Liiga-kierros: Kolmen ottelun huippukierros − Kärkikamppailu Lahdessa ilman Ryan Laschia, Ässien käyrä näyttää ylöspäin

LIIGA / Kierrosennakko
Tiistain Liiga-kierros tarjoaa jälleen paljon seurattavaa. Kierroksen ehdoton huippuottelu pelataan Lahdessa, kun kärkijoukkueet Pelicans ja Lukko kohtaavat toisensa. Hämeenlinnassa mittaa toisistaan ottavat kotijoukkue HPK ja vierailija Oulun Kärpät. Entä saako SaiPa käännettyä kurssiaan, kun Lappeenrantaan saapuu vieraita Porista?

Seuraa Heitä

Eetu Laurikainen #35 | HPK

Maalivahti

Liigan parhaimpia maalivahteja. Hakee vielä peliään ja yhteistyötään HPK:n viisikkopuolustuksen kanssa. Huippupelillä voi nollata minkä tahansa joukkueen Liigasta.

Juhamatti Aaltonen #50 | Kärpät

Laitahyökkääjä

Aaltonen on edelleen koko Liigan liukkaimpia, juonikkaimpia ja taitavimpia yksilöitä. Hän kykenee nopealla kiekonkäsittelytaidollaan laittamaan solmuun kentällisen pelaajia. Suomen jääkiekko tarvitsee lisää vastaavia yksilöitä. Onko Kärppien valmennus pilannut Aaltosen peluuttamalla ja painottamalla hänelle liikaa "kiskomaista" pelityyliä?

Aleks Haatanen #67 | Pelicans

Laitahyökkääjä

Pääkaupunkiseudulta Lahteen kotiutunut Haatanen on kolmen Pelicans-vuotensa aikana nostanut tasoaan merkittävästi. On yhdessä Sakke Hämäläisen ja Waltteri Merelän kanssa joukkueen nuoria tulevaisuuden tähtiä. Istutetaanko heti Laschin saappaisiin?

Daniel Audette #88 | Lukko

Keskushyökkääjä

On ollut huomionarvoista nähdä miten Audetten otteet ovat kehittyneet alkukaudesta nykyhetkeen. Samalla voitaneen todeta, että vertailu hänen ja Justin Danforthin välillä on ollut turhaa. He edustavat pelaajina täysin eri tyyliä. Audette kamppailee pistepörssin voitosta.

Veeti Vainio #16 | Pelicans

Puolustaja

Minne on kadonnut Veeti Vainio? Hänellä olisi nyt elämänsä tilaisuus ottaa ykköspuolustajan tontti SaiPasta ja edetä urallaan eteenpäin. Kadonnut täysin kuvasta Lehterän lähdettyä.

Jakob Stenqvist #7 | Ässät

Puolustaja

Porin Ässien nuorten pelaajien hankinnat ovat onnistuneet vakuuttavalla tavalla. Stenqvistin 27 otteluun kerätyt 19 pistettä teholukemalla +11 ovat vakuuttavia numeroita. Nuori puolustaja pelaa toista kauttaan Porissa on näillä otteilla matkaamassa ison meren taakse taalajäille. Haastaa jopa Vili Saarijärven kamppailussa Pekka Rautakallio –palkinnosta.

Kärkikahinasta ei viihdearvoa puutu

Tiistai-illan ehdoton huippuottelu nähdään Lahdessa, jossa kohtaavat Liigan sarjataulukon kaksi parasta joukkuetta.

Liigan kärkikamppailu nähdään tänään Lahdessa kun Pelikaanit saavat vieraita Raumalta. Molempien joukkueiden viimeisten otteluiden tulokset ovat vakuuttavia. Kotijoukkue Pelicans on iskenyt neljään viimeiseen otteluun peräti 19 maalia ja kasannut reppuunsa näistä 12 pistettä. Pelicansilla on paljon tehtävää, sillä tämän vuoden viidessä ottelussa ainoastaan Oulun Kärppien Radek Koblížek ja Libor Šulák ovat onnistuneet ohittamaan laukauksillaan Rauman Lukon maaliviivan.

Lukon saldo vuoden otteluista on murskaavaa luettavaa. Joukkue on päästänyt ainoastaan kaksi maalia ja tehnyt 14. Lassi Lehtisen ja Oskari Setäsen kaiken ansaitun kehun taustalla painoarvoa täytyy antaa myös raumalaisten todella vahvalle viisikkopuolustukselle.

