jäi selkeänumeroinen 1−4 tappio. Joukkueen pelaaminen oli hyvällä tasolla ottelun kolmannessa erässä ja varsinkin ykköskentässä pelanneet Jarno Koskiranta, Veikko Loimaranta ja Tomas Zaborsky saivat luotua maalintekopaikkoja.

SaiPalla on kuitenkin edessään paljon töitä jotta pisteet lähtisivät tänään lappeenrantalaisten mukaan kotimatkaa piristämään. Varsinkin erikoistilannepelaamiseen pitäisi löytää uutta virtaa, sillä ylivoimapelaaminen on sakannut käytännössä koko kauden ajan.

KooKoo hakee revanssia kuntopuntarin kärkikaksikon taistossa

Toistamiseen peräkkäin kohtaavat KooKoo ja TPS keikkuvat kuntopuntarin kärkipaikoilla.

Joukkueet kohtasivat myös perjantai-iltana, jolloin TPS vei voiton kotonaan lukemin 4-2. Tulos oli jatkumoa joukkueiden tämän kauden kohtaamisille, sillä turkulaiset ovat voittaneet kaikki kolme keskinäistä ottelua.

Sarjataulukossa joukkueet majoittavat peräkkäisiä sijoja, perjantain voiton myötä TPS nousi ohi KooKoon kolmanneksi.

Tappiosta huolimatta KooKoo on ollut talvipakkasilla oivassa vireessä. Marraskuun jälkeen kouvolalaiset ovat hävinneet vain kahdesti varsinaisella peliajalla.

Myös TPS on ollut vahvassa vireessä. Turkulaiset ovat neljän ottelun voittoputkessa ja tämän vuoden puolella joukkue on hävinnyt vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla.

Mikäli KooKoo mielii kääntää tappiollisen trendin, joukkueen kärkipelaajien on pystyttävä aiempia kohtaamisia parempiin suorituksiin. Kolmessa aiemmassa keskinäisessä kohtaamisessa parhaita pistemiehiä ovat olleet kahden tehopisteen Samuli Ratinen ja Toni Suuronen. Yrityksen puutteesta esimerkiksi Ahti Oksasta tai Kyle Platzeria ei voi syyttää, sillä kaksikko on laukonut 26 kertaa, mutta maalitili on vielä avaamatta. Kaikkiaan KooKoo on laukonut TPS:ää vastaan 137 kertaa, joista vain neljä on ohittanut vastustajan maalivahdin.

Pelicans pyrkii korjaamaan kurssiaan

Voittoputkessa kiitävä Kärpät vierailee Pelicansin luona Lahdessa. Pelicans pyrkii muuttamaan suuntaansa takaisin voittojen tielle.

Pelicans koki niukan tappion perjantaina Vaasassa ja samalla joukkueen heikompi vaihe sai jatkoa. Edellisestä kuudesta ottelusta joukkue on onnistunut voittamaan vain sarjajumbona olevan HPK:n ja toisena sarjataulukossa oleva lahtelaisryhmä hakee paluuta voittokantaan. Illan ottelussa paluu voittoihin ei kuitenkaan tule olemaan helppoa, sillä vierasjoukkue Kärpät on saanut juonen päästä kiinni ja painaa tällä hetkellä seitsemän ottelun pisteputkessa.

SaiPasta lainalle Lahteen siirtynyt Veeti Vainio teki joukkueensa ainoan maalin perjantaina ja joukkue pelasi ajoittain erittäin vahvaa hyökkäyspeliä sekä vyörytti tilanteita kohti Sportin maalia, mutta viimeistely jäi ontumaan pahemman kerran. Hannes Björninen kantaa kultaista kypärää ja johtaa Liigan pistepörssiä. Myös tsekkihyökkääjä Rudolf Cerveny on pelannut tähän mennessä hyvän kauden ja vastannut osaltaan lahtelaisten pistetehtailusta.

Kärppien vieraskiertue huipentuu tältä erää Lahteen ja joukkue on kierroksen aikana saanut pelaamisen raiteilleen. Siitä hyvänä esimerkkinä tämänhetkinen viiden ottelun voittoputki, jonka aikana Kärpät on vahvistaneet asemiaan sarjan keskikastissa ja kuuden parhaan joukkoon on matkaa vain neljä pistettä. Kanadalaishyökkääjä Cody Kunyk pitää hallussaan kultaista kypärää, eikä pistetehtailussa sovi unohtaa myöskään Mika Pyörälää tai Juhamatti Aaltosta.

Kymppi täyteen?

Tappara on voittanut yhdeksän peräkkäistä ottelua, lauantaina joukkueella onkin mahdollisuus siirtyä kymppikerhoon.

Tammikuun 9. päivänä Tappara hävisi kotonaan Jukureille lukemin 5−3. Tuon tappion jälkimainingeissa kirvesrinnat putosivat pudotuspelipaikan ulkopuolelle. Siitä eteenpäin sarakkeessa on vain vihreitä merkintöjä, yhteensä yhdeksän kappaletta. Samalla sijoitus sarjataulukossa on noussut ja lauantaina joukkueella on mahdollisuus nousta jo kärkinelikkoon. 

HIFK on esiintynyt kaukalossa ailahtelevasti. Varsinkin hyökkäyssuuntaan tasaisuus on puuttunut ja mairittelevista kiekonhallintatilastoista huolimatta punapaidoilla on ollut vaikeuksia murtautua parhaalle maalintekosektorille. 

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Kummallakin kerralla tulostaulu näytti varsinaisen peliajan jälkeen samoja 2−2-lukemia. Toisen otteluista voitti HIFK Emil Bemströmin jatkoaikamaalilla, toisessa Tapparan konkari Kristian Kuusela nautiskeli kiekon HIFK:n verkkoon.

Yksilötasolla helsinkiläisillä on lupa odottaa nähtyä enemmän esimerkiksi Mikko Kousalta tai kapteeni Jere Salliselta. Alkukaudesta kiivaalla tahdilla viimeistellyt Sallinen on venyttänyt verkkoja vain kerran marraskuun jälkeen. Kousalla saldo on vieläkin heikompi, sillä edellinen maali syntyi 14. marraskuuta. Tuon jälkeen ylivoimalla viihtyvä Kousa on laukonut 80 kertaa tuloksetta.