Liiga-kierros: Lauantai tarjoaa kaksi juhlaottelua ja Satakunnan derbyn

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Teemu Grönroos
Liigassa on luvassa täysi kierros, joka sisältää paljon kiinnostavia otteluita. Oulussa ja Tampereella pelataan juhlaottelut, minkä lisäksi iltaotteluna mitellään kauden neljäs Satakunnan derby.

Jukurit yrittää kääntää kurssiaan JYPin ja koko kauden osalta

Jyväskylän lauantai-illassa kohtaavat JYP ja Jukurit, joiden keskinäisissä kohtaamisissa keskisuomalaiset ovat olleet niskan päällä. Jukureilla onkin edessään kova haaste, jos se mielii kääntää kurssiaan.

JYP lähtee otteluun neljän ottelun voittoputkessa, viimeisimpinä se on kaatanut sarjan kuntopuntarin kärkipäähän kuuluvan Ilveksen ja Kärpät. Vahvuutena ovat olleet onnistumiset hyökkäyspäässä laajalla rintamalla. Joukkue vahvistui taannoin keskushyökkääjä Antti Kalaputaalla, joka on tasapainottanut aikaisemmin vuotaneen nelosketjun peliä.

JYPin isoin haaste on ollut viime aikoina fokuksen karkaaminen johtoasemassa, jolloin vastustajat ovat päässeet välillä halvallakin tavalla mukaan peliin. Jyväskyläläisten kapteeni Juuso Vainio peräänkuuluttaakin äijämäistä isännän otetta lauantain peliin. Maalivahti Eetu Laurikainen joutui jättämään edellisen pelin kesken avauserän jälkeen, mutta Pekka Tirkkosen mukaan kyseessä oli pelkkä varotoimenpide.

Jukurien syyskauden loppu oli synkkä, kun edellisestä kymmenestä ottelustaan se on voittanut ainoastaan kaksi. Sarjataulukossa mikkeliläisryhmä taistelee tiukasti pudotuspelipaikoista, mutta pisteitä täytyy alkaa hankkia nopeasti, jotta tuo mahdollisuus säilyy.

Edellisen ottelunsa Jukurit hävisi kotijäällään KalPalle. Tuossa ottelussa erityisesti alivoimat koituivat mikkeliläisten kohtaloksi, kun kuopiolaiset rankaisivat molemmista jukurijäähyistä kääntäen pelin nimiinsä. Tasakentällisin puolustuspelaaminen on osoittanut parantumisen merkkejä, kun joulukuussa takalinjoille liittynyt Mikko Kuukka on rauhoittanut peliä.

Alakuloisen SaiPan tähtäimessä parempi lopetus vuodelle

KalPan ja SaiPan käyrät ovat olleet täysin erisuuntaiset. Siinä missä KalPa on piristynyt kalenterivuoden lähestyessä loppuaan, on SaiPan korttitalo hajoamassa totaalisesti.

Syksyn vaihtuessa vähitellen talveksi on KalPa osoittanut piristymisen merkkejä. Kuopiolaiset ovat voittaneet viidestä edellisestä ottelustaan neljä, tapaninpäivänä Jukurit kaatui kotonaan lukemin 4-2. Kuopiolaiset ovat petranneet erityisesti omassa päässä, minkä lisäksi tehoja on alkanut löytyä esimerkiksi Mikkelissä kahdesti osuneelta Kai Kantolalta.

SaiPan joulukuu on ollut sysimusta, kun joukkue on voittanut kuudesta pelaamastaan ottelusta ainoastaan yhden. Edellisen kerran keltamustat saivat tukkapöllyä runsaslukuisen kotiyleisön pettymykseksi KooKoolta, joka oli Lappeenrannassa vahvempi lukemin 0-5. Joukkueen peli herättikin joulun välipäivinä laajalti kritiikkiä kannattajissa.

Ennen kauden alkua puolustuksen ja maalivahtiosaston riittävyys herätti kysymysmerkkejä, ja nyt riski on käymässä toteen. Kaikki päästetyt maalit eivät luonnollisesti ole syntyneet puolustuksen tai maalivahtien virheistä, mutta myös nuoren Niclas Westerholm Karolus Kaarlehto -kaksikon huipputorjunnat loistavat poissaolollaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

16.10
KalPa - Kärpät
5 - 1
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6
02.10
KalPa - Jukurit
2 - 1

SaiPa

Syksyn väriläiskät kohtaavat Kouvolassa

Kouvolassa kohtaavien KooKoon ja Ilveksen välienselvittelyssä kohtaavat kaksi joukkuetta, jotka voidaan mieltää varsinkin loppusyksyn piristysruiskeiksi.

Kotijoukkue KooKoo on ollut kauden suurin yllättävä ja löytyy sarjataulukon sijalta kuusi, eli se on kiinni suorassa puolivälieräpaikassa. Jussi Ahokkaan miehistö lähtee kampittamaan Ilvestä neljän ottelun voittoputkessa. Viimeisimpänä kouvolalaisjoukkue kaatoi paikalliskilpailija SaiPan kahdesti: ensin ennen joulua kotona 6-3, ja tapaninpäivänä vieraskaukalossa vakuuttavasti 0-5.

