Liiga-kierros: Kaukalossa suosikkeja, nousukuntoisia ja ailahtelevaisia

LIIGA / Kierrosennakko
Emil Larmi antautui ottelussa kolme kertaa.
Keskiviikon Liiga-kierros kattaa kaikkiaan neljä ottelua. Ennakkoasetelmat povaavat kotijoukkueiden menestystä, mutta vierasjoukkueet haastavat isännät tosissaan.

Kestääkö Emil Larmin nolla?

HPK on nostanut pelaamisensa tasoa roimasti viime kaudesta, minkä ansiosta joukkue miehittää Liigan kolmatta sijaa. Parhaillaan HPK on kolmen ottelun voittoputkessa eikä joukkueelle ole kahdessa edellisessä ottelussa tehty maaliakaan. Näin ollen joukkueen maalia vartioiva Emil Larmi on parhaillaan kahden perättäisen nollapelin putkessa, joka on seurausta paitsi vahdin loistavista torjunnoista myös HPK-puolustajien esimerkillisestä toiminnasta.

Edellisessä ottelussaan SaiPan peräti luvuin 6-0 jyrännyt HPK oli kentän kuningas etenkin aktiivisen liikkeensä ansiosta, jonka myötä joukkue oli vastustajaansa terävämpi myös muun muassa irtokiekoissa. Joukkueen ehdoton syömähammas hyökkäyspäässä on ollut koko Liigan pistepörssiä johtava Teemu Turunen, mutta myös Markus Nenonen, Eetu Tuulola, Otto Paajanen ja kenties uransa viimeiseen isoon mahdollisuuteen tarttunut Niclas Lucenius ovat olleet isossa roolissa hämeenlinnalaisten vahvan vireen taustalla.

Vastaansa HPK saa Rauman Lukon, joka on pelannut marraskuussa kuusi ottelua ja voittanut niistä puolet. Viimeisimpänä sarakkeessa on Ässille kärsitty tappio viime perjantailta luvuin 2-3, mutta sitä ennen joukkue voitti sekä Pelicansin että HIFK:n. Läpi kauden ailahdelleiden otteidensa vuoksi Lukko on kuitenkin valahtanut Liigassa jo kolmanneksi viimeiseksi, joka on Pekka Virran suojateille ilman muuta pettymys.

Pisteiden valossa joukkueen terävintä kärkeä edustavat Arttu Ilomäki, Justin Danforth ja Janne Keränen. Kolmessa edellisessä ottelussa kolmikosta Ilomäki on kerännyt eniten pisteitä, mutta eniten maaleja on tehnyt sekä Pelicansia että HIFK:ta vastaan osunut Eetu Koivistoinen. Maalin suulla Oskari Setänen ja Lassi Lehtinen ovat pelaneet kauden lähes yhtä monta ottelua, mutta viime aikoina tolppien välissä on nähty vain torjuntaprosentilla 87,83 kiekkoja pysäyttänyt Setänen.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

27.02
HPK - Ilves
26.02
KalPa - HPK
0 - 4
23.02
HPK - Tappara
3 - 0

Lukko

27.02
Sport - Lukko
20.02
Lukko - KalPa
6 - 5 JA

Tällä kaudella

Tulosveto

HPK jatkaa hyvässä vireessä
Viiden ottelun otannalla vain Tappara on kerännyt pisteitä enemmän kuin HPK. HPK:n maaliin vaadittu työmäärä on alkanut pienentyä, mutta samaan aikaan myös viisikkopuolustamista on saatu eheytettyä. Lukko on esiintynyt ailahtelevammin, mikä on näkynyt erityisesti maalivahtiosastolla. Vähämaaliset ottelut eivät ole kääntyneet usein raumalaisten eduksi, eikä niin käy nytkään. Kiekolla huolellisempi HPK vie pisteet.
2 3
0 1

Kumman putki katkeaa Järvi-Suomen derbyssä?

Pirteästä alusta huolimatta vaikeaa syyskautta pelaava KalPa on viime otteluissaan osoittanut hienoisia piristymisen merkkejä, sillä parhaillaan joukkue liihotta kolmen ottelun voittoputkessa. Viimeisimmän voittonsa kuopiolaiset nappasivat viime lauantaina Tampereella, kun Ilves kaatui Hakametsässä puhtaasti luvuin 0-3 ja samalla KalPa otti kauden ensimmäisen vierasvoittonsa varsinaisella peliajalla. Voiton takuumies oli etenkin maalivahti Denis Godla, joka venyi paikoitellen jopa akrobaattisiin torjuntoihin.

