Liiga-kierros: Lukko lähtee katkaisemaan yli kaksi ottelua kestänyttä maalitonta putkeaan

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Lukko, Helsingin jäähallissa, 15. syyskuuta 2021.
Perjantaina Liigassa kamppaillaan neljän ottelun verran. Katseet kääntyvät Raumalle, kun Lukko saa vieraakseen Tapparan. Muissa peleissä HPK matkaa Ilveksen kotiluolaan, JYP isännöi SaiPaa sekä Sport saa vieraita Kouvolasta.

Seuraa Heitä

Heikki Liedes #90 | Tappara

Keskushyökkääjä

Hyökkääjä on aloittanut kauden uskomattoman tehokkaasti, kun viiteen peliin on syntynyt peräti neljä maalia. Ei olisi ihme, jos maaliverkko heiluu Vaasassakin.

Petri Kontiola #72 | Tappara

Keskushyökkääjä

Viime kauden pistepörssin voittaja on iskenyt alkukaudesta kolmessa pelissä tehot 2+2 eikä tahti tule loppumaan perjantai-illan mittelössä viime kauden seuraansa vastaan.

Sisuuntuuko Ilves Pelicans-tappiosta?

Ilves lähtee kamppailuun paha maku suussaan Pelicans tappion jälkeen. HPK hakee kauden ensimmäistä täyttä kolmea pistettä.

Ilves on voittanut alkukauden kolmesta pelatusta ottelusta kaksi. Joukkue kärsi kauden avaustappion tiistaina Pelicansia vastaan. Voitto oli jo tamperelaisten käpälissä, mutta lahtelaiset kampesivat vain kaksi sekuntia ennen loppua tasoihin ja lopulta voittoon jatkoajalla.

Ilves on ollut vahva etenkin hyökkäyspäässä, ja ylivoima on toiminut hienosti Petri Kontiolan ja Eemeli Suomen johdolla. Vaikka puolustuksella on vielä vähän hakemista, löytyy Ilveksen veräjän suulta vahva maalivahtikaksikko. Viime kaudet Amur Habarovskin maalilla torjunut Marek Langhamer on aloittanut kauden vahvasti. Myös Vadim Žerenko on myös pätevä kirittäjä tšekkivahdille, vaikka Pelicansia vastaan oli hieman vaikeaa.

Tupsukorvilla on varmasti paljon näytön haluja Pelicans-ottelussa viime hetkellä karanneen voiton myötä.

HPK on pelannut alkukauden aikana neljä peliä, joista se on voittanut kaksi. Ottelut ovat olleet vähämaalisia ja kolme niistä on venynyt jatkoajalle. Hämeenlinnalaiset lähtevät perjantai-illan mittelöön tappio allaan, kun SaiPa oli lauantaina parempi voittomaalikisassa.

Hämeenlinnalaisten puolustuspeli on ollut hyvällä mallilla. Tämä oli myös ennen kauden alkua yksi isoimmista teemoista päävalmentaja Matti Tiilikaiselle. Joukkue pystyi roikkumaan tuloksessa kiinni puolustuksensa ansiosta SaiPaa vastaan, vaikka se olikin roimasti alakynnessä. Puolustuksen johtohahmo on ollut isoja minuutteja pelaava Arttu Pelli.

Pallokerhon tolppien välissä kaikki on kunnossa, sillä maalivahdeista Eetu Laurikainen on päässyt hyvään pelituntumaan ensimmäisen pelin hapuilun jälkeen. Myös Daniel Lebedeff on hoitanut tonttinsa erinomaisesti.

Hämeenlinnalaisten hyökkäyksessä ratkaisijoita on ollut vielä kapealla rintamalla, sillä joukkueen maaleista puolet on viimeistellyt Michael Joly. Kanadalaishyökkääjä on nakuttanut kolmessa pelaamassaan ottelussa kolme maalia.

HPK lähtee jahtaamaan Tampereelta sen ensimmäistä täyttä pistepottia tälle kaudelle.

