Liiga-kierros: Lepoetu, kotietu, terveysetu ja vire-etu ovat KooKoon puolella, Porissa kohtaavat ylivoimataapertajat

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Neljän ottelun keskiviikkokierroksella on tulessa kolme viimeisistä pudotuspelipaikoista tiukimmin kamppailevaa joukkuetta, mutta kolmikon vastustajissa on keskenään iso ero.

Seuraa Heitä

Lasse Lappalainen #55 | KalPa

Puolustaja

Lappalainen viilettää monen muun pelaajan tapaan neljän ottelun pisteputkessa. Tarvittaessa lavasta lähtee kovakin laukaus, minkä lisäksi Lappalainen ei kiekkojen blokkaamista ja fyysisyyttä pelkää.

Patrik Bartošák #33 | Pelicans

Maalivahti

Laadukas maalivahti lähti ja toinen tuli tilalle. Jos Ässät on tehoton, niin Bartosak pahentaa asiaa?

Michael Joly #88 | HPK

Laitahyökkääjä

HPK:n ykköstykillä on nyt 38 pistettä. Onnistuminen heittopussi-Jypiä vastaan voisi rikkoa jo 40 pisteen rajan?

Nautitaanko Kouvolassa jälleen koko rahan edestä?

Ennätyksellisen tasaisia otteluita tahkonneet joukkueet haluavat pelinsä takaisin oikeille raiteille, jotta kassaan kilahtaisi tärkeitä pisteitä.

KooKoo lähtee otteluun tiukka voitto allaan viime viikolta, kun vastaavasti Ilves jäi eilen nollille Turun Palloseuraa vastaan, vaikka maalillaan Marek Langhamer antoi joukkueelle mahdollisuuden taistella pisteistä. Maalivahti saattaa kuitenkin vaihtua, kun edessä on perättäispäiväotteluiden jälkimmäinen mittelö.

Joukkueiden edelliset viisi runkosarjapeliä ovat menneet jatkoajalle sekä kaksi viimeisintä aina voittolaukauskilpailuun saakka. Kyseinen putki on ennätys peräkkäisissä tasapeleissä kahden joukkueen välillä, joten pienet marginaalit saattavat jälleen ratkaista ottelun.

Ilveksen joukkueessa on esiintynyt koronatartuntoja, mutta joukkue on pääsemässä täyteen vahvuuteen. Eilen kokoonpanoon paluun tekivät Nicholas Baptiste sekä Petri Kontiola. Poissa on edelleen esimerkiksi Jarkko Parikka ja vajaavaisuutta on havaittavissa edelleen. KooKoo on jalkeilla lähes parhaalla mahdollisella joukkueella, sillä sivussa ovat ainoastaan pitkäaikaispotilaat sekä Aleksi Ainali, joka kärsii pelirangaistustaan.

KooKoon leiristä Radek Koblížek pelaa uransa 200:nnen Liiga-ottelunsa, ja saman rajapyykin tamperelaisten riveistä saavuttaa Tuomas Salmela.

Edellisessä kamppailussa Ilves ei saanut tuttua aktiivista peliään käyntiin, vaan pelaaminen meni välillä liikaa puskemiseksi. KooKoon otteet ovat ailahdelleet kauden aikana, ja joukkue tarvitsee pisteitä säilyttääkseen paikkansa pudotuspelikamppailussa. KalPa nousi eilisellä voitolla joukkueen etupuolelle, joten kouvolalaisten sijoitus on kymmenes, kun Pelicans on samoilla pisteillä viivan alapuolella sijalla 11.

Joukkueet tarvitsevat pisteitä säilyttääkseen paikkansa sarjataulukossa, joten tasaisuutta voi olla jälleen luvassa. Kouvolalaisten tulisi parantaa alivoimapeliään, jotta se voisi erikoistilannepelaamisellaan laittaa myös enemmän kampoihin. Ylivoima on toiminut kummallakin ailahtelevasti, sillä välillä yritystä on ollut liikaa. Kouvolan vire ei ole sekään kattoon nostattavan erikoinen, mutta keskiviikkona lepoetu, kotietu, terveysetu ja lievä vire-etu ovat sen puolella.

Pelikaaninkaataja Lalonde ja tasapeli-Pelicans

Ässät jaksaa pitää pelimoraaliaan yllä, vaikka pudotuspelisaumat ovat menneet. Pelicansille on todennäköisesti odotettavissa yllättävän hankala vierasreissu.

Keskiviikkona Porissa jännitetään ottelua ja yleisömäärää. Edellisottelussa hallille löysi vain 1342 ilmoitettua katsojaa, mutta viikkoon mahtuu jo nyt positiivisia uutisia, kun Porin kaupunginhallitus teki päätöksen Ässien jäähalliyhtiöosakkeiden ostamisesta.

Pelissä toivotaan yleisön lisäksi maaleja. Ässät on harjoitellut vapaapäivinä ylivoimapeliään. Osumia tarvittaisiin, sillä oma pää piti edellisviikolla hyvin Linus Söderströmin päästäessä vain yhden maalin kussakin pelissä. Tähän nähden onkin ankeaa, että Ässät jäi peleistä kahdessa nollille.

Pelicansille erityisen hankalaa on ollut niinikään ylivoimapelin suorittaminen. Alla on nyt viisi ottelua ilman onnistumista ylivoimalla. Tilannetta helpottanee Patrik Bartosak, joka onnistui paluudebyytissään päästämällä vain yhden maalin ennen rankkareita. Myös Jiri Smejkal on palannut olympialaisista.

