Liiga-kierros: Kulta-Kaapo saapuu pelastamaan joukkuettaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Saimi Airaksinen
Perjantain Liiga-kierroksella on suuria mahdollisuuksia parannella asemiaan taistossa pudotuspelipaikoista. Esimerkiksi HIFK nousee kolmen pisteen voitolla kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan.

Kulta-Kaapo saapuu ryhdistämään turkulaislaumaa

TPS on pelannut todella vaisusti joulutauon jälkeen, ja ero sarjan kolmoseen on kutistunut kuuteen pisteeseen. Turkulaiset hävisivät viime kotipelissä 4−0 Sportille, joka sai vapaasti operoida TPS:n maalinedustalla. Lisäksi Henrik Haukeland ei ollut kummoisessa vireessä TPS-maalilla.

Turkulaiset saavat otteluun mukaan kultapoika Kaapo Kakon, jota seura hehkuttanut sosiaalisessa mediassa vähintäänkin tarpeeksi. Kääntöpuolena hyvän joulukuun pelannut Lauri Pajuniemi on jälleen loukkaantuneiden listalla.

Tappara on katkaissut tappioputkensa tämä kalenterivuoden otteluissa. Vakuuttavat kolme voittoa HPK:sta, KalPasta ja Jukureista varmasti maittavat kuuden ottelun tappioputken jälkeen.

Keskiviikon ottelussa HPK:ta vastaan Tappara otti paljon jäähyjä, mutta selvitti ne kaikki. Ainoa takaisku syntyikin oman ylivoiman aikana. Turussa kirvesrinnat eivät voi sortua jäähyilyyn, sillä TPS:n ylivoima on osoittautunut toimivaksi.

Tilastot

Tällä kaudella

Tulosveto

TPS kompuroi Tapparaa vastaan
Tappara on voittanut kolme viimeistä otteluaan, TPS:llä on puolestaan ollut vaikeampaa. Tapparan avainpelaajat ovat pystyneet nousemaan esiin tärkeillä hetkillä, samaa ei voi sanoa TPS:n vastaavista. Esimerkiksi alkukaudella maaleja liukuhihnalta latonut Oula Palve on kahdeksan ottelun maalittomassa putkessa. Joukkueen maalimäärät ovat kokonaisuutena pudonneet loukkaantumisten ja Kaapo Kakon poissaolon aikana.
1 2
2 3

HIFK kolmen pisteen voitolla kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan

HIFK on sysännyt syksyn ankeat hetket taakseen, ja helsinkiläiset ovat voittaneet viimeisestä yhdeksästä pelistä peräti seitsemän. Mukaan mahtuu muun muassa maukas 4−2-kotivoitto sarjajohtaja Kärpistä.

Viime kierroksella IFK kaatoi SaiPan rankaisemalla tehokkaasti lappeenrantalaisten virheistä, ja joukkue mätti jopa kuusi maalia. Helsinkiläisten loukkaantumislistalta löytyy edelleen merkittävinä niminä Niklas Nordgren ja Kyle Quincey, mutta Ässistä siirtynyt Sakari Salminen vahvistanee kokoonpanoa.

HPK:n hyvä ote on puolestaan laantunut, ja sarjasijoitus on lähtenyt laskuun. Kuudes sija ja suora pudotuspelipaikka ovat uhattuna illan ottelussa, kun IFK on vain pisteen päässä Pallokerhosta.

Hämeenlinnalaisten keskiviikon kamppailu Tapparaa vastaan päättyi 4−1-tappioon, kun joukkue joutui pyörimään omassa päässä eikä onnistunut hyödyntämään ylivoimiaan.

Tulosveto

Tehokaksikko siivittää HIFK:n voittoon
HIFK saa otteluun apuja sairastuvalta sekä hankinnan muodossa. Iikka Kangasniemi palaa kokoonpanoon loukkaantumisen jäljiltä ja Sakari Salminen siirtyy Ässistä Helsinkiin. Kaksikko tuo rutkasti lisää ratkaisuvoimaa HIFK:n hyökkäykseen. HPK:lla on puolestaan menossa vaikeampi jakso, sillä joukkue on voittanut varsinaisella peliajalla kymmenestä viime ottelustaan vain kaksi.
4 5
2 3

Osoittaako Ässät jälleen katkennutta selkärankaa?

Ässien uusi vuosikin on alkanut vaikeasti kahdella tappiolla, ja seura aloitti tyhjennysmyyntinsä myymällä Sakari Salmisen pois. Uuden valmentajan kuherruskuukausi on päättynyt ja Pasi Kaukorannankin alaisuudessa merkkejä selkärangan katkeamisesta.

Maalinteko on ollut porilaisille erityisen vaikeaa, sillä viimeisessä neljässä ottelussa patapaidat ovat viimeistelleet vain kolme maalia. Patapaitojen hyökkäyksiinlähdöt ovat olleet korostetun hitaita, mutta se on toiminut joitakin joukkueita vastaan.

Ilveksen peli on ailahdellut paljon, mutta tamperelaiset ovat silti vain kolmen pisteen päässä suorasta pudotuspelipaikasta.

Ilves pelasi viimeksi viime lauantaina Sportia vastaan, jossa tupsukorvilla oli vaikeuksia oman pään maalineduspelaamisessa. Maalinteko sen sijaan onnistui, ja Ilves-miehistö takoi peräti kuusi maalia.

