Liiga-kierros: Keskikastia uhkaa jakautuminen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Liigaa pelataan lauantaina kuudella paikkakunnalla. Tiivistä keskikastia uhkaa jakautuminen. SaiPalla on heräämisen paikka, KalPa, Ässät ja Jukurit saattavat tippua kyydistä.

Kolmen pisteen voitot kateissa

Jukurit isännöi lauantaina Rauman Lukkoa. Kummallakin joukkueella on ollut vaikeuksia voittaa otteluita erityisesti varsinaisella peliajalla.

Sarjataulukon viidennellä sijalla oleva Lukko on pelannut viime aikoina ailahtelevasti jopa otteluiden sisällä. Kymmenessä viime ottelussa raumalaiset ovat jääneet pisteittä viisi kertaa ja varsinaisen peliajan voittoja joukkueella on vain yksi.

Jukurit on kerännyt kymmenestä edellisestä pelistään vastaavan piste- ja voittosaldon, mutta joukkue on matkannut yhdeksän ottelua ilman varsinaisen peliajan voittoa.

Lukolla tehot ovat jakautuneet epätasaisesti. Viidessä viime pelissä tehokkaasti ovat pelanneet hyökkäyksen tutkaparit Justin Danforth - Kristian Pospisil sekä Pathrik ja Ponthus Westerholm. Nelikko on hyökkääjistä ainoat, jotka ovat pystyneet viidessä edellisessä ottelussa keräämään enemmän kuin yhden tehopisteen. Puolustajista esimerkiksi nimekkäät Ville Heinola ja Ilkka Heikkinen ovat vastaavalla jaksolla ilman pisteitä.

Jukurit ovat tehneet edellisissä otteluissaan tasaisesti kahdesta kolmeen maalia, eikä vaikeallakaan jaksolla ole tullut murskatappioita, mutta kauden alun niukat voitot ovat vaihtuneet niukoiksi tappioiksi. Seuraavat ottelut antavat suuntaa koko Jukurien loppukaudelle. Toistaiseksi mikkeliläiset ovat vielä mukana taistelussa viimeisistä pudotuspelipaikoista, kahden pisteen päässä kymmenennestä sijasta.

KalPan heikko ylivoima maksaa joukkueelle pisteitä

Kuopiolaisten ylivoiman koko kauden onnistumisprosentti on alle 10. Jotta KalPa voi vielä haaveilla pudotuspeleistä, ylivoimaan on löydyttävä uusia lääkkeitä.

KalPan ja Pelicansin ottelussa kuopiolaiset jatkavat Jukurit-Lukko -pelin teemalla, sillä kymmenestä edellisestä ottelustaan KalPa on saalistanut vain yhden varsinaisen peliajan voiton. Samalla sarjataulukossa sijoitus on valahtanut kolmanneksitoista.

Lauantain ottelu on erityisesti KalPalle tärkeä. Tällä hetkellä viimeistä pudotuspelipaikkaa pitää hallussaan juuri illan vastustaja Pelicans ja eroa joukkueiden välillä on viisi pistettä. Tappiolla KalPa putoaisi pudotuspeliviivasta siis jo kahdeksan pisteen päähän.

Pelicansilla on ollut omat pelilliset haasteensa. Kiekonhallintatilastoissa lahtelaiset ovat sarjan peräpäässä, eikä erikoistilannepelaaminen ole riittävän hyvää kääntämään lopputulosta positiiviseksi. Ylivoima on vielä kohtalaisella tasolla, mutta alivoima on ollut läpi kauden heikkoa.

Toisaalta jos Pelicansin alivoimapeli on jättänyt paljon petraamisen varaa, KalPan ylivoima on ollut luokatonta. Koko kauden onnistumisprosentti on alle 10. Kuopiolaisten tehokkain pelaaja ylivoimalla on ollut viisi pistettä saalistanut Lasse Lappalainen, joka on Liigan ylivoimapisteiden pörssissä vasta sijalla 59, vaikka KalPa on saanut ylivoimamahdollisuuksia viidenneksi eniten.

Loistava maalivahtipeli pitää Tapparan mukana kärkitaistossa

Laukaisuhallintatilastojen perusteella KooKoo on selvä ennakkosuosikki lauantain otteluun. Tappara pystyy kuitenkin kontrolloimaan laukauksia ja luottamaan loistavaan maalivahtipeliinsä.

Tapparan otteet maajoukkuetauon jälkeen ovat nostaneet kysymysmerkkejä ilmaan. Viidestä viime ottelusta kirvesrinnat ovat onnistuneet keräämään vain yhden voiton, senkin vasta jatkoajalla KalPasta.

Alkukauden ilotulitus on vaihtunut Tampereella nallipyssyjen paukutteluksi. Toisaalta ongelmat eivät yllätä, sillä laukaisuhallintatilastoissa Tappara on sarjan tyvipäässä. Tasaviisikoin joukkue on laukonut 718 kertaa, viidenneksi vähiten. Siitä huolimatta Tappara on tehnyt koko kauden mitalla toiseksi eniten maaleja JYPin jälkeen.

KooKoon kiekonhallintatilastot kertovat päinvastaista. Kouvolalaiset ovat laukoneet tasaviisikoin eniten, 852 kertaa. Tehtyjä maaleja KooKoolla on silti 18 vähemmän kuin Tapparalla.

