Liiga-kierros: Kuopiossa juhlitaan Spengler-mestareita, Helsingissä Kankaanperän tuhatta ottelua

LIIGA / Kierrosennakko
Liiga-ottelussa HIFK - Pelicans, Helsingin jäähallissa, 24. lokakuuta 2018.
Perjantain Liiga-kierros kattaa neljä ottelua. Kotimaan kamaralle palaava KalPa juhlistaa kotiottelussaan Spengler Cupin voittoa. Markus Kankaanperä saa puolestaan täyteen tuhat ottelua Liigassa, vasta kolmantena pelaajana.

HIFK isännöi Kärppiä Kankaanperän juhlaottelussa

HIFK ja Kärpät kohtaavat viidennen kerran reiluun kuukauteen. Neljästä ottelusta kolmessa Kärpät on vienyt pistepotin. Ilta on merkittävä myös HIFK-puolustaja Markus Kankaanperälle, joka saa täyteen tuhat ottelua Liigassa.

HIFK ja Kärpät ovat kohdanneet tällä kaudella jo neljästi. Kolme kertaa voittajana on poistunut Kärpät ja kertaalleen HIFK.

Kumpikin joukkueista joutuu tulemaan toimeen ilman nuorten MM-kisoissa pelaavia hyökkääjiään. Kärppien riveistä puuttuu nimekkäämmät Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari, mutta toisaalta oululaisilla on ollut vähemmän ongelmia hyökkäyspelaamisessaan, kun Tino Metsävainion ja Radek Koblizekin tapaiset pelaajat ovat ottaneet suurempaa roolia.

HIFK on ollut puolestaan ongelmissa hyökkäyspelaamisensa kanssa. Kahdessa edellisessä ottelussa punapaidat ovat tehneet vain kaksi maalia, molemmista on vastannut nuorisoketju Lauri Kulmala - Juha Jääskä - Janne Hämäläinen.

Helsinkiläisten kiekollinen pelaaminen ja koko olemus muuttui, kun Iikka Kangasniemi putosi kokoonpanosta kesken tapaninpäivän Pelicans-ottelun. Kärppiä vastaan pärjätäkseen joukkueen on löydettävä riveistään lisää vastuunkantajia.

Illan sankari on edellisestä kohtaamisesta sivussa ollut Markus Kankaanperä, joka juhlii tuhannen Liiga-ottelun rajapyykin ylittämistä. Ensimmäiset liigapelinsä JYPissä syksyllä 1998 pelannut Kankaanperä on päässyt maistelemaan mestaruutta kahdesti. Keväällä 2011 HIFK:ssa ja keväällä 2016 Tapparassa.

Parhaiten Kankaanperä tunnetaan kovista otteistaan kaukalossa. Kaikkien aikojen jäähytilaston kärkinimi on kuluttanut jäähypenkkiä 2048 minuuttia ja kahdesti konkaripuolustaja on kerännyt eniten jäähyminuutteja kaudessa.

Tulosveto

HIFK kaipaa tehoja hyökkäykseen
HIFK on ollut hyökkäyspäässä vaisu viimeisten ottelujen aikana. Jouluviikolla se onnistui viimeistelemään vain neljä maalia kolmessa ottelussa, mutta onnistui silti voittamaan yhden ottelun varsinaisella peliajalla, kun JYP kaatui Helsingissä futislukemin 1-0. HIFK ja Kärpät kohtasivat toisensa myös edellisessä ottelussaan vuoden viimeisessä pelissä viime viikolla Oulussa ja tuon ottelun vei nimiinsä kotijoukkue Kärpät lukemin 3-1. Vierailevat helsinkiläiset jopa hienokseltaan hallitsivat ottelua, mutta isännät olivat tehokkaampia. Kummankin joukkueen tekemiseen vaikuttaa osaltaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pelaavien nuorien tähtien poissaolo. Ottelusta tulee tasainen ja maalimäärät jäänevät melko pieniksi. Avainasemassa on, onko HIFK onnistunut löytämään terävyyttä hyökkäyspäähän.
2 3
3 4

HPK yrittää kääntää kurssiaan ilman Larmia

HPK:n pelaaminen ollut tuloksellisesti heikkoa viime aikoina. Nyt joukkueelta puuttuu vielä tuki ja turva, kun Emil Larmi kärsii loukkaantumisesta ja on pitkään poissa. Onnistuuko HPK palaamaan voittojen tielle alakuloisesti pelaavia Ässiä vastaan?

HPK:n alkukauden riemukulku on kääntynyt laskuun. Vielä joulukuun alussa joukkue pystyi keräämään täysiä pistepotteja, mutta viimeisestä seitsemästä ottelusta hämeenlinnalaiset eivät ole kertaakaan saaneet kolmea pistettä.

