Liiga-kierros: Kuntopuntarin kärki vastakkain Hämeenlinnassa – nimekkään Ässien pudotuspelipaikka karkaamassa käsistä

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Lauantai tarjoaa täyden seitsemän ottelun kierroksen ja taistelu pudotuspelipaikoista jatkuu usealla paikkakunnalla. Päivän kierroksella huomio kiinnittyy etenkin Hämeenlinnaan, jossa sarjan kuntopuntarin kärkikaksikko kohtaa toisensa.

Seuraa Heitä

Ville Leskinen #21 | HIFK

Laitahyökkääjä

Teki eilen hattutempun Kärppien verkkoon ja on ottanut suurta vastuuta HIFK:n hyökkäyksessä. Jatkuuko hyvä vire tänään HPK:n kustannuksella?

Hannes Björninen #24 | Pelicans

Keskushyökkääjä

Rikkoi oman piste-ennätyksensä tällä viikolla ja saavutti sadan syöttöpisteen merkkipaalun perjantaina. Pelicansin tärkein yksittäinen pelaaja.

Sam Lofquist #2 | SaiPa

Puolustaja

Palasi viiden vuoden tauon jälkeen SaiPaan ja onnistui heti keskiviikkona maalinteossa. Edelleen todella vaarallinen lämäri, jota käyttää estotta.

Kuntopuntarin kärki kohtaa

Hämeenlinnassa mitellään viimeisen kymmenen ottelun parhaimpien joukkueiden kesken.

HPK kärsi perjantaina kirvelevän tappion päävastustajansa Sportin vieraana. Jatkoaikavoitto aiemmin viikolla Ässistä oli pudotuspelitaiston kannalta onnistunut suoritus, mutta nyt joukkue yllätettiin housut kintuissa. Aggressiivinen Sport piti ajoittain pilkkanaan HPK:n pakistoa, jolle perjantai oli jonkinasteinen ohipäivä.

Muuten HPK on kiitänyt sarjan parhaassa pistetahdissa edelliset kymmenen ottelua. EHT:lla koronakaranteeniin joutuneen Jere Innalan kuntoa tarkkaillaan. Tähtilaituri on jo harjoitellut, mutta uumoiltua paluuta ei tapahtunut keskiviikkona eikä perjantaina. Sportia vastaan ottelun jätti kesken peräti kolme pelaajaa. Tommi Tikan, Arto Laatikaisen sekä Santeri Lukan tilannetta katsellaan lauantaina uudestaan.

HIFK:n vire on isäntäjoukkueen tavoin ollut todella hyvä ja pääkaupungin punaiset ovat hävinneet 13 edellisestä ottelustaan vain yhden varsinaisella peliajalla. HIFK on osoittanut vahvaa voittajan luonnetta, sillä useat tiukat ottelut ovat kääntyneet sen eduksi.

Huomionarvoinen asia on se, että kova vire on tapahtunut pääosin ykkössentteri Anton Lundellin poissaolon aikana. Koronasta kärsineen Lundellin paluuaikataulu on vielä arvoitus. Hyökkäyksessä vastuuta on ottanut erityisesti Ville Leskinen, joka takoi eilen hattutempun ex-seuransa Kärppien verkkoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
01.04
Kärpät - HPK
1 - 3

HIFK

13.04
HIFK - Sport
4 - 0
06.04
HIFK - Kärpät
0 - 1
13.03
SaiPa - HIFK
1 - 2

Bussijaloista viimeiset mehut irti

Ouluun saapuu kaksi joukkuetta, jotka ovat nähneet viime aikoina runsaasti suomalaista maantietä. Ässillä alkaa olla kriittiset paikat tämän kauden osalta.

Kärpät sai alkuviikosta päävalmentajansa Mikko Mannerin takaisin koronakaranteenin jälkeen, mutta paluu ei ole tapahtunut ruusuisissa merkeissä. Kärpät on nimittäin ensimmäistä kertaa tappioputkessa sitten tammikuun lopun jälkeen.

