Liiga-kierros: Koronan typistämä tiistain kierros tarjoaa tasaisia otteluita

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
SaiPan ja Pelicansin välinen ottelu putosi kierrokselta pois SaiPan koronakaranteenin takia. KooKoo on puolestaan jäänyt vapaaehtoiseen karanteeniin, minkä takia ottelua KooKoo–KalPa ei nähdä keskiviikkona.

Seuraa Heitä

Ruslan Ishakov #34 | Adler Mannheim

Keskushyökkääjä

Vaisun alkukauden jälkeen Moskovan Taikuriksi tituleerattu Ruslan Ishakov on löytänyt oman tasonsa. Hän teki TPS:n viime ottelussa tehot 1+2.

Jatkuuko TPS:n Ishakovin pisteputki Tapparaa vastaan?

Kierroksen mahdollisesti kovatasoisin kamppailu nähdään Tampereella, jossa pitkässä voittoputkessa viilettävä TPS asettuu kovakuntoisen Tapparan vastukseksi.

Kotijoukkue Tappara on sarjataulukossa sijalla neljä ja se on menettänyt viimeisessä neljässä pelissä vain kaksi pistettä. Hyökkäyksessä pirteitä ovat olleet esimerkiksi Patrik Virta sekä Kristian Tanus. Maalivahti Christian Heljangolla on allaan nollapeli, sillä Tappara kaatoi viimeksi perjantaina KalPan kotonaan lukemin 1–0.

Hyvistä tuloksista huolimatta Tapparan pelaaminen on viime aikoina ollut hivenen hermostunutta. Puolustuspäässä joukkue on tehnyt virheitä, ja muun muassa Santtu Kinnunen on ottanut turhia jäähyjä.

TPS:ää vastaan kokoonpanosta puuttuvat todennäköisesti Valtteri Kemiläinen sekä Kristian Kuusela, joka on ollut viime peleissä tehokas. Myös KalPa-ottelun kesken jättäneen Maksim Matushkinin pelaaminen on epävarmaa.

Myös TPS:llä menee hyvin. Se on sarjataulukon kolmannella sijalla voitettuaan viimeiset kuusi otteluaan. Viimeksi se kaatoi Ilveksen vieraissa lauantaina.

TPS:n voittoputki on ollut pitkälti terävän hyökkäyksen ansiota. Nuorista omista kasvateista tehokkaita ovat olleet Juuso Pärssinen, Lauri Pajuniemi ja Markus Nurmi. Isoja onnistumisia on kerännyt myös venäläinen Ruslan Ishakov, joka on vaisun alkukauden jälkeen alkanut viimein pelata odotetulla tasolla. Hän on tehnyt pisteitä jokaisessa viimeisestä kuudesta ottelusta, yhteensä 3+5=8.

Puolustuspäässä TPS on ollut heikompi, ja vastustajat ovat usein päässeet vastahyökkäyksiin sekä aivan loistaviin paikkoihin parhaalle maalintekosektorille. Voittoihin on siis tarvittu myös TPS:n maalilla vastuun jakanutta kaksikkoa Andrei KarejevKarri Rämö, joista molemmat ovat pelanneet hienosti.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
Tappara - Kärpät
3 - 1
08.03
Ilves - Tappara
2 - 1
05.03
Tappara - Lukko
5 - 3
02.03
TPS - Tappara
0 - 4

TPS

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Tällä kaudella

Sarjakärki Lukko lähtee hakemaan Sportista revanssia

Vahvasti pelannut Lukko hävisi lauantaina Sportille. Myös tiistain ottelusta saattaa tulla tasaisempi, kuin sarjataulukon perusteella voisi odottaa.

Lukko johtaa Liigan sarjataulukkoa, ja Sport on vasta kymmenentenä. Joukkueiden kohtaamiset ovat kuitenkin olleet tasaisia, ja kun joukkueet kohtasivat viimeksi lauantaina, Sport voitti ottelun 4–2.

