Liiga-kierros: Lukon ja HIFK:n kamppailu lauantain helmi, Ilves ja SaiPa yrittävät korjata kurssejaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Samuli Huikuri
Lauantain kolmen ottelun kierroksella on tukku mielenkiintoisia otteluita ja ennakkoasetelmat poikkeavat paljon toisistaan.

Seuraa Heitä

Joni Ikonen #11 | Ilves

Keskushyökkääjä

Pitkän loukkaantumisen jälkeen takaisin Liiga-peleihin palannut Ikonen pääsi eilen pitkästä aikaa maallin makuun Ilveksen tappiossa. Lahjakas keskushyökkääjä voi terveenä ollessaan olla eroja tekevä pelaaja Liigassa.

Anton Lundell #15 | HIFK

Keskushyökkääjä

Eilen TPS:ää hattutempun turvin kurittanut Lundell on aina parhaimmillaan merkityksellisissä peleissä. Nuorukainen lähtee varmasti intoa täynnä kampeamaan sarjajohtajaa.

Santeri Virtanen #15 | Ilves

Keskushyökkääjä

Erittäin pirteästi viime aikoina esiintynyt SaiPa-hyökkääjä on energisyytensä ja kamppailupelaamisensa ansiosta mielenkiintoinen seurattava. Muodostaa toimiivan ketjun yhdessä Tomáš Záborskýn ja Micke Saaren kanssa.

Michael Keränen #71 | Sport

Keskushyökkääjä

Lähes piste per peli -tahdilla operoinut viime kausien kiekkokiertolainen on päässyt hyvään iskuun Sportin paidassa. Pelaa tuloksellista jääkiekkoa juuri nyt.

Hyvään vireeseen äityneet suurseurat iskevät yhteen – kumpi vie pidemmän korren, Lundell vai Audette?

Liigan kärkikamppailu mitellään Raumalla, kun sarjakärki Lukko ja sarjanelonen HIFK mittelevät paremmuudesta. Lukko on ennätystahdissa, mitä tulee yhden kauden aikana pelattujen nollapelien määrään. Ennätystä pitävät hallussaan Jokerit (2004–05) sekä JYP (2010–11) 15 nollapelillä. Ottelu tulee ratkeamaan erikoistilanne- ja maalivahtipelaamiseen.

Molemmat joukkueet ovat esiintyneet viime aikoina ansiokkaasti ja löytyvät kymmenen ottelun otannalla Liigan kuntopuntarin kärkipäästä.

Sarjakärki Lukko pelasi edellisen ottelunsa keskiviikkona, joten se pääsee aavistuksen tuoreemmilla jaloilla illan kamppailuun. Raumalaiset olivat keskiviikkona tylyjä isäntiä JYPille, joka kaatui Lukon käsittelyssä tyylipuhtaasti 4–0.

Raumalaisten sarjajohdon takeena on lähes vankkumaton puolustuspeli. Edellisessä kymmenessä ottelussaan Lukko on päästänyt ainoastaan yhden maalin ottelua kohden. Tähän kymmenen pelin ajanjaksoon mahtuu peräti kuusi nollapeliä. Tämän vuoden puolella pelatusta seitsemästä ottelusta peräti viisi on päättynyt vastustajan maalintekosarakkeen näyttäessä nollaa.

Lukko-paidoista seuraamisen arvoisia ovat muun muassa Daniel Audette, joka kilpailee jopa Liigan pistepörssin voitosta, sekä Sebastian Repo, joka on saanut tärkeitä onnistumisia Aleksi Saarelan loukkaantumisen myötä vapautuneen vastuun myötä. Tähtihyökkääjä Saarela saattaa palata joukkueensa kokoonpanoon HIFK:ta vastaan.

HIFK:lla puolestaan on rankka viikko käynnissä. Sillä on allaan kaksi kovaa ottelua TPS:ää vastaan ja alle vuorokauden päästä edellisestä ottelusta tulisi ottaa mittaa sarjajohtajasta.

Lukko on ollut HIFK:lle – kuten muillekin Liiga-joukkueille – vaikea pala purtavaksi lähimenneisyydessä. HIFK:n edellinen voitto raumalaisista kantaa aina 1.3.2019 saakka, minkä jälkeen Lukko on voittanut joukkueiden seitsemän edellistä kohtaamista.