Tulosveto

Ilves murskaa Ässät
Ässien pelissä orasti jo viitteitä paremmasta, mutta nyt joukkue on ajautunut jälleen tappiokierteeseen. Edellisestä viidestä pelistä porilaiset eivät ole saaneet täyttä pistepottia. Pistejahti ei helpotu, kun joukkue päästi parhaan pistemiehensä, Sakari Salmisen, jahtaamaan menestystä Helsinkiin. Ilves on pelannut ailahtelevasti, mutta rutiini riittää Ässien kaatamiseen. Mikäli tupsukorvat saavat vaihteen päälle heti alussa, lopputuloksena saattaa hyvinkin olla kokeilemisen arvoiset murskajaiset.
5 6
0 1

JYP rymistelee kohti pudotuspelipaikkaa

JYP on ottanut kolme tärkeää kolmen pisteen voittoa, jotka pitävät hurrikaanien pudotuspelihaaveet elossa. Jyväskyläläisten maalivahti Eetu Laurikainen on ollut kuumana tammikuun peleissä.

JYPin kärkihyökkääjät Jarkko Immonen, Eric Perrin ja Jani Tuppurainen eivät ole päässeet tehoille tasakentällisin, mitä heiltä tarvitaan joukkueen menestymistä ajatellen. Nelosketju on puolestaan noussut isoon rooliin, ja Ossi Louhivaara viilettääkin kolmen pelin maalinputkessa. Myös sairastuvalta palannut Jake Newton toi jalkanopeutta JYPin kankeaan puolustukseen.

Jukurit kamppailee pisteen jyväskylälisiä perässä Liigan sijalla 13. Mikkeliläisten peli on ottanut askeleen parempaan suuntaan, kun kahdeksan ottelun tappioputken jälkeen kuudesta pelistä on tullut neljä voittoa. Maukkaimpana viime lauantain vierasvoitto Kärpistä.

Lauantain Kärpät-voitossa Jukurit tulivat sitkeästi kahden maalin takaa tasoihin, ja päätöserässä ohi Vadim Pereskokovin maalilla. Mikkeliläiset tarvitsevat ehjän kuusikymppisen nousukuntoista JYPiä vastaan, sillä viime otteluissa taso on ailahdellut paljon.

Tulosveto

Jukurit ei löydä keinoja JYPin muurien murtamiseen
Jukurit on esittänyt vahvoja otteita viime otteluissa, parhaana esimerkkinä Kärppien kaataminen lauantaina. Viidestä viime pelistä mikkeliläiset ovat voittaneet kolme. Myös JYP on löytänyt tekemiseensä punaista lankaa ja lähtee kotikentällään kolmen ottelun voittoputkessa ennakkosuosikkina. Jukurien hyökkäysosasto ei löydä keinoja JYPin tiivistyneen puolustuspelin ohittamiseen.
3 4
0 1

Luisteluvoimaiset joukkueet kohtaavat Lahdessa

Pelicans ja KalPa ovat liitäneet vahvassa nousukunnossa viime otteluiden ajan. Pelikaanit ovat napanneet viimeisestä kymmenestä pelistä seitsemän voittoa, kun taas kalakukkokaupungin ylpeys kuusi voittoa. Mikäli Spengler Cupin ottelut lasketaan, KalPan saldo viimeisestä kymmenestä taistosta on kahdeksan voittoa.

Pelicans on onnistunnut napsimaan voittoja aggressiivisella hyökkäyspelillä, jota vastaan KalPan nopea lyhytsyöttöpeli joutuu koetukselle. 

Molemmilla joukkueille ottelu on todella merkityksellinen pudotuspelien kannalta, sillä lahtelaisten suora pudotuspelipaikka ei ole turvattu ja kuopiolaiset pyrkivät kirimään tiensä kymmenen parhaan joukkoon.

Tulosveto

Lahdessa ei juhlita maaleilla
Pelicansin ja KalPan välisessä ottelussa ei kannata odottaa suurta maalimäärää. Koko kauden mittapuulla KalPa on tehnyt toiseksi vähiten maaleja. Pelicans on tehnyt enemmän, mutta viime aikoina tahti on ollut vaisumpaa. Kummankin joukkueen riveistä löytyy ratkaisuvoimaa, mutta viimeinen silaus on jäänyt puuttumaan.
1 2
1 2

Pysäyttääkö Sport Osalan maalivainun?

Sport haastaa Kärpät Vaasassa, vaikka kotkapaidat ovatkin olleet hyvässä vireessä ja miehittävät sarjan kahdeksatta paikkaa. Sport on ollut maalipaikoissaan tehokas ja iskenyt peräti 125 maalia kauden aikana, mikä on toiseksi eniten Liigassa. Kolikon kääntöpuolena on 129 päästettyä maalia.

Kärpät palasi voittokantaan vakuuttavalla 5−1-voitolla HPK:sta. Ottelun ylivoimainen hahmo oli Oskar Osala, joka tälläsi kiekon neljä kertaa HPK-maaliin.

Osala pelaa ensimmäistä kertaa kasvattajaseuraansa Sportia vastaan, mikä herättänee tunteita hyökkääjäjärkäleessä.

Joukkueiden kokoonpanoihin ei ole odotettavissa suuria muutoksia lukuun ottamatta Lasse Kukkosen paluuta pelikiellon jäljiltä oululaisten kokoonpanoon.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

18.09
HIFK - Sport
4 - 1
25.08
Sport - Kärpät
4 - 5 JA

Kärpät

Tällä kaudella

Tulosveto

Sport ei pysy Kärppien kyydissä
Sportin peleissä on nähty varsinaisia maali-ilotteluja. Samaa on odotettavissa myös perjantaina, mutta tällä kertaa pääosaan nousee vastustajajoukkue. Kärpillä on laaja materiaali, jonka turvin se pystyy pyörittämään pitkiä painostusjaksoja Sportin päädyssä. Sportilla on kyvyt vastata tiettyyn pisteeseen, mutta pisteet matkaavat Ouluun.
2 3
4 5