Liiga-kierros: Lukko hakee voittoputkelleen jatkoa

LIIGA / Kierrosennakko
Lukko ottelussa HIFK - Lukko, 16/10/2020, Helsingin jäähalli, Helsinki, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Tiistain neljän ottelun kierroksen mielenkiintoisin kamppailu käydään Kouvolassa, jossa KooKoo saa vastaansa sarjakärki Lukon. Porissa sarjapisteistä kamppailevat erikoistilannepelaamisensa kanssa tuskailevat Ässät ja Sport. Kierroksen muissa otteluissa Ilves yrittää voittaa Jyväskylän-peikkoaan ja Kuopiossa KalPa kohtaa tehojaan etsivän TPS:n.

Seuraa Heitä

Andreas Borgman #5 | AHL

Puolustaja

Borgman on selvästi porilaisten takalinjojen parhaimmistoa illasta toiseen. Sulavasti liikkuva ja hyvin peliä lukeva ruotsalaispuolustaja on häikäisevän varma alakerran isäntä malttaessaan keskittyä peruspelaamiseen.

Josh Kestner #62 | Admiral

Laitahyökkääjä

Turkulaisten alkukauden valopilkku. Taitavan amerikkalaisen pelisilmä on oivallinen ja laukaus loistava. Viihdyttävä taitopelaaja, joka ei kärsi pehmeydestä, vaan tarvittaessa pystyy rouhimaan myös kulmissa.

Kehno alivoima kohtaa surkean ylivoiman

Ässät saa vieraita Vaasasta, kun Sport saapuu haastamaan porilaisia. Ässät kärsi edellisessä ottelussaan rökäletappion sarjakärki Lukon käsittelyssä. Ässien kurittomuudesta kertoo osansa se, että Lukko iski ottelussa peräti kolmesti ylivoimalla. Lauantain ottelusta harva kotijoukkueen pelaaja sai puhtaita papereita, joskin vähintään tyydyttävästi esiintyi Poriin palannut Jesperi Kotkaniemi. Erityisesti nuori porilainen vakuutti väkevällä kamppailupelaamisellaan.

Ässien maalilla kytee kriisi, mikäli Linus Söderströmin poissaolo pitkittyy. Jos Söderströmin kausi on lopussa, Ässien on etsittävä ruotsalaiselle pikaisesti paikkaajaa, sillä Sami Aittokallion tämänhetkinen taso ei riitä torjumaan Ässille voittoja.

Sport puolestaan lähtee kamppailuun vyöllään hieno voitto Ilveksestä. Voitosta huolimatta vaasalaisten vaikeudet eivät ole kadonneet. Sportin hyökkäyspeli yski myös lauantaina, eikä joukkue saanut rakennettua järjestelmällisesti hyviä tilanteita tamperelaisten maalille. Tehottomuus näkyy myös tilastoissa, sillä Sport on tehnyt sarjassa vähiten maaleja. Hyökkäyspelin tahmeus sotkee myös Sportin ylivoimaa, joka on ollut koko alkukauden varsin luokatonta. Sport on pelannut ylivoimalla lähes 40 minuuttia ja onnistunut tekemään ainoastaan yhden maalin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

26.11
Ässät - Tappara
0 - 5
06.11
Ässät - SaiPa
2 - 4

Sport

27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1

Tällä kaudella

Loukkaantumiset Ilveksen riesana

Ilveksen hyvin edennyt viikko sai lauantaina tylyn päätöksen, kun sisuuntunut Sport vei voiton ansaitusti vaisuilta tamperelaisilta. Tappiosta huolimatta Ilves on aloittanut kautensa hyvin ja ketjukoostumukset alkavat vähitellen vakiintua. 

Ville Meskanen onnistui avaamaan maalitilinsä viikonloppuna ja tuo onnistuminen saattaa vapauttaa Meskasen pelaamista ja tarjota Ilvekselle lisää variaatioita ylivoimapelaamiseen. 

