Liiga-kierros: Kinkut laitetaan sulamaan seitsemällä paikkakunnalla

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Satu Pitkänen
Liiga palaa lyhyeltä joulutauolta täyden kierroksen voimin. Tapaninpäivän tansseissa nähdään kiihkeitä kampailuja lähiseutujen joukkueiden kesken.

HIFK saa vieraita Lahdesta

Sarjan viidenneltä sijalta löytyvä HIFK saa tansseihin vieraita Pelicansista, joka on ajautunut sijalle 13.

HIFK pelasi edellisen ottelunsa perjantaina TPS:ää vastaan Turussa. Helsinkiläiset olivat tehokkaalla päällä ja hakivat Turusta pisteet mukaansa 2–5 -lukemin. Perjantain ottelu hoitui HIFK:lta rutiinilla ja joukkue pysyi koko ajan kuskin paikalla. Erityisen vaarallisesti esiintyi loukkaantumisensa jälkeen kaukaloon palannut Teemu Turunen, joka keräsi tehot 1+1.

Pelicans on Liigan alavireisin joukkue tällä hetkellä. Kymmenestä viimeisestä ottelustaan lahtelaiset ovat onnistuneet nappaamaan ainoastaan kuusi pistettä. Jesse Wellingin tultua päävalmentajaksi Pelicans on voittanut ainoastaan yhden kuudesta pelistään. Suurin ongelma on ollut oman pään pitävyys. Kuuteen viimeiseen otteluun joukkue on päästänyt hurjat 25 maalia. Viime perjantaina Pelicans hävisi kotonaan Tapparalle tehokkaan alun jälkeen lopulta maalein 4–6.

Jukurit hakee revanssia KalPan isäntänä

KalPa oli tyly vierailija viimeksi joulukuun alussa Mikkelissä, kun kuopiolaiset hakivat pisteet tennislukemin 0–6. KalPa johtaa kauden Savon derbyjä 2–1 voitoin.

Jukurien tuloskunto on ollut heikkoa joulukuun ajan. Mikkeliläiset ovat hävinneet joulukuun seitsemästä aiemmasta pelistään kuusi. Maaleja Jukurien verkkoon on päästy iskemään liikaa, kun seitsemässä pelissä verkko on pöllynnyt 30 kertaa. Viime perjantaina sarjakärki Kärpät oli liian kova vastus Oulussa. Loppulukemat kirjattiin Kärppien eduksi 5-2.

Savon derbyyn Jukurien vieraaksi saapuva KalPa on piristynyt joulun lähestyessä. Ennen joulua neljästä edellisestä pelistään KalPa voitti kolme. Varsinkin oman pään peli on parantunut ja maalimäärät KalPan verkkoon on vähentynyt. Myös KalPa pelasi edellisen kerran perjantaina, kun Kuopiossa kävi vierailemassa HPK. Kuopiolaiset nappasivat maukkaan 5–2 voiton Kerhosta tehokkaan Balázs Sebokin avustuksella. Sebok on ollut tehokas joulukuun ajan ja iski edellisessä kamppailussa Jukureita vastaan neljä tehopistettä.

Molemmilta joukkueilta on edustajia alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Jukureilta puuttuvat puolustaja Mikko Kokkonen sekä hyökkääjä Kristian Tanus ja KalPalta puolustaja Kim Nousiainen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Ässät - Jukurit
5 - 6 JA

KalPa

27.11
KalPa - Pelicans
3 - 4 VL
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA

Tällä kaudella

harjoitusottelut

07.08.
Jukurit - KalPa
04.09.
KalPa - Jukurit

runkosarja

Sarjakärki vierailulle kovakuntoista JYPiä vastaan

Jyväskylässä nähdään kovat Tapaninpäivän tanssit, kun sarjakärki Kärpät saapuu kolmanneksi nousseen JYPin vieraaksi.

Kotijoukkue JYP on pelannut viidessä edellisessä ottelussaan tuloksellisesti ja pääasiassa myös pelillisesti hyvin. Viime perjantaina jyväskyläläiset kävivät katkaisemassa Ilveksen voittoputken Tampereella. Maalirikkaan pelin tehokkain oli kokenut Juha-Pekka Hytönen, joka viimeisteli kaksi maalia ja yhden syöttöpisteen. JYPiltä viime aikoina hyvässä vireessä ovat olleet myös Jerry Turkulainen sekä Julius Nättinen. Turkulainen on kolmen ja Nättinen kuuden ottelun pisteputkessa.

