Liiga-kierros: Liigakärki ja -jumbo kohtaavat Helsingissä, Ilves pyrkii jatkamaan pisteputkeaan Kärppien vieraana

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Vuosi 2022 alkaa Liigan osalta kolmen ottelun kierroksella, kun Oulussa, Lappeenrannassa ja Helsingissä pelataan kevätkauden ensimmäiset ottelut.

Seuraa Heitä

Reid Gardiner #91 | JYP

Laitahyökkääjä

25-vuotias kanadalaishyökkääjä on viimeistellyt komeat 14 maalia 36 pelaamaansa otteluun. Hyökkääjän otteet ovat isossa roolissa, kun JYP haastaa Liigan piikkipaikkaa pitävää HIFK:ta.

JYP pyrkii katkaisemaan IFK-kirouksensa

Viimeisestä viidestä ottelusta vain kaksi pistettä käärinyt JYP haastaa Liigan piikkipaikkaa hallussaan pitävän Helsingin IFK:n.

Kotijoukkue Helsingin IFK lähtee otteluun allaan vierasvoitto Vaasan Sportista. HIFK on ollut tällä kaudella selvästi heikompi kotona (pistekeskiarvo 1,63) kuin vieraskentällä (2,05). Joulun jälkeiset pelit olivat HIFK:lta pelillisesti vaisuja, vaikka kolmesta ottelusta IFK voittikin kaksi.

Ylivoimalla punanutuilla kulkee erinomaisesti, sillä kymmenen edellisen pelin otannalla Ville Peltosen suojattien ylivoimaprosentti on peräti 43,48 prosenttia. Helsinkiläisten osalta myös maalivahtien peluuttaminen on mielenkiintoista seurattavaa, sillä HIFK pelaa heti JYP-ottelua seuraavana päivänä KalPaa vastaan, niin ikään kotihallissa.

Niilo Halonen ei ole hävinnyt varsinaisella peliajalla lähes kolmeen kuukauteen, kun Michael Garteig on vuorostaan hävinnyt edellisestä viidestä pelistään neljä.

Sarjajumbo JYP on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan yhden ja edellisestä kolmen pisteen voitosta on aikaa melkein kuukausi. JYP ei ole voittanut IFK:ta tämän kotihallissa pudotuspelit mukaan lukien 18 otteluun. JYP on hakenut täyden pistepotin IFK:n vieraana viimeksi 8.10.2015.

Erikoistilannepelaaminen nousee ottelussa suureen rooliin, sillä jos IFK:lla on kulkenut etenkin ylivoimalla mainiosti niin samaa ei voi sanoa JYPistä. Hurrikaanipaitojen ylivoimaprosentti viiden ottelun kuntopuntarilla on vaivainen 9,09 prosenttia, alivoimaprosentin ollessa tasan 75.

Kärkiseurat kohtaavat Oulussa

Kärpät ja Ilves löytyvät sarjataulukosta peräkkäisiltä sijoilta, Kärpät toiselta ja Ilves kolmannelta paikalta.

Erinomaisen alkukauden pelannut Kärpät löytyy yhä sarjataulukon toiselta sijalta, vaikka viime aikoina otteet ovat sakanneet etenkin viisikkopelaamisen osalta. Lauri Mikkolalla ja kumppaneilla on 25 ottelua aikaa hioa joukkueen pelaamista pudotuspelikuntoon, mitä se ei tällä hetkellä ole.

Erikoistilannepelaaminen sen sijaan loistaa oululaisilla. Kymmenen ottelun kuntopuntarilla mitattuna Kärppien yli- ja alivoimaprosentti yhteenlaskettuna on peräti 117,14. Vahvaa erikoistilannepelaamista tarvitaan jälleen Ilvestä vastaan, jonka Kärpät on on voittanut varsinaisella peliajalla kotihallissaan viimeksi 28.9.2019.

Mollivoittoisesti kauden aloittanut Ilves on kivunnut aina runkosarjan kolmannelle sijalle asti. Viimeisestä viidestä ottelusta on kertynyt kolme voittoa, neljäskin oli lähellä, mutta joukkue menetti Lukon vieraana kahden maalin johtoaseman ottelun viimeisessä erässä ja hävisi lopulta jatkoajalla.

Ilveksen ketjuista etenkin Panu Miehon, Balázs Sebőkin sekä Nicholas Baptisten muodostama kolmikko on pelannut hyvin yhteen ja onnistumisia on kertynyt. Vaikean alkukauden pelanneen Sebőkin tunnelin päässä alkaa näkyä myös vihdoin valoa.

Ilveksen ylivoimaprosentti on edelleen koko kauden osalta melko heikko, mutta viiden ottelun kuntopuntarilla se on Liigan toiseksi parasta (33,33 prosenttia), eli parannusta on havaittavissa.

HPK pyrkii vankistamaan asemaansa kymmenen parhaan joukossa

Niin SaiPa kuin HPK ovat voittaneet ja hävinneet otteluitaan vuorotellen viime aikoina. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun tappiot allaan.

SaiPa saa kokoonpanoonsa takaisin Ville Vainikaisen sekä varotoimenpiteenä Pelicans-ottelusta pois olleen Nick Halloranin. Kalle Maalahden kymppitili on täynnä, joten puolustaja on poissa kokoonpanosta HPK-ottelusta.

Keltamustien kausi ei ole lähtenyt kunnolla käyntiin missään vaiheessa ja Lappeenrannan suunnalta onkin alkanut kuulumaan tyytymättömiä ääniä Pekka Virran projektia kohtaan. Yhdeksän ottelun tappioputki marras−joulukuun taitteessa ei ainakaan helpottanut asiaa.

Vaikka joukkueena tulos sakkaa edelleen, niin yksilöt kuten Sergei Monahov sekä David McIntyre ovat petranneet pelejään ja kyseiset pelaajat ovat olleet SaiPan näkyvimpiä viime otteluissa. Heidän lisäkseen SaiPan kokoonpano vilisee nuoria pelaajia, jotka ovat saaneet myös positiivista palautetta lehdistötilaisuuksissa päävalmentajalta, toisin kuin kokeneemmat pelaajat.

HPK:n asema pudotuspelitaistossa pysyy vakaana. Pelaaminen on hyvällä tasolla, mutta toisaalta joukkueen materiaali maalivahteja lukuun ottamatta erottaa sitä Liigan kirkkaimmasta kärjestä. Täten luvassa on todennäköisesti jatkossakin iso liuta tiukkoja pelejä, joissa se toistuvasti saa mahdollisuuden kerätä riittävästi pisteitä kymmenen parhaan joukossa pysyäkseen.

SaiPa-peli kuuluu selkeästi otteluihin, jotka sen pitäisi voittaa, vaikka Jarno Pikkaraisen aikakaudella joukkue ei ole kumartanut isojakaan kuvia.

Keskushyökkääjien tehopulaan HPK ei ole löytänyt helpotusta. Sentteripelaaminen puolustussuuntaan sujuu puolestaan mallikkaasti. Hyökkäyssuuntaan tilannetta kuvaa parhaiten se, että viime kaudella ykkössentteri Petri Kontiola voitti koko Liigan pistepörssin, ja nyt sentterikaartin paras pistemies on ollut alle puolen pisteen pelitahdilla edennyt hämmentäjäspesialisti Tommi Tikka.