Toisaalta viikon kummatkin tappiot ovat tulleet vain maalin erolla, joten kriisinappulaa ei ole syytä painaa Oulussa pohjaan. Eilen Helsingissä Kärpillä oli avaimet voittoon, mutta oma koira Ville Leskinen pääsi puremaan oululaisia hattutempullaan.

Kärppien valmistautumista lauantain otteluun haittaa se, ettei se päässyt lentämään Helsingistä Ouluun vaan joutuu matkustamaan yli 600 kilometriä bussilla nelostietä.

Kuopiosta Ouluun saapuva Ässät on puolestaan tiukan paikan edessä, sillä pitkään suhteellisen hyvältä näyttänyt pudotuspelimahdollisuus on karisemassa jatkuviin tappioihin. Ouluun saapuessa porilaisille on kertynyt tappioita jo seitsemän putkeen.

Ässät on vahvistanut joukkuettaan pitkin kautta, joten nykyvireessä joukkue on matkalla kohti isomman kokoluokan skandaalia. Hyvä asia viimeisissä otteluissa on ollut se, että Ässät on pystynyt kuitenkin roikkumaan voitoissa kiinni, mutta nykytilanne huutaa kurssin kääntymistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

15.04
Sport - Kärpät
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Jatkuuko lahtelaisten ilotulitus Rauman illassa?

Lahden Pelicans on pelannut raikkaalla ilmeellä tämän viikon ottelut JYPiä vastaan. Jatkaako ykköskenttä tuhojaan myös Raumalla?

Lukon viime aikaiset otteet ovat olleet vaihtelevia ja joukkue pyrkii saamaan tasaisuutta tänä iltana Pelicansin kustannuksella. Huomionarvoista on, että joukkueen edellisestä viidestä ottelusta jopa kolme on edennyt vähintään jatkoajalle saakka.

Minkäänlaisesta kriisistä on raumalaisten kohdalla kuitenkaan turhaa puhua, mutta joukkueen pelaaminen on kokenut kolauksia viime aikoina. On myös hyvä muistaa, että Lukko on Liigan kovavireisin kotijoukkue ja poistunut kotikaukalosta tappio niskassaan edellisen kerran 24. marraskuuta.

Lukko pelasi edellisen kerran torstaina, jolloin KooKoo kaatui vasta voittolaukauskilpailun jälkeen luvuin 4−3. Sebastian Repo sai tuossa ottelussa katkaistua pitkän maalittoman putkensa ja hyökkääjän tehoja kaivataan myös tänään Pelicansia vastaan. 

Vierasjoukkue Pelicans on pelannut tämän viikon ajan JYPiä vastaan kotonaan. Tiistaina lahtelaiset järjestivät ilotulitusta luvuin 7−1 ja perjantaina taululle naulattiin luvut 3−1. Filip Chlapik debytoi Pelicansin riveissä perjantain ottelussa, mutta pelaamisesta on näin lyhyellä otannalla turha lähteä tekemään syviä analyysejä.

Pelicansin ykköskenttä Hannes Björninen-Iikka Kangasniemi-Waltteri Merelä on ollut tuhoisalla pelipäällä ja varsinkin kapteeni Björninen on joukkueelle elintärkeä palanen.

KooKoolla iso paikka parantaa otteitaan – katkeaako isäntien tappioputki?

Hyvän kauden pelannut KooKoo käy tällä hetkellä läpi haastavaa ajanjaksoa. Joukkue pyrkii katkaisemaan tappioputken kovakuntoisen KalPan saapuessa kylään.

KooKoo pelasi viikolla vierasottelut Tapparaa ja Lukkoa vastaan ja kahdesta ottelusta mukaan lähti vain yksi sarjapiste. Joukkueella on menossa pelillisesti haastava jakso ja tänään haasteena on sarjassa neljäntenä oleva KalPa.

