Liiga-kierros: Kellarikerroksessa tilastokummajaisia – Ässät haluaa pitää ylivaltansa, JYP välttää harvinaisen jumbosijan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Sport etsii lääkkeitä Ässien kaatoon, kun taas HPK:lla on mahdollisuus sysätä JYP sarjajumboksi ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen.

Seuraa Heitä

Eetu Laurikainen #41 | HPK

Maalivahti

Liigan parhaisiin maalivahteihin kahdella edellisellä kaudella kuulunut Laurikainen on ollut alkukauden pelaamatta, mutta nyt debyytti HPK-paidassa häämöttää.

Aleksi Mustonen #20 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Siirto Kärppiin ei ole tuonut odotettua tulosta. Tammikuu on ollut todellista korpivaellusta.

Missä maalini ovat?

Kärpät on ollut ongelmissa maalintekonsa kanssa, mutta puolustuspeli on tiivistynyt. Tämän takia KalPalla on edessään iso haaste.

Kärpät on napannut viidestä edellisestä ottelustaan saman verran pisteitä. Viime viikko sisälsi kaksi ottelua Lukkoa vastaan, joista toinen päättyi voittoon ja toinen tappioon. Oululaisten otteille leimallista on ollut maalinteon vaikeus, sillä samalla otannalla Kärpät on tehnyt sarjassa vähiten maaleja. Esimerkiksi Aleksi Mustoselta odotetaan selvästi aiempaa enemmän. Hyökkääjä on tehnyt 22 otteluun vain kolme tehopistettä ja tammikuun otteluissa miehen kentällä ollessa kiekko on isketty maaliin seitsemän kertaa – tosin joka kerta Kärppien päätyyn.

KalPa on esittänyt jopa omaleimaisen rohkeaa hyökkäyspeliä, jonka seurauksena viimeisimpänä kaatui HIFK viime lauantaina Helsingissä. Alexander Ruuttu, Aapeli Räsänen ja Lasse Lappalainen ovat yksilötasolla nousseet johtaviin rooleihin tehden tulosta tasaisen tappavasti.

Kärppien puolustuspaketti asettaa kuopiolaisille kuitenkin kovan haasteen, sillä puolustaminen niin alivoimaisena kuin tasakentällisin on kehittynyt alkukaudesta selvästi. Kärsivällisen puolustamisen vastapainoksi Kärpät pystyy iskemään tehoja taitavien yksilösuoritusten kautta. Kärppien verkkoon ei viidessä edellisessä pelissä ole isketty yhtäkään maalia joukkueen pelatessa alivoimaisena. Tämä tuo vahvan selkänojan oululaisten pelaamiseen.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen. Tuolloin KalPa oli kotonaan vahvempi lukemin 5–1. Tasaamaalla keskinäisten kohtaamisten puntit Kärpät nousisi kuuden parhaan joukkoon ohittamalla juuri KalPan.

Lämpimät välit muistoissamme

KooKoon ja HPK:n edellinen kohtaaminen oli yksi koko Liiga-kauden kuumatunteisimmista. Pelillistäkin panosta illasta löytyy, sillä vierasjoukkueella on mahdollisuus nousta pois jumbosijalta.

Edellisessä ottelussaan Sportin voittanut KooKoo luistelee kotikaukaloon kolmen ottelun voittoputkessa. Joukkueen vahvuudeksi on muodostunut tehokas hyökkäyspeli, johon on saatu uutta maustetta. Uusitussa ykkösketjussa pelaavat Kyle Platzer ja Ahti Oksanen, jotka saavat rinnalleen Liiga-debyytissään tehot 1+1 kirjanneen Christian Thomasin.

HPK katkaisi kahdeksan ottelun mittaisen tappioputkensa lauantaina Tampereella. Ilves johti ottelua vielä viime hetkillä, mutta muutama sekunti ennen loppua HPK nousi tasoihin ja jatkoajalla Jere Innala viimeisteli ottelun voittomaalin.

Voiton johdosta HPK nousi pisteen päähän toiseksi viimeisellä sijalla olevasta JYPillä. HPK:lla onkin siis mahdollisuus nousta pois jumbopaikalta, jota se on miehittänyt marraskuun loppupuolelta asti.

HPK:n ympärille mielenkiintoista värettä tuovat tuoreet vahvistukset, joista Arto Laatikainen pelasi jo ensimmäisen pelinsä iskien heti maalin. Eetu Laurikaisen debyytti saatetaan nähdä jo tiistaina, kun taas Markus Kankaanperä kärsii vielä pelikieltoa.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi KooKoon voittoon voittolaukauksilla, mutta tulosta paremmin ottelu muistetaan kuumista tunteista. Toisen erän viimeisellä minuutilla jaettiin 75 jäähyminuuttia, kun Erik Karlsson ja Otto Latvala lähtivät ennenaikaiseen suihkuun ja Trevor Mingoia sekä Martin Berger kärsivät henkilökohtaiset käytösrangaistukset.

Kotka on padassa – mutta pysyykö se siellä?