Lukko pelaa ottelusumassa, sillä viime viikolla sillä oli neljä vieraspeliä ja tälläkin viikolla se pelaa neljä ottelua. Vaikka joukkueen sairastupa on periaatteessa tyhjä, raskas otteluohjelma ja matkustaminen tarkoittavat sitä, että pelaajia saatetaan lepuuttaa eivätkä kaikki välttämättä ole Sportia vastaan kokoonpanossa.

Yksi Lukon vahvuuksista on myös viime aikoina ollut se, että onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, eikä pisteiden teko ole ollut vain muutaman pelaajan vastuulla. Esimerkiksi Aleksi Saarela on viime otteluissa ollut kohtalaisessa vireessä. Myös Thomas Gregoire on pelannut vahvasti, vaikkei hän ole täysin päässyt Lukon pelitapaan vielä mukaan.

Sport on kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa, ja viime aikoina se on pelannut erittäin ailahtelevaisesti. Viimeisessä neljässä ottelussa se on jäänyt nollille sekä Kärppiä että TPS:ää vastaan, jättänyt Jukurit nollille lukemin 6–0 ja voittanut Lukon 4–2.

Yleisesti ottaen Sportin kompastuskivi on usein ollut hyökkäyspelin tehottomuus. Lauantaina Lukkoa vastaan Olavi Vauhkosen kenttä pelasi hyvin, mutta ottelun ratkaisikin Jesse Paukku kahdella maalillaan. Sportin vahvuuksiin kuuluu myös maalivahti Niko Hovinen, jonka syyksi ei tappioita juuri ole voinut vyöryttää.

Sport ja Lukko ovat pelanneet tällä kaudella tasaisia otteluita, ja samaa lienee odotettavissa myös tiistaina. Ottelu saattaa ratketa joko yksittäisiin virheisiin tai vahvoihin yksilösuorituksiin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

07.08.
Lukko - Sport
0 - 0
07.08.
Sport - Lukko
1 - 2 VL

runkosarja

Pitkän tappioputkensa poikki saanut Jukurit haastaa Kärpät

Jukureiden todella pitkä tappioputki katkesi viikonloppuna. Nyt Jukureiden vieraaksi saapuu kotiedusta pudotuspeleihin taisteleva Kärpät.

Jukurit saivat katkaistua hurjan kolmentoista ottelun tappioputkensa, kun se voitti jumbokamppailussa JYPin kotonaan 4–2-lukemin. Edellisin voitto ennen tuota putkea oli tullut myös jyväskyläläisten kustannuksella.

Jukureiden peli tappiokierteessä oli erittäin vaisua. Varsinkin puolustuksen osalta joukkueen peli on sakannut. Näissä peleissä myöskään maalivahtiosasto ei ole pystynyt olemaan aivan omalla tasollaan. Erinomaista kauttaan Jukureiden maalilla pelannut Sami Rajaniemikin on pelannut ailahtelevasti ja päästänyt sellaisia maaleja selkänsä taakse, joita aiemmin ottanut kiinni. Lauantaina voitokkaassa ottelussa Rajaniemi oli jälleen oma itsensä mikkeliläisten maalilla.

Voitto varmasti antaa Jukureille vähän lisää itseluottamusta, kun se kohtaa Kärpät. Lauantaina JYPiä vastaan Šimon Stránský (2+1) sai tärkeitä onnistumisia. Samalla Pontus Netterberg sai katkaistua peräti 15 ottelun maalittoman putkensa. Ruotsalainen nimittäin hankittiin Mikkeliin maalintekijäksi, joten osuma varmasti helpottaa tässä kohdin.

Oululaisten viime viikkoon mahtui kolme ottelua. Niistä oululaiset keräsivät viisi pistettä taisteluun kotiedusta pudotuspeleihin. Joukkue jätti tiistaina Sportin nollille ja voittavat ottelun lopulta 3–0-lukemin. Kärpät voitti kotonaan rankkareilla HPK:n (4–3), mutta puolestaan lauantaina HPK jätti oululaiset nollille (4–0).

