Liiga-kierros: Luvassa perjantain uusintoja, Satakunnan derbyä sekä Tappara isännöi HIFK:ta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Teemu Grönroos
Liiga tarjoaa lauantai-illan viihteenä viisi kamppailua. Kahdella paikkakunnalla otetaan uusinta perjantain kohtaamisesta ja illan herkkupalana perinteisten Tapparan ja HIFK:n kohtaaminen.

HPK:n vuoro isännöidä Pelicansia

HPK ja Pelicans ottavat yhteen toisen kerran vuorokauden sisään. Perjantaina nähtiin HPK:n näytös kolmannessa erässä, josta lahtelaiset ovat varmasti sisuuntuneet.

Illan kotijoukkue HPK lähtee isännöimään Pelicansia voitto taskussaan, kun hämeenlinnalaiset nappasivat Lahdesta perjantaina pisteet 1–6 lukemin. Ottelu oli pitkään tasainen, mutta HPK:n kolmas erä ratkaisi pelin perjantain vierasjoukkueen suuntaan. HPK:lta isoja nimiä perjantain pelissä olivat kaksi maalia viimeistellyt Cody Kunyk sekä maalilla vahvasti esiintynyt Joona Voutilainen.

Pelicansin osalta perjantai-ilta jatkoi murheellista saldoa, kun joukkue kärsi kolmannen peräkkäisen tappionsa. Viimeisessä erässä tullut ulospuhallus ja sitä seurannut ottelun repeäminen täytyy lahtelaisten käsitellä oikein, jotta Hämeenlinnassa nähdään sisuuntuneet pussinokat. Illan ottelussa on odotettavissa, että aiemmin tällä viikolla joukkueen riveihin hankittu maalivahti Riku Helenius asettuu tolppien väliin. Eilisessä pelissä lahtelaisten maalilla pelasi Atte Tolvanen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Pelicans

05.12
Lukko - Pelicans
27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL

Tällä kaudella

harjoitusottelut

10.08.
HPK - Pelicans
5 - 2

runkosarja

Jyp hakee revanssia kotijäällään KalPasta

KalPa ja JYP ottivat yhteen myös eilen Kuopiossa, kun vaiherikkaan pelin jälkeen KalPa nappasi pisteet maalein 6–4.

Perjantaina pelattu KalPan ja JYPin välinen ottelu oli vivahteikas, kun perjantain kotijoukkue KalPa karkasi pelissä jo 5–1 johtoon toisessa erässä. JYP viritteli kolmannessa erässä kovan nousun ja pääsi jo 5–4 lukemiin, kunnes Kai Kantola iski tyhjään maaliin loppulukemiksi 6–4. Perjantain ottelua leimasivat jäähyt varsinkin JYPin toimesta. Miska Siikonen keräsi perjantaina yksinään 37 jäähyminuuttia.

Perjantain pelissä yksilöistä erottuivat erityisesti KalPasta Janne Keränen ja Balázs Sebok sekä JYPistä Julius Nättinen. Keränen sekä Sebok keräsivät kolme pistettä mieheen ja Nättinen viimeisteli kaksi osumaa.

KalPa seilaa kolmen ottelun voittoputkessa. Kuopiolaiset ovat pystyneet hieman tiivistämään puolustuspelaamistaan ja samalla tehoja on löytynyt myös hyökkäyspäästä. JYP taas on kärsinyt tällä viikolla kaksi tappiota, kun KalPan lisäksi myös Kärpät kaatoi JYPin.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

05.12
KalPa - JYP
04.12
JYP - Ässät
02.12
Jukurit - JYP

KalPa

05.12
KalPa - JYP
27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Viekö kotijoukkue myös kauden kolmannen Satakunnan derbyn?

Lukko ja Ässät kohtaavat kolmatta kertaa tällä kaudella. Aiempien kohtaamisten voitot ovat 1–1, kun molemmat ovat voittaneet kotonaan.

Satakunnan kamppailussa kotijoukkueena tällä kertaa esiintyvä Rauman Lukko lähtee otteluun vaihtelevien esitysten saattelemana. Viidestä viimeisestä ottelustaan Lukko on voittanut kaksi suoraan, yhden jatkoajalla sekä hävinnyt kaksi. Peliesitykset ovat heitelleet tulosten mukana. Keskiviikkona Lukko väänsi tiukan ottelun Pelicansia vastaan kotonaan ja nappasi pisteet 2–1 voitolla.

Lukon osalta puolustuspelaaminen on ollut tiivistä ja joukkue on päästänyt Liigassa kolmanneksi vähiten maaleja. Toisaalta tehtyjä maaleja on myös tullut hyvin vaihdellen ja tehot ovat nojanneet varsinkin ykkösketjun varassa, jonka ovat muodostaneet Westerholmin veljekset sekä Justin Danforth.

Ässillä on ollut viime aikoina hankalampi jakso menossa. Porilaiset ovat voittaneet kymmenestä viimeisestä pelistä ainoastaan kaksi ja niistäkin toisen vasta jatkoajalla. Torstaina Ässät kävi häviämässä Turussa TPS:n vieraana 5–2 lukemin.

Suurimpana haasteena Ässillä on ollut maalinteko ja toisaalta myös puolustuspelaaminen. Tehot ovat pääasiassa olleet Spinkin veljesten harteilla ja veljeksistä Tyson on loukkaantumisten takia sivussa. Maalilla kaksikko Sami AittokallioDaniil Tarasov on kantanut myös isoa vastuuta ja varsinkin Aittokallio on esiintynyt pääsääntöisesti hyvin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

05.12
Lukko - Pelicans
03.12
Lukko - Sport
28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Tappara - Lukko
5 - 2

Ässät

05.12
Ässät - SaiPa
04.12
JYP - Ässät
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

harjoitusottelut

10.08.
Ässät - Lukko
3 - 4 VL

runkosarja

Voittoputkensa katkaissut Kärpät saa vastaansa SaiPan

Lähes historialliseen voittoputkeen venynyt Oulun Kärpät jatkaa peliputkeaan kotonaan SaiPaa vastaan. SaiPa hakee otteisiinsa tasaisuutta.