Ilves sai sairastuvalta eilen huonoja uutisia, sillä Joona Ikonen on sivussa joulukuuhun saakka. Ilvekseltä sivussa ovat lisäksi toinen pitkäaikaispotilas Niko Peltola sekä Santeri Airola ja Taavi Vartiainen.

Ilves on kuitenkin saamassa vahvistusta varsin pian, kun Barrett Hayton liittyy joukkueen vahvuuteen. Tositoimissa kanadalainen nähtäneen kuitenkin vasta maajoukkuetauon jälkeen.

JYP sai karistettua ikävän taakkansa ja onnistui lopulta seitsemännessä ottelussaan tekemään ottelun avausmaalin. Jyväskyläläiset saivat myös pitkään kaipaamansa onnistumisen ylivoimalla. JYPillä on takanaan niukka tappio TPS:lle ja joukkue on pelannut ailahtelevasti. Tehot ovat olleet pitkälti Jarkko Immosen johtaman hyökkäysketjun varassa. 

JYP lähtee otteluun hyvistä asemista, sillä Jyväskylän-vierailut ovat olleet Ilvekselle pitkään varsin vaikeita. Joukkueet ovat kohdanneet Jyväskylässä 2000-luvulla yhteensä 43 kertaa ja Ilves on onnistunut voittamaan näistä otteluista ainoastaan seitsemän. 

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1
18.11
JYP - Kärpät
1 - 10

Ilves

KalPan karanteeni päätökseen

KalPa pääsee pitkästä aikaa tositoimiin, sillä joukkue on pelannut edellisen ottelunsa 17.10. KalPan viime viikon kolme ottelua jouduttiin siirtämään pelaajien altistuttua koronavirukselle ottelussa Kärppiä vastaan. Ennen taukoaan, KalPa ehti aloittaa sarjan hyvin keräämällä viidestä ottelustaan 12 pistettä. Illan ottelussa kuopiolaiset hakevat jo neljättä peräkkäistä voittoaan.

TPS:n kausi on lähtenyt tahmeasti käyntiin ja joukkue tuntuu vaipuneen entistä syvemmälle kaamosmasennukseen. Turkulaisilla on takanaan tiukka voitto JYPistä, mutta sitä edelsivät tappiot Ilvekselle ja HPK:lle. Vaikka TPS on kärsinyt tehottomuutesta, ei päävalmentaja Raimo Helminen ole aloittanut ketjurulettia, vaan tehnyt ainoastaan pieniä muutoksia pelaavaan kokoonpanoon. Mikäli turkulaisten tehot ovat jatkossakin pelkästään Josh Kestnerin harteilla, nähtäneen ketjuissa muutoksia. Jo alkuviikosta ainakin alemmissa kentissä vaihdetaan pelaajia, kun Ilveksestä palloseuran riveihin siirtynyt Samuli Vainiopää saapuu Turkuun. Sairastuvalta harjoitusvahvuuteen palaileva Lauri Pajuniemi saattaa tuoda turkulaisten hyökkäyspeliin kaivattua virtaa.

KooKoon vuoro yrittää pysäyttää Lukko

Lukko on jyrännyt sarjan piikkipaikalle ja kiitää seitsemän ottelun voittoputkessa. Viimeisimpänä raumalaisten jalkoihin jäi paikallisvastustaja Ässät. Lukko on esiintynyt alkukaudella väkevästi ja on ainoastaan kerran poistunut kaukalosta ilman täyttä pistepottia.

Lukko on tällä hetkellä kirkkaasti liigan paras joukkue ja onnistuu tekemään tulosta laajalla rintamalla. Aleksi Saarela johtaa maalipörssiä kahdeksalla osumalla ja Eetu Koivistoinen on pistepörssin toisena. Myös erikoistilannepelaaminen on mallillaan.

KooKoo pelasi viikonloppuna kahdesti Jukureita vastaan ja voitti molemmat ottelut. Kouvolalaisten hyökkäyksessä tahtipuikkoa ovat heiluttaneet Kasper Björkqvist ja erityisesti lauantain ottelussa loistanut Ahti Oksanen.

Päivitetty 27.10.2020 klo 10.36: Korjattu Ilveksen loukkaantumistilanne.