Koko kauden erittäin hyvin pelannut Kärpät koki ennen joulua pienen suvantovaiheen, kun kolmeen otteluun mahtui kaksi tappiota sekä yksi voitto vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Edellisessä ottelussa viime perjantaina Kärpät kuitenkin nappasi rutiinilla voiton Jukureista kotonaan 5–2 -lukemin. Radek Koblizek nappasi neljä syöttöpistettä ottelussa.

JYPiltä nuorten MM-kisoissa on Anttoni Honka ja Kärpiltä Justus Annunen sekä Aatu ja Aku Räty.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tällä kaudella

Lukko hakee ensimmäistä voittoaan Tapparasta tällä kaudella

Viisi kertaa tällä vuosikymmenellä pudotuspeleissä vastakkain olleet Lukko ja Tappara ottavat vielä kerran yhteen vuosikymmenen päätteeksi. Samalla Lukko hakee ensimmäistä voittoaan Tapparasta tällä kaudella.

Lukko on saanut talven edetessä pelistään paremmin kiinni ja ennen joulua käydyistä viidestä edellisestä pelistään raumalaiset nappasivat kymmenen pistettä. Viime perjantaina Lukko kärsi tappion isännöidessään Sportia. Pitkään tasaisena edennyt ottelu ratkesi lopulta toisen erän lopussa tulleeseen Sportin maaliin. Sport haki pisteet lopulta 1–4 -lukemin. Lukon kannalta tärkein pelaaja on ollut viime kauden tapaan Justin Danforth, joka on noussut pistepörssin kärkipaikoille. Taitava kanadalainen on iskenyt viimeiseen kahteen otteluun kolme tehopistettä.

Sarjan toiselta paikalta löytyvä Tapparan kone on hieman yskähdellyt viime aikoina. Viidestä edellisestä ottelustaan Tappara on voittanut kaksi. Perjantaina kirvesrinnat hakivat voiton Lahdesta maalirikkaan ottelun jälkeen 4–6 -lukemin. Maajoukkueen mukana ollut ja pirteitä otteita esittänyt Jere Karjalainen iski kaksi maalia Pelicansin verkkoon.

Lukolta nuorten maajoukkueen mukana ovat puolustaja Ville Heinola sekä hyökkääjä Ville Petman. Tapparan on puolestaan tultava toimeen ilman puolustaja Toni Utusta sekä hyökkääjä Patrik Puistolaa. Lukko hankki aikaisen joululahjan, kun Sebastian Repo liittyi joukkueen riveihin. Alkukauden AHL:ssä pelannut hyökkääjä nähtäneen kaukalossa tänään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

28.11
Lukko - Jukurit
6 - 3
27.11
Tappara - Lukko
5 - 2
21.11
JYP - Lukko
1 - 6

Tappara

27.11
Tappara - Lukko
5 - 2
21.11
Tappara - KalPa
2 - 1 JA
17.11
Sport - Tappara
5 - 6 VL

Tällä kaudella

SaiPa hakee revanssia viime viikolta

SaiPa ja KooKoo ottivat yhteen edellisen kerran viime viikolla, jolloin KooKoo oli tyly isäntä ja vei pisteet maalein 6–3. Keskinäisten otteluiden voitot tältä kaudelta ovat KooKoolle 3-1.

SaiPa on tänään ottelun isäntänä, kun kauden viides Kaakon derby on edessä. SaiPan tuloskunto ennen joulua oli erittäin mollivoittoista. Lappeenrantalaiset ovat tällä hetkellä neljän ottelun tappioputkessa. Perjantaina KooKoo nuiji SaiPan jäänrakoon lopullisesti kolmannessa erässä. SaiPan pelaamista on vaivannut kurittomuus. Heikkojen esitysten takia SaiPa on ajautunut sarjassa jo sijalle 10 ja piste-ero takana tulevaan Ässiin on vaivaiset kaksi pistettä.