Levännyt JYP saa vieraakseen heikosti pelanneen SaiPan

SaiPa tarvitsisi onnistumisia kipeästi, mutta onko JYP saanut lisävirtaa voitettuaan KooKoon viime viikolla kahdesti?

Ottelu SaiPaa vastaan on JYPille vasta viikon ensimmäinen. Edellisen kerran se pelasi viime viikon lopulla, jolloin se kohtasi KooKoon sekä perjantaina että lauantaina ja kerrytti tiliään viidellä pisteellä.

JYPistä on alkukauden aikana Jukka Ahvenjärven alaisuudessa viime kauden joukkueeseen verrattuna uskottava ryhmä. Joukkue jää viime kautta harvemmin pitkiin puolustuspään pyörityksiin, joten hyökkäyspäässä on enemmän annettavaa. Onnistujista esiin on nostettava vasta 17-vuotias Joakim Kemell, joka on tehnyt viidessä ottelussa teho 3+2 ja johtaa joukkueen sisäisiä maali- ja pistepörssejä.

Vastaansa JYP saa SaiPan, jonka edellinen ottelu päättyi tappioon keskiviikkona Turussa. TPS:ää vastaan SaiPa aloitti ottelun hyvin, mutta momentum katkesi omiin virheisiin sekä tarpeettomiin jäähyihin.

Turussa heikosti pelasivat joukkueen johtohahmot David McIntyre ja Kalle Maalahti, jotka sortuivat jäähyilyyn ja todistivat vastustajajoukkueen maaleja aitiopaikoilta. SaiPan suurimmat ongelmat saattavatkin olla henkisellä puolella. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Pekka Virta moittikin joukkueen osaamattomuutta voittaa.

SaiPan sinnikkäimpiä yrittäjiä on ollut Nuutti Viitasalo, joka on tähän mennessä laukonut lähes 9 kertaa per ottelu saamatta maalia aikaa. Joko JYPiä vastaan onni kääntyisi?

Erikoistilanteiden maalijuhlia Jyväskylässä tuskin nähdään, sillä molempien joukkueiden ylivoima on alkukaudesta ollut sekaisin. JYP sai KooKoota vastaan viimein onnistumisia, jotka saattoivat vapauttaa pelaamista ylipäätään. SaiPan ylivoima sen sijaan on Liigan huonointa – vain 7,69 %.

Jatkaako Tappara nousua sarjataulukossa?

Lukon ja Tapparan kohtaamisessa maalivahtivalinnat ratkaisevat paljon. Entä jatkuuko Anton Levtchin koko alkukauden kestänyt pisteputki?

Hallitseva mestari Lukko on pelannut tällä kaudella kuusi ottelua, joista se on voittanut varsinaisella peliajalla vain yhden. Viimeisessä kahdessa ottelussa se on päästänyt viisi maalia tekemättä niitä yhtään.

Joukkueen peli on ollut ailahtelevaa jopa yksittäisten otteluiden sisällä, ja puolustusvirheitä on tullut paljon. Puolustuspään parhaita onnistujia on ollut nuori Noel Pietilä, kun taas kokeneelta Matthew Abtilla on selvästi parannettavaa. Myös hyökkäyspeli on mennyt herkästi kikkailuksi, vaikka maaleja onkin syntynyt kohtuullisen paljon.

Vieraaksi Raumalle saapuu Tappara, joka on aloittanut kauden ailahtelevasti mutta kykeni keskiviikkona voittamaan Kärpät jatkoajalla. Samalla se nousi Liigan jumbosijalta 12.:ksi. Viime kaudella neljänneksi tulleelta Tapparalta sopiikin odottaa, että nousu sarjataulukon häntäpäästä korkeammalle jatkuu tulevaisuudessakin.

Tappara on pelannut tähän mennessä tiukkoja kamppailuja, jotka ovat kolme kertaa neljästä ratkenneet yhden maalin erolla. Joukkueen alkukauden kantava hahmo on ollut Anton Levtchi, voitto joukkueen sisäisen pistepörssin viime kaudella. Tähän mennessä hän on tehnyt pisteen jokaisessa neljästä ottelusta.

