Liiga-kierros: Lukko hamuaa Liiga-ennätystä, Kärpät tavoittelee uutta nousua

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Tiistain Liiga-kierroksella jahtaa sarjaennätystä perättäisissä kotivoitoissa KalPan kustannuksella. Kärpät sen sijaan matkustavat Jyväskylään tavoitteenaan tilkitä puolustuksensa kahden runsasmaalisen ottelun jälkeen.

Seuraa Heitä

Jesse Puljujärvi #13 | Edmonton

Laitahyökkääjä

Kärppien tähtipelaaja on pelannut vaisusti viime viikkoina, mutta edeltävällä kierroksella hyökkääjän nimiin kirjattiin jatkoaikaosuma. Jatkuuko nuoren pelaajan kuntokäyrän nousu NHL:n harjoitusleirien lähestyessä?

Heikki Liedes #9 | KooKoo

Laitahyökkääjä

Lukon tähtisikermän takana häärää joukkueen kapteeni Heikki Liedes, joka on päässyt pyyteettömän työn lisäksi myös pisteiden makuun edeltävissä otteluissa. Jatkuuko pistetehtailu tällä kertaa KalPan kustannuksella?

KalPa koittaa jälleen nujertaa Liiga-ennätystä tavoittelevaa Lukkoa

Raumalla kohtaavat erinomaisessa iskussa oleva Lukko sekä maalinteon kanssa kärvistelevä KalPa.

Kotijoukkue Lukko on ollut erinomaisessa vireessä koko syyskauden ajan, ja joukkueen vauhti tuntuu kiihtyneen viime kierroksilla. Kolmessa edeltävässä ottelussa raumalaiset ovat takoneet huimat 22 maalia päästäen samalla ainoastaan neljä maalia. Maalinteon tehokkuuden lisäksi Lukko on loistanut esimerkillisellä ja saumattomalla joukkuepelillä. Joukkue on hävinnyt kauden aikana ainoastaan kolmesti, joista viimeisin tappio tuli juurikin KalPalle Kuopiossa.

KalPa aloitti kauden kiitettävästi voittaen kuusi ottelua ensimmäisestä seitsemästään, mutta sen jälkeen tulokset kääntyivät päälaelleen. Viimeisistä seitsemästä ottelusta kuopiolaiset ovat voittaneet ainoastaan kaksi, joista toinen tuli juurikin Lukkoa vastaan.

KalPan kannalta on huolestuttavaa, että maalihanat ovat sulkeutuneet marraskuun otteluissa. Toisin kuin vastustajansa, KalPan hyökkäyspelaaminen on tuottanut kolmessa edeltävässä ottelussa ainoastaan kolme maalia. Kuopiolaiset kaipaisivatkin apuja ylivoimaltaan, jonka suorittaminen on ollut viime aikoina tuloksellisesti perin nihkeää.

Maalinteon osalta paineet kasaantuvat tehohyökkääjien Eetu Luostarisen ja Miikka Pitkäsen lisäksi juuri jatkosopimuksen tehneen Aleksi Klemetin harteille. Raumalaisten joukossa pelaa kymmenen pelaajaa, jotka ovat tehneet vähintään kymmenen pistettä, joten kotijoukkue voi luottaa kokoonpanonsa leveyteen maalinteon suhteen.

Mikäli Lukko voittaa illan ottelun, se sivuaa Liigan peräkkäisten kotivoittojen ennätystä. Nykyinen ennätys, 19 voittoa, on jaettu Jokereille, HIFK:lle ja JYPille. Jokerit saavuttivat oman virstanpylväänsä 2002 , mihin sisältyy myös pudotuspeliotteluita. Peräkkäisten runkosarjaotteluiden voittoputki on tällä hetkellä HIFK:n ja JYPin hallussa vuodelta 2010. Kukin kolmesta ennätyksestä on yhden kalenterivuoden aikana siten, että kausi on vaihtunut otteluiden välissä.

Tekstiä muokattu 9:33, 24.11.2020: tekstiin lisätty viitatun ennätyksen voittomäärä.

Kärpät hakee suoritusvarmuutta ja onnistumisia Keski-Suomesta

Jyväskylässä kohtaavat kaksi joukkuetta, joista molemmat kaipaavat valonpilkahduksia marraskuiseen synkkyyteen.

JYPin alkukausi on ollut tappioiden kyllästämä, eikä pelaamisensa kanssa kipuileva joukkue ole löytänyt voittavaa pelisuunnitelmaa. Jyväskyläläisten yhdeksän viimeistä ottelua ovat tuottaneet ainoastaan yhden voiton. Tarpomisen myötä joukkue on valahtanut jo kymmenen joukkueen ulkopuolelle sarjataulukossa.

Vaikka JYP onkin joutunut taipumaan kahdessa edellisessä pelissään niin Lukolle kuin Ilveksellekin suuren maalimäärän nöyryyttämänä, niin joukkueen pelaamisessa huolestuttaa myös hyökkäyspään vastuunkantajien puute. Joukkueen ylivoimapeli on ollut surkeaa läpi kauden, minkä lisäksi nuorentunut hyökkäyskalusto ei ole onnistunut nousemaan Liiga-tason haasteeseen.

Nuoret Samuel Helenius ja Brad Lambert ovat nousemassa konkareiden Jani Tuppuraisen ja Jarkko Immosen takaa parrasvaloihin, mutta heiltä ei voi vielä odottaa joukkueen kantamista voitosta toiseen.

Vierasjoukkue Kärpät aloitti kautensa rehvakkaasti neljällä suoralla voitolla, mutta sen jälkeen ääni kellossa on vaihtunut synkempään nuottiin. Joukkueen ykkösketjun maali-iloittelu on rauhoittunut, mitä huolestuttavampaa on joukkueen peli-ilmeen näivettyminen Mikko Mannerin päävalmentaja-ajan ehkä heikoimmalle tasolle.

Viidessä edeltävässä ottelussa Kärpät on iskenyt vain 11 maalia ja päästänyt 15 maalia. Varsinkin toissa lauantain HIFK-ryöpytys, mutta myös edeltävä Ässät-tappio ovat herättäneet kysymyksiä Liigan kestomenestyjän tilasta. Kärpät vaikuttaakin tällä hetkellä haavoittuvaiselta. Toisaalta joukkueessa on vieläkin suuri potentiaali, jonka vapautumista Oulussa odotetaan stressikäyrät koholla.

Kärppien kokoonpanosta uupuvat vielä pelikieltojaan kärsivät Otto Karvinen sekä Libor Šulák. Toisaalta oululaiset tiedottivat maanantaina Juhamatti Aaltosen liittymisestä tuttuun kärppänuttuun. Aaltosen odotetaan tuovan joukkueeseen lisää leveyttä ja tehokkuutta Kärppien hyökkäykseen.

Ottelussa kohtaavat sarjan heikoin ylivoima (7,41 %, JYP) sekä yksi sarjan heikoimmista alivoimista (76,36 %, Kärpät).

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Kärpät

Tällä kaudella