KooKoon pelaaminen on näyttänyt raikkaalta ja määrätietoiselta. Kuviot ovat kunnossa, jolloin syötöt lähtevät nopeasti ja tarkasti joukkuetovereiden lapaan, kun nämä hakevat paikkoja vahvan liikkeen avulla. Kouvolalaisten rosterista puuttuvat yhä nuorten maajoukkueen mukana olevat Joonas Oden ja Peetro Seppälä.

Liigan kärkipäähän noussut Ilves on tuskaillut aivan viime aikoina puolustus-ja maalivahtipelaamisen kanssa. Osasyynä vaikeuksille voidaan nähdä poissaolot, mutta samoja ongelmia on ollut havaittavissa jo ennen joulua kokoonpanon ollessa ehjemmässä kuosissa. Isoin yksittäinen poissaolija on ykkösmaalivahdin tontin napannut Lukáš Dostál, joka on mukana nuorten MM-kisoissa, kuten myös Lassi Thomson, Santeri Hatakka, Matias Maccelli sekä Antti Saarela.

Dostálin aisapari Ville Kolppanen ei ole täyttänyt odotuksia, eikä kiekko tarttunut myöskään torstaina Hakametsässä HPK:ta vastaan. Edessä pelaavalla puolustuksella ei vaikuta olevan juuri luottoa maalivahtiin, mikä johtaa siihen, että pelaaminen on omissa hätäistä ja avauspelaaminen hidasta.

HIFK:n kaatanut Pelicans hakee jatkoa hurmokselleen Kärppien juhlaillan kustannuksella

Oulussa nähdään lauantaina Kärpät-Pelicans-ottelun lisäksi juhlatunnelmaa. Ottelun yhteydessä Kärpät juhlistaa 20 vuoden takaista liiganousuaan erilaisin seremonioin. Paikalla on myös oululaiset pääsarjaan tuolloin juuri Pelicansin kaatamalla nostanut joukkue.

Kärpät elää edelleen pientä suvantovaihetta, joka alkoi ennen joulua. Tuolloin sarjaa suvereenisti hallinnut joukkue joutui taipumaan HIFK:lle ja Sportille ja HPK:kin kaatui vasta voittomaalikilpailussa. Kärpät hävisi myös tapaninpäivän ottelunsa JYPille 5-2.

Jyväskylässä vasta 17-vuotias Joel Blomqvist pelasi yllättäen ensimmäisen täyden ottelunsa Kärppien tolppien välissä suoriutuen kohtalaisesti. Häikäisevin tilastoin syksyn läpi pelannut Justus Annunen on nuorten maajoukkueen mukana MM-kisoissa, minkä lisäksi sivussa oli myös toinen maalivahti Patrik Rybar. Annusen lisäksi myös Rädyn veljekset Aatu ja Aku ovat nuorten Leijonien mukana.

Liigakauden isoimpiin pettymyksiin lukeutuva Pelicans sai balsamia surullisen syyskauden aikana syntyneisiin haavoihinsa, kun se kaatoi tapaninpäivänä HIFK:n Helsingin jäähallissa lukemin 2-3. Taisteluvoiton myötä päävalmentajaksi Ville Niemisen jälkeen nousseella Jesse Wellingillä on hiukan helpompi hengittää.

Pelicansin haasteet ovat olleet puolustuspäässä, mutta oman maalin pysyessä puhtaana on tuloksena usein ollut voitto. Pelicansilla tuleekin olemaan täysi työ äärimmäisen tulivoimaisen kärppähyökkäyksen pitelemisessä.

Yskähdellyt HIFK lähtee Kuparisaareen palauttamaan peliä uomiinsa

Sport lähtee repimään pesäeroa sarjan jumbosijaa miehittävään TPS:ään haastamalla kotiluolassaan HIFK:n. Helsinkiläiset puolestaan kaipaavat pisteitä säilyttääkseen asemansa hyvinä taistelussa pudotuspelien kotiedusta.

Sarjan häntäpäässä koko kauden ollut Sport on piristynyt, minkä myötä vaasalaiset ovat jättäneet sarjan jumbosijan taakseen. Joukkue on napsinut joulukuussa käytännössä joka toisesta ottelusta voiton, kun joka toinen kerta tulos on ollut tappio. Tapaninpäivänä trendi jatkui, kun Sport hävisi kotonaan niukasti Ässille.

Risto Dufvan astumisella kotkapaitojen ruoriin on ollut iso vaikutus Sportin ryhtiliikkeeseen ja petrausta on nähty erityisesti puolustuspäässä. Myös maalivahti Niko Hovinen on löytänyt itsensä ja torjunut arvokkaita pisteitä Sportille.

HIFK nousi viimeistään Ville Leskisen hankinnan myötä sarjan suurimpien mestarisuosikkien joukkoon, mutta peli on yskähdellyt viime aikoina jonkun verran. Joulukuun alussa HIFK haki hienon vierasvoiton Oulusta, mutta sen jälkeen pelatuista neljästä ottelusta ainoa voitto on sarjajumbo TPS:n vieraana. Tapaninpäivänä IFK joutui taipumaan kotonaan jatkoajalla Pelicansille.