Kotijoukkue Kärpät saapui Ouluun Helsingissä koetun tappion jälkeen, kun HIFK nappasi pisteet 2–0 lukemin. Oululaiset jäivät ensimmäisen kerran tällä kaudella nollaan tehtyyn maaliin ja samalla katkesi joukkueen 11 ottelun voittoputki. Kärppien pelaaminen on ollut jo pitkään pääsääntöisesti raiteillaan ja varsinkin puolustuspelaaminen on toiminut erinomaisesti.

Kärppien menestyksen avaimena on ollut tiivis puolustuspelaaminen sekä äärettömän kova alivoima. Koko kauden aikana Kärppien verkkoon on tehty vasta kolme maalia vastustajan pelatessa ylivoimalla. Puolustuksen ja erinomaisesti pelanneen maalivahtitandemin ansiosta Kärpät keikkuu myös päästetyissä maaleissa Liigan kärjessä. 24 otteluun Kärppien verkkoon on isketty vain 33 maalia.

Ouluun Kärppien vieraaksi matkustaa SaiPa, joka haki perjantaina Vaasasta 0–1 voiton tiukan taistelun jälkeen. Sportia vastaan ottelun ratkaisu nähtiin vasta viimeisellä minuutilla, kun Topi Piipponen varmisti lappeenrantalaisille kolme sarjapistettä. Maalilla kauden toisen nollapelinsä pelasi Niclas Westerholm.

SaiPan tehot ovat olleet pääasiassa tehokaksikko Tomas ZaborskyTeemu Ramstedt varassa, mutta nyt kaksikko on pelannut kaksi viimeistä ottelua tehopisteittä. SaiPa kaipaisi kipeästi tukea myös kaksikon takaa. Lappeenrantalaisten haasteena on ollut myös alivoima, joka on koko sarjan toiseksi heikointa. Kymmenessä viime pelissä SaiPan alivoima on ollut erityisen heikkoa ja vastustajat ovat päässeet rokottamaan lähes joka toisella ylivoimakerrallaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

05.12
Jukurit - Kärpät
21.11
Kärpät - Ässät
5 - 4 JA

SaiPa

05.12
Ässät - SaiPa
04.12
SaiPa - Tappara
28.11
KooKoo - SaiPa
1 - 3

Otteluruuhkassa olevat Tappara ja HIFK kohtaavat Hakametsässä

Tappara ja HIFK kohtaavat tällä kaudella toista kertaa. Ensimmäisessä kohtaamisessa Tappara vei pitemmän korren Helsingissä.

Kotijoukkue Tappara saapuu Tampereelle Mikkelistä, jossa joukkue nappasi kolme pistettä tiukan taistelun jälkeen Jukureilta. Tappara näennäisesti hallitsi peliä, mutta tekopaikat jäivät lopulta vähiin. Rutiinisuorituksella kirvesrinnat kuitenkin nappasivat pisteet mukaansa.

HIFK:ta vastaan pelattava ottelu on Tapparan viikon kolmas peli, kun perjantain lisäksi tamperelaiset pelasivat tiistaina TPS:ää vastaan. Tiistaina Tappara oli tyly isäntä ja kaatoi TPS:n 5–1. Tapparalla on kokoonpanossaan puutoksia, kun Tyler Morley on loukkaantuneena sivussa ja Charles Bertrand kärsii pelikieltoaan. Christian Heljanko on pelannut viikon aiemmat ottelut maalissa, joten voi olla mahdollista, että HIFK:ta vastaan pelivuoron saa Michael Garteig.

Vierasjoukkue HIFK saapuu Tampereelle kova päänahka kainalossaan, kun helsinkiläiset kaatoivat Kärpät kotonaan perjantaina 2–0 lukemin. Kärppiä vastaan HIFK:n pelaaminen oli tasapainoista ja maalivahti Frans Tuohimaa pelasi vahvan pelin. Tappara peli on jo viikon neljäs ottelu HIFK:lle. Ennen Kärppiä HIFK pelasi kotonaan keskiviikkona Jukureita ja maanantaina Sportia vastaan. HIFK hävisi Jukureille maalein 1–3 ja nappasi Sportista voiton lukemin 4–2. Helsinkiläisten otteita on pitkin kautta leimannut ailahtelevuus, joka on näkynyt myös tämän viikon peleissä.

Yksilöistä HIFK:n tärkeimpiä pelaajia ovat olleet Teemu Turunen, Otto Paajanen sekä Sebastian Dyk. Kolmikon muodostama hyökkäysketju on vastannut suurilta osin HIFK:n hyökkäystehoista. Myös alkukauden hieman varjojen mailla viilettänyt Jere Sallinen on piristynyt ja iskenyt viimeiseen neljään peliin neljä maalia. Maalilla Tuohimaa on löytänyt otteisiinsa samaa virettä, kun SaiPassa aikaisemmilla kausilla. Tuohimaalla saattaa olla illan ottelussa kuitenkin huilivuoro, kun tolppien välissä nähtäneen Atte Engren. Engren ja Tuohimaa ovat vuorotelleet viime ajat maalilla ja lauantaina on todennäköisesti Engrenin vuoro.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

05.12
Tappara - TPS
04.12
SaiPa - Tappara
27.11
Tappara - Lukko
5 - 2

HIFK

05.12
Sport - HIFK
04.12
Ilves - HIFK
28.11
HPK - HIFK
2 - 5