Hämäläisten matkantekoa ei helpota ykkösmaalivahti Emil Larmin loukkaantuminen, joka vie miehen sivuun peleistä pitkäksi aikaa. Larmia tuuraava Antti Karjalainen on jäänyt kauas Larmin tasosta. HPK:n alivoimapelaaminen tökki jo ennen Larmin loukkaantumista, mutta vielä suurempi uhkakuva heikko erikoistilannepelaaminen on ilman tuttua ja turvallista Larmia.

Ässien synkkä kausi näytti jo saavan valoisampia piirteitä, mutta viime otteluissa voitot ovat jälleen karttaneet porilaisia. Neljästä viime pelistä Ässät on hävinnyt kolme ja ainoa voittokin tuli vasta rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Ässien hyökkäyksen kärki on kapea, ja kun viime peleissä Sakari Salmisella ja Jarno Kärjellä on ollut tahmeampaa, koko joukkue on näyttänyt vaeltavan varjojen mailla. Neljässä viime pelissä Ässät on tehnyt yhteensä vaatimattomat kolme osumaa.

Perjantain kamppailu on kauden kolmas joukkueiden välillä. HPK on vienyt kummatkin aiemmat kohtaamiset nimiinsä, kotonaan 4-2 ja vieraissa 4-1. Keskinäisten otteluiden paras pistemies on Robert Leino yhdellä maalilla ja kolmella syöttöpisteellä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Ässät

07.08
Lukko - Ässät
1 - 1
07.08
Ässät - Sport
0 - 1
07.08
Ässät - Tappara
1 - 2
14.03
Kärpät - Ässät

Tulosveto

HPK:lle vihdoin voitto varsinaisella peliajalla
Hämeenlinnalaisten edellisestä kolmen pisteen potista on vierähtänyt kohta kuukauden päivät. Edellinen täysi pistepotti pamahti joulukuun 7. päivä, kun Kärpät kaatui Hämeenlinnassa lukemin 3-1. HPK on ollut viimeisten ottelujen aikana useasti voitonsyrjässä kiinni, mutta pelit eivät ole kääntyneet eduksi. Viimeksi HPK sulatti kotijäällään kolmen maalin johdon viimeisellä kymmenellä minuutilla kireistään tutuksi tullutta Sportia vastaan. Läpi kauden heikosti pelannut Ässät tarjoaa hämeenlinnalaisille pitkästä aikaa kolme pistettä.
3 4
1 2

KooKoolla viimeiset hetket heräämiseen

KooKoo on esiintynyt viime otteluissa vaisusti. Kausi on ollut erilaisten trendien sävyttämä. Tämän hetken trendi on tappioiden sävyttämä, ja ongelmia on pelin jokaisella osa-alueella.

KooKoon tahti on ollut rajusti laskeva viime aikoina. Viimeisestä kahdeksasta ottelusta on kasassa vain kolme pistettä, samalla ero kymmenen parhaan joukkoon on kasvanut jo seitsemään pisteeseen. Mikäli Kouvolassa mielitään pudotuspeleihin, on joukkueen aika herätä.

Kokonaisuutena KooKoon kausi on ollut erilaisten ilmiöiden sävyttämä. Kauden alussa KooKoo päästi paljon maaleja, mutta myös teki. Lokakuussa joukkue Juha Järvenpään johdolla tiivisti omaa maalia ja joukkue voitti kahdentoista ottelun jaksolla kymmenen peliä. Seuraavassa vaiheessa alkoi tökkimään viimeistely ja viime aikoina päästettyjen maalien määrä on palannut alkukauden tasolle, sillä erotuksella että tehtyjä maaleja on huomattavasti vähemmän.

Myös Ilveksen kausi on ollut ailahteleva. Kausi alkoi voitto- ja tappioputkilla, mutta viime otteluissa ailahtelu on siirtynyt jopa ottelun sisälle. Keskiviikkona tupsukorvat painelivat Sportia vastaan reippaaseen 4-1-johtoon, joka piti aina viimeiselle viisiminuuttiselle asti. Sport kuitenkin rynnisti reilussa kolmessa minuutissa rinnalle ja lopulta jatkoajalla ohi.

