Liiga-kierros: KooKoo hakee niskalenkkiä Jukureista, Turussa ja Tampereella aloitetaan sarjat nollista

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Liigan puolivälierät jatkuvat torstaina kolmella paikkakunnalla. Mikkelissä KooKoo hakee jo kolmatta kiinnitystään välieräpaikkaan, Turkuun ja Tampereelle matkataan tasatilanteessa.

Tasaiseen sarjaan odotettavissa seuraava tasainen ottelu

Tapparan ja Lukon sarja oli ennalta äärimmäisen tasainen, eikä joukkueiden välillä ole muodostunut merkittävää eroa vielä kahden ottelun jälkeenkään.

Tapparan ja Lukon sarjassa kotietu on ollut nimensä mukainen, sillä kumpikin kiistakumppaneista voitti omat kotiottelunsa, ensin Tappara kotonaan 5−3 ja heti seuraavana päivänä Lukko 2−1. Nyt joukkueet palaavat yhden välipäivän jälkeen mittelemään välieräpaikasta.

Lukon pelitahti on ollut hurja, sillä torstain ottelu on raumalaisille viides kahdeksaan päivään. Toisaalta väsymys ei näyttänyt vaikuttavan edellisessäkään rupeamassa, sillä Lukko pelasi paremmin nimenomaan peräkkäisten päivien pelien jälkimmäisenä päivänä. 

Toisessa osaottelussa Lukko oli huomattavasti paremmin pelissä sisällä ja pystyi nopeuttamaan pelitempoaan avauskamppailusta. Erityisesti puolustussuuntaan joukkue pelasi terävämmin, mistä kertoo myös päästettyjen maalien putoaminen viidestä yhteen. 

Sarjan edetessä pidemmälle on mielenkiintoista nähdä peluutuksen vaikutus väsymykseen. Vaikka myös Lukko on peluuttanut neljää ketjua, on Tapparan materiaali leveämpi. 

Kirvesrintojen päävalmentaja Jussi Tapola otti tiistain ottelun jälkeen paineita pois valmennukselta ja korosti pelaajien merkitystä kauden tärkeimmillä hetkillä.

− Täytyy uskoa omaan tekemiseen, ja nauhan kautta löytyy varmasti vielä tiettyjä asioita. Taktiset muutokset ovat tässä vaiheessa hyvin pieniä.

− Enemmän voittavat muutokset tulevat sieltä, kuinka ketjut pelaavat keskenään ja mitä pieniä asioita löytyy yksilöistä, kuinka he pystyvät voittamaan omia 1 vs. 1 -tilanteitaan. Pelaajista tämä lähtee ja kevät on parasta pelaajien aikaa, linjasi Tapola.

Jukurien on siirrettävä painostus tulostaululle

KooKoo johtaa ottelusarjaa voitoin 2−0, mutta Jukurit on vielä tasaväkisesti sarjassa mukana, mikäli pystyy kääntämään torstain ottelun nimiinsä.

− Sarja ei ole vielä ohi missään nimessä. Olen sanonut koko vuoden, että tämä joukkue taipuu, mutta katki se ei ole mennyt vielä kertaakaan, enkä usko sen katkeavan nytkään.

− Ollaan erilaisessa tilanteessa, missä ollaan pitkään aikaan oltu. Mentiin melkein 40 peliä, ettei hävitty kahta peräkkäistä peliä ja nyt olemme aloittaneet pudotuspelit kahdella tappiolla. Nyt katsotaan sitten mistä tämä joukkue on tehty ja testataan luonnetta.

Noilla sanoin tiivisti sarjaa Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen tiistain tappion jälkeen. Vaikka KooKoo onkin ottelusarjassa kahden voiton karkumatkalla, Jukureilla on täydet mahdollisuudet kääntää sarja nimiinsä, mutta se vaatii voittoa torstain koitoksesta, muutoin takamatka käy liian pitkäksi.

Jukurit ei ole ollut kahdessa ensimmäisessä ottelussa missään nimessä huonompi joukkue. Maaliodottamaa mikkeliläiset ovat pystyneet luomaan kummassakin ottelussa vastustajiaan enemmän, tiistain koitoksessa jopa ylivoimaisesti. KooKoo on kuitenkin ollut tehokkaampi ja toisaalta maalin suulla Nick Malík on ollut pitelemättömässä vireessä.

Johtoasemasta huolimatta KooKoolla on jopa enemmän petrattavaa pelaamisessaan.

Tiistain ottelussa Jukurit laukoi Malíkia kohtaan 40 kertaa, mutta onnistui viimeistelyssä vain kahdesti, KooKoo työllisti Salmista vain 20 kertaa. Yksikään joukkue ei kestä loputtomiin tuollaista eroa pelin hallinnassa tai laukauksissa, vaan ennemmin tai myöhemmin mikkeliläiset pääsevät survomaan vähintäänkin paluukiekoista lisää osumia.

Hurja karvaus vastaan keskialueen trap

TPS ja HIFK kohtaavat kolmannen kerran torstaina ottelusarjan ollessa tasatilanteessa 1−1. Joukkueet ottivat voittonsa varsin poikkeavin keinoin.

Sarjan kaksi ensimmäistä ottelua eivät olleet veljiä keskenään. Ensimmäisessä ottelussa TPS hallitsi keskialuetta, eikä passiivisesti pelannut HIFK löytänyt keinoja trapin purkamiseen. Toiseen otteluun HIFK nosti karvaustaan, mikä toikin tulosta hyökkäyspään kiekonriistojen myötä.

Vastaavaan analyysiin pääsi TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas omassa puheenvuorossaan ottelun jälkeen.

− Toisessa pelissä emmeolleet parhaimmillamme, eikä kiekollinen peli ollut sitä mitä halusimme. HIFK tuli kovempaa päälle, meille tuli turhia menetyksiä ja huolellisuus kiekon kanssa puuttui, kertasi Ahokas.

− Sarja on ollut sitä mitä odotimme. Meidän pitää tiedostaa, että se peli mitä pelasimme Turussa, sillä tavalla meidän pitää pystyä pelaamaan ja puolustamaan, niin saamme tulosta.

Ensimmäisen ottelun jälkeen HIFK:lla oli pähkinä purtavanaan keskialueen trapin kanssa, nyt pähkinä on siirtynyt turkulaisten puolelle. Jos HIFK jatkaa myös vieraskentällä aktiivista karvauspeliä, joutuu TPS oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Helsinkiläisten kohdalla toinen osaottelu nosti pienoisia kysymysmerkkejä maalivahtipelin ympärille. Vaikkei Niilo Halonen varsinaisesti sulanut punapaitojen maalin suulle, jäi hän silti selvästi vastapäädyssä torjuneen virkaveljensä Andrei Karejevin tasosta. Karejev oli sarjan avausottelussa joukkueen keskeisin palanen ja tarjosi myös toisessa ottelussa roppakaupalla huippuluokan pelastuksia.