HIFK:n materiaalilla tulisi kyetä aavistuksen tasaisempaan suorittamiseen, mutta se ei poista tosiasiaa, että HIFK on kauden edetessä parantanut otteitaan ollen nyt yksi Liigan kuumimmista joukkueista.

Helsinkiläisten riveistä seurattavia pelaajia ovat erityisesti Teemu Tallberg, Anton Lundell sekä Niilo Halonen. Tallbergillä on käynnissä vahva jakso – hyökkääjä on takonut edelliseen seitsemään otteluun kuusi tehopistettä. Halonen on esittänyt loistavia otteita petopaitojen tolppien välissä ja on orastavasti varastanut ykköstorjujan tontin itselleen. Lundell puolestaan kuritti eilen TPS:ää jo avauserässä kahdella maalillaan. Koko ottelussa viime syksyn NHL-varaus teki hattutempun.

SaiPa ja Ilves vaikeuksien keskellä – molemmille joukkueille jaossa tärkeät pisteet

SaiPa palasi takaisin tappioiden tielle eilen perjantaina Sportin oltua paremmin lukemin 3–1. Niin ikään tappioon taipunut Ilves kyntää syvällä, viiden ottelun tappioputkessa. Molemmat joukkueet haluavat varmasti pestä kasvonsa toisen kustannuksella.

Molemmat joukkueet pelasivat eilen, kun SaiPa oli vierasreissulla Vaasassa, ja Ilves puolestaan Porissa.

Lappeenrantalaiset voittivat joukkueiden edellisen kohtaamisen, mitä kuitenkin edelsi Ilveksen kuuden voiton putki sputnikkeja vastaan.

Kotijoukkue rysäytti kuluvan viikon aikana uutispommin sen tiedottaessa Anssi Salmelan lyhyestä sopimuksesta. NHL-kokemusta yli 100 pelin verran urallaan kerryttänyt saapui paikkaamaan tupsukorvien alakertaa, mikä on ollut haavoittuvainen Juuso Välimäen NHL:ään lähdön myötä. Salmela ei ollut Ilveksen kokoonpanossa vielä eilen ottelussa Ässiä vastaan.

Ilveksen tappioputki kasvoi eilisessä kamppailussa jo viiden ottelun mittaiseksi. Alkukaudella voitosta voittoon marssinut Ilves on ollut enemmän ja vähemmän hankaluuksissa siitä asti, kun Arttu Ruotsalainen, Lukáš Dostál sekä Välimäki lensivät Pohjois-Amerikkaan.

Ilves-leiristä Joni Ikonen, Roby Järventie ja maalivahtitandemi on syytä laittaa suurennuslasin alle. Ilves kärsii lievästä maalivahtiongelmasta Dostálin lähdön jälkeen. Eetu Mäkiniemi ja Ville Kolppanen ovat olleet epävarmoja, eikä ykkösveskari Mäkiniemi kykene pelaamaan samalla tasolla tai yhtä paljon kuin Dostál.

Järventie, alkukauden komeetta, on ollut nuorten MM-kisojen jälkeen kuin varjo itsestään. Nuorukainen ei löytänyt paikkaansa Kanadan kisoissa ja joutui istumaan ajoittain katsomossakin. Söivätkö junnukisat Järventien itseluottamuksen kokonaan?

Erittäin pitkästä loukkaantumisesta takaisin peleihin palannut Ikonen pääsi eilisessä ottelussa pitkästä aikaa maalin makuun.

Ilvekselle olisi elintärkeää päästä takaisin oikeille raiteille ja saada oma peli kuosiinsa. Päävalmentaja Jouko Myrrä sekä kapteeni Eemeli Suomi ovat paljon vartijoina.

SaiPa onnistui aikaisemmin viikolla katkaisemaan neljän ottelun tappioputkensa voitolla Ässistä, mutta SaiPa palasi takaisin ikäville raiteille eilen Sportin vieraana.