Kouvolalaisten pelaamisessa on ollut tällä viikolla niin hyvää kuin huonoakin. Joukkue hallitsi ottelua Tapparaa vastaan ajoittain mielin määrin, mutta viimeistely oli heikkoa ja tuolloin kolmas erä käänsi ottelun isännille. Torstaina Lukkoa vastaan KooKoo hukkasi suuren määrän ylivoimaa, joilla ottelu olisi hyvinkin voinut kääntyä vieraiden hyväksi. Tänään niin viimeistelyn kuin erikoistilannepelaamisen on parannuttava, jotta pisteet jäävät Lumon Areenalle.

KooKoo on myös täydentynyt viikon aikana, kun hyökkääjä Leevi Aaltonen sekä puolustajat Erik Autio ja Saku Kinnunen ovat saapuneet Kouvolaan. Jokaisen debyyttiä odotellaan ja ennakkotietona KooKoo on vahvistanut ainakin Kinnusen pelaavan lauantaina.

KalPa on löytänyt kevään korvilla pirteän vaihteen ja on tällä hetkellä jo kolmen ottelun voittoputkessa. Joukkue on viikon aikana kaatanut Jukurit, Kärpät ja viimeisimpänä Ässät eilen Kuopiossa. KalPa on samalla parannellut asemiaan sarjan kärkipäässä ja taistelu kuuden parhaan joukkoon pääsystä tiivistyy hyvää vauhtia.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella vain kerran aiemmin. Tammikuun lopulla KooKoo haki jatkoaikavoiton Kuopiosta luvuin 2–3, joten tänä iltana on KalPalla paikka revanssille tuosta kohtaamisesta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

15.04
KooKoo - Ilves
13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3

KalPa

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
10.04
Sport - KalPa
3 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA
01.04
KalPa - Jukurit
3 - 0

Jyväskylässä arvoitusten lauantai

JYPin ja Ilveksen kohtaamista voi muodostua mitä tahansa hurlumhein ja vähämaalisen nyhjäyksen väliltä. Ilveksellä olisi hyvä sauma saada orastava voittoputki auki eilisen voiton jäljiltä.

Synkän talven kokenut JYP on saanut viimeisissä otteluissaan kerrankin aihetta lievään positiivisuuteen, mutta toisaalta tämän viikon kaksi vierasottelua Lahdessa osoittivat hurrikaanipaitojen paikan olevan visusti sarjan kellarikerroksessa.

Yksittäisistä pelaajista JYPille aihetta iloon ovat tarjonneet konkarikapteeni Jani Tuppurainen sekä kummatkin maalivahdit, mutta joukkueen tuloksenteko on edelleen varsin heikoissa kantimissa.

Myös Ilveksen ajanjakso joulun jälkeen on JYPin tavoin ollut synkkä, mutta Tampereen keltavihreä puoli sai perjantaina huipputärkeän onnistumisen, kun Ilves nujersi Tapparan komeasti maalein 4–1.

Ilveksen suurin ongelma on ollut ailahtelevuus ja eilisen esityksen vastapainona on nähty useita rumia kyykkäyksiä. Toiveikkuutta tasaisuuden löytymiseen tuo joukkueen tyhjentynyt sairastupa ja etenkin Jarkko Parikan ja Niko Peltolan paluut puolustukseen ovat olleet Ilvekselle todella tärkeitä asioita.

JYPin ja Ilveksen kauden aiemmissa kahdessa kohtaamisessa on nähty todelliset maali-iloittelut. Ilvekselle Jyväskylä on ollut useiden vuosien ajan hankala paikka pelata, joten eiliseen voittoon tupsukorvilla ei ole varaa tuudittautua.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

13.04
JYP - KooKoo
1 - 4
10.04
Kärpät - JYP
4 - 1
03.04
JYP - KalPa
1 - 2 JA

Ilves

15.04
KooKoo - Ilves
06.04
Sport - Ilves
0 - 4

Pohjalaanen uho kaikuu Hakametsässä

Sport on haistanut saumansa pudotuspelipaikkaan ja aikoo pitää siitä tiukasti kiinni. Tapparan kova vire näyttää puolestaan hieman hyytyneen.