Maalivahtipelissä Tapparalla on selvä etu. Kaksikko Christian Heljanko - Michael Garteig on torjunut tasakentällisin 94,9 prosenttia kiekoista, kun KooKoon maalivahtien vastaava luku on 91,4. Luvut ovat seurausta Tapparan tiiviistä puolustusalueen keskustan pelaamisesta, jolla kirvesrinnat pakottavat vastustajat laukomaan keskimääräistä kauempaa tai pienemmistä kulmista.

Ilveksen tiiviit takalinjat vastaan SaiPan repaleinen puolustus

Ilves on vaikean alkukauden jälkeen noussut uuteen kukoistukseen tiiviin puolustus- ja maalivahtipelin turvin. Samaa ei voi sanoa SaiPasta.

Ilves vaihtoi valmentajaa aikaisessa vaiheessa kautta, 30. syyskuuta. Tuon jälkeen tupsukorvat ovat pelanneet 16 ottelua, joista pisteitä on kertynyt 35 ja varsinaisella peliajalla joukkue on hävinnyt vain kolmesti.

SaiPalla on puolestaan menossa vaikeampi jakso. Kuudesta edellisestä pelistä lappeenrantalaiset ovat voittaneet vain yhden. Suurimmat ongelmat ovat olleet alivoima- ja puolustuspelaamisessa. Kuudessa ottelussa oma verkko on heilunut 27 kertaa ja alivoiman onnistumisprosentti on vaatimaton 52,4. Myös maalivahtikaksikon esitykset ovat jättäneet reilusti parantamisen varaa.

SaiPaa on vaivannut erityisesti jo materiaalin kapeus. Nelikko Tomas Zaborsky, Teemu Ramstedt, Veeti Vainio ja Robin Salo ovat jääneet ilman riittävää taustatukea. Loppukautta ajatellen tutkaparin Zaborsky-Ramstedt herääminen nostattaa kuitenkin Sputnikien toiveita.

Ilves on nojannut nousussaan vahvasti toimineen maalivahti- ja puolustuspelin ympärille. Kauden haparoiden aloittanut Ville Kolppanen käytti Lukas Dostalin tulon tuoman lepo- ja harjoitusajan hyödykseen ja on esiintynyt huomattavasti alkukautta vakuuttavammin.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

SaiPa

13.04
HPK - SaiPa
4 - 5 JA
10.04
KooKoo - SaiPa
7 - 2
09.04
SaiPa - KooKoo
0 - 3
06.04
Jukurit - SaiPa
5 - 1
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Ilves

Vähiten maaleja päästänyt Kärpät kohtaa vähiten maaleja tehneen Ässät

Lauantai-illan Porin kamppailussa on selvä teema. Ässät on tehnyt kauden aikana vähiten maaleja, Kärpät on puolestaan päästänyt vähiten.

Ässät on pelannut viisi ottelua ilman voittoa varsinaisella peliajalla, helpolla voittoa ei heru myöskään lauantaina.

Porilaiset ovat tehneet kauden aikana keskimäärin 1,8 maalia ottelua kohden, Kärppien päästettyjen maalien keskiarvo on puolestaan 1,4. Tasaviisikoin Ässät on laukonut useammin, mutta Kärpät on tehnyt 28 maalia enemmän. Ässien laukaisuprosentti tasaviisikoin on Liigan toiseksi huonoin, Kärpillä toiseksi paras.

Entistä vaikeammaksi maalinteon Ässille tekee erikoistilannepelaaminen. Kärpät on Liigan neljänneksi vähiten rangaistu joukkue ja vastustajat ovat päässeet ylivoimamaalia koko kauden aikana vain kaksi kertaa. Lisäksi Ässillä on koko kauden mitalla Liigan toiseksi tehottomin ylivoima, joskin viime aikoina otteisiin on löytynyt reilusti lisää tehokkuutta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

13.04
Ässät - KalPa
1 - 6
09.04
TPS - Ässät
3 - 2
03.04
Ässät - SaiPa
3 - 4

Kärpät

Tällä kaudella

Hurlumhei-HIFK kohtaa valonpilkahduksen nähneen TPS:n

HIFK:n kauteen on mahtunut lukuisia vauhdikkaita otteluita, joissa tilanteet ovat vaihtuneet vielä viime sekunneilla. TPS puolestaan katkaisi viime viikolla pitkän putkensa ilman varsinaisen peliajan voittoa.

Isäntäjoukkue TPS ei onnistunut lokakuussa voittamaan yhtäkään ottelua varsinaisella peliajalla. Reilu viikko sitten pitkä putki katkesi KalPan vieraana ja sai jatkoa keskiviikkona kotihallissa Sportia vastaan. Keskiviikon voitto oli turkulaisten ensimmäinen kotikentällään tällä kaudella.

TPS:n avainmiehenä oli voitto-otteluissa tehot 4+1 tehnyt Lauri Pajuniemi. Kolmen ottelun maaliputkessa oleva Pajuniemi on joutunut ajoittain tyytymään pieneenkin rooliin, mutta nyt vastuu on kasvussa.

HIFK:n kauteen on mahtunut lukuisia vuoristoratapelejä. Viimeisimmässä ottelussa Lukko kiri viimeisessä erässä maalin takaa-ajoasemasta jo maalin johtoon, mutta HIFK vielä tasoitti ottelun. SaiPaa vastaan helsinkiläiset johtivat kahteen otteeseen neljällä maalilla, mutta Sputnikit kirivät varsinaisella peliajalla tasoihin.

Helsinkiläisten kohdalla onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka he pystyvät rytmittämään ottelua. Parhaimmillaan koko kentän paine toimii loistavasti, mutta ainakin toistaiseksi pelitapa on liian raskas koko ottelun pelattavaksi.