Sebastian Repo ja Anrei Hakulinen ovat saaneet tärkeät onnistumisen viime peleissä alleen. Lukko tarvitsee kaksikolta maaleja. Raumalaisten ykköstykki Aleksi Saarela palaa ensi viikoksi takaisin kokoonpanoon. Muutoin joukkueen pitäisi astella Lahteen ykköskokoonpanollaan.

Kotijoukkue Pelicans lähtee otteluun ilman tärkeää puolustajaansa Joonas Jalvantia, joka on sivussa luultavimmin muutaman viikon verran. Joukkueen onneksi Casimir Jurgens on toipunut pelikuntoon ja lainapelaaja Eero Teräväinen on ollut kahden ottelun perusteella mies paikallaan.

Ryan Laschin kokoisen aukon täyttäminen on mahdoton tehtävä. Osansa aukosta on jo tässä vaiheessa täyttänyt joukkueen nuori tähti Aleks Haatanen, jota auttaa kokenut Miika Roine. Lahtelaisten materiaali on laaja, mutta onnistumisia kaivataan lisää etenkin Jonatan Tanukselta, Miro-Pekka Saarelaiselta ja fantastisen maalin Ilveksen verkkoon laukoneelta Frank Gymerilta. Tommi Niemelän Pelicans on tällä hetkellä matkalla vahvasti kohti pitkää kevättä ilman Ryan Laschiakin.

Lukko on ollut joukkueiden aikaisemmissa kohtaamisissa johtava joukkue, Pelicansin edellinen kolmen pisteen voitto raumalaisista on syyskuulta 2018. Odotettavissa on lähtökohtiin nähden tiukka ottelu, nähdäänkö tänään kenties Lukolta kauden ensimmäinen jatkoajalle menevä ottelu?

Tuskien taipaleet

Kumpikin joukkue on kolmen ottelun tappioputkessa, toisen putki katkeaa tänään.

Haastavista lähtökohdista otteluun lähtevät kotijoukkue HPK ja vierailija Kärpät ovat kumpainenkin kolmen ottelun tappioputkessa. HPK:n edellinen kolmen pisteen voitto on peräti lokakuulta, kun joukkue kaatoi HIFK:n Rinkelimäellä lukemin 4−1. Synkkyyden keskellä esiin nostettava asia on kuitenkin se, että väliin mahtuvista 17 ottelusta peräti yhdeksän on päätynyt jatkoajalle.

Eetu Laurikaisen hankinta osoittaa, että HPK:n toimistolla ei haluta ainakaan vielä heittää pyyhettä kehään. Laurikainen on ehdottomasti Liigan parhaimpia maalivahteja, ja häneen hienoisen nimetön puolustus voi luottaa. Kun hyökkäyspäästä löytyy Jere Innalan, Petri Kontiolan, Valtteri Puustisen, Juuso Ikosen ja esimerkiksi Markus Nenosen tasoista osaamista, on tämä Hämeenlinnan rämpiminen melkoisen ihmeellinen ilmiö.

HPK:n materiaalin pitäisi riittää jopa pudotuspelikahinoihin, mutta tulostaulu näyttää tällä hetkellä valitettavan murheellisia lukemia. Joukkueelta on sivusa illan ottelusta Ville Koistinen, Henri Kanninen sekä pitkäaikaispotilas Jesse Mankinen.

Vierailija Oulun Kärpillä on osaltaan hieman samanmoinen tuskan aalto päällä. Joukkueen edellinen kolmen ottelun voittoputki on lokakuun alusta, mikä on Suomen mahtiseuralta melko merkillistä.

Oululaisen ja samalla koko Suomen jääkiekkohistorian taistelijamonumentti Lasse Kukkosen lopettaminen ei voi näkyä näin radikaalisti joukkueen otteissa. Syyt löytyvät nyt jostain muualta. Topi Niemelä on jo laittanut jalkansa Kukkosen saappaisiin, eikä häntä voi työstään juurikaan moittia. Kärppien materiaalin pitäisi taistella 100 % ainoastaan Suomen mestaruudesta, mutta joukkueen parhaimmistoon kuuluvat tällä hetkellä tähtipelaajien sijasta Aku ja Aatu Räty. Mikä saisi kääntämään Kärppien pelin jälleen alkukauden loistoonsa? Voisiko se olla kostea saunailta vai ihan pelkkä pelikirjan täydellinen yksinkertaistaminen?