Kentän toisessa päässä KalPan tehomiehinä ovat kunnostautuneet Kai Kantola ja vasta 19 vuotias Eetu Luostarinen. Kantola onnistui maalinteossa joukkueensa molemmissa otteluissa viime viikonloppuna ja Luostarinen on edellisten viiden ottelun aikana iskenyt tehot 1+4=5.

Illan vierasjoukkue JYP on niin ikään saanut hiljalleen koneitaan käyntiin vaikean syksyn jälkeen. Parhaillaan neljän ottelun voittoputkessa pelaavat jyväskyläläiset ovat onnistuneet kääntämään pienten marginaalien pelejä voitokseen, johon suurin syy on tiivistynyt viisikkopelaaminen kentän molemmissa päissä. Parantunut puolustuspelaaminen on myös siivittänyt maalivahti Eetu Laurikaisen vahvaan vireeseen, joka on jo hyvän tovin kuulunut illasta toiseen JYPin parhaimmistoon.

Hyökkäyspäässä joukkueen parhainta osastoa edustaa Jarkko Immosen ketju, jonka pelaaminen on lähtenyt aivan uudenlaiseen lentoon Julius Nättisen liityttyä ketjun vahvuuteen. Kokonaisvaltaisesta tasonnostosta huolimatta parantamisen varaakin kuitenkin on, sillä erikoistilanteissa JYP on ollut edelleen luvattoman heikko. Myös joukkueen pistesaldo vieraissa on luvalla sanoen surullinen, sillä edellisestä kolmen pisteen vierasvoitosta on aikaa yli kaksi kuukautta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.02
Jukurit - KalPa
26.02
KalPa - HPK
0 - 4
24.02
Ässät - KalPa
3 - 4 JA
20.02
Lukko - KalPa
6 - 5 JA

JYP

27.02
TPS - JYP
26.02
JYP - Ässät
5 - 2
23.02
JYP - TPS
3 - 4 JA

Tulosveto

Vähämaalista vääntöä Kuopiossa
Kuopion paikalliskamppailussa kohtaavat kaksi pelillistä kuntoaan huomattavasti parantanutta joukkuetta. JYPin kannalta oleellista on ollut viisikon tiivistyminen, kun taas KalPan puolella viimeistelytehokkuutta on alkanut löytyä laajemmalla rintamalla, eikä Denis Godlan vireen nousu ole haitannut. Kuudessa edellisessä kohtaamisessa peräti neljästi toinen joukkue on jäänyt nollaan osumaan, eikä tästäkään kamppailusta muodostu maali-iloittelua.
1 2
1 2

Palaako Tappara jälleen voittojen tielle?

Tappara hävisi hieman yllättäen viime perjantaina JYPille kotonaan luvuin 2-3. Ottelu eteni hyvin pitkälti kotijoukkueen hallinnassa, mistä kertovat myös JYP-vahti Eetu Laurikaisen 39 torjuntaa. Vahva ote kuitenkin herpaantui aivan pelin lopussa, kun JYP tuli tasoihin vain kaksi sekuntia ennen ottelun varsinaisen peliajan päättymistä ja kuittasi lopulta voiton voittolaukauskilpailussa.

Ennen JYP-ottelua Liigan kärkinelikkoon kuuluva Tappara ei ollut hävinnyt marraskuussa vielä kertaakaan (pois lukien CHL-ottelu 6.11.2018). Tahmean alkukauden jälkeen Jukka Rautakorven suojatit ovatkin parantaneet peliään jatkuvasti, mikä on ollut lähinnä aktiivisemman pelityylin ja parantuneen liikkeen ansiota. Myös pienoisen kohun saattelemana Tampereelle saapunut Ben Blood on osoittautunut todelliseksi täsmähankinnaksi, sillä jenkkipuolustaja on kyennyt (monien yllätykseksi) fyysisyyden lisäksi myös kiekolliseen peliin.

Illan vierasjoukkue Jukurit saapuu Hakametsään voiton siivittämänä, kun se edellisessä ottelussaan kaatoi kotonaan Sportin luvuin 2-1. Kokonaisuutena Jukurien marraskuu on kuitenkin ollut kaksijakoinen, sillä joukkueen saldo kuudesta ottelusta on yhteensä kolme voittoa ja kolme tappiota. Etenkin maaottelutauon jälkeen joukkueen esitykset ovat olleet tahmeita ja ongelmia on ollut etenkin hyökkäyspelaamisessa, josta sekä laadukkaat syötöt että punainen lanka ovat puuttuneet.