Tappara saa Mikko Leinosen juhlaottelun vieraaksi hallitsevan mestarin

Myös Tampereella pelataan lauantaina juhlaottelu, jossa juhlakaluna on Tapparan pitkäaikainen toimitusjohtaja Mikko ”Mikki” Leinonen. Juhlallisuuksien jälkeen kaukalossa nähdään viime kevään välieräuusinta.

Pienen yskähtelyn jälkeen Tappara on saamassa peliään takaisin uomiinsa. Edellisestä neljästä ottelustaan kirvesrinnat ovat napsineet kolme voittoa, joskin edellinen vierasvoitto Raumalta tuli vaikeimman kautta. Tuossa pelissä Tappara karkasi jo 4-1-johtoon, mutta hölmöili ottelun kolmannessa erässä jatkoajalle. Siellä kuitenkin rutiini oli valttia.

Vaikka Tapparan alkukauden hirmuinen vire on hieman hyytynyt, on joukkue tukevasti sarjan kakkossijalla. Tehoja tamperelaisten laajasta hyökkäysarsenaalista ei ole puuttunut. Edelliset ottelut ovat olleet melkoisia maalijuhlia ja edellisen kerran Tappara on jäänyt alle kolmeen tehtyyn maaliin 7.12., juuri HPK:ta vastaan.

HPK:lle visiitti Tampereelle on jo viikon toinen, kun joukkue kävi torstaina voittamassa Ilveksen Hakametsässä. HPK:lle erityisesti vierasottelut ovat olleet viime aikoina haastavia, mutta Ilves-voitto antoi uskoa paremmasta. Tapparan ja HPK:n aikaisemmissa kohtaamisissa voitot ovat menneet kotijoukkueille, molemmille kertaalleen.

HPK on napsinut koko kauden ajan pisteitä ja voittoja melko tasaisesti, eikä suurempia notkahduksia tai tappioputkia ole tullut. Sarjataulukossa se taistelee tiukasti suorasta puolivälieräpaikasta. Tasainen onkin sana, jolla myös HPK:n pelaajistoa voi kuvata. Cody Kunyk ja Valtteri Puustinen ovat sisäisen pistepörssin kärjessä hieman joukkuetovereitaan karussa, mutta muuten lista on tasaista luettavaa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

22.10
Tappara - Ässät
16.10
Tappara - HPK
3 - 2
09.10
KalPa - Tappara
3 - 6

HPK

16.10
Tappara - HPK
3 - 2
10.10
HPK - Sport
0 - 1

Tällä kaudella

Kiristääkö Ässät otettaan Satakunnan herruudesta?

Ässät ja Lukko kohtaavat sarjakauden neljännessä Satakunnan paikallisderbyssä. Ässät on ollut kauden aikana paikallispeleissä niukasti niskan päällä ja vienyt kaksi kolmesta kohtaamisesta nimiinsä.

Ässät jatkaa taisteluaan pudotuspelipaikasta lauantain paikallisottelussa. Porilaiset ovat tuskailleet hyökkäyspään tehojen kanssa, ja joukkueella onkin vähiten tehtyjä maaleja koko liigassa, joukkueen keskiarvon ollessa tasan kaksi tehtyä osumaa per peli. Heikkoa on ollut myös ylivoimapelaaminen, johon kuitenkin saatiin helpotusta torstain 3-2-voittoon päättyneen Sport-pelin kahdesta ylivoimamaalista.

Puolustuksellisesti Ässät on onnistunut hyvin, minkä lisäksi molemmat joukkueen maalivahdit, Sami Aittokallio ja Daniil Tarasov lukeutuvat tilastojen valossa kauden kymmenen parhaan maalivahdin joukkoon.

Jos on Ässillä vaikeuksia maalinteon kanssa, niitä ei vastustajajoukkue Lukolta löydy. Raumalaiset ovat parantaneet peliään kauden edetessä, ja varsinkin heilutelleet verkkoa hyökkäyspäässä tiuhaan. Kaksi edellistä peliään Lukko on tosin hävinnyt, ja nyt se tavoittelee paluuta voittokantaan herkullisessa ottelussa.

Joukkueen hyökkäyksen kovin syömähammas on pistepörssin kolmonen Justin Danforth, joka on kuitenkin sivussa maajoukkuetehtävien vuoksi. Sivussa ovat myös nuorten maajoukkueen mukana olevat Ville Petman ja Ville Heinola, sekä Vili Sopanen. Tulivoimaa tuo AHL:stä siirtynyt Sebastian Repo. Tapparaa vastaan Lukko nousi kolmen maalin takaa tasoihin, mutta ei pystynyt kääntämään ottelua jatkoajalla nimiinsä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

Lukko

16.10
HIFK - Lukko
2 - 3
10.10
Lukko - SaiPa
3 - 0

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

harjoitusottelut

10.08.
Ässät - Lukko
3 - 4 VL

runkosarja