Joukkueiden aiemmat ottelut ovat olleet tällä kaudella melko tasaisia. Illalla näemme kumman tuska helpottaa, edes hieman.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

Kärpät

05.03
HIFK - Kärpät
4 - 3
02.03
Kärpät - KalPa
1 - 2
27.02
KooKoo - Kärpät
2 - 3

Vahvistunut Ässät saapuu Lappeenrantaan

Illan kolmansissa tansseissa kohtaavat SaiPa ja Ässät. Erityisesti kotijoukkue SaiPa tarvitsee pisteitä, jotta unelma pudotuspeleistä pysyisi vielä elossa. Porissa kaikki näyttää tällä hetkellä hyvältä.

Lappeenrannan tiistai-illassa mittaansa toisistaan ottavat kotijoukkue SaiPa sekä vierailija Porin Ässät. Kotijoukkue SaiPan vuosi 2021 on lähtenyt loppuvuoteen 2020 nähden heikohkosti käyntiin. Joukkue on kärsinyt neljästä viimeisestä ottelustaan neljä tappiota.

Vierailija Ässät kuuluu joukkueisiin, jotka taistelevat tiukasti pudotuspelipaikoista. Porilaiset kaatoivat alkuvuodesta Oulun Kärpät vakuuttavasti 3-0, mutta hävisi seuraavan ottelun Helsingissä lukemin 7-2. Joukkue kaipaa tasaisuutta otteisiinsa.

Kotijoukkue SaiPan kausi vaikuttaa puolivälin tietämillä varsin välttävää tulosta. Joukkue ei ole saanut parastaan irti, vaikka tähtipelaaja Jarno Koskiranta palasi Lappeenrantaan. Selkeä ykköstähti Tomas Zaborsky on kantanut valtavaa vastuuta hyökkäyspäässä. Nuoriso-osasto Santeri Virtasen, Jaakko Lanttan ja Veikko Loimarannan johdolla tekee parhaansa, mutta se ei ole riittänyt nostamaan SaiPaa pudotuspelitaistoon.

Lappeenrantalaisten onneksi maalintekijä Joni Nikko saattaa olla pelikunnossa jo tässä ottelussa. Samaa voidaan sanoa Filip Krivosikista, jolta joukkue varmasti odottaa paljon. Puolustaja Jimi Jalonen on sivussa koko loppu kauden.

Jokaista Liigan ja etenkin Porin Ässien ystävää varmasti kiinnostaa, koska Ty Rattie pelaa ensimmäisen ottelunsa patapaidassa. Huomioiden mahdolliset karanteenit ja muut lainalaisuudet avausottelu nähtäneen vasta ensi viikolla. Rattie liittyy joukkueen harjoitusrinkiin tämän viikon loppupuolella. Kaksi ottelua Ässissä pelanneen yleispuolustaja Joe Morrowin mukanaolo vaikutti merkittävästi Rattien valintaan saapua Poriin. Kaksikko on pitänyt yhtä jo WHL-ajoista asti.

Ässät kaipaa kärkiketjunsa takaa enemmän onnistumisia. Nicolai Meyer on päässyt hyvään pistevauhtiin hienoisen haastavan alkukauden jälkeen. Porilaisten nuoriso-osasto Otto Kivenmäen ja Roni Hirvosen johdolla on varmasti innoissaan Rattien hankinnasta. Rattie tuo kokemuksensa lisäksi pukukoppiin myös korkeaa vaatimustasoa.  

Paineet ovat tällä hetkellä Porissa penkin takana. Joukkueen kokoonpanosta on vaikea löytää merkittäviä heikkouksia Rattien, Morrown ja Joonas Järvisen hankinnan jälkeen. Päävalmentaja Ari-Pekka Selinin on vietävä tämä materiaali pudotuspeleihin, kaikki muut vaihtoehdot ovat epäonnistuneita.

Ässistä sivussa illan ottelusta ovat puolustaja Olli Vainio sekä pitkäaikaispotilaat Lauri Kulmala ja Valtteri Pihlajamäki. Niko Kivelän odotetaan palaavan kokoonpanoon lähiaikoina.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

Ässät

05.03
KalPa - Ässät
2 - 1 JA
26.02
JYP - Ässät
5 - 2