Liiga-kierros: Lambertin menettänyt JYP avaa kevätkautensa – vastassa ailahteleva HPK

LIIGA / Kierrosennakko
JYPillä oli välillä syytä riemuun.
Kuva © @PabloCassoSport
19.1.
2022
Keskiviikkoillan ainoassa Liiga-kamppailussa JYP saa vieraita Hämeenlinnasta. Karanteenista palaaville hurrikaanipaidoille ottelu on kalenterivuoden ensimmäinen.

Kolmen viikon tauko ohi

JYPin pitkä tauko sarjapeleistä päättyy. HPK metsästää Jyväskylästä ehjää kuusikymmenminuuttista.

JYPin kurssi on ollut jo hyvän tovin murheellista sorttia. Uusi vuosi alkaa kuitenkin monessakin mielessä puhtaalta pöydältä: pitkän tovin karanteenissa viettänyt ryhmä on saanut valmistautua ja latautua runkosarjan jälkipuoliskoon selvästi normaalia pidemmän ajan. Petrattavaa on, sillä pisteperusteisessa sarjataulukossa JYP on peränpitäjänä.

Kuumin JYPiin kytkeytyvä puheenaihe on viime päivät ollut suurlupaus Brad Lambert ja hänen oma-aloitteinen paluunsa Lahden Pelicansiin. Yhteistyötä ei voinut parhaalla tahdollakaan kutsua saumattomaksi, minkä myötä nyt nähdyssä ratkaisussa lienee pelkkiä voittajia.

Voittajista yksi on eittämättä JYP, jonka peliin tilanteen oikeneminen voi tuoda hetkellisen piristysruiskeen – siitä huolimatta, että nuoressa ja kokemattomassa kokoonpanossa on nyt yksi laatupelaaja vähemmän.

Laatupelaajasta nuorien ja kokemattomien joukkoon loppuvuonna hukkunut Joakim Kemell saa niin ikään mahdollisuuden uuteen alkuun. Sitä totisesti tarvitaan: megalomaanisen tykkisyksyn pelannut varausikäinen nuorukainen on onnistunut pisteenteossa viimeksi lokakuussa juuri ennen loukkaantumistaan. 

Pelikuntoon Kemell toipui joulukuun alkuun, mutta tuloskunto jäi tiehensä. Hiljaista oli myös torsoksi jääneissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joihin Kemell lähti suuret odotukset kannettavanaan. 17-vuotiaalta ei ammattilaissarjassa voi odottaa joukkueen tuloksellista kannattelemista, mutta muodollisessa taistelussa jumbosijan välttämisestä Kemellin peliäly ja laukaus ovat parhaimmillaan erittäin kilpailukykyisiä aseita.

Viimeistä pudotuspelipaikkaa miehittävä HPK saapuu Jyväskylään tappio allaan. Lukko kävi perjantaina riistämässä Hämeenlinnasta vieraspisteet luvuin 1–3. Vaikka peli oli mollivoittoista myös edellisessä ottelussa Jukureita vastaan, onnistui Kerhon kairata tuosta ottelusta pisteet.

Hieman tahmaista peliä viime ajat esittänyt HPK on ollut pitkälti laadukkaan maalivahtipelin ja Michael Jolyn tuloksenteon varassa. 32 ottelussa 23 pistettä nakuttanut kanadalainen johtaa Kerhon pistepörssiä selvällä marginaalilla: kakkospaikkaa pitää yllättäen Tommi Tikka viidentoista pisteen saldollaan.

Ongelma on kuitenkin alkanut väistyä ja tulosvastuun kantajia ilmoittautumaan. Jukurit-voitossa Joly jäi pisteittä, mutta voittoon tarvittavat osumat syntyivät tästä huolimatta. Muutama vuosi sitten parinkymmenen maalin seppänä tunnettu Markus Nenonen on esimerkki nimistä, joilta HPK kaipaa enemmän, kun taistelu pudotuspelipaikoista tihenee ja tiivistyy.

Vaikka HPK on sarjataulukossa vasta kymmenentenä, sen asema kevättä kohden mentäessä on verraten valoisa. Kerho on pelannut vasta 34 ottelua, mikä on pari, kolme vähemmän kuin sen useimmilla yläpuolisilla päävastustajilla.

Jos HPK suorittaa rästiin jääneet pelinsä Pikkaraisen ajan keskimääräisellä tasollaan, taistellaan Kanta-Hämeessä paremminkin suorasta puolivälieräpaikasta kuin kymmenen joukkoon yltämisestä. Yllätysvalmis JYP on tältä kannalta HPK:lle mainio mittari.