Molemmat joukkueet mielivät takaisin voittojen tielle Vaasan tiistai-illassa. Ässät hakee jo kauden neljättä voittoaan kotkalaumasta.

Sport palaa kotikaukaloon kolmen vierasottelun täyttämän viikon jälkeen. Ensimmäinen ottelu toi täyden pistepotin Kuopiosta, mutta sittemmin pisteet jäivät Lahteen ja Kouvolaan. 

Lohtua vieraskiertueella toivat Roope Talajan onnistumiset, kun mies onnistui maalinteossa kahdesti. Vaasalaisten hyökkäyskaluston kärki Kerästen, Jannen ja Michaelin, johdattamana kaipaa lisää tulitukea esimerkiksi juuri Talajalta. Alkukaudesta voittoja tuli kapealla hyökkäysosaamisellakin, kun puolustuspeli oli todella tiivistä. Viime aikona puolustuspelaaminen on kuitenkin alkanut rakoilla niin tasakentällisin kuin miesvajaalla.

Jos Sportilla on ollut omat ongelmansa puolustamisen kanssa, samaa voidaan sanoa Ässistä, jota viimeisimpänä kuritti HIFK lukemin 7–2. Löyhä otteluohjelma tuo Ässille mahdollisuuden harjoittelumäärän kasvattamiseen ennen tammikuun lopussa alkavia härkäviikkoja, jolloin puolustuspelin jänteen täytyy kestää illasta toiseen.

Yksi iso tekijä Ässien puolustuspelille on Joe Morrow'n liittyminen joukkueen vahvuuteen. 162 ottelun kokemus NHL-kaukaloista tuo patapaitojen takalinjoille kaivatunlaista johtajuutta.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti ja joka kerta Ässät on vienyt voiton maalin erolla. Tähän kohtaamiseen lisälatausta tuo se, että joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla alemman pudotuspeliviivan molemmin puolin. Molemmilla joukkueilla on kasassa 32 pistettä, tosin Ässillä on kaksi ottelua enemmän pelattuna.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1

Ässät

26.11
Ässät - Tappara
0 - 5
06.11
Ässät - SaiPa
2 - 4

Tällä kaudella

Vihdoin me kohtaamme

Sarja lähenee jo puoliväliään, mutta Tappara ja JYP kohtaavat vasta ensimmäisen kerran. Isännät lähtevät otteluun selvänä ennakkosuosikkina, vaikka heilläkin on ollut omat haasteensa.

Tappara nappasi edellisestä ottelustaan helpottavan voiton, kun SaiPa kaatui kotikaukalossa. Kirvesrintojen otteet ovat ailahdelleet viime aikoina niin otteluiden sisällä kuin niiden välilläkin. SaiPa-ottelussa positiivinen signaali oli se, ettei takaiskuosumat saaneet selkärankaa notkahtamaan, kuten Tapparalle on viime aikoina usein käynyt.

JYPin edellinen ottelu on puolentoista viikon takaa, jolloin Lukko haki pisteet Jyväskylästä 2–0-voitolla. Edeltävänä päivänä JYP johti HIFK:ta vieraissa 2–0, mutta käteen jäi kuitenkin nolla pistettä. Näin ollen JYPin ensimmäinen vierasvoitto sitten lokakuun puolenvälin jäi edelleen odottamaan itseään.

Jos Tapparan otteet viisikkotasolla ovat ailahdelleet, samaa voidaan sanoa joukkueen kärkiyksilöistä Kristian Kuuselasta ja Charles Bertrandista. Viime kierroksilla tehoja on hiljalleen alkanut löytyä, mutta tasaisuutta kaivataan nähtyä enemmän.

Kuuselalta, Bertrandilta ja koko Tapparalta vaaditaankin vahvaa henkistä latausta koko 60-minuuttisen ajan, sillä vierasjoukkue saapunee Hakametsään puolustamaan tiiviisti ja kyttäämään vastahyökkäysmahdollisuuksia. JYPin vastahyökkäysmahdollisuuksien kannalta mielenkiintoinen yksilö iltaan on kokoonpanoon palaava Brad Lambert.

JYPiltä puolestaan vaaditaan tarkkaa puolustamista sekä huolellisuutta paineen purkamisen kanssa, jotta pyöritykset omalla alueella eivät jatku liian pitkään. Pyöritykset johtavat herkästi jäähyihin, joiden kautta Tappara pääsee käyttämään suurinta vahvuuttaan: sen ylivoimapeli on viiden edellisen pelin aikana pyörinyt yli 40 prosentin tehokkuudella.

Jos JYP kerää illan kierroksella kaksi pistettä vähemmän kuin HPK, putoaa se sarjajumboksi ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2011. Yli 20 pelatun pelin jälkeen JYP on ollut sarjassa viimeisenä viimeksi marraskuussa 1998.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

JYP

27.11
Sport - JYP
5 - 2
26.11
JYP - Sport
2 - 1
18.11
JYP - Kärpät
1 - 10