Yksilöistä valokeilaan voidaan nostaa Tuukka Tieksolan, joka pelaa pisteiden valossa mukavaa maaliskuuta. 19-vuotias Tieksola on tehnyt kuudessa pelaamassaan ottelussa maaliskuussa viisi tehopistettä (2+3). Myös nuorista pelaajista Aku Räty on alkanut ensimmäisen liigamaalinsa jälkeen osumaan verkkoon jo useammin, kun seitsemään viime peliin on tullut jo kolme osumaa. Räty onnistui pistämään kiekon maaliin myös HPK:ta vastaan kotipelissä rankkareissa, joka sinetöi voiton oululaisille.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

12.03
Jukurit - Kärpät
2 - 3
09.03
KalPa - Jukurit
2 - 3 JA
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Kärpät

12.03
Jukurit - Kärpät
2 - 3
09.03
Tappara - Kärpät
3 - 1
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
02.03
Kärpät - HIFK
3 - 0
01.03
HIFK - Kärpät
3 - 1

Tällä kaudella

Pudotuspelipaikasta unelmoiva HPK matkustaa Jyväskylään JYPin vieraaksi

HPK jatkaa taisteluaan pudotuspelipaikasta JYPiä vastaan Jyväskylässä. Viime viikolla HPK oli selkeästi edellä joukkueiden kohtaamisessa, kun se voitti keskinäisen ottelun selkeästi numeroin 2−5.

JYP pelasi viime viikolla kolme kamppailua, josta tuli yksi voitto KalPasta ja kaksi tappiota. Joukkue hävisi viimeksi lauantaina Jukureille vieraissa numeroin 4−2. Nyt se kohtaa tiistai-illassa kotonaan HPK:n, jolle se hävisi viime viikolla juuri kotonaan 2−5-lukemin. Ottelu näytti HPK:n olleen kaksikosta selvästi edellä, eikä JYPin maalivahtipelaaminen ainakaan auttanut kotijoukkuetta ottelussa.

Vielä pudotuspeleistä haaveileva HPK puolestaan sai pisteitä jokaisessa viime viikon ottelussaan. Joukkue hävisi keskiviikon kamppailun Oulussa Kärpille jatkoajalla, mutta voitti oululaiset kotonaan lauantaina upeasti 4−0. Toki HPK:lla riittää vielä matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan, joten illan kamppailussa ei olisi varaa menettää pisteitä sarjataulukossa alempana olevalla joukkueelle.

HPK sai onnekseen jo takaisin kokoonpanoon tärkeän pelaajan, kun pistepörssiä johtava Petri Kontiola oli jälleen pelikunnossa. Joukkueen kokoonpano alkaa muutenkin näyttää paremmalta, kun Tommi Tikkakin alkaa olemaan jo lähellä paluuta peleille. Hämeenlinnalaiset tarvitsevat kumpaakin pelaajaa, jotta unelma pudotuspelipaikasta säilyy elossa.

JYPin kausi on ollut synkkä, mutta löytyy sieltäkin jotain positiivista. Robert Rooba on ollut koko kalenterivuoden 2021 erinomaisessa iskussa. 27-vuotias laitahyökkääjä on tehnyt alkuvuodesta kolmetoista osumaa Liigassa, ja koko kaudellakin määrä on upea 23 maalia, jolla sijoitutaan maalipörssissä toiseksi heti Sebastian Wännströmin taakse. Virolainen on rikkonut jo selkeästi oman maaliennätyksensä Liigassa, joka oli kaudella 2018–19 tehdyt 17 maalia.

Jyväskyläläisten kultakypärää kuitenkin kantaa Rooban sijaan Jerry Turkulainen, joka on ollut pisteillä viidessä pelissä seitsemästä maaliskuussa. Turkulainen onkin yksi varmoja onnistujia jyväskyläläisten joukkueesta tällä kaudella, ja on vahvasti menossa 40 pisteen kauteen, jos tahti pysyy loppukauden samana. Jopa oma yhden kauden piste-ennätys 42 tehopistettä (11+31) viime kaudelta voi rikkoutua samalla.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2