KooKoon suunta on ollut päinvastainen, kun joukkue on viidestä viimeisestä pelistään voittanut neljä. Kolme viimeisintä ovat vieläpä tulleet putkeen. KooKoon pelaaminen on ollut aktiivista ja joukkue on pystynyt luomaan maalipaikkoja runsaasti ottelusta toiseen. Maalinteon tehokkuus on ollut suurin ongelma kouvolalaisille. Viime perjantaina tehokkuutta riitti ja erityisesti kesken kauden joukkueen mukaan saapunut Libor Sulak oli ilmiliekeissä.

KooKoo joutuu tulemaan toimeen ilman puolustaja Peetro Seppälää sekä hyökkääjä Joonas Odenia, jotka ovat nuorten maajoukkueen mukana.

Siipirikkoinen Ilves taistelee HPK:ta vastaan

Ilvekseltä puuttuu viisi pelaajaa nuorten MM-kisojen takia. Tampereella nähdään heikosti viime aikoina vieraissa pelannut HPK.

Ilves kärsi pitkästä aikaa tappion edellisessä ottelussaan ennen joulua. Maalien täyteisen pelin jälkeen JYP haki pisteet Hakametsästä maalein 5–6. Ennen JYPiä vastaan pelattua ottelua Ilves voitti seitsemän peliä putkeen. Isossa osassa voitoissa on ollut tiivis viisikkopeli sekä onnistuneet maalivahdit. Myös tehoja on tullut laajalta rintamalta ja ennen joulua Ilves sai vielä vahvistuksen Ville Meskasen muodossa.

Myös HPK kärsi tappion viime perjantaina, kun KalPa oli vahvempi Kuopiossa 5–2 -lukemin. HPK ei päässyt KalPaa vastaan oikein missään vaiheessa pelin päälle ja kotijoukkue vei lopulta pidemmän korren. Hämeenlinnalaiset ovat olleet kohtuullisen hyvässä vireessä ja kymmenestä viimeisestä ottelustaan HPK on saalistanut 17 pistettä. Kerho on tiukassa taistelussa kuuden parhaan joukkoon pääsystä ja tällä hetkellä HPK löytyy sijalta kahdeksan. Edellisistä viidestä vieraspelistään HPK on hävinnyt neljä.

Ilves joutuu tulemaan toimeen ilman viittä nuorten maajoukkueiden mukana olevaa pelaajaansa. Erityisen tärkeä puuttuva palanen on erittäin hyvin pelannut maalivahti Lukas Dostal. Suomen maajoukkueessa ovat puolestaan Lassi Thomson, Santeri Hatakka, Matias Maccelli sekä Antti Saarela.

Tilastot

Tällä kaudella

harjoitusottelut

16.08.
Ilves - HPK
5 - 2

runkosarja

Sport koittaa tarrata vielä pudotuspelijunan kyytiin

Piristynyt Sport nousi jo ennen joulua pois jumbopaikalta. Illan ottelu on erittäin tärkeä molemmille joukkueille mahdollisen pudotuspelipaikan metsästyksen kannalta.

Koko kauden sarjan häntäpäässä majaillut Sport pääsi kampeamaan itsensä jumbopaikalta pois viime perjantaina tulleen Lukko -voiton ansiosta. Sport pelasi ehjän kamppailun ja nappasi Raumalta pisteet mukaansa 1–4 -lukemin. Kuudesta edellisestä pelistään Sport on napannut 12 pistettä. Risto Dufvan miehistö on saanut pelinsä paremmin raiteilleen ja varsinkin puolustuspelaaminen on parantunut.

Vierasjoukkue Ässät kamppailee tiiviisti pudotuspelipaikasta ja tällä hetkellä porilaiset löytyvät sarjataulukon yhdenneltätoista sijalta. Ässien pelaamista on leimannut koko kauden tehottomuus. Vaikka oma pää on pysynyt tiiviinä, liian usein pisteet ovat karanneet vastustajalle. Ässät pelasi edellisen pelinsä viime keskiviikkona, kun KooKoo haki pisteet Porista. Peli oli monivaiheinen, jossa Ässät vei ensimmäistä erää, KooKoo toista ja kolmannessa vierailijat käänsivät pelin lopulta itselleen.

Sportilta nuorten kisoissa on hyökkääjä Eemil Erholtz ja Ässiltä hyökkääjä Lenni Killinen.