Sarjassa sijalla 12 majaileva SaiPa tarvitsee tehoja myös Tomáš Záborskýn takaa. Záborskýn ja joukkueen toiseksi parhaan pistemiehen, Jarno Koskirannan, välissä on peräti 9 tehopisteen kuilu. Juuri Koskirannan on nostettava tasoaan. Edelliskaudet KHL-jätissä Pietarin SKA:ssa operoinut Koskiranta on toistaiseksi ollut ainakin tehojen valossa pettymys.

SaiPan riveistä positiivinen ilmestys on ollut Santeri Virtanen. Nuorten maajoukkueista tuttu pelaaja on ottanut joukkueen yhdessä Záborskýn kanssa hartioilleen. Virtanen on ollut kaukalossa virkeä ja taistelutahtoinen.

SaiPa sai eiliseen peliin takaisin sairastuvalta Joni Nikon, joka ei kuitenkaan vielä onnistunut auttamaan joukkuetta voittoon oikeuttavalla tavalla. Lappeenrantalaiset saanevat lähiaikoina takaisin kehiin myös Filip Krivošíkin, joka tuo leveyttä ohkaiseen SaiPa-hyökkäykseen.

SaiPan maalia vartioinee illan ottelussa Matěj Tomek.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

Ilves

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Heikot erikoistilannejoukkueet KalPa ja Sport iskevät yhteen tiukassa kamppailussa

Sport metsästää täysiä pisteitä ja pudotuspelipaikkaa KalPan vieraana. Kuopiossa odotetaan malttamattomina Jeremy Braccon debyyttiä.

Kuopiolaiset ovat aloittaneet vuoden 2021 hienosti. KalPa oli kerännyt pisteitä kuudesta ottelusta perätysten ennen eilistä tappiota HPK:lle. KalPa suorittaa hienoisessa otteluruuhkassa, mutta suorittaa hyvin. HPK peittosi savolaiset eilisessä ottelussa niukasti lukemin 2–1. KalPa oli kuitenkin ottelussa aktiivinen ja laukoi huomattavasti isänitään enemmän.

Joukkueiden aiemmat ottelut ovat olleet runsasmaalisia, eikä ole mitään syytä, miksi sama trendi ei jatkuisi myös lauantaina.

KalPan on petrattava otteitaan kotiluolassaan. Edellinen kahden kotipelin voittoputki on nähty lokakuun lopulta.

Kuopiossa odotellaan todennäköisesti vesi kielellä sitä, milloin heidän uusi vahvistuksensa Jeremy Bracco debytoi Liigassa, ja mitä nuorukainen voi kilpirintoihin tuoda.

KalPan pelaajista myös Juuso Könönen on seurattavan arvoinen pelaaja. Könönen viilettää paraikaa kolmen ottelun maaliputkessa.

Sport on pelannut viime ajat ailahtelevasti: ennen käynnissä olevaa kahden ottelun voittoputkea edelsi neljän perättäisen tappion putki, mitä taas edelsi neljän perättäisen voiton rypäs.

Sport on keskelle otteluruuhkaa, mikä näkyy tulossarakkeessa punaisella. Kaksi edellistä ottelua ovat kuitenkin tuoneet täydet pisteet, ja esitykset ovat olleet positiivisia.

Sportin yksi suuri syy hyviin esityksiin löytyy maalinsuulta: Niko Hovinen ja Rasmus Reijola ovat esiintyneet hyvin. Kun Sport katkaisi tappioputkensa viikko sitten Ilveksen kustannuksella, Hovinen oli tuossa ottelussa kuin muuri.

Vaasalaiset ovat voittaneet jo kertaalleen kuluvan kauden aikana Kuopiossa ja kotkapaidat haluavat varmasti toistaa kyseisen tempun. KalPa on ollut kotikaukalossaan vaisuhko, joten Sportilla on oiva sauma iskeä.

Kulttipelaaja Jonne Virtasen poissaolo näkyy joukkueessa.

Mikäli Sport ei olisi saanut haalittua Janne Kerästä eikä Michael Kerästä riveihinsä, olisi relevanttia kyseenalaistaa joukkueen kamppailua pudotuspelipaikasta. Nyt pudotuspelipaikka on jopa todennäköinen.