Sen sijaan Jukurien puolustuspelaaminen on erinomaisia otteita esittäneen maalivahti Sami Rajaniemen johdolla ollut pääosin uomissaan. Keskiviikon ottelussa mikkeliläisten puolustuksessa nähtäneen kuitenkin uusi mies, sillä joukkue lainasi Roope Laavaisen HPK:sta paikkaamaan loukkaantunutta Valtteri Hietasta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

27.02
Tappara - SaiPa
23.02
HPK - Tappara
3 - 0
20.02
Tappara - Jukurit
3 - 0

Jukurit

27.02
Jukurit - KalPa
20.02
Tappara - Jukurit
3 - 0

Tällä kaudella

Tulosveto

Tapparan pisteputki jatkuu
Tappara on napsinut seitsemästä Liiga-ottelusta peräkkäin pisteitä. Tämä onkin nostanut kirvesrinnat viime aikojen kuumimmaksi Liiga-joukkueeksi. Samaan aikaan Jukureita on vaivannut pieni alavireisyys ja ailahtelu, kun tehot ovat kadonneet ja erikoistilannepelaaminen on alkanut sakata. Tappara tuleekin todennäköisesti viemään pelin virtausta, jonka avulla isännät mätkivät tarvittavat maalit.
3 4
0 1

Nappaako Ässät kolmannen vierasvoittonsa putkeen?

Kotijoukkue TPS:llä on takanaan helpottava voitto Ilveksestä luvuin 5-3, sillä ennen kyseistä ottelua turkulaiset ehtivät hävitä peräti neljä ottelua peräjälkeen. Tappioista kaksi tuli vasta varsinaisen peliajan jälkeen, joten edes pienimuotoisesta kriisistä on turha puhua, mutta kyseinen neljän pelin jakso oli kuitenkin turkulaisten pisin tappiollinen jakso liigassa kuluvalla kaudella. Tiukasti Liigan kakkospaikalla käytännössä koko kauden viihtyneen turkulaisjoukkueen on kuitenkin syytä jatkaa voittojen tiellä, sillä HPK hengittää niskaan vain kolmen pisteen päässä.

TPS:n tehomiehinä niin viime aikoina kuin koko kaudenkin ajan ovat häärineet Valtteri Filppula, Zach Budish ja Oula Palve. Viime ottelussa myös Simon Suoranta, Kaapo Kakko ja hiukan harvinaisempi maalintekijä Hannu Kuru kunnostautuivat maalinteossa, joten
turkulaisten riveissä riittää leveyttä. Tämä näkyy myös ylivoima- ja alivoimatilastoissa, joissa TPS komeilee kärkisijoilla. Taannoinen tappioputki toi kuitenkin esiin, että myös TPS:llä riittää parannettavaa, joten varaa ylimielisyyteen ei ole myöskään sarjajumboa vastaan.

Ässät on myös kuluvalla jatkanut paistatteluaan julkisuuden valokeilassa, sillä porilasseura julkisti maanantaina nimittäneensä Tommi Kerttulan seuran kehitysjohtajaksi. Pitkin syksyä lukuisten irtisanomisten, valmentajasekoiluiden ja heikon urheilullisen menestyksen johdosta runsain mitoin palstatilaa saanut seura otti Kerttulan palkkaamisen myötä pitkästä aikaa askeleen oikeaan suuntaan.

Myös kaukalossa pelaava joukkue on osoittanut varovaista nousukuntoa, sillä marraskuussa pelaamistaan kuudesta ottelusta joukkue on voittanut neljä. Viimeisimmän ottelunsa se hävisi niukasti JYPille luvuin 2-1, mutta kaiken kaikkiaan kentällä on nähty Pasi Kaukorannan aikana hyvin erilainen Ässät. Merkittävin ero on ollut havaittavissa pelitavassa, jollaisen joukkue on oikeastaan vasta Kaukorannan myötä saanut. Kyseistä pelitapaa ei ole liialla vauhdikkuudella pilattu, mutta positiivisella puolella on puolustuspelaamisen tiivistyminen ja kyky mukauttaa pelaamista vastustajan mukaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

27.02
TPS - JYP
23.02
JYP - TPS
3 - 4 JA
20.02
Ässät - TPS
1 - 3

Ässät

27.02
Ässät - HIFK
26.02
JYP - Ässät
5 - 2
24.02
Ässät - KalPa
3 - 4 JA
20.02
Ässät - TPS
1 - 3

Tulosveto

TPS:n kärsivällisyys on testissä
TPS katkaisi lauantaina neljän ottelun mittaisen tappioputkensa Ilveksen kustannuksella. Marraskuussa turkulaisia on vaivannut vuotava puolustuspelaaminen, kun viidessä peräkkäisessä kohtaamisessa TPS:n verkkoon on tehty kolme maalia. Illan kamppailusta voidaan odottaa kärsivällisyysnäytelmää, sillä Ässät saapunee pelaamaan varsin puolustavaa jääkiekkoa ja kyttäämään vastahyökkäyksiä. Ässien trap-pelaaminen saattaakin tuoda pisteitä kotiinvietäväksi.
2 3
2 3