Tappara koki perjantaina isoimman yksittäisen tappionsa sitten marraskuun, kun se kaatui paikallisvastustaja Ilvekselle hieman yllättäenkin 4–1. Vahvan vuoden alun jälkeen kirvesrintojen käyrä on kääntynyt viimeisissä peleissä hienoiseen laskuun.

Tappara kaipaisi takaisin riveihinsä puolustaja Valtteri Kemiläistä, jonka tulituki hyökkäykselle on korvaamaton asia. Mielenkiintoa Tapparan osalta lauantaihin luo maalivahtivalinta: Christian Heljangolle osui perjantaina heikompi ottelu ja Dominik Hrachovina ei tiettävästi ole vieläkään mukana, joten olisiko nyt nuoren Kari Piiroisen vuoro?

Sport on antanut viimeisissä otteluissaan rohkaisevia merkkejä taistelussa viimeisestä pudotuspelipaikasta. Eilen Vaasassa Risto Dufvan miehistö nujersi kovassa kunnossa olevan HPK:n tylysti maalein 6–1.

Voitto tuli suoraviivaisella ja aggressiivisella tyylillä. On Sportin suuri etu, että onnistujia näyttää löytyvän laajalla rintamalla ja pelaajat onnistuvat maalinteossa vuoronperään. Joukkueen pelivire lupaileekin loppukauden kannalta hyvää.

SaiPa etsii kiivaasti itseään ja maaleja

SaiPa pyrkii katkaisemaan pitkän tappioputkensa kotikentällä TPS:n kustannuksella. Isännillä ollut suuria hankaluuksia niin hyökkäyspelaamisessa kuin erikoistilanteissakin.

SaiPa pelaa viikon toisen ottelunsa ja saa vastaansa TPS:n. Joukkue on tällä hetkellä kuuden ottelun tappioputkessa, mutta on onnistunut keräämään muutamia pisteitä viemällä kolme ottelua jatkoajalle. Edellisen kerran SaiPa nähtiin kaukalossa keskiviikkona, jolloin JYP oli parempi luvuin 4−2. 

Keltamustien suurimmat haasteet ovat erikoistilannepelaamisen ailahtelevaisuus sekä maalinteko. Joukkue on tehnyt vain 78 maalia, joka on selkeästi vähiten koko liigassa. Hyökkäyspelaamisen ontuminen on johtanut vähämaalisiin taisteluihin, eikä Ville Hämäläisen valmennusryhmä ole saanut virettä kääntymään.

Erikoistilannepelaamisessa SaiPa on samaan aikaan liigan eliittiä ja heikointa materiaalia. Ylivoimatilastoissa SaiPa on heikoin koko liigasta, mutta vastaavasti alivoimalla joukkue on jopa kolmanneksi tehokkain.

Tomáš Záborský kantaa joukkueen kultaista kypärää ja on yhdessä maalivahti Niclas Westerholmin kanssa ollut viime aikojen harvoja valopilkkuja. Keskiviikkona heti maalin makuun päässyt puolustaja Sam Lofquist pelaa nyt ensimmäisen kotiottelunsa paluun jälkeen.

TPS on saavuttanut tällä viikolla kaksi voittoa Jukureista ja pelasi eilen vierasottelun Mikkelissä, josta mukaan lähti voittolaukauskilpailun kautta kaksi pistettä. Jukurit tarjosi perjantaina TPS:lle aktiivista vastusta, mutta Juuso Pärssisen ja Josh Kestnerin maaleilla joukkue otti voiton mukaansa. Hyvän kauden pelannut Kestner on myös koko Liigan pistepörssin toisena heti HPK:n Petri Kontiolan jälkeen, mutta on viime aikoina kärsinyt tehottomuudesta.

Lauantai-illan otteluun TPS luistelee ennakkosuosikkina, mutta tulosta vaaditaan etenkin joukkueen ratkaisijaosastolta. SaiPa osaa olla ikävä vastustaja varsinkin kotikentällään ja joukkueiden tämän kauden aiemmat kohtaamiset ovat kääntyneet turkulaisille vain maalin erolla.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

TPS