Pelicans on pelannut helmikuussa yhdeksän ottelua, joista peräti viisi on päättynyt varsinaisella peliajalla tasan. Ässien tilastoerikoisuus on Shawn Lalonde, joka on tehnyt kauden ainoat kaksi maaliaan juuri Pelicansin verkkoon. Ässiltä poissaolijoita ovat loukkaantuneina varmuudella Valtteri Pihlajamäki ja mahdollisesti vielä Nikolas Matinpalo.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

19.03
Ässät - Sport
2 - 1 VL
12.03
Ässät - HIFK
2 - 4
11.03
HPK - Ässät
6 - 3

Pelicans

Karmeaa tappiota välttelemässä

HPK jatkaa tiukkaa otteluohjelmaansa kevyempää vastustajaa vastaan. Pudotuspelitoiveensa menettänyt JYP saattaa tulla sopivaan rakoon pelaajien kierrätyksen kannalta. Tommi Tikan tilanne mietityttää.

Peräti neljä kotiottelua viikolla pelaava HPK luistelee toiseen peliinsä ilman huilivuoroa tiistain KalPa-kamppailun jälkeen. Huolenaihetta kotijoukkueelle aiheutti Tommi Tikan loukkaantuminen, kun kookas sentteri joutui jättämään kaukalon kesken ottelun tiistaina.

Viikko ei alkanut mitenkään messevästi, sillä KalPa osasi pelata HPK:n vahvuuksia pois. Peli meni tiistaina myös valmentaja Jarno Pikkaraisen sanoin yksinyrittämiseksi ja jatkuvaksi kiireeksi. Keskiviikon pelissä vastus on paria astetta heppoisampi Liigan pohjalta.

Otteluruuhka on HPK-valmentaja Joonas Tanskan mukaan helpompaa hoitaa kotona. Vierasmatkoilla osa yöstä vietettäisiin bussissa ennen kunnon lepoa.

– Otteluruuhka on kaikilla aika iso, siinä on välillä haasteita, miten saa nukkumiset ja muut käyntiin ja hoidettua. Nyt kun ei matkusteta niin nopeasti päästään tekemään palauttelut ja ruokailut ja jokainen pääsee suoraan kotiin lepäämään. Ei pelipäivänä menosuuntaan bussissa istuminen ole ongelma, kaikki ovat tottuneet siihen, kertoi Tanska HPK:n otteluennakossa ennen KalPa-peliä.

Jypin pelaamisesta ei ole kummoista kerrottavaa. Se on viimeksi hakenut Hämeenlinnasta täydet pisteet runkosarjassa vuonna 2015. Nyt tilanne on se, että alla on viiden ottelun pisteetön putki maalisuhteella 4−26. Tiistaina tuli tennislukemin turpaan Kärpiltä ja vielä kotona.

– Tässä on ylpeys ja kunnia pelissä, että otetaan joukkueena niskasta kiinni ja pelataan jo huomenna paremmin, lausui Niko Seppälä Jypin omassa otteluraportissa tiistain ottelun jälkeen.

HPK kartoittaa maalivahteja ainakin kolme viikkoa sivussa olevan Daniel Lebedeffin tilalle. Eetu Laurikainen aloittanee sillä välin kaikki viikon ottelut maalilla.

Saako KalPa karistettua peikkonsa niskastaan?

Tappara on ollut KalPalle hankala vastus viimeisten vuosien aikana. Nyt savolaiset kuitenkin pelaavat paikastaan auringossa, ja peli on näyttänyt sujuvalta viimeisten kierrosten aikana.

Tampereen toinen goljatti Tappara jatkaa pelejään nyt pudotuspelipaikasta taistelevan KalPan kanssa. Oma kotivoittoputki nasahti poikki Jukureiden kanssa, mutta runkosarjavoitto on nykyvauhdilla vielä näpeissä. Terveystilanne on hyvä, ja tuore sopimusuutinen Christian Heljangon jatkosta tuo lisävirtaa ainakin maalinsuulle.

Joukkueiden aiemmista kohtaamisista edellistä peliä lukuun ottamatta viimeiset kahdeksan ottelua ovat ratkenneet yhden maalin erolla. Tamperelaiset ovat olleet selvästi niskan päällä, sillä kymmenestä edellisestä kohtaamisesta KalPalla on vain yksi voitto. Tampereella KalPa on voittanut vain kerran viiden viime vuoden aikana, tammikuussa 2020.

KalPan pudotuspelipaikalle nousun takuumiehinä ovat olleet muun muassa kapteeni Tuomas Kiiskinen, joka on ollut helmikuun aikana kahta ottelua lukuun ottamatta aina pisteillä iskien kymmeneen otteluun 4+8. Lisäksi Jaakko Rissanen sekä Lasse Lappalainen ovat neljän ottelun pisteputkessa.

Tapparan kultakypärää kantava Anton Levtchi on iskenyt helmikuun kuudessa ottelussa tehot 2+8, ja laitahyökkääjä onkin iskenyt tehoja tasaiseen tahtiin, sillä pisteettömiä otteluita on ainoastaan kymmenen 42:sta. Varma kevään lähestymisen merkki on myös Kristian Kuuselan pistetehtailu. Konkari näyttää nuoremmilleen mallia, sillä Kuusela on parhaillaan neljän ottelun pisteputkessa.

Alivoimaprosentti on Tapparalla KalPaa parempi, kun vastaavasti ylivoimalla tilanne on päinvastainen. Aapeli Räsänen mainitsi KalPan keskittyneen erikoistilannepelaamiseen, mistä kertoo viimeisten kierrosten yli 30 prosentin ylivoimatehokkuus. KalPa on saanut pelinsä muutenkin kulkemaan, joten parhaimmillaan edessä on jälleen tasainen pienten marginaalien ottelu.