Sarjataulukossa viimeisestä kymmenestä ottelusta 18 pistettä kerännyt Ilves on tasaisessa keskikastissa yhdeksäntenä. Eroa pudotuspelien ulkopuolelle on vain kuusi pistettä, mutta toisaalta kuuden parhaan joukkoon matkaa on vain viisi pistettä, eikä kolmantena majailevaan Tapparaankaan ole kuin kahdeksan pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa. Kumpikin joukkue on voittanut omat kotiottelunsa, KooKoo tosin vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

18.09
Tappara - Ilves
14.03
HPK - Ilves

KooKoo

14.03
KooKoo - KalPa
07.03
Kärpät - KooKoo
3 - 4 JA

Tulosveto

Ilves ei toista keskiviikon sulamistaan
Kotipelissään keskiviikkona Ilves meni 4-1-johtoon Sportia vastaan vajaa viisi minuuttia ennen loppua. Mutta ottelun tarina kääntyy lopulta niin, että vieraileva Sport takoi kolme maalia viimeisellä viidellä minuutilla ja voitti ottelun jatkoajalla. Hyvin ottelussa esiintynyt Ilves ei toista keskiviikon virhettään ja heikosti viime aikoina esiintynyt KooKoo joutuu toteamaan Ilveksen paremmakseen. Ero saataa repsahtaa Ilveksen suuntaan reippaamaksikin, sillä KooKoon oman alueen pelaaminen ei ole ollut järin vakuuttavaa viime peleissä.
3 4 5
1 2

KalPa palaa kotimaan kentille uudella itseluottamuksella

Spengler Cupin voittanut KalPa palaa takaisin Liiga-karkeloihin. Turnausvoitto korosti kuopiolaisten nousujohteista kautta. SaiPalla on puolestaan ollut vaikeaa viimeistelynsä kanssa.

KalPan otteet Liigassa ovat olleet nousujohteisia jo marraskuun puolivälistä, mutta lopullisesti alkukauden heikot otteet unohtuivat joulutauon ulkomaanmatkan aikana.

Kuopiolaiset ottivat osaa Sveitsissä järjestettävään Spengler Cupiin. Tiiviillä aikataululla pelatut neljä ottelua tuottivat neljä voittoa kovista joukkueista. Turnauksen finaalissa KalPa kaatoi Kanadan maajoukkueen jännittävien vaiheiden ja rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 2-1. Mestaruuden kunniaksi Kuopiossa nostetaan mestaruusviiri kattoon.

SaiPalla on ollut vaikeampaa. Joukkue on pystynyt raapimaan hajavoittoja, mutta osittain loukkaantumisten aiheuttamat ongelmat hyökkäyspelaamisessa vaivaavat joukkuetta.

Suurimmat nimimiehet Tyler Morleyn johdolla ovat menettäneet kauden parhaan teränsä ja tulos on luettavissa taululta. Viimeisessä viidessä ottelussa sputnikit ovat tehneet vain kuusi maalia. Esimerkiksi Morleyn tehoton jakso on jatkunut jo pidempään. Joulukuun alun jälkeen Morley on pelannut yhdeksän ottelua, joissa tilille on kertynyt vain kolme tehopistettä.

Positiivista energiaa lappeenrantalaisten pelaamiseen on tuonut Jyväskylästä saapunut Micke Saari. Tilastokirjoihin Saari on päässyt vasta yhden maalin ja syötön verran, mutta nykyesityksillä tulos tulee ennemmin tai myöhemmin.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. SaiPa on vienyt kummallakin kerralla pidemmän korren ja kokonaispisteet ovat menneet sputnikeille 5-1. Paras pistemies on jälkimmäisessä ottelussa kolme syöttöpistettä kirjauttanut Cody Kunyk.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

14.03
KooKoo - KalPa
07.03
KalPa - Pelicans
7 - 2

SaiPa

14.03
SaiPa - Pelicans
07.03
Lukko - SaiPa
8 - 0

Tällä kaudella

harjoitusottelut

23.08.
SaiPa - KalPa
5 - 4
07.09.
KalPa - SaiPa
2 - 4

runkosarja

Tulosveto

Spengler Cupista revitty buusti liikaa SaiPalle
KalPa kävi vuodenvaihteessa pelaamassa Sveitsissä Spengler Cupissa, joka on yksi historian vanhimpia kiekkoturnauksia. Kuopiolaiset voittivat turnauksen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena, kun se kaatoi Euroopassa pelaavista kanadalaisista kootun Kanadan maajoukkueen turnauksen finaalissa. Maalit turnauksessa jäivät vähemmälle, kuten ne jäävät todennäköisesti tässäkin pelissä. Viimeisten ottelujen aikana SaiPa on pelannut todella vähämaalisia otteluita ja viimeisessä viidessä SaiPan pelissä on kussakin nähty alle 3,5 maalia. Spengler Cupin voitto toi varmasti lisää itseluottamusta kuopiolaisten puseroon ja sen turvin peli kääntyy isäntäjoukkueelle.
2 3
0 1