Lukon ja Tapparan kohtaamisesta tulee mielenkiintoinen maalivahtien taisto, sillä maalivahtien peluutus on aiheuttanut molemmille joukkueille päänvaivaa. Lukossa Lassi Lehtinen on saanut enemmän vastuuta mutta päästi keskiviikkona Sport-pelissä neljä maalia, kun taas TPS:ää vastaan viime lauantaina kakkosvahti Samuel Jukuri onnistui erinomaisesti.

Tapparan maalivahdeista molemmat ovat olleet epävarmoja. Christian Heljanko on pelannut tällä kaudella kolme ottelua ja kakkosvahti Kari Piiroinen yhden – ja molempien torjuntaprosentti on vain noin 86,5 %. Heljankoa ei Kärppiä vastaan kunnolla edes testattu, sillä torjuntoja kertyi vain yhdeksän.

Jatkuuko Heikki Liedeksen maalivire Vaasassa?

KooKoo pyrkii rikkomaan Sportin puhdasta kotipelisaldoa ja nappaamaan kauden avausvoittonsa vieraissa.

Sport aloitti viikkonsa kotonaan komealla voitolla Lukosta puhtaasti maalein 4−0. Vaasalaiset ovat olleet tähän asti kolmessa kotipelissään voittamattomia. Joukkueen aggressiivinen pelitapa toimi raumalaisia vastaan. Sport oli myös kaikin puolin vakuuttava ja peli oli parasta pitkään aikaan.

Vaasalaisten kantava voima on ollut Henrik Erikssonin, Axel Holmströmin ja Michael Keräsen muodostama ykköskenttä, joka on ollut erittäin vaarallinen ollessaan kentällä.

Sportin murheenkryyni on ollut omassa päässä tapahtuvat virheet sekä harhasyötöt, joita joukkueen on syytä tarkentaa. Tähän päävalmentaja Risto Dufva hakikin parannusta pienillä pakkiparien muutoksilla, jotka toimivat hyvin.

KooKoon alkukausi on ollut ailahteleva. Kouvolalaiset ovat onnistuneet voittamaan viidestä pelistään ainoastaan kaksi. Viime viikolla joukkue hävisi tuplaottelut JYPille. Nyt joukkue aloittaa kuitenkin Pohjanmaan kiertueensa voitto allaan, kun se keskiviikkona kuritti KalPaa maalein 7−4.

KooKoo oli KalPaa vastaan suhteellisen vahva, vaikka päästikin ottelun joissain kohdissa jännittäväksi. Keskiviikon suuriin onnistujiin kuului ehdottomasti kaksi maalia kuopiolaisten verkkoon naulannut Heikki Liedes, joka on toiminut myös alkukaudesta kouvolalaisten maaliruiskuna. Viime kauden Suomen mestari on iskenyt viiteen peliin jo neljä maalia. Maalimäärä on suuri siihen verrattuna, että hyökkääjä onnistui viime kaudella runkosarjassa maalinteossa yhteensä kuusi kertaa.

Kouvolalaisten puolustuksen ehdoton johtaja on Petteri Nikkilä, joka sai KalPaa vastaan helpottavasti pistetilinsä auki kahdella syötöllä. Maalivahti osastolla Liedeksen ohella mestarin statuksella Kouvolaan saapunut Oskari Setänen on aloittanut kautensa ailahtelevasti ja silloin tällöin selän taakse on mennyt liian helppoja maaleja. Maalivahtitandemin toinen osapuoli Nick Malík on torjunut KooKoon molemmat voitot ja haastaa Setästä tosissaan ykkösmaalivahdin paikasta.

KooKoolla ei vielä ole vierasvoittoa tällä kaudella, mutta sitä asiaa kouvolalaiset lähtevät korjaamaan Vaasan kuumassa hornankattilassa.